به گزارش ایرنا، از زمانی كه تصور می شد خطر اچ آی وی تنها بخش كوچكی از افراد با رفتارهای پرخطر را تهدید می كند، بسیار گذشته و امروز این ویروس با گذشتن از ورای همه مرزهای جغرافیایی، اقتصادی، نژادی، قومی و جنسیتی، در حال گسترش و فزونی است.
با توجه به آنكه عامل ابتلا به اچ آی وی و ایدز در برخی موارد به رفتارهایی ارتباط دارد كه از نظر اجتماعی توسط مردم پذیرفته شده نیست به همین خاطر ترس از انگ خوردن و تابوهای اجتماعی، منجر به انكار این بیماری از سوی مبلایان به آن می شود.
همین باور نادرست به تلاش ها برای شناسایی اطلاعات دقیق درباره همه گیری این بیماری لطمه می زند.
*245 بیمار مبتلا به ایدز در قزوین شناسایی شده اند
مسئول كنترل ایدز دانشگاه علوم پزشكی قزوین در این رابطه اظهار داشت: براساس آخرین آمار وزارت بهداشت تا پایان شهریورماه سال جاری، 38 هزار و 474 بیمار مبتلا به ایدز در كشور ثبت شده كه از این تعداد، 13 هزار و 614 نفر فوت شده اند.
بهزاد نجف پور با بیان اینكه پیش بینی می شود حدود 60 هزار بیمار آلوده به این ویروس در كشور داشته باشیم، اضافه كرد: هم اكنون 60 درصد بیماران مبتلا به این بیماری شناسایی شده اند و انتظار می رود تا 2 سال آینده تعداد موارد شناسایی شده در كشور به 90 هزار بیمار برسد.
نجف پور، 84 درصد بیماران ثبت شده را مردان و 16 درصد را از آن زنان دانست و گفت: البته در تحلیل و بررسی موارد ثبت شده طی 6 ماهه سال جاری، 31 درصد بیماران از جامعه زنان و 69درصد مردان بوده اند.
وی با اشاره به اینكه در قزوین تاكنون 245 بیمار مبتلا به ویروس شناسایی شده، تاكید كرد: با توجه به اینكه بسیاری از این بیماران غیر بومی بوده، یا از قزوین مهاجرت كرده و یا فوت شده اند در حال حاضر 110 پرونده فعال از بیماران مبتلا به ویروس ایدز در دانشگاه علوم پزشكی قزوین وجود دارد.
نجف پور خاطرنشان كرد: گرچه در علت انتقال ویروس، اعتیاد تزریقی حرف اول را می زند اما در تحلیل موارد جدید بیماران، انتقال ویروس از طریق روابط جنسی محافظت نشده رو به افزایش بوده و همین مساله یك زنگ خطر جدی برای افزایش ابتلای زنان به این ویروس است چرا كه زمینه انتقال ویروس به نوزادان را نیز فراهم می كند.
این مسئول با اشاره به برنامه های دانشگاه علوم پزشكی در این رابطه، یادآور شد: استراتژی نظام بهداشت و درمان در كنار آموزش و آگاهی بخشی، بیشتر بر روی درمان به هنگام بیماران متمركز است چرا كه با شناسایی به موقع و درمان زودهنگام، گرچه بیماری كاملا درمان نمی شود اما به شدت آن را كنترل می كند.
نجف پور یادآور شد: با درمان به موقع، تعداد ویروس های خون محیطی بیمار آنقدر پایین می آید كه هم وارد مرحله پیشرفته، یعنی ایدز نمی شود و هم احتمال انتقال آن به سایر افراد خانواده به صفر می رسد.
به گفته وی، اهمیت این مساله در كاهش احتمال انتقال ویروس به سایرین به حدی است كه در زوج هایی كه یكی از آنها دچار ویروس باشد با درمان های موثر و به هنگام می توان تا 96 درصد احتمال ابتلا به طرف مقابل را كاهش داد.
نجف پور یادآور شد: به همین منظور از سال های قبل مركز مشاوره بیماری های رفتاری در مركز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین ایجاد شده و در تمام سطوح اعم از بیماریابی، كاهش آسیب، تشكیل پرونده مراقبت بیمار، ارایه داروهای اختصاصی، آزمایشات دوره ای برای فرد و خانواده او و كنترل عفونت های فرصت طلب را به طور كاملا رایگان انجام می دهد.
**برنامه جلوگیری از انتقال ایدز از مادر مبتلا به نوزاد در حال اجرا است
نجف پور در ادامه از اجرای برنامه جلوگیری از انتقال ایدز از مادر مبتلا به كودك (PMTCT) با هدف جلوگیری از تولد نوزادان از مادر مبتلا به ویروس ایدز خبر داد و گفت: این برنامه از 2 سال گذشته در قزوین آغاز و از مهرماه امسال نیز به تمام مادران باردار توصیه شده تا آزمایش رپید ایدز را انجام دهند.
وی ادامه داد: احتمال ابتلای جنین به ویروس ایدز از طریق مادر مبتلا در صورت عدم مداخله پزشكی بین 25 تا 35 درصد و در صورت مداخله پزشكی نیز بین 2 تا 5 درصد است.
نجف پور اضافه كرد: در استان قزوین با چنین مداخلاتی نوزادان تمام مادران مبتلای شناسایی شده سالم متولد شده اند.
**كمپین من هم آزمایش می دهم گامی در جهت انگ زدایی از بیماری
مسئول كنترل ایدز دانشگاه علوم پزشكی قزوین با اشاره به تشكیل كمپینی به نام 'من هم آزمایش می دهم' این موضوع را گامی موثر در جهت انگ زدایی از بیماری ایدز دانست و گفت: هم اكنون امكان انجام آزمایش رپید ایدز در كلینیك بیماری های رفتاری قزوین برقرار است و شهروندان می توانند با مراجعه به آن این آزمایش را به طور رایگان انجام دهند.
وی با بیان اینكه در بسیاری از موارد، آگاهی مردم از راه های عدم انتقال بیماری پایین است و همین مساله موجب طرد بیماران مبتلا از جامعه می شود، گفت: اچ آی وی از طریق تماس های معمولی مانند دست دادن، در آغوش كشیدن و روبوسی كردن منتقل نمی شود بنابراین مردم باید بدانند آن چه ما را در معرض خطر بیشتر قرار می دهد نه زندگی در كنار افراد مبتلا، بلكه رفتارهای پرخطر ما است.
این مسئول تصریح كرد: به منظور فرهنگ سازی و آگاهی مردم به مدارس نیز ورود كرده ایم و با برپایی همایش ها و حتی اجرای نمایشی به نام حكم، حرف آخرت را بزن راه های انتقال و مراحل مختلف ابتلا به این ویروس برای دانش آموزان تبیین شد.
نجف پور یادآور شد: خوشبختانه وضعیت آگاهی بخشی و اطلاع رسانی در خصوص این بیماری نسبت به گذشته بهتر شده و حتی با شكل گیری یك كمیته استانی، سازمان های مربوط مانند بهزیستی، اداره امور زندان ها، انتقال خون، آموزش و پرورش و ستاد مبارزه با مواد مخدر فعالیت های خود را در جهت جلوگیری و كنترل ویروس اچ آی وی انجام می دهند.
وی اضافه كرد: آزمایش رپید ایدز هم اكنون هم در زندان ها و هم در مراكز DIC، كمپ های ترك اعتیاد قابل انجام بوده و حتی وسایلی چون سرنگ استریل به رایگان در اختیار معتادان گذاشته می شود.
**استقرار اتوبوس ایدز در شهر قزوین
رییس مركز بهداشت شهید بلندیان شهرستان قزوین از استقرار اتوبوس ایدز در هفته اطلاع رسانی این بیماری خبر داد و اظهار داشت: این اتوبوس كه 10 آذرماه در خیابان شهید بابایی جنب كانال آب مستقر بود، امروز نیز در میدان اصلی شهر یعنی سبزه میدان مستقر خواهد بود.
دكتر علیرضا خونساری با اشاه به شعار هفته اطلاع رسانی ایدز تحت عنوان 'برای آگاهی از سلامتی خود، من هم آزمایش اچ آی وی می دهم'، تاكید كرد: افزود: حضور مردم برای انجام این آزمایش ضمن آن كه آنها را از سلامت خود مطمئن می كند در جهت انگ زدایی از این بیماری نیز تاثیر خواهد بود.
به گفته این مسئول بهداشتی، شهروندان می توانند با مراجعه به این اتوبوس ضمن مشاوره در خصوص بیماری ایدز، تست رپید را به صورت رایگان انجام دهند.
خونسازی ادامه داد: در راستای افزایش آگاهی جامعه از این بیماری و انگ زدایی از آن، رییس داتشگاه علوم پزشكی به همراه 110 تن از كاركنان آن هشتم آذر ماه با مراجعه به كلینیك بیماری های رفتاری، اقدام به انجام این آزمایش كردند.
**68 بیمار مبتلا به ایدز در باشگاه مثبت قزوین
امروزه در كنار نظام بهداشت و درمان برای درمان و كنترل بیماری ایدز سازمان های دیگر نیز اقدام به پاسخگویی در برابر همه گیری این بیماری كرده اند.
سازمان بهزیستی از چند سال گذشته با تاسیس باشگاه مثبت در همین راستا به منظور ارایه خدمات حمایتی، مشاوره ای و درمانی به افراد مبتلا گام برداشته است.
به گفته مدیركل بهزیستی قزوین، در این باشگاه كه از سال 92 تاسیس شده برگزاری كلاس های آموزشی، مشاوره های فردی و خانوادگی، توزیع سبد غذایی، كمك هزینه های پزشكی و دندانپزشكی، ارایه كمك هزینه تحصیلی به فرزندان بیمار و فراهم كردن موقعیت های شغلی برای بیماران واجد شرایط و افراد تحت پوشش از جمله خدماتی است كه به بیماران ارایه می شود.
علیرضا وارثی افزود: هم اكنون 68 بیمار مبتلا به ایدز در سطح این استان از خدمات باشگاه مثبت بهره مند می شوند.
وی در ادامه، سازمان بهزیستی را مهم ترین شریك در برنامه استراتژیك ملی كنترل عفونت اچ آی وی یا ایدز دانست و یادآور شد: بخش كنترل مصرف كنندگان پرخطر مانند زنان دارای رفتار پرخطر، مصرف كنندگان مواد و كودكان خیابان برعهده آن گذاشته شده است.
وی با اشاره به عواقب مخرب بیماری ایدز بر فرد بیمار و خانواده او و نیز جامعه، افزود: آثار این بیماری سیستم خانواده و فرد، نظام های سلامت، مسایل سیاسی و اجتماعی و حتی تولید را تحت تاثیر خود قرار داده و هزینه های زیادی را نیز به كشور تحمیل می كند.
7388*3013
قزوین - ایرنا - گرچه شنیدن ابتلا به بیماری ایدز برای هر فرد سنگین است اما تحریم او از اجتماع و انگ خوردن به این مریضی، باری بسیار سنگین تر از خود بیماری بر دوش افراد گرفتار به آن گذاشته و به همین خاطر نیز این افراد نمی توانند موضوع بیماری خود را با دیگران در میان بگذارند.