۲۱ آذر ۱۳۹۷، ۱۶:۰۳
کد خبر: 83132352
T T
۰ نفر
دیالیز، پاییز سلامتی

گرگان - ایرنا - اسیر تخت و آزمایشگاه، همدم همیشگی با سرنگ و دارو و تعویض مستمر خون تنها بخشی از گرفتاری بیماران دیالیزی است و در صورت انجام نشدن عمل پیوند كلیه، پاییز سلامتی آنها فرا رسیده و فرجامی غمبار خواهد داشت.

به گزارش ایرنا، سالانه سه تا پنج هزار نفر در كشور به بیماری نارسایی كلیه مبتلا می‌شوند و تنها درمان این بیماری مهلك و خاص پیوند كلیه یا دیالیز هر چند روز یكبار برای تصفیه خون است.
نارسایی كلیه ناشی از عوارض بیماری‌هایی مانند فشارخون، دیابت و اثرات سمی برخی داروها است كه فرد را به میزان قابل توجهی از انجام فعالیت‌های روزمره باز می دارد.
این بیماران زمانی كه مواد زاید در بدنشان بیش از حد طبیعی ‌شود برای ادامه زندگی نیاز به انجام دیالیز و پاكسازی خون دارند.
عبدالله اونق یكی از بیماران تحت دیالیز در بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ساحلی بندرتركمن واقع در استان گلستان به خبرنگار ایرنا گفت: افراد دیالیزی به سبب مشكلات جسمی و ضرورت حضور در درمانگاه و بیمارستان به تعداد دفعات زیاد نمی توانند شغل و كسب و كار ثابتی داشته وعلاوه بر بیماری باید نگران تامین معاش خود و خانواده هم باشند.
وی با بیان این كه داروی بیماران دیالیزی گران است، خواستار حمایت بیش از پیش دستگاه های حمایتی از این قشر شد.
یكی از پرستاران بخش دیالیز این بیمارستان نیز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با تاكید بر این كه بیماری كلیوی در ابتدا فاقد علائم است، گفت: انجام سالانه آزمایش تشخیصی شامل ادرار، خون و اندازه گیری مرتب فشار خون می تواند به پیشگیری و كنترل بیماری كمك كند.
بی بی حكیمه ایری تاكید كرد: افراد در معرض خطر مانند مبتلایان به دیابت و فشارخون بالا، افراد چاق و سیگاری و اشخاص بالای 50 سال با سابقه فامیلی ابتلا به بیماری‌‌های كلیوی باید انجام آزمایش ‌‌های اولیه و تشخیصی را جدی بگیرند.
وی یادآور شد: آگاهی و پیشگیری از عوامل خطرآفرین و زمینه ساز بیماری‌های كلیه مانند دیابت، فشارخون بالا، عفونت‌، سنگ كلیه، چاقی، مصرف دخانیات، كم تحركی و خودداری از مصرف غذا‌های كنسروی، فانتزی، چرب، پرنمك و قندی می‌تواند از پیشرفت نارسایی كلیه‌ پیشگیری كند.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان هم به خبرنگار ایرنا گفت: 810 بیمار نیازمند به دیالیز در این استان زندگی می كنند و برای خدمت رسانی به آنان 160 تخت دیالیز در 10 شهر و 14 مركز درمانی گلستان فعال است.
دكتر محمد دادجو اظهار داشت: برای اطفال مبتلا به این بیماری، سه تخت ویژه در بیمارستان آیت الله طالقانی گرگان اختصاص یافته است.
به گفته وی تا سال آینده 18 تخت دیالیز جدید به ظرفیت كنونی مراكز درمانی كردكوی، گالیكش، گرگان و آق قلا در نقاط مختلف استان گلستان افزوده شده و 15 تخت اهدایی نیكوكار بندرگزی نیز به بهره برداری خواهد رسید.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی گلستان افزود: انتظار است سازمان تامین اجتماعی گلستان هم در راه اندازی بخش دیالیز بیمارستان حكیم جرجانی شهر گرگان با ظرفیت 15 تخت با شتاب بیشتری اقدام كند.
به گفته وی سال گذشته نیز 16 دستگاه جدید جایگزین دستگاه های مستهلك موجود در بخش های دیالیز گلستان شده و بخش دیالیز شهرستان مرزی و محروم مراوه تپه هم به بهره برداری رسید.
وی گفت: توزیع تخت های دیالیز در مراكز درمانی استان گلستان مناسب است ولی میانگین كشوری به ازای هر چهار بیمار یك تخت بوده و گلستان حدود 40 تخت كمتر از میانگین استاندارد دارد كه باید بر اساس برنامه ریزی این كمبود رفع شود.
دادجو، هزینه خرید هر دستگاه دیالیز را حدود یك میلیارد و 600 میلیون ریال اعلام كرد و افزود: در ماه 10 هزار و 530 نوبت و سالانه حدود 125 هزار نوبت دیالیز به بیماران كلیوی استان گلستان ارایه می شود.
وی افزود: سال گذشته تعداد افراد جدید نیازمند به خدمات دیالیزی دراستان گلستان رشد داشت كه متاثر از كاهش سن ابتلا به بیماری دیابت، افزایش تعداد بیماران دیابتی و بالا رفتن آمار ابتلا به بیماری های كلیوی است.
به گفته دادجو، 73 درصد علل دیالیز ابتلا به دیابت و فشار خون بالا بوده و سایر حوزه ها از جمله مسمومیت ها در مجموع 27 درصد دیگر را شامل می شود.
وی گفت: سال گذشته در چند منطقه از كشور از جمله استان گلستان آمار بیماران دیالیزی رشد داشت.
دكتر دادجو با یادآوری پایین آمدن سن بیماران كلیوی در گلستان اضافه كرد: اكنون سن ابتلا به بیماری دیابت در استان به دوره جوانی رسیده است بطوریكه آمار قابل ملاحظه ای از این افراد را جوانان تشكیل می دهند كه از منظر اقتصادی و اجتماعی آسیب آفرین است.
وی در خصوص خدمت رسانی به بیماران دیالیزی اظهار داشت: بیمارستان های كلاله و 5 آذر گرگان به صورت شبانه روزی و مراكز دیگر در دو نوبت صبح و عصر در حال خدمت دهی به بیماران هستند.
به گفته وی در مواقع اورژانسی تمام مراكز 14 گانه استان گلستان آمادگی پذیرش بیماران دیالیزی را دارند.
وی در مورد خدمت رسانی به بیماران خاص مانند افراد مبتلا به هپاتیت هم گفت كه برای این بیماران در هر مركز تخت های ویژه ای منظور شده است.
دادجو در خصوص فعال سازی مركز پیوند كلیه در گلستان بیان كرد كه واحد ویژه ای مجهز به اتاق عمل، تجهیزات و دستگاه های لازم در بیمارستان شهید صیاد شیرازی گرگان پیش بینی شده ولی هنوز كادر فوق تخصصی حوزه پیوند تكمیل نشده است.
وی افزود: كادر مورد نیاز برای گذراندن دوره های تكمیلی اعزام شده اند و تا دو سال آینده با حضور پزشكان فوق تخصص در بیمارستان صیاد شیرازی امكان پیوند كلیه در استان فراهم خواهد شد.
دكتر دادجو، هزینه خدمت دهی به بیماران دیالیزی را در هر نوبت سه میلیون ریال و با احتساب خدمات كادر درمانی و پزشكی حدود چهار میلیون ریال بیان كرد و گفت: تمام این خدمات هزینه ای برای بیمار رایگان است كه رقم قابل توجهی را تشكیل می دهد.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشكی و خدمات بهداشتی درمانی گلستان یادآور شد كه فراگیر شدن بیماری دیابت، سبك زندگی، نوع تغذیه، كم شدن تحرك و فشار خون از عوامل نارسایی كلیه است و كم یا زیاد شدن دفعات یا حجم ادرار، وجود خون در ادرار، تورم دور چشم و دردهایی در پهلو می تواند نشانه بیماری كلیوی باشد.
طبق گزارش مركز تحقیقات بیماری‌های غیرواگیر پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشكی تهران؛ گلستان با 13 درصد رشد سومین استان كشور در شیوع دیابت محسوب می شود.
12 دسامبر مصادف با 21 آذرماه روز جهانی حمایت از بیماران كلیوی نامگذاری شده است.
7333/1648/3091/2729