به گزارش ایرنا، حزب دموكرات كردستان عراق در تلاش است همزمان با تشكیل دولت محلی پست ریاست اقلیم را نیز از تعلیق درآورده و زمینه را برای تدوین قانون اساسی این منطقه و تصویب آن فراهم نماید.
در انتخابات پارلمانی اخیر در اقلیم حزب دموكرات كردستان عراق با 45 كرسی (از 111 كرسی پارلمان كردستان عراق) در رده اول و اتحادیه میهنی كردستان عراق با 24 كرسی در رده دوم قرار گرفت و جنبش تغییر هم با 12 كرسی سوم شد.
براساس قانون هر حزبی بتواند 50 +1 كرسی های پارلمان اقلیم كردستان عراق را كسب كند یا بتواند با احزاب دیگر به ائتلاف برسد می تواند دولت محلی را تشكیل دهد.
توزیع قدرت نظامی و سیاسی در دست دو حزب عمده كرد عراقی یعنی حزب دموكرات و اتحادیه میهنی كردستان عراق سبب شده است كه این دو حزب ناگزیر از ائتلاف با همدیگر باشند.
از این رو حزب دموكرات كردستان عراق با توجه به اینكه بیشترین كرسی ها را در دست دارد در حال رایزنی با دو حزب اتحادیه میهنی كردستان عراق و جنبش تغییر برای رفع تعلیق پست ریاست اقلیم كردستان عراق كه احزاب كرد عراقی قبل از این درخصوص اختیارات ریاست اقلیم در دوره زمامداری مسعود بارزانی اختلاف نظر داشتند و همزمان نحوه مشاركت اتحادیه میهنی و جنبش تغییر درتركیب دولت جدید می باشد.
پست ریاست اقلیم كردستان عراق كه در سال 2015 در اختیار مسعود بارزانی بود بدلیل تلاش احزاب كرد عراقی برای كاهش اختیارات رئیس اقلیم تبدیل به منشا اختلاف احزاب شده و منجر به تعطیلی پارلمان اقلیم به مدت بیش از دو سال و سرانجام، تعلیق این پست و واگذاری اختیارات آن به پارلمان و دولت محلی شد.
فرید اسه سرد عضو كمیته رهبری اتحادیه میهنی كردستان عراق بر این باور است كه موضوع پست ریاست اقلیم كردستان عراق موضوعات مهمی را با خود به روی میز مذاكره می آورد، ما در این خصوص طرحی را به پارلمان داده ایم و حالا نمی توانیم به نقطه صفر برگردیم.
وی افزود: می توان مذاكرات در خصوص پست ریاست اقلیم را در همان نقطه ای كه متوقف شده بود ادامه داد و قانونی برای آن تعیین و اختیارات ریاست اقلیم نیز براساس سیستم پارلمانی تعیین شود.
در حالی حزب دموكرات بطور تلویحی خواهان بازگشت سیستم ریاستی برای اقلیم شده است كه سعدی احمد پیره عضو دفتر سیاسی اتحادیه میهنی كردستان عراق قبل از این اعلام كرده بود كه اقلیم كردستان عراق باید با تاسی از عراق سیستم پارلمانی داشته باشد.
یك منبع موثق به خبرنگار ایرنا گفت در خصوص تركیب قدرت در اقلیم، اتحادیه میهنی كردستان عراق خواهان پست در تمامی بدنه دولت اقلیم و ریاست اقلیم شده است اما این امر مستلزم توافق با حزب دموكرات كردستان عراق است كه هنوز تحقق نیافته است.
این منبع كه نخواست نامش فاش شود تاكید كرد كه در ساختار سیاسی اقلیم كردستان عراق، صرفا با استناد و بر اساس تعداد كرسی های پارلمانی نمی توان دولت تشكیل داد چون واقعیت سیاسی و جغرافیای و تكثر قدرت میدانی در آن ایجاب می كند كه دولت براساس رویه های جاری مبتنی بر توافق میان احزاب بویژه دو حزب عمده (دموكرات و اتحادیه) تشكیل شود.
همزمان حزب دموكرات كردستان عراق در تلاش جدی برای متقاعد كردن جنبش تغییر برای مشاركت در دولت آینده این منطقه است و براین اساس كمیته های تخصصی دو حزب بزودی تشكیل جلسه خواهند داد.
برخی منابع اعلام كردند كه جنبش تغییر خواهان مشاركت جماعت اسلامی كردستان عراق نیز شده و نیچروان بارزانی وعده داده است كه در این خصوص با جماعت اسلامی كردستان عراق نیز تشكیل جلسه دهند.
این منابع افزودند: حزب دموكرات كردستان عراق در تلاش است تا قبل از پایان سال میلادی در خصوص پست های كلیدی در پارلمان اقلیم كردستان عراق با احزاب به توافق رسیده و این پارلمان تشكیل جلسه دهد.
كارشناسان سیاسی بر این باور هستند كه با توجه به خواسته های حزب دموكرات كردستان عراق از سایر احزاب بعید است این حزب بتواند تا قبل از پایان سال میلادی جاری در خصوص همه پست های دولتی با سایر احزاب به توافق برسد.
سروت توفیق روزنامه نگار در خصوص موانع روبروی تشكیل دولت در منطقه كردستان عراق روز دوشنبه در مقاله ای كه در رسانه ها منشتر شد نوشت: دولت جدید باید همسو با جلب آرای سایر احزاب باید نگاهی مثبت به انتظارات و مطالبات مردم منطقه داشته باشد كه در كلی ترین حالت این خواسته شامل انجام اصلاحات در تمامی رده ها می باشد و نباید اصلاحات منجر به حاكمیت یك گروه خاص در دولت گردد.
وی افزود: در صورتی كه دولت جدید اقلیم نتواند به خواسته های مردم توجه نماید زمینه برای شكل گیری گروههای تندرو و رادیكال در منطقه كردستان عراق فراهم خواهد شد و ناامیدی مردم تبدیل به یاس و پناه بردن به راههای دیگر خواهد شد.
خاورم**351**10**380
اربیل – ایرنا - فرایند تشكیل دولت محلی در كردستان عراق و تلاش حزب برنده برای بدست گرفتن همزمان پست نخست وزیری و ریاست اقلیم چالش جدیدی میان احزاب سیاسی از یكسو و برای افكار عمومی از سوی دیگر ایجاد كند.