در اين گزارش به قلم 'ديويد اي. سانحر' و 'ويليام جي. بورد' آمده است:
آمريكا هفته گذشته با روسيه اتمام حجت و اعلام كرد كه درحال آماده سازي براي خروج از پيمان مهم خلع سلاح هسته اي است.
'ولاديمير پوتين' رييس جمهوري روسيه هم در مقابل پاسخ كوبنده اي به اين اولتيماتوم داد و گفت كه او هم اقدام متقابل انجام خواهد داد.
اين اولتيماتوم هاي رد و بدل شده؛ حكايت از يك خبر مهم دارد و آن اينكه مسابقه تسليحات هسته اي جديد و جنگ سرد باز مي گردد.
اما اين فقط برشي از يك مشكل فوق العاده مهم است و قابل حل ترين بخش مشكل است.
'رونالد ريگان' و 'ميخائل گورباچف' در سال 1987ميلادي با امضاء پيماني، استفاده از نيروهاي هسته اي ميان برد را منع كردند.
اما امروز؛ جهان متحول شده است. انحصار موش كهاي هسته اي ديگر در اختيار آمريكا و روسيه نيست. امروز 10 كشور جهان از جمله؛ چين، ايران؛ هند، عربستان سعودي؛ كره شمالي و تايوان هم به دنبال افزايش توانايي موشكي خود هستند. چين، 95 درصد از موشك هاي سطح به هوايش را همين موشك ها تشكيل مي دهند.
دولت ترامپ دارد خود را آماده هدايت يك نظم نوين جهاني كه تهديد آميز هم هست مي كند.
با اين چشم انداز، واشنگتن به نظر مي رسد چندان راغب نيست آن پيماني كه سه دهه قبل امضا شده است را مجددا به مذاكره بگذارد.
اين، يعني اينكه ترامپ با واقعيت امروز جهان كنار آمده است و از اينكه امروز كشورهايي وجود دارند كه همان تسليحاتي را دارند كه تا سه دهه قبل فقط آمريكا و شوروي داشتند. اين موشك ها قابليت آن را دارند كه با خود كلاهك متعارف يا اتمي حمل كنند.
چشم انداز ترامپ اين است كه از توافق خلع سلاح هسته اي بيرون بيايد. او چشم به آسيا دارد. او قصد دارد تمام تسليحاتي كه پيش از فرو ريختن ديوار برلين براي روزهاي خطر در اروپا مستقر كرده بود را از محل خارج كند و آنها را به آسيا منتقل كند.
دولت ترامپ، روسيه را متهم مي كند اين توافق كه يكي از موفق ترين توافق هاي كنترل سلاح در دوران جنگ سرد بوده است را نقض كرده است. مسكو اين اتهام را رد مي كند.
واقعيت مهمتر اين است كه ترامپ مي خواهد اين بار جلوي يك قدرت نوظهور را بگيرد؛ يعني 'چين' را.
دريادار 'هري بي. هريس' فرمانده سابق نيروهاي آمريكايي در اقيانوس آرام و امروز سفير آمريكا در كره جنوبي، پارسال در نشستي در كنگره اشاره اي به همين موضوع داشت و مطرح كرد: 'كشورهايي كه امضا كننده آن توافق نيستند دارند ما را تلكه مي كنند'.
هريس افزود:'اين پيمان، به آمريكا اجازه نمي دهد كه درجه اي از سلاح هاي متعارف و هسته اي را بسازد تا جلوي نفوذ فزاينده چين در اقيانوس آرام را بگيرد. در حاليكه پكن رقيب و حريف ما كه منبع اصلي نگرني ماست؛ مطلقا يك چنين محدوديتي را ندارد'.
به هر حال؛ اين فقط توافقنامه كنترل سلاح نيست كه فسخ خواهد شد. پيماني بزرگتر موسوم به 'توافقنامه استارت جديد' هم ممكن است منحل شود.
اين پيمان دو كشور آمريكا و روسيه را ملزم مي كند زرادخانه تسليحات بالستيك بين قاره اي خود را به پايين ترين سطح يعني 1550 قبضه كاهش بدهند. اين توافقنامه از امسال (2018) بطور كامل اجرايي شد.
'باراك اوباما'رييس جمهوري پيشين آمريكا اين پيمان را امضا كرده است و يك ماه بعد از آنكه رئيس جمهور آينده روي كار بيايد؛ مهلتش به سر خواهد آمد.
پنجشنبه گذشته رئيس ستاد كل نيروهاي مسلح آمريكا 'جوزف دانفورد' اظهار ترديد كرد كه اين پيمان تمديد شود.
دانفورد در مصاحبه اي هم با روزنامه واشنگتن پست گفته بود كه بهتر است روسيه به تعهداتش در قبال 'پيمان نيروهاي هسته اي ميان برد' I.N.F. وفادار بماند، چون اين پيمان مقدمات كار را براي مذاكرات بيشتر در مورد ساير موارد كنترل سلاح مهيا مي سازد. اگر اين پيمان پابرجا بماند؛ 'پيمان استارت جديد' هم مي تواند تمديد شود.
دانفورد افزوده بود: 'البته من بعيد مي دانم اگر «استارت 2 » تمديد شود متضمن پيشرفتي هم باشد'.
'جورج بوش پدر' رئيس جمهوري اسبق آمريكا كه هفته گذشته از دنيا رفت؛ هزاران سلاح هسته اي تاكتيكي كه براي مبارزه با شوروي طراحي شده بود را منهدم كرد.
مقامات آمريكايي مي گويند كه هيچ علامتي ديده نمي شود كه دو طرف به هم چشمك بزنند و يا حتي بخواهند با هم راجع به انهدام فوري تسليحات هسته اي شان گفت وگو كنند.
پيمان خلع سلاح هسته اي در سال 1977 منعقد شد يعني هنگامي كه شوروي يك فروند موشك متحرك 'اس اس 20'(SS-20) را براي هدف قرار دادن اروپا تعبيه كرد. هر موشك داراي سه كلاهك هسته اي بود هر كلاهك مي توانست يك شهر بخصوص را هدف قرار بدهد. موشك هاي ديگري با بردهاي متنوع تر هم نصب شد. مذاكرات در اين زمينه در دولت 'جيمي كارتر' شروع شد. اما در دولت هاي ريگان و گورباچف به جريان افتاد.
اين دو رهبر در سال 1987 پيمان 'نيروهاي هسته اي ميان برد' را امضا كردند.اين پيمان، نصب موشك هايي با بردهايي بين 500 تا 5500 كيلومتر كه هم متعارف بودند و هم قابليت حمل كلاهك هسته اي را داشتند بر روي زمين ممنوع مي كرد. واشنگتن تعداد 846 موشك خود را منهدم كرد و مسكو هم تعداد 1846 موشك را. اروپا هم يك نفس راحت كشيد.
در سال 1987، آمريكا و روسيه با انعقاد يك پيمان؛ تمام موشك هاي مستقر در زمين را كه بردشان بين 310 ال3420 مايل بود را نابود كردند.
اما از آن تاريخ به اين سو؛ بسياري از كشورها عمدتا در آسيا و خاورميانه زرادخانه هايي آكنده از اين موشك ها ساخته اند و حتي مدل هاي پيشرفته تري را هم توليد كرده اند. تعداد زيادي موشك هاي ميان برد هم بر روي زمين نصب شده است و يا در شرف نصب شدن قرار دارد.
چين؛ صدها فروند از اين موشك ها دارد؛ اما چون امضا كننده پيمان فوق نيست؛ الزامي هم به نابود كردن آنها ندارد.
چين؛ منابع صنعتي مهم خود را مامور توليد مدل ديگري از اين موشك ها به نام 'دي اق26' (DF-26) كرده است. مدلي از اين موشك ها در يك رژه نظامي در سال 2015 در پكن به نمايش گذاشته شد. طول موشك 46 پا /14.0208 متر/ است. اين موشك مي تواند در سنگرهايي در اعماق زمين نگهداري شود. به وسط جاده ها بر روي سطح بيايد و از آنجا به مسافت هايي در ابعاد دور شليك شود.
تحليلگران غربي برد موشك را در حدود 2500 مايل / 4023.36 كيلومتر/ تخمين مي زنند. با اين برد؛ چين مي تواند پايگاههاي آمريكا در خليج 'گوام' را نشانه بگيرد.
' جورج شولتز' وزير خارجه آمريكا در دولت ريگان كه امروز از دانشوران موسسه 'هوور' است در اين باره مي گويد:'همه لوازم جنگي مهياست. اما اين زنجيره يك حلقه مفقوده دارد و آن؛ ديپلماسي است'.
شولتز ادامه مي دهد:'امروز، وقت آن نيست كه بياييم و زراخانه هايي بزرگ مملو از سلاح هسته اي بسازيم. امروز وقت آن است كه دنيا را از خطر يك چنين تهديدهايي نجات بدهيم. بيرون آمدن از پيمان خلع سلاح هسته اي، يك قدم بزرگ رو به عقب است. ما بايد اين پيمان را درستش كنيم؛ نه آنكه آن را بكشيم'.
اروپام**1591**2040
نيويورك تايمز:
آمريكا و روسيه از پيمان خلع سلاح هسته اي خارج مي شوند
۱۹ آذر ۱۳۹۷، ۱۴:۴۱
کد خبر:
83129496
تهران - ايرنا - نيويورك تايمز در گزارشي نوشت: جنگ سرد باز مي گردد. آمريكا و روسيه از پيمان خلع سلاح هسته اي خارج مي شوند.