به گزارش ایرنا، اختلاف های رئیس جمهوری لبنان با نخست وزیر مامور به تشكیل كابینه این كشور بر سر فرایند تشكیل دولت بالا گرفت تا اینكه طی 2 روز گذشته این اختلاف ها علنی شده و كار به صدور بیانیه هایی از سوی آنان و همچنین موضع گیری های مختلف موافقان و مخالفان كشیده شد.
برخی منابع خبری اعلام كردند میشل عون در دیدارهایی از جمله با فراكسیون «گردهمایی دموكراتیك» در پارلمان وابسته به حزب «ولید جنبلاط» سیاستمدار دروزی لبنان و متحد الحریری، گفته كه «باقی ماندن در این وضعیت درست نیست، و در این حال او بلند می شود می رود سفر؛ اگر همین حالت ادامه داشته باشد باید یكی دیگر را برای نخست وزیری ببینیم» و اضافه كرده «من پیشنهاد كابینه ای با 32 وزیر را به الحریری ارائه كردم تا مشكل اختصاص یك وزیر به فراكسیون 6 نفره نمایندگان سنی مستقل حل شود، ولی او این پیشنهاد را رد كرده است؛ اگر پیشنهادهای مطرح شده كار را پیش نبرد من به پارلمان مراجعه می كنم».
«جبران باسیل» رئیس حزب «جریان ملی آزاد» نزدیك به رئیس جمهوری كه 10 روز پیش با «نبیه بری» رئیس پارلمان دیدار و با او 3 طرح را برای خروج از بحران تشكیل دولت بررسی كرده بود، پنج شنبه شب گذشته در «بیت الوسط» مقر نخست وزیری با الحریری دیدار و گفت و گو كرد.
وزیر خارجه لبنان و داماد میشل عون، طرح كابینه ای با 32 وزیر را در این دیدار به الحریری پیشنهاد داد، تا هم خواسته نمایندگان اهل سنت جریان 8 مارس عملی شود و هم یك كرسی وزارتی به علوی ها و اقلیت های مذهبی داده شود، اما وی این پیشنهاد را قبول نكرد.
**نبرد بیانیه ها و جنگ لفظی
پس از اینكه پس از 5 ماه رایزنی گره های بوجود آمده به خاطر سهم خواهی دو حزب مسیحی و دروزی باز شد، از یك ماه ونیم پیش به دلیل مخالفت سعد الحریری در اعطای یك وزارت به سنی های مستقل كه در مجلس فراكسیونی 6نفره دارند، كار را به بن بست رساند. حزب الله اعلام كرد تا وقتی همپیمانان سنی او بنابر معیاری كه وزارت ها بین همه گروه های سیاسی تقسیم شده، دارای وزارت نشوند، نام وزرای خود را به نخست وزیر اعلام نمی كند. اما الحریری با اینكه 10 كرسی از 27 كرسی اهل سنت مجلس لبنان را در اختیار ندارد، همه وزرای سنی را از آن خود می داند و این مساله باعث به تعطیلی كشاندن فرایند تشكیل دولت در لبنان شده است.
دفتر اطلاع رسانی ریاست جمهوری لبنان دیروز (جمعه) در بیانیه ای، خوانش برخی رسانه ها و محافل سیاسی از اظهارات عون را «غیر دقیق» دانست و به صراحت اعلام كرد كه اگر گره تشكیل كابینه باز نشود، رئیس جمهور كار را به عهده مجلس می گذارد.
دفتر سعد الحریری هم ساعتی بعد با صدور بیانیه ای نارضایتی وی را اعلام كرد و گفت كه نخست وزیر مامور به تشكیل كابینه، در طول شش ماه ونیم گذشته همه تلاشش را برای تشكیل دولت وحدت ملی به كار بسته و اگر مسئولیت عدم موفقیت به این هدف به گردن او انداخته شود مانند پاشیدن خاكستر بر چشمان است.
همچنین در این بیانیه به صورت رسمی به پیشنهاد كابینه 32 نفره مخالفت شده چرا كه از نظر الحریری، چنین چیزی تاكنون در عرف سیاسی لبنان وجود نداشته و این كار فقط به خاطر اعطای وزیر به یك گروه خاص غیر قابل قبول است.
نبرد بیانیه ها به اینجا ختم نشد و «فؤاد السنیوره» نخست وزیر پیشین لبنان در بیانیه ای سپردن مساله تشكیل دولت به عهده پارلمان را باعث پیچیده شدن اوضاع و دشوارتر و خطرناك شدن كار توصیف كرد.
«تمام سلام» دیگر نخست وزیر پیشین لبنان در بیانیه خود با حمله به میشل عون، موضع رئیس جمهور را عجیب و بدعتی جدید در قانون و عرف سیاسی لبنان خواند.
«ولید جنبلاط» تشكیل دولت و اصلاحات جدی در كشور را مهم تر از هر چیزی دانست و گفت كه لبنان دیگر ظرفیت خلا دولت را ندارد.
«نجیب میقاتی» نخست وزیر پیشین لبنان هم در اظهاراتی گفت: این حق ما است كه پس از مشاهده وضعیت به تعطیلی كشیده شدن فرایند تشكیل كابینه، بپرسیم آیا ما در برابر بحران دولت با عنوان نبرد بر سر تعداد و سهمیه های وزارتی هستیم یا این یك نمایش سیاسی و نبرد بر سر منافع و نفوذ برای اهدافی فراتر از این چیزها است؟
«سلیم جریصاتی» وزیر دادگستری و سیاستمدار مسیحی اما، منتقدان رئیس جمهور و آنهایی كه مخالف ارجاع حل مساله به پارلمان به عنوان مسئول اول و آخر تشكیل دولت و رای اعتماد به كابینه هستند، متهم كرد كه نمی خواهند در كشور دولت تشكیل شود.
**پایان كار سعد الحریری نزدیك است؟
در كش و قوس های سیاسی این سوال پیش می آید كه آیا عون پس از گذشت 7 ماه الحریری را كنار می گذارد؟ راه حل خروج از بحران نزدیك به هفت ماهه تشكیل دولت در لبنان چیست؟
برخی منابع می گویند كه عون منتظر است تا الحریری از سفر (فرانسه) بازگردد كه در نامه ای كار را رسما به نمایندگان بسپارد كه اگر آنها می خواهند از موافقت خود درباره نخست وزیری الحریری صرف نظر كند
«ایلی الفرزلی» نایب رئیس مجلس لبنان معتقد است كه رئیس جمهوری نباید در برابر سقوط كشور به پرتگاه سیاسی و فروپاشی اقتصادی دست روی دست بگذارد و نظاره گر باشد.
وی این را هم گفت كه نمایندگان از نظر قانونی می توانند از انتخاب سعد الحریری به عنوان نخست وزیر عقب نشینی كنند و به عون گزینه دیگری را معرفی كنند.
منابع نزدیك به الحریری و برخی تحلیلگران سیاسی بر این باورند كه در صورت اینكه رئیس جمهوری و پارلمان به این سمت بروند امكان ندارد الحریری پا پس بكشد و كناره گیری خود را اعلام كند و نخست وزیری را حق خود می داند.
آنچه روشن و واضح است این است كه رویارویی در عرصه سیاسی لبنان اینك به نبردی تمام عیار برای تحكیم توازن جدید قدرت تبدیل شده است؛ توازنی كه در داخل با انتخابات پارلمانی در اردیبهشت و كسب اكثریت پارلمان توسط گروه ها و جریان های حامی مقاومت و در خارج با پیروزی های محور مقاومت در سوریه و عراق و حتی یمن به دست آمده است.
خاورم**۲۰۵۴
بیروت-ایرنا- در شرایطی كه پس از 198 روز «سعد الحریری» هنوز نتوانسته دولت جدید لبنان را تشكیل دهد، اظهارات اخیر «میشل عون» رئیس جمهوری این كشور درباره احتمال واگذار كردن ماموریت تشكیل دولت به پارلمان، فضای سیاسی لبنان را پیچیده تر كرد.