به گزارش ایرنا، این روزنامه افزود:
از زمان 'جان اف. كندی' تا' باراك اوباما'؛ تمام روسای جمهور آمریكا بلا استثنا همگی با شوروی سابق و بعد هم با فدراسیون روسیه در مورد رسیدن به توافقی برای كوچك كردن زرادخانه بزرگ هسته ای هر دو كشور مذاكره كرده اند و مذاكرات هم موفقیت آمیز بوده است.
در مجموعه این توافق؛ بیش از دوازده پیمان در زمینه محدود كردن آزمایش های هسته ای، سلاحهای هسته ای، فعالیت در فضا و دفاع موشكی به امضا رسیده است.
به هیچ وجه جای بحث ندارد كه وجود یك چنین محدودیت هایی واجب است.
برای جهان؛ هیچ سلاحی مرگبار تر و بالقوه بی ثابت كننده تر از همین سلاح ها نیست كه به اصطلاح به آنها لقب 'قاتلان شهر' داده شده است.
هر چند كه مجموعه تمام این توافق ها و پیمان ها هم كامل نبوده و ناقص است، اما به هر حال این حقیقت غیرقابل انكار است كه با توجه به اینكه این تسلیحات هسته ای چقدر پیچیده و پیشرفته اند و محاسبات پیچیده ای هم برای تعدیل خطرات آنها انجام گرفته است؛به هر حال این توافقنامه ها توانسته اند تا به امروز رقابت استراتژیك میان دو قدرت هسته ای را به نحو احسن مدیریت كنند و اجازه ندهند میان دو كشور جنگ در گیرد.
اما امروز حیات این توافقنامه ها در خطر است.
'دونالد ترامپ'و دستیاران تندرو اش نظیر 'جان بولتون' مشاور امنیت ملی كه مخالف سرسخت كنترل سلاح است؛ بشدت با اینگونه توافقها و پیمانها مخالفت می ورزد چون اصولا او با هر چیزی كه قدرت مطلقه آمریكا در جهان را زیر سوال ببرد؛ مخالف است.
ماه گذشته روسیه اعلام كرد تا 60روز آینده یك فروند موشك جدید را كه جز موشكهای ممنوعه در پیمان جدید خلع سلاح میان دو كشور است را به آزمایش می گذارد.
پیمان جدید خلع سلاح هسته ای امضا شده میان دو كشور آزمایش همه نوع موشكی كه مستقر در سطح است و بردشان به زحمت بین 300 تا 3 هزار مایل است را ممنوع كرده است.
هم اكنون تعداد 2692 فروند از این موشكها موجود است.
بلافاصله بعد ازاین اعلان روسیه؛ دولت ترامپ اوائل این ماه اعلام كرد؛اگر روسیه دست ازاین اقدامش كه نقض صریح توافق است برندارد؛ طرح هایی در دست دارد تا رسما از توافق 'نیروهای هسته ای میان برد' مصوب سال 1987 خارج شود.
مقامات دولت ترامپ می گویند كه'پیمان استارت جدید' امكان دارد تا سال 2021 امتداد داشته باشد. این پیمان از هر دو طرف می خواهد كلاهك های هسته ای نصب شده شان را بكاهند و تعداد آنها را از 2200 فروند در سال 2010 به 1550 فروند در 2018 برسانند. روسیه و آمریكا هردو دارند روی این پیشنهاد مطالعه می كنند.
ترامپ به حق از تخطی روسیه از پیمان فوق ناراحت است. 'ناتو' هم این تخلف قانونی مسكو را محكوم كرده است.
رهبران روسیه در توجیه این تخطی خود می گویند كه نگرانی های امنیتی دارند.
روس ها می گویند كه ازحیث جغرافیایی همجوار كشورهایی هستند كه همه شان موشكهای هسته ای دارند شامل: كره شمالی، چین، هند و پاكستان. همه این كشورها نیروی موشكی میان بردشان را تقویت كرده اند. توجیه دیگر روسها این است كه می گویند آمریكا هم درزمینه موشك های مستقر در آب و موشكهای پرتاب از زمین هم بر روسها تفوق دارند.
اما هیچكدام از این توجیهات قانع كننده نیست.
فسخ یكجانبه مهمترین و اثربخش ترین توافق كنترل سلاح در تاریخ؛ كار بسیار خطرناكی است و بی تردید تشنجات بیشتری را میان آمریكا با متحدان اروپایی اش تولید می كند. این متحدان همین حالا هم از اینكه ترامپ اینقدر نسبت به تعهداتش در زمینه امنیت قاره اروپا بی تفاوت است؛ ناراحت اند و هرگز دلشان نمی خواهد كه ترامپ از یك چنین توافقی با این اهمیت خارج شود.
اصلا ترامپ گویا قصد دارد جایگاه آمریكا در رهبری جهان را واگذار كند.
رییس جمهور آمریكا پیش از این هم از خیلی توافقهای بین المللی دیگر خارج شده است شامل: توافق آب و هوایی، توافق تجارت با آسیا و توافق هسته ای ایران.
حالا ترامپ اگر ازتوافق 'نیروهای هسته ای میان برد' هم خارج شود؛ بشدت مورد سرزنش قرار خواهد گرفت در حالیكه این روسیه بوده است كه زیر پیمان زده و آن را نقض كرده است و اوست كه در اصل مستحق عتاب است.
اگر 'پیمان نیروهای هسته ای میان برد' فسخ شود؛ آنگاه پیمان 'استارت جدید' هم كه محدودیتی را در نصب كلاهكهای اتمی و نیز الزامات سودمندی را برای راستی آزمایی و تبادل مفروضات مقرر می دارد هم سرانجام از بین خواهد رفت.
برخلاف پیمان'نیروهای هسته ای میان برد'، پیمان 'استارت جدید' جلوی عملكرد نیروهای استراتژیك روسیه كه قادرند خاك آمریكا را هدف بگیرند را می گیرد.
روسیه موشك كروز مدل SSC-8 را آزمایش كرده است كه نقض صریح پیمان نیروهای هسته ای میان برد است.
مقامات آمریكایی می گویند كه این موشكها می توانند كلاهكهای هسته ای و متعارف حمل كنند. این موشكها از یك سكوی سیار به مسافتی به بعد 300 تا 3000 مایل پرتاب شده است . این برد از ممنوعیت های پیمان است. موشكها در غرب و مركز روسیه نصب شده است و هدفش هم ارعاب اروپاست به خصوص جمهوریهای سابق شوروی است كه هم صف با غرب شده اند.
روسیه احتمالا بیشتر از50 فروند از این موشكها را ندارد.ازاین گذشته، تهدید اروپا، هرگز موازنه قدرت باآمریكا را برهم نمی زند.واشنگتن سلاحهایی دیگر دارد كه هیچكدام جزء سلاحهای ممنوعه نام برده شده در توافق نیستند و می تواند با این سلاحها با روسیه مقابله كند.
و اما خطر اصلی، چین است. چین هم همین موشكها را دارد و 95 درصد ناوگان موشكهای مستقر در سطح او را همین موشكها تشكیل می دهد. چین در هیچ پیمان خلع سلاح هسته ای شركت ندارد و هیچ چیزی تولید موشكهایش را منع نمی كند.
همینطوراست درمورد ایران، هند، عربستان سعودی، كره شمالی و شش كشور دیگر كه بسرعت دارند زرادخانه موشكی شان را توسعه می دهند.
آمریكا و روسیه سخت در مجموعه ای از موضوعات با هم دعوا دارند. بنابراین انتظار نمی رود در این مسئله هم با یكدیگر كنار بیایند. اما به هر حال ترامپ چاره ای ندارد جز آنكه سعی اش را برای مذاكره با روسها در این زمینه انجام بدهد. هیچ بعید نیست كه روسیه همچنان موشكهای میان برد تولید كند و همچنان اروپا را و شاید هم آسیا را تهدید كند.
'جورج شولتز' وزیر خارجه سالها قبل آمریكا و ' میخائل گورباچف' رهبر شوروی سابق كه هردو در مذاكرات امضاء پیمان نیروهای هسته ای میان برد شركت داشتند در این باره اخیرا در واشنگتن پست نوشتند:'خروج ازپیمان 'نیروهای هسته ای میان برد' یك مسابقه تسلیحات جدید به راه خواهد انداخت. ثبات استراتژیك جهان را برهم خواهد زد. چنانچه محاسبه ای غلط اتفاق بیفتد و یا یك مشكل تكنیكی می تواند منجر به یك جنگ ویرانگر شود'.
جهان شاهد یك سری وقایع و تحولاتی است.
دسته بندی های سیاسی داخل آمریكا، تجاوز جدید روسیه به خاك اروپا و آمریكا ، تهدید خیزش چین، برنامه های اشاعه سلاحهای كشتار جمعی در كشورهای هند، پاكستان و كره شمالی و ..،سایر تغییرات تكنولوژیك، و جنگ سایبری، همه وهمه واقعیتهایی هستند كه واجب می كند سیاستمداران آمریكا بنشینند و عمیق بیاندیشند آیا باید رویكرد تازه ای را در زمینه كنترل سلاح اتخاذ نمایند و یا همان سیاستهای قبلی به قوت خود باقی بماند.
سوال قابل طرح این است:
آمریكا و روسیه در چه نقطه ای باید سعی كنند با چین و سایر كشورهایی كه مسلح به موشك و سلاحهای هسته ای هستند به گفت و گو بنشینند؟
چین و بقیه این كشورها تا به حال در مقابل یك چنین پروسه ای(فرآیندی) مقاومت كرده اند.این در حالیست كه دو قدرت هسته ای آمریكا و روسیه همین حالا هم دارند زرادخانه هایشان را كاهش می دهند.
مادامیكه یك فرمول بهتری برای یك موازنه استراتژیك تهیه نشده است و جلوی گسترش مرگبارترین سلاحهای جهان گرفته نشده است،وتا زمانی كه ترامپ نگفته است كه طرح بعدی اش چیست؛ این واقعا برای خود ترامپ خطرناك است كه توافقهایی همچون ' پیمان نیروهای هسته ای میان برد' و ' استارت جدید' را دور بریزد.
اروپام**1591**1590
نیویورك تایمز:
خروج از پیمان خلع سلاح هسته ای، جهان را در خطر قرار می دهد
۲۵ آذر ۱۳۹۷، ۱۵:۵۲
کد خبر:
83136512
تهران - ایرنا - روزنامه نیویورك تایمز در سرمقاله روز شنبه خود نوشت: بر هم زدن پیمانهای خلع سلاح هسته ای؛ جهان را به استقبال خطری مرگبار بردن است.