۱۶ آذر ۱۳۹۷، ۱۰:۰۹
کد خبر: 83125567
T T
۰ نفر
يك محقق بجنوردي: شخم در اراضي شيب دار نگران كننده است

بجنورد-ايرنا- يك محقق و عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي خراسان‌شمالي گفت: شخم و كاشت در جهت شيب عمودي اراضي شيب دار اسدلي بجنورد نگران كننده است، متوليان در اين زمينه بايد چاره انديشي كنند.

علي دادار روز جمعه در گفت و گو با ايرنا اظهار داشت: متاسفانه هم اكنون كشت و كار در اراضي شيب دار و ارتفاعات گسترش يافته و مراتع تبديل به اراضي ديم شده كه اين كار به همراه عدم توجه به اصول صحيح زراعت در اراضي شيب دار و شخم در جهت شيب، منجر به رواناب و فرسايش خاك مي شود.
وي با بيان اينكه شخم در جهت شيب، خطرناك است، افزود: اين مساله واقعيتي است كه همه‌ كارشناسان حوزه منابع طبيعي و كشاورزي و محيط زيست و اغلب كشاورزان نيز آن را مي‌دانند.
دادار گفت: متاسفانه هنوز هم اين روند اشتباه تكرار مي شود و متوليان امر نيز اقدامي نمي كنند.
وي اشاره اي به منطقه اسدلي در بجنورد كرد و افزود: بايد در كشت هر محصولي در اين اراضي كم ترين جا به جايي خاك صورت گيرد اما متاسفانه اين اصل رعايت نمي شود.
به گزارش ايرنا فرسايش خاك در ايران سالانه 16 تا 17 تن در هكتار است، اين در حالي است كه فرسايش خاك در جهان به طور متوسط پنج تن در هكتار است، فرسايش خاك در ايران چندين برابر جهان است.
براساس آمارها فرسايش هر تن خاك، خسارتي معادل 28 دلار در پي دارد، معضلي كه كارشناسان مربوط آن را تاييد و وضعيت فرسايش خاك كشور را بحراني توصيف كردند.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي خراسان‌شمالي در بخش ديگري از سخنانش از كاشت درختان به روش آبي در گردنه هاي امين الله نيز انتقاد كرد و گفت: متاسفانه آب رساني به اين اراضي براي درخت كاري با تانكر آب انجام مي شود.
دادار اظهار داشت: اين درختان در چند سال آينده نياز آبي زيادي دارند كه مي تواند حتي منجر به خشك شدن باغات مي شود.
وي با بيان اينكه كاشت درختان آبي در اين مناطق در آينده محكوم به شكست است، افزود: چرا با اينگونه روش هاي غلط برخوردي صورت نمي گيرد.
وي از كاشت روي خطوط منظم نيز انتقاد كرد و گفت: مسئولان مربوط بايد جلوي هدر رفت آب از هر تپه اي را بگيرند و اجازه تخريب طبيعت را ندهند.
دادار بر ايجاد سامانه براي جلوگيري از هدر رفت آب در اراضي شيب دار تاكيد كرد و گفت: اين سامانه بايد در شيب زير پنج درصد ايجاد شود.
وي در بخش ديگري از سخنانش با بيان اينكه در اراضي شيب دار نبايد نهال كشت شود، افزود: در اين اراضي از كاشت نهال بايد خود داري كنيم بلكه بايد دانه كشت كنيم چرا كه در آينده جلوي تخريب خاك گرفته مي شود.
عضو هيات علمي مركز تحقيقات كشاورزي و منابع طبيعي خراسان‌شمالي گفت: بايد گونه هاي گياهي بايد با توجه به جنس خاك كشت شود اما متاسفانه به اين مهم هيچ توجه اي در اراضي كشاورزي اين استان نمي شود.
دادار با تاكد بر ذخيره آب هاي سطحي در استان، اظهار داشت: بهترين روش براي اين امر كشت يونجه در اراضي شيب دار است كه هم اكنون در گليل شيروان انجام مي شود.
وي افزود: كشت يونجه پنج برابر كشت گندم و جو ارزش اقتصادي دارد و يك قطره آب نيز هدر نمي رود.
خراسان شمالي 344 هزار عرصه كشاورزي دارد و سالانه بيش از يك ميليون و 500 هزار تن انواع محصول كشاورزي و دامي در اين استان توليد مي شود.
3007/ 6042