سيدابراهيم سيدي روز سه شنبه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: روند رو به رشد فرسايش خاك، گسترش اراضي شور و بياباني توان توليد بخش كشاورزي را كاهش خواهد داد.
به گزارش ايرنا اين مشكل در مناطق جنوبي استان و در شهرستان هاي اسفراين و جاجرم بيشتر مشاهده مي شود.
وي پايين بودن مواد آلي موجود در خاك را از دغدغه هاي مهم بخش كشاورزي عنوان كرد و اظهار داشت: اين مشكل در سطح كشور دامن گير كشاورزان است اما در خراسان شمالي نمود بيشتري دارد.
مدير امور آب و خاك و فني و مهندسي سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي گفت: اراضي آبي استان 142 هزار هكتار است كه شامل پنج درصد وسعت كل استان خواهد شد.
سيدي اظهار داشت: 35 هزار هكتار نيز از مجموع اراضي استان به صورت آبي و ديم در اراضي آبخور از پاياب سد ها است و ساير اراضي كشاورزي نيز از ساير منابع آبي استفاده خواهد كرد.
وي اظهار داشت: اكنون هيچ اهرم قانوني براي حمايت از منابع خاك در سطح كشور وجود ندارد و به همين لحاظ نمي توان اقدام خوب و موثري براي احياي مواد آلي خاك انجام داد.
مدير آب و خاك و امور فني و مهندسي جهادكشاورزي خراسان شمالي تصريح كرد: در اين زمينه لايحه جامع خاك به مجلس داده شده اما هنوز به تصويب نرسيده است.
سيدي با بيان اينكه راهكارها و اعتبارت مورد نياز براي به كاربستن موارد لازم براي حمايت از خاك در لايحه مزبور ديده شده است اظهار داشت: مصوب شدن اين لايحه مي تواند در تخصيص اعتبارات لازم براي حمايت از منابع خاكي كمك كند اما هنوز به نتيجه نرسيده است.
وي يكي از برنامه هاي مهم براي جبران كمبود هاي مواد آلي خاك را اجراي طرح هاي خاكورزي حفاظتي عنوان كرد و گفت: در اين طرح كشاورزان بخشي از بقاياي گياهي را در زمين كشاورزي باقي مي گذارند تا به حاصلخيزي خاك كمك كند.
وي از سوزاندن بقاياي گياهي در اراضي كشاورزي انتقاد كرد و افزود: بايد به كشاورزان آموزش هاي لازم داده شود.
سيدي در بخش ديگري از سخنانش بر تهيه بانك خاك شناسي از اراضي كشاورزي استان نيز تاكيد كرد و گفت: وضعيت خاك استان بايد در يك مجموعه اي احصا، ظرفيت ها و محديت ها مشخص شود.
استان 863 هزار نفري خراسان شمالي 344 هزار هكتار عرصه زراعي و باغي دارد كه سالانه يك ميليون و 500 هزار تن انواع محصولات از اين سطح برداشت مي شود.
خراسان شمالي در اقليم خشك و نيمه خشك قرار دارد.
بر اساس اعلام اداره پيش بيني هواشناسي خراسان شمالي، ميانگين بارندگي پاييز امسال اين استان، نسبت به دوره آماري بلندمدت 54 درصد كاهش و ميانگين دماي هوا يك درجه افزايش يافته است.
بر اساس اين گزارش 63 درصد گستره خراسان شمالي درگير خشكسالي بسيار شديد است كه نمود آن در مركز استان و ديگر مناطق مركزي بيشتر است.
3007/ 6042
بجنورد- ايرنا- مدير امور آب و خاك و فني و مهندسي سازمان جهاد كشاورزي خراسان شمالي از كاهش كيفيت منابع خاك كشاورزي در استان ابراز نگراني كرد و گفت: شور شدن اراضي كشاورزي رو به تشديد است.