به گزارش ایرنا، راهسـازی، اسـتخراج معـادن، كشـاورزی، دامپـروری، شكار و بهره برداریهای بی رویه، خشكسالی، كمبود امكانات، تغییرات اقلیمی، كمبود محیط بان، فرسایش بادی و كم توجهی های دیگر از جمله تهدیدهای است كه نفس این عرصه های طبیعی را به شماره انداخته است.
شماری از كارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا استان اصفهان با عنوان' چالشهای فراروی مناطق حفاظت شده در ایران' می گویند آمارها نشان می دهد كه بار گذاریهـای انجام شـده خـارج از توان، فشـار زیادی بـه مناطـق حفاظت شـده وارد كرده كـه متاسـفانه برخـی از آنهـا بـا فلسـفه وجـودی آن در تضاد و تعـارض است.
ادامه بی توجهی ها و نابودی برخی از منابـع زیسـتی طبیعـی كشور از جمله مناطق حفاظت شده كه در یكی دو دهه اخیر شدت یافته است به تاكید صاحبنظران امر عواقـب جبران ناپذیری را در پـی خواهد داشت.
سازمان حفاظت محیط زیست طبق تعاریف و معیارهای جهانی، ایران را در این بخش در چهار طبقه تقسیم كرد كه شامل پارك های ملی، آثار طبیعی ملی، منطقه حفاظت شده و پناهگاه حیات وحش است.
10.5 درصـد مسـاحت كشور بـه مناطـق حفاظت شـده اختصـاص دارد تـا در ایـن مناطـق زیسـتگاه های گیاهی و جانوری كشـور حفظ و حراسـت شـوند، كاركـرد آنهـا در اصـل حفاظـت از گیـاه، جانور و اكوسیسـتم بوده اسـت.
استان اصفهان دارای یك اثر طبیعی ملی، دو پارك ملی، پنج پناهگاه حیات وحش، چهار منطقه حفاظت شده، 11 منطقه شكار ممنوع و یك تالاب بین المللی است.
تاكنون در این استان بیش از 2 هزار گونه گیاهی مربوط به حدود 700 جنس و در قالب 130 خانواده شناسایی شد و از این تعداد 350 گونه دارویی، 45 گونه انحصاری، 54 گونه آسیب پذیر، 16 گونه نادر و 19 گونه در خطر انقراض محسوب می شوند.
همچنین تاكنون 484 گونه مهره دار شامل 62 گونه پستاندار، 296 گونه پرنده، 40 گونه خزنده، هشت گونه دوزیست، 41 گونه ماهی در استان اصفهان شناسایی شد كه كل و بز وحشی، قوچ و میش اصفهان، آهوی ایرانی یوزپلنگ ایرانی، دوپای ایرانی، گربه شنی، هوبره و زاغ بور از گونه های شاخص و خاص استان اصفهان محسوب می شوند.
همچنین در ذخیرگاه توران در سمنان كه اكنون حیات بیش از 150 گونه جانوری و پرندگان موجود آن در معرض تهدید جدی قرار گرفته اند.
به گزارش ایرنا، توران یا خارتوران یكی از سه منطقه حفاظت شده و دیدنیهای طبیعی ایران است كه با مساحت یك میلیون و 470 هزار هكتار بعد از سرنگتی آفریقا، واقع در كشور تانزانیا، دومین منطقه بیوسفر جهان محسوب میشود.
این ذخیره گاه شامل سه محدوده پارك ملی ، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده است ، منطقه خارتوران پس از پناهگاه حیات وحش نایبندان در طبس، دومین مجموعه حفاظت شده وسیع در ایران كه علاوه بر این بزرگترین ذخیرهگاه زیستكره كشور است و گونه های نادر جانوری و گیاهی را در خود جای داده است.
در این ذخیره گاه 41 گونه پستاندار، 167 گونه پرنده، 42 گونه خزنده و 2 گونه دوزیست شناسایی شدهاند كه شاخص ترین آن ها یوزپلنگ آسیایی و گورخر ایرانی است.
خارتوران پس از پناهگاه حیات وحش نایبندان در طبس عنوان دومین مجموعه حفاظت شده وسیع ایران است.
یك میلیون هكتار از مجموع كل وسعت را پارك ملی و پناهگاه حیات وحش توران تشكیل می دهد كه یكی از 11 ذخیرهگاه زیستكره در ایران است.
برپایه آمارهای ارائه شده توسط شبكه جهانی اطلاعات، مناطق حفاظت شده در سال 2012، 6.14 درصد از مناطق خشكی جهان و 7.9درصد از مناطق ساحلی و 2.3 درصد از مناطق دریایی و اقیانوسها تحت حفاظت قرار گرفته است.
مناطق حفاظت شده با كاربری های گوناگون به دلیل ویژگی های خاص خود دارای قابلیت زیادی در جذب اكوتوریست و ایجاد در آمد هستند، ایران یكی از كشور های مستعد در زمینۀ فعالیت های گردشگری متكی بر طبیعت با وجود تعداد زیادی منطقۀ حفاطت شده است البته با حفظ رعایت موازین اصولی می تواند از آنها در راستای در آمد زایی با رویكرد توسعۀ اقتصادی بهره جوید.
منطقه حفاظت شده به محدوده ای از منابع طبیعی كشور اعم از جنگل، مرتع، دشت، محیط های آبی و كوهستان اطلاق می شود كه از لحاظ ضرورت حفظ و تكثیر نسل جانوران وحشی و یا حفظ و احیای رستنی ها و وضع طبیعی آن دارای اهمیت خاصی بوده و تحت حفاظت قرار می گیرد.
در ایران 93 منطقه حفاظت شده وجود دارد كه ذخیره گاه زیستكره، تالاب بین المللی هرمزگان، ارژن و پریشان ذخیره گاه زیستكره تالاب بین المللی فارس، ارسباران ذخیره گاه زیستكره آذربایجان شرقی، توران و كویرذخیره گاه زیستكره سمنان، گنو ذخیره گاه زیستكره هرمزگان، هامون و گاندو تالاب بین المللی سیستان و بلوچستان، سیاه كشیم تالاب بین المللی گیلان، حله بوشهر، البرز مركزی مازندران و تهران، كالمند یزد، دنا كهگیلوئیه و بویر احمد، مراكان آذربایجان غربی، جهان نما گلستان، قمیشلو و موته و كلاه قاضی اصفهان ، دز خوزستان از جمله آنهاست.
كارشناسان میزگرد ایرنا اصفهان تاكید دارند حفاظت از مناطق حفاظت شده با فرهنگ سازی و تنویر افكار عمومی و مشاركت گسترده مردمی تجلی می یابد.
در زمان حاضر 284 منطقه حفاظت شده در قالب مناطق چهارگانه یادشده تحت مدیریت در كشور وجود دارد كه در مجموع 17 میلیون 780 هزار هكتار هستند.
حدود 190 منطقه شكار ممنوع با وسعت هشت میلیون 500 هزار هكتار در كشور وجود دارد.
براساس ماده سه قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست عرصه های طبیعی با عنوان پاركهای ملی، آثار طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و منطقه حفاظت شده تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست قرار دارد كه هرگونه دخل و تصرف در اراضی مشمول این مناطق تابع مقررات ویژه ای بوده و سازمان حفاظت محیط زیست قائم مقام سازمانها و وزارتخانه های دیگر است.
حسین اكبری سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان، محمودرضا همامی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و مرتضی چگونی عضو شورای هماهنگی سازمان های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان با حضور در میزگرد ایرنا اصفهان با عنوان 'چالشهای فراروی مناطق حفاظت شده در ایران ' این موضوع زیست محیطی را مورد نقد و بررسی قرار دادند.
** محیط بان كم داریم
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان در میزگرد ایرنا گفت: مناطق شكار ممنوع با توجه به طرح های توسعه ای كه وجود دارد پس از كسب مجوزهای لازم در این باره به مناطق حفاظت شده تبدیل می شوند.
حسین اكبری تصریح كرد : سازمان حفاظت محیط زیست به لحاظ كمی در ایران به شكل خیلی فعال به سمت حركت در جهت تحقق شاخص های جهانی حفاظت حركت كرده است.
وی اظهارداشت : در سالهای گذشته ابتدا 10 درصد سطح كشور برای مناطق حفاظت شده استاندارد جهانی بود بعد 15 درصد و اكنون 20 درصد است و اگر بیشتر شود بهتر است.
به گفته وی استان اصفهان دارای یك اثر طبیعی ملی، دو پارك ملی، پنج پناهگاه حیات وحش، چهار منطقه حفاظت شده، 11 منطقه شكار ممنوع و یك تالاب بین المللی است.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان ادامه داد : این مناطق شامل پارك ملی و پناهگاه حیات وحش كلاه قاضی، پارك ملی و پناهگاه حیات وحش قمیشلو، پناهگاه حیات وحش موته، پناهگاه حیات وحش عباس آباد، پناهگاه حیات وحش یخاب هستند.
اكبری اضافه كرد : منطقه حفاظت شده كركس، منطقه حفاظت شده كهیاز، منطقه حفاظت شده قمصر و برزك، منطقه حفاظت شده دالانكوه ، اثر طبیعی ملی سپاهان و تالاب بین المللی گاوخونی این مناطق را شامل می شود.
وی مجموع وسعت مناطق حفاظت شده استان را حدود یك میلیون 300 هزار هكتار برشمرد و گفت: مناطق شكار ممنوع اصفهان یازده منطقه به وسعت حدود 750 هزار هكتار هستند كه در تلاش هستیم برخی از این مناطق به حفاظت شده ارتقا یابد.
اكبری بیان كرد: حیات وحش و ذخایر ژنتیكی استان تا به امروز 484 گونه مهره دار درقالب 62 گونه پستاندار، 296 گونه پرنده و 42 گونه خزنده ، هشت گونه دوزیست و 41 گونه ماهی در استان شناسایی شده است.
وی تصریح كرد : به لحاظ پوشش ها و تنوع و مرتعی بیش از 2 هزار گونه گیاهی در سطح استان اصفهان از 70 جنس و در قالب 130 خانوداه بوم شناختی طبقه بندی می شود.
اكبری اظهارداشت: تعداد محیط بانان كشور در حدود سه هزار نفر و در استان اصفهان 205 نفر هستند، این تعداد با وسعت مناطق حفاظت شده تناسب ندارد و به شدت نیرو كم داریم.
وی تصریح كرد: در این بخش نیاز است محیط زیست كشور با هم افزایی و كمك مسوولان و تصمیم های سازنده از نظر نیروهای محیط بانان ارتقا پیدا كند.
اكبری با تاكید بر فرهنگ سازی زیست محیطی از پایه برای دانش آموزان گفت: تا رسیدن به استانداردهای لازم در مناطق حفاظت شده هر چه شاحص ها ارتقا یابد باز هم كم است.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان بیان كرد : با توجه به كمبودهای فرارو، این نهاد باید مناطق حفاظت شده كشور حدود 25 میلیون هكتار و هم حداقل 50 میلیون هتكار مناطق آزادی كه اهمیت دارد و مستحق رسیدگی است حفاظت و حراست كند.
اكبری با بیان اینكه محیط بانان با انواع چالش ها و تهدیدها روبه رو هستند، اظهارداشت: آنها با بیشترین هجمه كار و فشردگی با حداكثر تعارضات باید مقابله و شبانه روز تلاش كنند كه هر لحظه ای كه از این ماهیت زنده از دست برود جبران ناپذیر است.
اكبری اظهارداشت: برخی از كشورها برای حفظ طبیعت و رونق اقتصادی شان مجبور هستند كه شبانه روز از طبیعت حفاظت می كنند.
وی با اشاره به پیشینه تاریخی حیات وحش كشور بیان كرد : ایران در 100 تا 200 سال پیش حیات وحش غنی داشته است ولی در حال حاضر محدود شده است.
به گفته اكبری اكنون ایران هشت گونه گربه سان و پرندگان شكار زیادی دارد و تنوع زیستی ایران از اروپا و بخش های زیادی از آسیا و آمریكا بالا تر است. گفت: دلیل این موضوع این است كه با تمام كمبودها مناطق خوب حفاظت شده است.
وی بر ضرورت اجرای درست قوانین در همه بخشها تاكید و اضافه كرد : قانون هر جا درست اجرا شود، هیچ مشكلی وجود نخواهد داشت و به اهداف خود خواهیم رسید.
** نبود پیوست اقتصادی، چالش های مناطق حفاظت شده است
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل محیط زیست اصفهان نبود پیوست اقتصادی را یكی دیگر از چالش های مناطق حفاظت شده اعلام و اضافه كرد: چالش اصلی مناطق حفاظت شده كه 60 تا 70 سال از عمر آن می گذرد پیوست اقتصادی ندارد.
اكبری اضافه كرد: این مناطق حفاظت شده علاوه بر ذخایر ژنتیكی از نظر گردشگری و بوم گردی بهترین فرصت هستند كه باید از آنها بهره برد.
وی با بیان این كه در كریدورهای مناطق حفاظت شده كه می تواند باعث بقای آنها باشد بر اثر توسعه نامتعارف راه و جاده ایجاد شده است، گفت : با جاده مخالف نیستیم برای حفظ، پایداری طبعیت و زیست بوم نیاز به زیرگذر و روگذر خوب برای حیات وحش است.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان گفت: توسعه شهری و روستایی باعث تجزیه شدن مناطق حفاظت شده و عدم دسترسی حیات وحش می شود.
به گفته وی همچنین این مشكل باعث قطع تبادلات ژنیتكی كه پیش نیاز پایداری گونه های گیاهی و جانوری است می شود.
اكبری موضوع مجوز جدید برای مناطق حفاظت شده را از دیگر مشكلات مناطق حفاظت شده ایران نام برد و گفت: قانون می گوید در مناطق حفاظت شده و چهارگانه تاسیس معادن جدید ممنوع است و متاسفانه هنوز در این زمینه استعلام صورت می گیرد.
وی به وضعیت دام ها در مناطق حفاظت شده اشاره كرد و افزود: خیلی بیشتر از ظرفیت لازم و با توجه به خشكسالی ها در مناطق حفاظت شده چرای دام است و سگ های گله در این زمینه مشكلات زیادی ایجاد می كنند.
وی اظهارداشت: اگر یك منطقه حفاظت شده سه تا پنج هزار راس گونه حیات وحش داشته باشد یك دام آلوده به طور مثال طاعون ممكن است كل جمعیت را نابود كند.
اكبری كمبود شدید تجهیزات و زیر ساخت های حفاظتی را از دیگر مشكلات برشمرد و گفت: استفاده بی رویه از منابع زیست محیطی و در واقع تخریب زیستگاه های عامل فروسایی بسیاری از مناطق حفاظت شده در سطح جهان است.
وی با تاكید بر ضرورت تامین نیرو و امكانات كافی اظهارداشت: شكار غیر مجاز یكی از چالش های مهم مناطق حفاظت شده است.
اكبری ادامه داد: قوانین در سطوح مختلف در تصمیم سازی ها رعایت نمی شود و شاید محیط زیست را با كمال تاسف محیط ایست بدانیم.
وی بیماری ها مشترك دام، كمبود بودجه برای پژوهش و پایش مستمر، خشكسالی ها و تغییرات اقلیمی، گونه های مهاجم گیاهی و غیر بومی را از دیگر چالش های مناطق حفاظت شده اعلام كرد.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان با تاكید بر ضرورت اطلاع رسانی بحران های زیست محیطی، گفت: سالهای اخیر در مدارس كارهای خوبی انجام و در دروس ابتدایی و راهنمایی و متوسطه موضوع زیست محیطی بیان شده است.
وی در این زمینه به نقش رسانه ها اشاره و اضافه كرد : در این زمینه رسانه ها تاثیرگذار هستند و ضرورت دارد سرعت تلاش آنها برای حفاظت از عرصه ها افزایش یابد.
به گفته وی بین دانشگاه و محیط زیست نباید فاصله باشد و در این زمینه لازم است پژوهش تقویت شود.
وی اظهارداشت: بهره برداری پایدار بر مبنای بوم گردی و گردشگری و ایجاد قرق هایی برای حفظ حیات وحش با مشاركت بخش خصوصی در دنیا خوب جواب داده است.
سرپرست معاونت نظارت و پایش اداره كل حفاظت محیط زیست اصفهان خشكسالی و تغییرات اقلیمی را برای مناطق حفاظت شده زیانبار دانست و افزود: خشكسالی میل به زادآوری را پایین می آورد و در نسبت های جمیعتی تاثیرگذار است وقتی منابع آبی كم شود احتمال سوء تغذیه و بیماری افزایش خواهد یافت.
وی اضافه كرد : در بسیاری از دشت های شرق اصفهان كه 50 تا 60 درصد پوشش گیاهی دارند اكنون خشك شده است.
اكبری با اشاره به ابلاغ سیاست های كلی نظام در حوزه محیط زیست از سوی رهبر معظم انقلاب اظهارداشت: این سیاست ها را همه دستگاه ها باید روز به روز در كارهای خود مورد توجه قرار دهند تا عملی شود.
به گزارش ایرنا، حفظ محیط زیست براساس اصل 50 قانون اساسی و براساس ملاحظات اخلاقی با مشاركت عمومی میسر و همكاری همه دستگاه ها میسر است.
اكبری با اشاره به نذر طبیعت و اهدای علوفه در شرایط خشكسالی توسط خیرین و دوستداران محیط زیست گفت : محیط زیست به شدت دنبال نهادینه كردن پویش نذر طبیعت است و مردم می توانند در زمینه تامین مخزن آب، آبرسانی سیار، تامین علوفه، ایجاد پاسگاه های حفاظتی كمك كنند.
وی تصریح كرد: در برخی از مناطق كشور تنوع زیستی و میراث طبیعی كه در حال نابودی بود با همراهی و كمك مردم حفظ شده است.
**مناطق حفاظت شده خوب حفاظت نمی شوند
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان در میزگرد ایرنا گفت: به غیر از مناطق حفاظت شده و تحت مدیریت محیط زیست یك بخش دیگر هم تحت عنوان ذخیره گاههای زیست كره وجود دارد.
محمودرضا همامی اظهارداشت: ذخیره گاه های زیست كره مكانهایی برای فراگیری توسعه پایدار است و هدف از ایجاد آنها برقراری پیوند دوستی میان حفاظت از تنوع زیستی و استفاده پایدار از منابع طبیعی است.
وی ادامه داد : برنامه انسان و كره مسكون یك برنامه علمی بین دولتی است كه در سال 1349 با هدف بهبود رابطه میان انسان ها و محیط زیست اطرافشان از طرف یونسكو تاسیس شد.
وی با اشاره به ذخیرهگاه های زیست كره در ایران اظهارداشت: در سال 1355 ایران با اختصاص 9 زیستكره به فعالیت مؤثر در این حوزه پرداخته و در سال های بعد 2 منطقه دیگر معرفی شد، این ذخیره گاه زیست كره شامل ارژن و پریشان، ارسباران، ارومیه، توران، حرا، دنا، كویر، گلستان، گنو و میانكاله، تنگ صیاد- سبز كوه می باشند كه ثبت یونسكو هستند.
به گفته همامی برخی گونه های در ایران هستند كه در سایر نقاط جهان وجود ندارند به طور مثال یوزپلنگ آسیایی و گور خر ایرانی فقط در ایران است.
این استاد دانشگاه بیان كرد: یكسری گونه هایی در مناطق حفاظت شده ایران وجود دارد كه نشان دهنده این است كه ما برای حفاظت آنها زود اقدام كردیم و درست در این زمینه عمل شد.
وی تصریح كرد : با این وجود چالش های زیادی وجود دارد كه از جمله آن این است كه مناطق را بیشتر روی كاغذ داریم تا اینكه وجود داشته باشند.
همامی اضافه كرد: از 17 میلیون هكتار شاید بخش كمی درست حفاظت شود، به خصوص مناطق حفاظت شده، پارك های ملی و پناهگاه های حیات وحش بیشتر رسیدگی می شود، این مناطق به دلیل وسعت زیاد، امكانات كم، خیلی خوب حفاظت نمی شود.
وی وسعت مناطق حفاظت شده در ایران را 18 درصد سطح كشور ذكر كرد و افزود : در خیلی نقاط كشور چون نیروی كافی وجود ندارد حفاظت به درستی صورت نمی گیرد.
** آموزش های زیست محیطی باید از پایه شروع شود
عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان با تاكید بر ضرورت آموزش های زیست محیطی اظهارداشت: این آموزش ها باید از پایه آغاز تا نهادینه شود.
وی یكی از مشكلات و معضلات مناطق حفاظت شده را نبود درك درست از اهمیت تنوع زیستی از سوی مردم و دولتمردان دانست و در این باره دریاچه ارومیه، زاینده رود و سد سازی نامتعارف را مثال زد و افزود: معضلات زیست محیطی كه اكنون وجود دارد از بی توجهی و توسعه ناپایدار در گذشته است كه برغم هشدارها متاسفانه اقدام درستی صورت نگرفت.
همامی با بیان اینكه اكوسیستم ها به ما خدمات ارائه می دهند ولی قدرشان را نمی دانیم گفت: با هیچ پولی در دنیا نمی شود آنها را جایگزین كرد.
وی با تاكید بر نقش مدارس طبیعت در آموزش های زیست محیطی اظهارداشت: خوشبختانه یك درسی هم در دبیرستان تحت عنوان محیط زیست ایجاد شده كه می تواند گام خوبی در این زمینه باشد باید برنامه های رادیو و تلویزیون در باره محیط زیست بیشتر شود.
به گفته وی در كشور 10 تا گربه سان وجود داشت كه دوتای آن یعنی شیر آسیایی و ببر خزری منقرض شد و هشت گربه سان دیگر شامل پلنگ ایرانی ، یوز ایرانی كاراكل ، سیاه گوش و سایر گربه های وحشی را شامل می شوند.
همامی اظهارداشت: 15 سال است طرحی با كمك برنامه عمران سازمان ملل برای مناطقی كه یوز بیشتر دارند انجام شد كه در این مناطق محیط بانان بیشتری استخدام كردند، قبل از این جمعیت یوز در ایران بین 70 تا 100 راس تخمین زده شد و اكنون حدود 30 تا 50 راس وجود دارد.
این استاد دانشگاه معتقد است كه سازگاری با تغییر اقلیم و خشكسالی امر ضروری است.
وی با اشاره به اینكه مناطق حفاظت شده بر اساس گونه های بزرگ جثه انتخاب و سایر گونه ها نادیده گرفته شدند بر ضرورت بازنگری چنین نگرشی در این مناطق تاكید كرد و گفت : در این راستا خطرات ژنتیكی هم علاوه بر سایر خطرات تهدید كننده است.
همامی ادامه داد: استفاده از باورهای فرهنگی و مذهبی مردمی در نهاینه كردن فرهنگ زیست محیطی مهم است و نذر طبیعت یكی از این موارد است.
**سازمان های مردم نهاد نقش بسزایی در حفاظت از محیط زیست دارند
عضو شورای هماهنگی سازمان های مردم نهاد زیست محیطی استان اصفهان در این میزگرد گفت: ضرورت هایی كه مشاركت های مردمی را در امرحفاظت از محیط زیست می طلبد چیست.
مرتضی چگونی ادامه داد: همه اشكال تخریب محیط زیست منشا انسانی دارند، افزایش آگاهی مردم در این امر مهم ضروری است.
وی تصریح كرد: بحران های زیست محیطی دارای گستردگی و پیچیدگی زیادی است كه حل آنها هزینه های زیادی دارد راهی جز مشاركت مردم برای حل این مساله وجود ندارد.
چگونی ادامه داد : سازمان مردم نهاد به عنوان نماد جامعه مدنی هستند و در امر حفاظت و مناطق چهارگانه تاثیرگذار هستند و نقش بسزایی را ایفا می كنند.
وی با اشاره به سابقه تاریخی ایرانیان در پیوند با طبیعت اظهارداشت: ایرانیان باستان با طبیعت همراه و همه چیز آنان بر مبنای طبیعت بود، جشن های مهرگان، اسفندگان از جمله آنهاست.
وی با تاكید بر حفظ تعادل بخشی در طبیعت گفت: شكار نباید صورت گیرد چون باعث انقراض گونه ها می شود و محیط زیست اگر بر حیات وحش نظارت نكند بزرگترین ضرر را به آنها می زند.
چگونی با بیان اینكه سازمان های مردم نهاد زیست محیطی رسانه ندارند ، گفت: در این راستا رسانه ها می توانند در تنویرافكار عمومی و آگاهی رسانی در حل مشكلات و معضلات زیست محیطی كمك حال آنها باشند.
وی بر ضرورت حفاظت همه جانبه از مناطق حفاظت شده در ایران از سوی مسوولان و مردم تاكید كرد و گفت : در صورت ادامه بی توجهی ها به محیط زیست این ذخایر ملی، خسارتهای جبران ناپذیری برای كشور به دنبال خواهد داشت.
8114/6026/
در میزگرد ایرنا مطرح شد:
مناطق حفاظت شده، ذخیره ملی كه نباید از بین برود
۲۰ آذر ۱۳۹۷، ۷:۳۳
کد خبر:
83130140
اصفهان- ایرنا- مناطق حفاظت شده ازشـریانهای حیاتی اكوسیسـتم كشور و جزو سرمایه های زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی هستند كه در سالهای اخیر با چالش های متعددی مواجه شده اند و به نظر كارشناسان حاضر در میزگرد ایرنا بارگذاریهـای انجام شـده خـارج از توان، فشـار زیادی بـه این مناطـق وارد كرده كـه برخـی از آنهـا بـا فلسـفه وجـودی آن در تضاد و تعـارض است.