به گزارش ایرنا، آمریكا كه در سال 2001 پس از حمله تروریست های عرب تبار به نیویورك و پنتاگون با حمایت پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) در ظاهر برای مجازات تروریست ها و حامیان آنها (طالبان) به افغانستان حمله كرد، در این مدت مقامات آمریكایی در باره حمایت از افغانستان، خروج و حضور خود موضع متناقض داشته اند كه بخشی از آن فشار بر مقامات افغان برای رسیدن به اهداف خود بوده است.
در گذشته هم بارها مقامات آمریكایی گفته اند كه نظامیان خود را از افغانستان خارج خواهند كرد و جنگ افغانستان را موضوع داخلی این كشور عنوان كرده اند.
«رنگین دادفرسپنتا» مشاور سابق ریاست جمهوری افغانستان هم در كتاب «سیاست افغانستان روایت از درون» نوشته كه مقامات بلند پایه آمریكا به «حامد كرزی» رئیس جمهوری سابق افغانستان گفته بودند تروریست كسی است كه منافع آمریكا را تهدید كند و طالبان را جنگجویان داخلی این كشور خوانده بودند.
حامد كرزی در زمان ریاست جمهوری خود زمانی كه با آمریكایی ها برسر امضا توافق نامه امنیتی اختلاف پیدا كرد، بارها تأكید كرد كه آمریكا باید برای صلح افغانستان ضمانت دهد و خروج هشدارگونه آمریكایی ها را بازی می دانست.
وی در اسفند ماه سال 1391 در یك برنامه تلویزیون ملی افغانستان گفت كه آمریكا برای این به افغانستان نیامده كه دوباره این كشور را ترك كند و اضافه كرد كه آنها برای امضای پیمان امنیتی عجله دارند اما ما عجله نداریم بلكه دقت می كنیم.
آمریكایی ها طی سال های متمادی با طالبان بگونه پنهانی ارتباط داشته اند كه برخی منابع و رسانه های غربی خود از این ارتباط پرده برداشتند و در آخرین مورد آمریكایی ها پس از فعال شدن در باره گفت وگوی صلح و با منصوب شدن «زلمای خلیل زاد» از دیدارهای پنهانی با طالبان خبر دادند.
خلیل زاد كه در سومین سفر منطقه ای خود در كشورهای آسیای میانه بسر می برد بتازگی به مقامات افغان هشدار داده كه از صلح با طالبان حمایت كنند و در غیر آن باید بدانند كه آمریكا برای همیشه با افغانستان نیست و نباید به حمایت دایمی آنها دل ببندند.
برخی منابع داخلی افغانستان روز سه شنبه نوشتند كه خلیل زاد اخیرا در گفت وگو با رسانه آمریكایی «استاراندستریپس» به مقامات افغان و افرادی كه به تلاشهای آمریكا در روند صلح افغانستان بی توجه هستند هشدار داده است.
خلیل زاد گفته است كه مقامات افغان باید از تلاشهای آمریكا برای آغاز گفت وگوهای صلح با طالبان حمایت كنند و به پشتیبانی همیشگی آمریكا از دولت كابل دلبستگی نداشته باشند.
وی تاكید كرده است كه ما نیاز داریم جنگ و خشونت در افغانستان متوقف شود، این یك فرصت كم سابقه برای هر بازیگر است تا از تلاشهای صلح كه توسط آمریكا صورت می گیرد حمایت كند.
منابع افغان نیز به نقل از رسانه آمریكایی نوشته اند، كسانی كه در دولت افغانستان نسبت به این تلاشها و مذاكرات صلح تمایل ندارند نباید بر حضور دوامدار نظامی امریكا در افغانستان حساب باز كنند.
بخش های از سخنان خلیل زاد را می توان درست و قابل درك دانست زیرا آمریكا تا زمانی از افغانستان حمایت خواهد كرد كه منافع آن كشور با حضور آنها در افغانستان تأمین شود و اگر زمانی این منافع از حضور آنها قابل تعریف نباشد، به گفته خلیل زاد نباید به حمایت آنها دل بست.
اما از طرف دیگر اظهارات وزیر دفاع، رئیس ستاد ارتش آمریكا و برخی دیگر از مقامات نظامی آن كشور كه در روزهای گذشته گفته بودند آمریكا برای دفاع از خود در افغانستان حضور دارد و هشدار داده بودند كه اگر نظامیان آمریكایی افغانستان را ترك كنند، این كشور یكبار دیگر به لانه امن تروریست ها مبدل خواهد شد و مانند 11 سپتامبر بار دیگر آمریكا را تهدید خواهد كرد.
اما آنچه روشن است حضور 18 ساله آمریكا برای افغان ها هیچ ثمری در پی نداشته است بلكه وضعیت امنیتی این كشور را بحرانی تر كرده و با حضور آنها نه تنها گروه طالبان از بین نرفت بلكه علاوه بر قدرتمندتر شدن آنها 20 گروه تروریستی امروز در خاك افغانستان فعالیت می كنند.
«لوان جاگاریان» سفیر روسیه در تهران هم گفته است كه نتیجه حضور 17 ساله آمریكا در افغانستان «صفر» است و افزوده است كه مردم افغانستان از حضور آمریكایی ها خشنود نیستند.
در نتیجه می توان یادآور شد كه مقامات آمریكایی در اظهارات ضد و نقیض خود برای حضور و یا خروج از افغانستان تنها منافع آمریكا را در نظر داشته و بدون كوچكترین توجه به وضعیت امنیتی و سیاسی افغانستان با هشدارهای گوناگون در پی ترغیب افغان ها برای برآورده كردن خواسته های خود هستند.
آساق*291**1337
كابل - ایرنا - رفتارهای مقام های آمریكایی در باره افغانستان همواره كنش ها و واكنش های ضدو نقیضی را نشان می دهد كه بدون شك در رابطه با افغانستان به دور از واقعیت و همه در راستای منافع ایالات متحده بوده و تنها برآورنده خواست های واشنگتن است.