به گزارش خبرنگار ايرنا، مجموعه تاريخي باغهاي عباسآباد به مساحت 500 هكتار در 9 كيلومتري شهرستان بهشهر و در دامنه رشته كوههاي البرز يكي از 9 باغ ايراني است كه در قالب پرونده زنجيره اي باغهاي ايراني در سال 1390 در فهرست ميراث جهاني يونسكو به ثبت رسيد.
مشكلات آسيب هاي گردشگران و همچنين خشكسالي باغ تاريخي عباس آباد و تهديد نابودي اين باغ جهاني كم بود كه اكنون كارت زرد داوران يونسكو نيز اين باغ تاريخي را تهديد مي كند.
مديركل ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگي استان مازندران ضمن تاييد اين خبر گفت: علت دريافت كارت زرد مجموعه عباس آباد بهشهر، ساخت و سازهاي در قالب خدمات گردشگري در عرصه و حريم اين مجموعه بوده است.
سيف الله فرزانه افزود: در گذشته، مديريت محلي بدون اجازه سازمان ميراث فرهنگي كارگروه گردشگري مستقل و محلي تشكيل داده و اقدام به صدور مجوز براي ساخت رستوران، فروشگاه و ديگر سازه هاي خدماتي كرد كه خلاف مقررات ميراثي بود.
وي ادامه داد: دريافت كارت زرد از سوي يونسكو زنگ خطر براي مجموعه تاريخي باغ عباس آباد است كه در صورت تمكين نكردن از ضوابط و مقررات ميراثي امكان خروج آن از فهرست آثار ثبت جهاني است.
مديركل ميراث فرهنگي مازندران همچنين در پاسخ به اين سوال كه در زمان وقوع چنين اتفاقي چرا ميراث فرهنگي نظارت نداشته است، گفت: اين سوالي است كه بايد مسئولان ميراث فرهنگي وقت به آن پاسخ دهند.
فرزانه اظهار كرد: متاسفانه عدم توجه مسئولان گذشته و همچنين دستگاه ها و مسئولان دخيل به ارزش و مقررات آثار ميراثي منجر به چنين اتفاقي مي شود و علاوه بر عباس آباد بسياري از آثار ديگر ميراثي استان مازندران را نيز تهديد مي كند.
جالب اينجاست كه به گفته فرزانه مسئولان محلي با انتخاب پيمانكار ساخت و ساز در حريم و عرصه باغ تاريخي عباس آباد را انجام داده اند.
وي تاكيد كرد: در صورت خروج باغ تاريخي عباس آباد از فهرست ميراث جهاني، نه تنها منجر به از دست رفتن اعتبار جهاني اين باغ مي شود، بلكه بسياري از اعتبارات، خدمات و مشاوره هاي كارشناسي، مرمتي و اعتبارات مالي جهاني براي حفظ و احيا را نيز از دست خواهد داد.
مديركل ميراث فرهنگي مازندران گفت: در حال حاضر براي بر طرف شدن كارت زرد سازمان جهاني يونسكو، جلسه فوري با دستگاه هاي مرتبط همچون آب منطقه اي، محيط زيست، منابع طبيعي و همچنين فرمانداري شهرستان بهشهر برگزار شد كه در نتيجه منجر به تدوين كتابچه خدمات مشترك شد تا به مرور ساخت و سازهاي اطراف باغ تخريب و برچيده شوند.
گفتني است كه اين تنها خطري نيست كه تاكنون باغ تاريخي عباس آباد را تهديد كرده است و سال گذشته نيز تغيير كاربري و ساخت و ساز غيرمجاز در بخشي از حريم باغ جهاني عباس آباد بهشهر مازندران پس از طرح شدن در رسانه ها و شبكه هاي اجتماعي هنوز در كش و قوس چراها و چه مي شود ناشي از عدم هماهنگي ها بلاتكليف و معلق ماند.
با رسانه اي شدن موضوع فروش و تغيير كاربري زميني در نزديكي مجموعه باغ هاي عباس آباد مازندران، برخي با گمانه زني ها و استفاده از واژه هايي همچون تاراج، تخريب و يا نابودي باغ عباس آباد به پيشواز اين موضوع رفتند.
مشكلات تجاوز به حريم و عرصه باغ تاريخي عباس آباد گويا قصه پر غصه اي شد تا هر چند گاهي ثبت جهاني آن را با تهديد مواجه مي كند.
اراضي جنگلي عباسآباد متعلق به سازمان جنگلها، مراتع و آبخيزداري كشور و جزو منابع طبيعي و ملي ايران است و اين نهاد زمين مورد نظر را در سالهاي بعد از انقلاب براي احداث زندان در اختيار سازمان زندانها و قوه قضاييه قرار داد.
گفتني است در حال حاضر باغ تاريخي عباس آباد داراي 134 هكتار عرصه و يك هزار و 570 هكتار حريم مي باشد.
اين مجموعه شامل سد عباسآباد، مخزن و درياچه سد، گلباغ، كاخ، حمام، آسياب آبي و 2 برج آجري است كه به دستور شاه عباس اول صفوي در سالهاي 1020 و 1021 هجري قمري در محلي كه پيشتر 'خرگوران' نام داشت ساخته شد و در حال حاضر مهم ترين باغ غير كويري ايران به شمار ميآيد.
7335/1899
ساري - ايرنا - باغ تاريخي عباس آباد بهشهر كه تنها آثار ثبت شده مازندران در ميراث جهاني است به دليل ساخت و ساز در حريم و عرصه از يونسكو كارت زرد دريافت كرد.