۱۲ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۵۰
کد خبر: 83121359
T T
۰ نفر
ماده آلي خاك كشاورزي خراسان شمالي كمتر از نيم درصد است

بجنورد- ايرنا- رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: ماده آلي و معدني خاك اراضي كشاورزي اين استان پايين و كمتر از نيم درصد است.

به گزارش ايرنا عبدالله يوسفي روز دوشنبه در نشست تخصصي يك روزه به مناسبت روز جهاني خاك اظهار داشت: ماده آلي و معدني خاك كشاورزي در جهان تا پنج درصد نيز است اما در بيش از 60 درصد اراضي كشور كمتر از يك درصد ماده آلي است.
وي افزود: 28 درصد از اراضي خاك كشور كمتر از نيم درصد ماده آلي دارد اما وضعيت استان نسبت به ميانگين كشور نامناسب تر است.
وي بر ارتقاي حاصلخيزي خاك تاكيد كرد و گفت: اين منبع مهم را بايد براي نسل هاي آينده حفظ كنيم پايداري توليد نيازمند خاك مناسب و غني است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي كاهش ماده آلي خاك كشاورزي در استان را زنگ خطري دانست و اظهار داشت: بحث مديريت خاك بايد جدي تر گرفته شود چرا كه تشكيل هر يك سانتي متر خاك نيازمند 500 تا يكهزار سال زمان است.
يوسفي افزود: بهره برداري غير اصولي از خاك، فشار جمعيتي، تغيير كاربري، گسترش شهرها و شهرك هاي صنعت در تخريب خاك موثر بوده است.
وي فرسايش خاك در ايران را سالانه 16 تا 17 تن در هكتار دانست و اظهار داشت: اين در حالي است كه فرسايش خاك در جهان به طور متوسط پنج تن در هكتار است، فرسايش خاك در ايران چندين برابر جهان است.
وي افزود: براساس آمارها فرسايش هر تن خاك، خسارتي معادل 28 دلار در پي دارد، معضلي كه كارشناسان مربوط آن را تاييد و وضعيت فرسايش خاك كشور را بحراني توصيف كردند.
يوسفي اظهار داشت: خاك به عنوان بستر اصلي رويش هاي گياهي، يكي از با ارزش ترين ثروت هاي ملي است كه بيش از 95 درصد مواد غذايي جهان از بستر آن توليد مي شود كه استفاده بي رويه از خاك و تلاش براي تامين مواد غذايي بيشتر در يك سده گذشته، موجب شده تا فرسايش خاك به يكي از مسايل زيست محيطي در فرايند كشاورزي تبديل و سازمان ملل روز پنجم دسامبر(14 آذرماه) را روز جهاني خاك اعلام كند.
وي گفت: ايران از جمله كشورهايي است كه به خاطر اقليم خشك و نيمه خشك آن بشدت در معرض فرسايش خاك قرار گرفته است، براساس برخي آمارها اگر نرخ تخميني فرسايش هر تن خاك 28 دلار در نظر گرفته شود، هزينه‌هاي فرسايش خاك بين 56 ميليارد تا 112 ميليارد دلار است؛ اين رقم بيشتر از درآمد نفتي ايران است.
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي بر كشاورزي حفاظتي در استان تاكيد كرد و افزود: در اين رويكرد كشاورزي بدون شخم و يا حداقل شخم است كه در عمليات كشت و كار به كار برده مي شود.
وي از سوزاندن بقاياي گياهي در اراضي كشاورزي نيز انتقاد كرد و گفت: بقاياي گياهي بايد به خاك برگردد كه باعث حاصلخيزي خاك نيز خواهد شد اما متاسفانه كشاورزان آن را به آتش مي كشند.
يوسفي بر كشت مستقيم نيز تاكيد كرد و اظهار داشت: موسسات تحقيقاتي و دانشگاه ها بايد روش هاي دانش محور را بيشتر در سطح جامعه ترويج دهند.
وي تشكيل قانون جامع خاك را نيز ضروري دانست و گفت: وزارت جهاد كشاورزي بايد از طريق دولت لايحه حفظ خاك را به مجلس ارائه دهد كه اين امر به بخش حفاظت از خاك كمك كند.

* متولي مشخص در حوزه حفاظت از خاك نداريم
رئيس سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي با بيان اينكه متولي مشخص در حوزه حفاظت از خاك نداريم گفت: برخي از دستگاه ها از جمله جهاد كشاورزي در كنار وظيفه هاي مختلف برنامه حفاظت از خاك را نيز بر عهده دارد كه اين امر كافي نيست.
يوسفي افزود: هم اكنون وضعيت خاك استان در شرايط مناسبي نيست بايد براي حاصلخيزي و حفظ نگهداري اين مهم تلاش كنيم.
وي بر استفاده از كود سبز و حيواني در اراضي كشاورزي تاكيد كرد و گفت: اين موضوع مي تواند خاك را تقويت كند.
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه هم اكنون آب و خاك دو چالش مهم جامعه است اظهار داشت: اما به موضوع خاك كم تر پرداخته شده است.
وي از كارشناسان و محققان در حوزه خاك خواست تا اطلاعات و داده ها را به بهره برداران بخش كشاورزي، مروجان و كارشناسان ارائه دهند.
خراسان شمالي 344 هزار عرصه كشاورزي دارد و سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار تن انواع محصول كشاورزي و دامي در اين استان توليد مي شود.
3007/ 6042