روستای با قدمت حدود سه هزار ساله برنت كه در جنوبی ترین بخش شهرستان سوادكوه و در منطقه معروف به خطیركوه واقع است، یكی از روستاهای مسیر گردشگری برای طبیعت دوستان از جمله دوچرخه سواران محسوب می شود.
این روستا كه در فصل بهار و تابستان تا حدود یكهزار نفر جمعیت به خود می بیند، در عین حال دارای آثار تاریخی و چشمه های فراوان آب معدنی است و قرار گیری در میان جنگل و كوه نیز زیبایی های طبیعی آن را دوچندان كرده است.
با این وصف، از آبان ماه امسال مردم روستا متوجه شدند كه فردی با اخذ مجوز اكتشاف معدن شن و ماسه بریده كوهی ، قرار است پای ماشین آلات آلوده ساز معدنی را به این روستا بكر باز كند و به همین دلیل از طریق مراجع ذیربط پیگیر این موضوع شدند تا از طبیعت بكر منطقه حفاظت كنند.
ظاهرا تلاش های اولیه حاصلی در پی نداشت تا این كه خرابی بیل مكانیكی نشان هنگام اكتشاف معدنی نشان داد كه عمق احتمالی آلوده سازی طبیعت بیشتر از حد تصور اهالی روستاست و به همین دلیل هم آنان با تشكیل كمپینی صدا اعتراض خود را بالا برده اند و حتی برای دادخواهی اواخر هفته گذشته با حمایت تشكل های زیست محیطی در مسیر روستا راهپیمایی كردند.
بر اساس مشاهدات خبرنگار ایرنا، روستاییان با در دست داشتن پلاكاردها و شعار نوشته هایی ' اجازه غارتگری نمی دهیم ' ، ' برنت محل رویش گیاهان نادر دارویی مانند گون است' و ' نگذار بمیرد توسكا / نگذار بمیرد گون / نگذار بمیرد خرس ' خواهان لغو مجوز اكتشاف معدنی در این روستا شدند.
رئیس شورای اسلامی روستای برنت هم در نامه ای به فرمانداری شهرستان سوادكوه خواستار لغو مجوز اكتشاف معدنی در این روستا به خاطر وضعیت بكر زیست محیطی آن شد.
اهالی روستای برنت معتقدند كه این روستا بیش از سه هزار سال قدمت دارد و تاكنون طبیعت آن دست نخورده باقی مانده و اكنون با صدور مجوز اكتشاف معدنی در معرض تهدید جدی زیست محیطی قرار گرفته است.
** كار تعطیل است
رئیس اداره صنعت ، معدن و تجارت شهرستان سوادكوه هم در پی اعتراض مردم برنت در تماس تلفنی خبرنگار ایرنا با وی گفت: آبان ماه امسال از سوی سازمان صنعت ، معدن و تجارت مجوز اكتشاف برای معدن شن و ماسه به فردی داده شد، اما تاكنون مجوز بهره برداری به وی تعلق نگرفته است .
سعدی عبداللهی با اعلام این كه در پی اعتراضات اهالی روستای برنت در حال حاضر كار تعطیل شده است، افزود: طی بازدیدی كه با بخشدار از منطقه داشته ایم، درصدد هستیم تا با بررسی های به عمل آمده، روال قانونی آن طی شود.
رئیس اداره محیط زیست شهرستان سوادكوه هم به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه چند سالی است كه ضوابطی به اداره صنعت ، معدن و تجارت ارسال شده كه نسبت به اكتشاف معادن در خارج از مناطق چهارگانه زیر پوشش از محیط زیست استعلام گرفته نشود .
مناطق چهار گانه زیر پوشش محیط زیست شامل پارك ملی، منابع و آثار طبیعی ملی، پناهگاه حیات وحش و مناطق حفاظت شده است .
ابراهیم فلاحی افزود: اگر ما می توانستیم همچون گذشته نسبت به استعلام معادن اقدام كنیم به طور طبیعی جلوی صدور مجوز برای بسیاری از اكتشافات معدنی را به خاطر آسیبی كه به محیط زیست وارد می كنند، می گرفتیم.
وی در خصوص مجوز اكتشاف معدن شن و ماسه در روستای برنت هم گفت: درست است كه برای صدور مجوز از ما استعلامی نمی گیرند، اما ما بر روی معادن نظارت داریم و آنان باید طبق ضوابط های زیست محیطی نسبت به برداشت شن و ماسه اقدام كنند .
رئیس اداره محیط زیست شهرستان سوادكوه با اعلام اینكه طی روز گذشته یگان حفاظت محیط زیست به محل مورد نظر اعزام شد، افزود: درست است كه بیل مكانیكی هنگام اكتشاف با نقص فنی مواجه شد، اما كسی كه مجوز اكتشاف دارد باید طبق مقررات زیست محیطی نسبت به انجام كار اقدام كند.
فلاحی گفت: ما به عنوان متولی محیط زیست این نوع برداشت ها را قبول نداریم، به خاطر این كه هم اكنون منطقه خطیركوه ظرفیتی برای ارائه مجوز جدید معدن را ندارد .
وی توضیح داد: به دلیل این كه نظارتی بر برداشت ها انجام نمی شود و به تعبیری خیلی از مناطق با این برداشت ها زخمی شده است، بنا بر این منطقه خطیركوه هم توان اكولوژیك و ظرفیت سنگ شكن و ایجاد معدن را ندارد .
رئیس اداره محیط زیست شهرستان سوادكوه با اشاره به اینكه منطقه خطیركوه منطقه ای بادخیز است، هشدار داد: حتی برداشت های بی رویه باعث نابوی پوشش گیاهی و در نتیجه منجر به طوفان گرد و غبار می شود كه اگر از این برداشت ها جلوگیری نشود خطر جدی متوجه منطقه خواهد شد.
7334/1654
ساری- ایرنا- شاید از بدشانسی صاحب مجوز بود كه در همان روزهای اول شروع به كار، خرابی بیل مكانیكی برای كشف ماسه كوهی در روستای بكر و قدیمی ' برنت ' سوادكوه مدرك لازم را برای اثبات آلوده سازی محیط زیست به روستاییان داد تا صدای اعتراضشان را بالاتر ببرند.