به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از ديلي ميل، محمد بقال اصغري عكاس مستند مجموعه عكسي با عنوان ديار خشك فراموش شده ارائه كرده كه هدف از آن تاكيد بر ضرورت جدي گرفتن خشكسالي و اهميت اقدامات موثر براي حل آن است. اين تصاوير ناراحت كننده، آثار مخرب يك دوره خشكسالي 30 ساله را در منطقه كرمان واقع در جنوب ايران و پيامدهاي تغييرات آب و هوايي روي سياره زمين را نشان مي دهند.
يك عكس متاثركننده، دختربچه اي را نشان مي دهد كه دبه هاي خالي را براي برداشتن آب از چاهي كه با محل زندگي او سه كيلومتر فاصله دارد، با خود حمل مي كند.
يك عكس اثرگذار ديگر پيرزن نابينايي را نشان مي دهد كه با نااميدي در يك روستا با درختاني خشك شده و مخزن آب نابود شده زندگي مي كند.
تغييرات آب و هواي زمين، علاوه بر منطقه كرمان موجب خشكسالي در چندين منطقه ديگر ايران از جمله آذربايجان غربي، خراسان و بوشهر نيز شده است.
عكاس مستند، محمد بقال اصغري براي عكاسي از آثار مخرب خشكسالي كه عامل اصلي آن تغييرات آب و هوايي و كشاورزي بدون محدوديت است، به منطقه كرمان سفر كرده است.
مجموعه عكس هاي او با عنوان ديار خشك فراموش شده، نگاهي بدون روتوش به افرادي است كه در طلوع ششمين انقراض عظيم زمين به حيات خود ادامه مي دهند.
اين خشكسالي در طول 30 سال گذشته ادامه داشته است و باعث خشكي چاه ها، از بين رفتن درختان نخل، كمبود زيرساخت هاي سلامتي و لوله كشي آب شده و در نتيجه ميزان ابتلا به بيماري ها افزايش شديدي داشته است.
كمبود باران موجب از بين رفتن سفره هاي زيزميني آب شده و كشت و زرع را تقريبا غيرممكن كرده است. در نتيجه هزاران درخت نخل خرما خشك شده اند.
مردم كرمان در گذشته به كشت درختان نخل و صادرات آن به ساير كشورها اشتغال داشتند. اما اكنون اقتصادي را كه منبع اصلي تامين درآمد و رفاه زندگي آن ها بوده است، از دست داده اند.
به گفته اصغري، مردم از سر ناچاري به سراغ استفاده از مواد شيميايي براي كشت نخل رفتند، اما اين اقدام نه تنها موجب ترميم اقتصاد نشد، بلكه تاثيري جدي بر سلامت مردم بر جاي گذاشت. «مردم شروع به مهاجرت به ساير شهرها و كشورها كردند. افراد محلي كه در شهر خود باقي مانند، هر روز را با همين دشواري ها سپري مي كنند.»
هدف آقاي بقال اصغري از تهيه اين عكس ها نشان دادن آن ها به دولتمردان است تا خشكسالي را جدي تر گرفته و راهكارهاي موثري را براي آن تدوين كنند. همچنين او قصد دارد مردم را درباره نحوه مصرف آب و پيامدهاي هدردادن آن آگاه كند.
در منطقه كرمان شهرها غني از پسته هستند، اما كشاورزي بدون محدوديت و تغييرات آب و هوايي بهاي سنگيني دارد و زمان براي صنعت توليد پسته به سرعت در حال سپري شدن است.
در شهر سيرجان واقع در نزديكي كرمان، خطي طولاني از گودال هاي خشك ديده مي شود كه زماني محل استخراج آب موجود در سفره هاي زيرزميني با استفاده از پمپ ها بوده اند. سفره زيرزميني اين منطقه كاملا خشك شده و زمين نشست كرده است.
ايران با دو چالش اساسي مواجه است: مديريت يك دوره خشكسالي چندين ساله در كشور كه تغيير چنداني در وضعيت آن حاصل نشده است و تلاش براي متقاعد كردن كشاورزان به منظور متوقف كردن استفاده كنترل نشده از منابع آب زيرزميني كه تا كنون چندان هم موفقيت آميز نبوده است.
حدود 300 هزار پمپ از مجموع 750 هزار پمپ آب موجود در ايران غيرمجاز هستند و همين موضوع يكي از دلايل اصلي است كه از نظر سازمان ملل وضعيت ايران از «تنش آب» به «كمبود آب» تغيير مي كند.
در سال 2013 ميلادي اتاق بازرگاني ايران با انجام بررسي هايي نشان داد در منطقه كرمان سالانه 20 هزار هكتار از مزارع پسته از بين مي رود و به كوير تبديل مي شود.
ايران قرن ها از پيشرفته ترين و موثرترين سيستم آبياري كشاورزي در جهان، متشكل از كانال هاي زيرزميني موسوم به قنات بهره مي برد كه امكان انتقال آب از كوه ها به سرزمين هاي خشك را فراهم مي كرد؛ اما پمپ هاي برقي و سياست هاي نا مناسب قرن اخير، اين وضعيت را تغيير داده است.
در پايان گزارش ديلي ميل امده است: در ايران نياز به حفظ منابع آب كمتر درك شده و خودكفايي در توليد مواد غذايي در اولويت است، رفتاري كه در دوره تحريم ها به آن تاكيد بيشتري شده است.
علمي (6)**9259*2017
تهران– ايرنا– روزنامه انگليسي ديلي ميل در گزارشي با اشاره به مجموعه تصاوير يك هنرمند عكاس ايراني، به تاثيرات ويرانگر تغيير آب و هوا در جنوب ايران پرداخت.