به گزارش بامداد شنبه ايرنا، يزد بهشت انرژي خورشيدي در كشور است و اگر بخش خصوصي براي ساخت نيروگاهها وارد ميدان شود در سالهاي آينده ميزان استفاده از سوختهاي فسيلي در اين منطقه كاهش محسوسي خواهد يافت.
سازگاري با طبيعت، نداشتن آلودگي، استهلاك كم و عمر زياد، عدم نياز به فناوري بالا و نيروي متخصص، رايگان و در دسترس بودن از جمله مزاياي استفاده از انرژي خورشيدي است.
همين عوامل موجب شد تا دولت تدبير و اميد توجه ويژهاي به سرمايهگذاري درحوزه انرژي خورشيدي و جذب سرمايهگذاران در اين بخش داشته باشد.
هماكنون حدود 2 هزار و 600 مگاوات نيروگاه خورشيدي در حال بهرهبرداري در استان يزد وجود دارد كه يك هزار و 500 مگاوات آن از سوي بخش خصوصي و مابقي از سوي دولت ساخته و راهاندازي شد.
همچنين پنج خط 400 كيلو وات از اين استان به پنج استان براي تأمين برق سراسري متصل است و امكان ترانزيت انرژي با خارج از كشور هم در اين منطقه وجود دارد.
** پيشتازي يزد در جذب سرمايهگذاري نيروگاههاي خورشيدي
مديركل امور اقتصادي و دارايي و نايبرئيس مركز خدمات سرمايهگذاري يزد گفت: اين منطقه در جذب سرمايهگذاري براي ساخت نيروگاههاي خورشيدي رتبه نخست را در كشور به خود اختصاص داد.
علي نمازي در گفتوگو با خبرنگار ايرنا افزود: هماكنون پنج واحد نيروگاه خورشيدي 10 مگاواتي و يك واحد نيروگاه 3.5 مگاواتي با سرمايهگذاري 55 ميليون يورو در استان فعال است.
وي بابيان اينكه برق توليدي اين نيروگاهها به شبكه سراسري انتقال مي يابد، اظهار داشت: توان بالاي سرمايهگذاري و توليد، يزد را در بالاترين رتبه جذب سرمايهگذاري و توليد برق از نيروگاههاي خورشيدي در كشور قرار داد.
** تنوع سرمايهگذاران خارجي در بخش انرژي خورشيدي
نايب رئيس مركز خدمات سرمايهگذاري يزد، استقبال سرمايهگذاران داخلي و خارجي براي فعاليت در اين بخش را مطلوب ارزيابي و ميزان برق توليدي نيروگاههاي يادشده را 53.5 مگاوات اعلام كرد و گفت: تا پايان امسال، 10 مگاوات ديگر به ظرفيت نيروگاههاي موجود اضافه خواهد شد.
نمازي بابيان اينكه يكي از مهمترين ويژگي شركتهاي توليدكننده برق از نيروگاههاي خورشيدي استان يزد، تنوع سرمايهگذاران خارجي است، خاطرنشان كرد: بيش از 80 درصد پروژههاي به بهرهبرداري رسيده داراي سرمايهگذار مستقيم خارجي است و آنها از كشورهاي مختلف اقدام به سرمايهگذاري در اين استان كردهاند.
مديرعامل شركت برق منطقهاي يزد گفت: تا پايان سال 97 ظرفيت نيروگاههاي بهرهبرداري شده به 70 مگاوات خواهد رسيد و با بهرهبرداري از اين نيروگاهها ، بيشترين تعداد واحدها را در كشور خواهيم داشت.
محمدحسين صباغ زادگان افزود: هماكنون متقاضي براي ساخت نيروگاه به قدرت 735 مگاوات در استان وجود دارد كه براي حدود 200 مگاوات قرارداد منعقد شد كه 33.5 مگاوات آن در حال بهرهبرداري است.
اما در چند ماه اخير سرمايهگذاران بخش خصوصي كه در حوزه انرژيهاي تجديد پذير و بهويژه خورشيدي فعاليت دارند با چالشهايي همچون نوسان نرخ ارز و كاهش درآمدها مواجه شدند.
تعدادي از آنها معتقدند كه به دليل افزايش نرخ ارز و افزايش هزينههاي سرمايهگذاري در ساخت سامانههاي تجديد پذير، ساخته نيروگاههاي آفتابي ديگر مقرون به صرفه اقتصادي نيست.
** ارائه راهكارهاي توسعه سرمايهگذاري در انرژيهاي تجديد پذير به وزير
همين امر موجب شد تا اعضاي هيات مديره انجمن انرژيهاي تجديد پذير (اتاق بازرگاني ايران) با وزير نيرو و رئيس سازمان انرژيهاي تجديد پذير و بهرهوري انرژي برق (ساتبا) ، آبان ماه گذشته جلسهاي برگزار كردند كه لزوم اصلاح ضريب تعديل نرخهاي خريد برق و ارسال پيشنهاد به هيات وزيران ، تاكيد بر تخصيص كامل بودجه خريد تضميني برق با اصلاح قانون بودجه براي سال 98 و تفاهمنامه ساتبا و توانير براي سامانههاي خورشيدي كيلو واتي (زير 100كيلووات) در سال 98 از مهم ترين مصوبات اين نشست بود.
** جوانمردي بخش خصوصي براي ساخت نيروگاههاي تجديد پذير
در اين خصوص معاون وزير نيرو و مديرعامل سازمان انرژيهاي تجديد پذير و بهرهوري انرژي برق (ساتبا) نيز آبان ماه امسال در حاشيه هجدهمين نمايشگاه بينالمللي صنعت برق ايران در جمع فعالان بخش خصوصي گفته بود: در 2 سال گذشته حتي يك كيلووات برق توسط دولت به ظرفيت بخش انرژي تجديد پذير افزوده نشد و در واقع اين بخش را كه دولت سرمايهگذاري كرد، را حذف كرديم.
محمدصادق زاده بابيان اينكه نرخ رشد سرمايهگذاري در اين بخش در سال 96 نسبت به سال 95 بيش از 70 درصد بود، افزود : بخش خصوصي باوجود تمامي مشكلات، جوانمردانه وارد عرصه ساخت نيروگاههاي تجديد پذير شده است.
وي بابيان اينكه نوسان نرخ ارز موجب كندي توسعه تجديدپذيرها شد، ادامه داد: راهكار نخست اين بود كه بخش خصوصي را آزاد بگذاريم تا از ظرفيت دشتهاي كشور در زمينه باد و خورشيد براي توليد برق استفاده كند و برق توليدي را بتواند براي صادرات در نظر گيرد.
معاون وزير تصريح كرد: با توجه به برآوردهاي اقتصادي صورت گرفته، هزينه توليد برق تجديد پذير در بلندمدت به دو تا سه سنت در كيلووات ساعت ميرسد كه با توجه به وجود بازار 10 سنتي در منطقه، جذابيت زيادي براي سرمايهگذاري در اين بخش و صادرات برق توليدي وجود دارد.
** 60 ميليارد دلار ظرفيت سرمايهگذاري در حوزه انرژيهاي تجديد پذير
همچنين نايب رئيس اول كميسيون انرژي و محيط زيست اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و كشاورزي تهران هم پيشنهاد كرد كه نرخ خريد تضميني انرژيهاي تجديد پذير 10 درصد افزايش يابد.
حميدرضا صالحي اظهار داشت: كرمان،يزد و اصفهان از مكانهاي مناسب براي سرمايهگذاري توليد برق خورشيدي است.
وي تصريح كرد: 60 هزار مگاوات معادل 60 ميليارد دلار در حوزه انرژيهاي تجديد پذير ظرفيت سرمايهگذاري در كشور وجود دارد.
با توجه به اين مشكلات و چالشهاي موجود ، هفته قبل، برخي اعضاي انجمن انرژيهاي تجديد پذير ايران و فعالان سرمايهگذاري در حوزه انرژيهاي خورشيدي يزد جلسهاي با اعضاي مجمع نمايندگان استان ، سرپرست استانداري ، معاون امور اقتصادي استانداري و مديرعامل مرتبط داشتند.
رئيس مجمع نمايندگان يزد در مجلس شوراي اسلامي در اين جلسه گفته بود: اين استان با 330 روز آفتابي، رتبه نخست توليد انرژي تجديد پذير و خورشيدي را در كشور داراست.
محمدرضا صباغيان افزود: براي پيگيري مشكلات اين بخش، بايد نمايندهاي از سوي دستگاههاي دولتي و استانداري معرفي شود.
** پنج درصد توليد برق كشور سهم انرژيهاي نو خواهد شد
در ادامه اين جلسه عضو كميسيون برنامه و بودجه مجلس و نماينده اردكان در مجلس شوراي اسلامي گفت: بهتازگي در اصلاحيه بودجه براي تخصيص هزينههاي توليد انرژيهاي نو به توليدكنندگان، تصميماتي گرفته شد كه ميتواند راهگشا باشد.
محمدرضا تابش افزود: تا پايان برنامه ششم توسعه ظرفيت توليد برق بايد به 100 هزار مگاوات برسد كه سهم انرژيهاي نو پنج هزار مگاوات پيشبيني شده است.
وي با اشاره به ظرفيتهاي انرژي خورشيدي در كشور يادآور شد: كمتر از 20 درصد تأمين انرژي در دنيا توسط انرژيهاي تجديد پذير مخصوصاً خورشيدي تأمين ميشود.
نماينده اردكان درباره مشكلات اين نوع انرژي هم اظهار داشت: سرمايهگذاران در بخش انرژيهاي نو به دليل تكليفي بودن قيمت برق توليدي از سوي دولت، ارزان بودن سوختهاي فسيلي، لحاظ نكردن قيمتهاي واقعي توليد و نوسان اخير نرخ ارز تمايل كمتري به حضور در اين عرصه دارند.
تابش افزود: تا پايان سال 96 بازگشت سرمايه در بخش انرژيهاي نو حدود پنج سال بود اما با افزايش نرخ ارز بسياري از سرمايهگذاران بومي اين عرصه را ترك كردند.
وي در اين ارتباط ارائه وام به توليدكنندگان خانگي، تجديدنظر در نرخ تعرفهها و امكان تخصيص ارز 4200 توماني را از راهكارهاي قابلبررسي براي حمايت از سرمايهگذاران عنوان كرد.
سرپرست استانداري يزد هم گفت: ظرفيت توسعه واحدهاي فعال در بخش انرژي تجديد پذير و خورشيدي و شرايط صدور مجوزهاي سرمايهگذاري در استان بايد شفاف شود.
محمدعلي طالبي افزود: اين نوع انرژيها در يزد بهاندازهاي ظرفيت دارد كه ميتواند مرتباً در يكي از كارگروههاي استان بررسي شود.
وي افزود : درعينحال، شفافيت اطلاعرساني درباره تسهيلات ارائهشده به بخش انرژيهاي تجديد پذير به مردم ، موجب پاسخگويي به بسياري از مشكلات و ترديدهاي موجود خواهد شد.
براي حل اين مشكلات رئيس هيات مديره انجمن انرژيهاي تجديد پذير ايران هم ، آبان ماه در نامهاي به معاونت فني سازمان برنامه و بودجه پيشنهاد كرد تا عوارض برق كه امسال هشت درصد تعيين شد در لايحه بودجه سال 98 به 10درصد افزايش يابد و تا سقف 18 هزار ميليارد ريال در نظر گرفته شود.
اكبر اديب فر، تأكيد كرد كه سهم تجديد پذير (ساتبا) از عوارض 70 درصد و سهم برقرساني روستايي (توانير) 30 در نظر و نيز عوارض برق بهصورت درآمد اختصاصي در بودجه سال آينده در نظر گرفته شود.
وي همچنين پيشنهاد كرد تا وجوه حاصل از فعاليت بخشهاي سرمايهگذار نيروگاههاي تجديد پذير در مناطق محروم به لحاظ ايجاد اشتغال در اين مناطق ، از تمامي كسورات معاف شود تارنماي فروش برق به مديريت شبكه نيز محاسبه و بهحساب عوارض برق پرداخت تا صرف خريد برق تجديد پذير شود.
به نظر ميرسد در صورت اجراي اين پيشنهادها ، بسياري از مشكلات سرمايهگذاران اين بخش رفع خواهد شد و فعاليت در بخش انرژيهاي خورشيدي كه با حمايت دولت تدبير و اميد گسترش قابلتوجهي در كشور يافته بود، بار ديگر رونق يابد.
گزارش از : محمود رضا رحماني
شبد*1968/ 2047*9122
يزد - ايرنا - متوسط روزهاي آفتابي يزد سالانه سه هزار و 200 ساعت است، وجود چنين ظرفيتي زمينه را براي فعاليت سرمايهگذاران در ايجاد و توسعه نيروگاههاي خورشيدي در اين استان فراهم كرده، اما اين روند از چندي قبل با چالش مواجه و براي رفع آن پيشنهادهايي در بودجه سال 98 ارائه شده است.