۱۸ آذر ۱۳۹۷، ۱۰:۲۹
کد خبر: 83127671
T T
۰ نفر
نگراني افغان ها از دوگانگي سياست آمريكا در روند صلح

كابل - ايرنا - صلح افغانستان از اول امسال به موضوع اصلي اين كشور و آمريكايي ها مبدل شده است اما اظهارات ضد و نقيض آمريكا و مقامات دولتي افغانستان در اين مسير نگراني هاي مردم اين كشور را برانگيخته است.

به گزارش ايرنا، مجلس سنا و شماري از نمايندگان مجلس افغانستان گفته اند كه اظهارات مقام هاي آمريكايي در در ارتباط با صلح اين كشور ضد و نقيض و نگران كننده است.
«محمد علم ايزديار» معاون اول مجلس سناي افغانستان اعلام كرد كه گفته هاي اخير وزير خارجه، دفاع و نماينده ويژه آمريكا در امور صلح افغانستان تأسف بار است.
ايزديار گفت: وزير خارجه آمريكا مي‌گويد كه ما در آوردن صلح افغانستان جدي هستيم، اما وزير دفاع آن كشور مي‌ گويد كه آماده خروج از افغانستان نيستند و براي مبارزه با تروريسم با همكاران بين المللي خود در اين كشور باقي خواهند ماند.
وي تأكيد كرد كه روند صلح در افغانستان با اينگونه موضع گيري هاي متناقض متضرر خواهد شد و اين گفته ها دشمن را حساس مي سازد، زيرا يكي از شرط هاي طالبان براي صلح، خروج نظاميان خارجي از افغانستان است.
ايزديار تصريح كرد كه اگر اينگونه موضع گيري ها بازتاب بيشتر داده شود شود، پيامد خوبي ندارد و مردم افغانستان اميدوار هستند كه مقام‌ هاي آمريكايي متوجه سياست ‌هاي دوگانه و ضد و نقيض خود باشند تا صلح و ثبات پايدار كه به خير افغانستان، منطقه و جهان باشد تامين گردد.
«نادر بلوچ» سناتور ديگر افغان هم گفت كه مقامات آمريكا عمل كرد خود را روشن و هماهنگ كنند تا صلح باعث تامين امنيت و قطع جنگ در افغانستان شود.
برخي ديگر از سناتوران افغان هم عجله بيش از حد آمريكا براي صلح در اين كشور را خطرناك مي شمارند و باور دارند كه اين كار باعث عدم هماهنگي بين دو كشور شده است.
«زلماي زابلي» سناتور ديگر افغان مي گويد كه زلماي خليل زاد تاكيد كرده بود كه مذاكرات صلح با طالبان تا قبل از برگزاري انتخابات رياست جمهوري به نتيجه برسد، اما رئيس جمهوري افغانستان در نشست «ژنو» گفت كه روند صلح 5 سال را در برخواهد گرفت.
وي گفت كه اين دو ديدگاه متفاوت مشخص مي‌ كند كه اختلاف بزرگ بين آمريكا و دولت وحدت ملي برسر نحوه و زمان براي صلح وجود دارد و با تداوم اين اختلاف ها افغانستان به صلح نخواهد رسيد.
وي از خليل زاد خواست كه تلاش هاي خود را با دولت افغانستان هماهنگ كند و در غير آن صورت تلاش هاي جداگانه افغانستان و آمريكا نتيجه مثبت در پي نخواهد داشت.
سناتوران افغان تاكيد كردند كه تلاش هاي صلح از سوي هر كس و كشوري كه باشد مورد استقبال مردم افغانستان است به شرطي كه توافق صلح با طالبان سبب تامين صلح و ثبات پايدار در افغانستان شود.
زلمي خليل زاد ديروزهفته گذشته در سومين سفر منطقه اي خود به اسلام آباد رسيد تا با مقامات اين كشور در باره صلح افغانستان بحث و تبادل نظر كند و از طرفي رئيس جمهوري آمريكا نيز پيش سفر خليل زاد نامه به نخست وزير پاكستان نوشت و در آن خواستار همكاري پاكستان براي حاضر كردن طالبان به ميز گف وگوي صلح شده است.
هم زمان با ورود خليل زاد به اسلام آباد گزارش ها حاكي از سفر هيأت پنج نفره طالبان به اسلام آباد براي صلح است كه گفته شده اين هيأت با فراخوان رهبر طالبان به پاكستان سفر كرده است.
براساس اطلاعيه وزارت خارجه آمريكا خليل زاد در اين سفر ضمن ديدار با متحدان منطقه اي خود به روسيه و كشورهاي آسياي ميانه هم سفر كرده و در باره صلح با آنها هم رايزني خواهد كرد.
اين در حالي است كه روسيه بتازگي از تشديد ناامني ها در شمال افغانستان كه با كشورهاي آسياي ميانه هم مرز است، ابراز نگراني كرده است.
روسيه همواره از حضور گروه هاي تروريستي مانند داعش و ديگر تندروهاي آسياي مركزي در شمال افغانستان و تلاش آنها از اين مسير براي ورود به دهليز روسيه ابراز نگراني كرده و آمريكا را عامل گسترش آن در مرزهاي نزديك به خود دانسته است. ادعاي كه آمريكايي ها همواره آن را رد كرده است.
افغان ها نگران هستند كه اگر افغانستان به صحنه جنگ نيابتي روسيه و آمريكا مبدل شود، وضعيت افغانستان نگران كننده شده و جنگ هاي اطلاعاتي باعث تداوم جنگ، ويراني، مهاجرت و گرسنگي بيشتر در اين كشور خواهد شد.
اكنون كه آمريكا در ظاهر عزم خود را جزم كرده تا هرچه زودتر صلح را در افغانستان تأمين كنند و از طرفي هم به تداوم حضور خود تأكيد دارند، بايد انتظار واكنش طالبان را داشت كه آن ها از شرط اول خود كه همانا خروج نظاميان خارجي بود عقب، نشيني خواهند كرد؟ يا بازهم به موضع اولي خود تأكيد مي كنند.
آساق*291**1663**