خبر فوری: رفع فیلترینگ

قیمت گذاری گوشت قرمز در بازار استان نیاز به بازنگری دارد

یاسوج- ایرنا- در روزهای گذشته گوشت قرمز در استان و بخصوص شهرستان بویراحمد بازار متلاطمی داشته آنچنان كه برخی قصابی ها در سطح شهر تعطیل شده و یا گوشت موجود در بازار با قیمتی بالاتر از 600 هزار ریال به فروش رسید.

به گزارش ایرنا، ثبات و كنترل قیمت محصولات پروتئینی نظیر گوشت قرمز به عنوان یكی از كالاهای پر مصرف همواره مورد توجه برنامه ریزان بوده است؛ اما این روزها نوسان قیمت ها در شهرستان بویراحمد بیش از همه چیز بر روی گوشت تاثیر داشته و گرانی موجود سبب نارضایتی مردم شده است.
افزایش روز افزون و افسار گسیخته قیمت گوشت سبب كاهش توان خرید مردم و حذف تدریجی آن از سبد غذایی شماری از شهروندان شده است.
همین هم باعث شد سازمان صنعت معدن و تجارت استان به موضوع ورود كند و در بازرسی های نوبتی از واحدهای قصابی شهر یاسوج ، 28 واحد صنفی كه گوشت را بالاتر از قیمت مصوب عرضه می كردند شناسایی و برای آن ها پرونده تشكیل و برای رسیدگی و صدور حكم به اداره كل تعزیرات حكومتی ارسال شد.
در حالی كه بهای هر كیلوگرم گوشت بزغاله و بره 540 هزار ریال و بهای هر كیلوگرم گوشت بز و گوسفند 440 هزار ریال در این استان تعیین شده برخی متصدیان واحدهای عرضه گوشت این كالا را با نرخی به مراتب بالاتر به مردم عرضه می كنند.
مسئولان نیز راهكارهایی برای رویارویی با این افزایش قیمت ارایه كرده اما هیچ كدام از سیاست های اتخاذ شده تاكنون آنچنان كه انتظار می رفت كارساز نبوده است.
خبرگزاری جمهوری اسلامی /ایرنا/ در كهگیلویه و بویراحمد برای بررسی وضعیت موجود ، دلایل نوسان قیمت و راهكارهای كارشناسان میزگردی با حضور رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان، رئیس اتاق اصناف، مدیر بازرگانی سازمان صنعت معدن و تجارت،رئیس اتحادیه قصابان، مدیر كشتارگاه یاسوج، معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد كشاورزی، معاون بازرسی و حمایت از مصرف كنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت،معاون اداره امور عشایر برگزار كرد .
مدعوین در پاسخ به این سوال كه چرا در بازار شهرستان بویراحمد گوشت قرمز مورد نیاز خانوارها موجود نیست نظرهای متفاوتی داشتند.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان كهگیلویه و بویراحمد با بیان اینكه هیچ كمبودی در زمینه دام زنده در بازار استان وجود ندارد، گفت: جمعیت دامی استان 2 میلیون و 160 هزار راس دام است.
الیاس تاج الدینی افزود: سالانه در كهگیلویه و بویراحمد 14 هزار و 800 تن گوشت قرمز تولید می شود در حالی كه میزان مصرف سالانه استان 8 هزار و 600 تن است.
وی ادامه داد: سالانه حدود 6 هزار و 200 تن مازاد بر مصرف استان، گوشت تولید می شود.
وی بیان كرد: هم اینك در پروار بندی های موجود در استان حدود 8 هزار راس بره و 36 هزار راس گوساله پروار بندی شده موجود است.
وی تاكید كرد: وظیفه جهاد كشاورزی تولید گوشت قرمز مورد نیاز كهگیلویه و بویراحمد است و در تامین دام زنده هیچ مشكلی وجود ندارد.
معاون امور عشایر استان كهگیلویه وبویراحمد نیز با تاكید بر اینكه كمبود دام در استان وجود ندارد گفت: قصابان تمایلی به خرید دام استان ندارند و دام مورد نیاز خود را از استان های دیگر تامین می كنند.
بهمن آزادی افزود: به نظر قصابان قیمت تمام شده گوشت مصوب در كارگروه تنظیم بازار منطقی نیست.
وی ادامه داد:عشایر این ظرفیت را دارد كه روزانه 500 راس دام به بازار عرضه كند كه این تعداد دام مازاد بر نیاز استان است.
به رغم آنكه دو سازمان تامین كننده دام زنده تاكید دارند بازار كمبود گوشت ندارد اما رئیس اتحادیه قصابان بر این باور است كه كمبود دام زنده دلیل نابسامانی قیمت گوشت در بازار است.
اسكندر روزبهی گفت: با توجه به اینكه فصل زاد و ولد دامهاست پس دامی برای عرضه و كشتار در كهگیلویه و بویراحمد وجود ندارد.
وی ادامه داد: تمامی لاشه های موجود در كشتارگاه یاسوج از شهرهای همجوار از جمله اقلید، شهركرد، نورآباد و شیراز تامین می شود.
اظهار نظرها نشان می دهد از تولید دام تا قصابی ها حلقه مفقوده وجود دارد كه به رغم وجود گوشت در بازار مانع رسیدن این كالا به دست مصرف كننده می شود.
برخی خروج دام از استان را دلیل این موضوع می دانند اما قانونی بازدارنده برای این امر به طور جدی تصویب نشده است.
رئیس سازمان جهاد كشاورزی استان گفت: صادرات دام بین استان ها آزاد است و تمامی بره های تولیدی و گوساله های موجود در پروار بندی های كهگیلویه و بویراحمد از استان خارج می شود.
الیاس تاج الدینی افزود: كهگیلویه و بویراحمد از قطب های دامپروری كشور است و مشكل موجود در بازار امروز ناشی از كمبود دام نیست.
معاون اداره امور عشایر هم گفت: دام تولیدی استان بدون هیچ منعی درسایر استانهای همجوار به فروش می رسد.
بهمن آزادی تاكید كرد جلوگیری از خروج دام به استانهای دیگر هم ممكن نیست چون استان در كریدور عبوری عشایر قرار گرفته و تشخیص اینكه دام های خروجی استان مربوط به عشایر كدام منطقه است دشوار است.
حال این سوال مطرح است كه چرا تولیدكنندگان، حاضر به فروش دام خود در بازار كهگیلویه و بویراحمد نیستند كه معاون بازرگانی سازمان صنعت و معدن و تجارت در جواب این سئوال گفت:ستاد تنظیم بازار برای فروش هر كیلوگرم بزغاله و بره قیمت 540 هزار ریال و بز و میش 440 هزار ریال را تصویب كرده است.
سالار حسین پور افزود: این نرخ بر اساس دام زنده كیلویی 230هزار ریال در ستاد تنظیم بازار تعیین شده است در حالی كه با توجه به تورم موجود در بازار و افزایش هزینه های زندگی دامداران حاضر به فروش دام زنده با این نرخ نیستند.
معاون سازمان صنعت ادامه داد: چون كشش بازار در سرتاسر ایران بیش از قیمت مصوب استان است وقتی دامدار این شرایط را دارد كه گوشت را در استان دیگری به قیمتی به مراتب بالاتر بفروشد پس دام را از استان خارج می كنند.
حال این سوال پیش می آید كه آیا می توان بازار را به حال خود رها كرد كه معاون بازرسی و حمایت از مصرف كنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد گفت: فروش گوشت قرمز بالاتر از نرخ مصوب كمیسیون تنظیم بازار در استان تخلف است و این قانون تا زمان صدور مصوبه جدید همچنان قابلیت اجرایی دارد.
روح الله باقری فرد ابراز داشت: برای فروش هر كیلوگرم بزغاله و بره به قیمت 540 هزار ریال و بز و میش 440 هزار ریال در كمیسیون تنظیم بازار نرخ در نظر گرفته شده و هر واحد صنفی كه از این قیمت عدول كند جریمه می شود.
وی یادآور شد: كمیسیون تنظیم بازار سه ماه پیش قیمت هر كیلوگرم دام زنده را 230 هزار ریال تصویب كرد اما در حال حاضر دامداران حاضر نیستند با این قیمت دام خود را بفروشند.
معاون بازرسی و حمایت از مصرف كنندگان سازمان صنعت، معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد افزود: نشست هایی با قصابان در فرمانداری شهرستان بویراحمد و با حضور بازرسان صنعت ،معدن و تجارت و استانداری برگزار شد كه بر اساس آن قصابان موظف شدند كه با نرخ مصوب كمیسیون تنظیم بازار گوشت بفروشند.
باقری فرد بیان كرد: در 14 روز گذشته طرح نظارت و بازرسی تشدید شد و با انجام 100 مورد بازرسی 28 واحد صنفی قصابی با كمك اتاق اصناف مركز استان و دیگر شهرستان ها جریمه شدند.
وی ابراز داشت: در بازرسی های 2 هفته اخیر قصابانی كه بالاتر از نرخ مصوب كمیسون تنظیم بازار از مردم پول گرفته بودند 300 میلیون ریال جریمه شدند.
باقری فرد عنوان كرد: پرونده های تشكیل شده قصابان متخلف به ارزش ریالی 300 میلیون ریال برای اعمال قانون به تعزیرات حكومتی فرستاده شد.
باقری فرد تصریح كرد: در روزهای اخیر اغلب قصابان به دلیل نداشتن گوشت مغازه های خود را بستند چون دامداران حاضر به فروش دام زنده با نرخ هر كیلوگرم 230 هزار ریال نیستند.
وی گفت: تامین دام زنده از عهده سازمان صنعت، معدن و تجارت خارج است و این وظیفه سازمان جهاد كشاورزی و امور عشایر است كه برای تامین دام اقدام كنند.
باقری فرد با بیان اینكه به دلیل بالا رفتن هزینه نهاده های مصرفی دام نمی توان منكر بالارفتن قیمت دام زنده شد، افزود: برای حل این مشكل جهاد كشاورزی به عنوان یكی از اعضای ستاد تنظیم بازار باید قیمت پیشنهادی دوباره خود را برای تصویب شدن در این كمیسیون مطرح كند.
وی اظهار داشت: اگر قیمت جدید برای گوشت قرمز در ستاد تنظیم بازار تعیین شود سازمان صنعت براساس نرخ جدید بر بازار نظارت می كند.
وی عنوان كرد: نماینده قصابان حاضر است هم اكنون تمام دام های زنده موجود را یك جا بصورت نقد با همان قیمت قبلی و حداكثر تا 250 هزار ریال برای هر كیلوگرم خریداری كند.
از ابتدای مهر امسال تاكنون 332 تن گوشت منجمد گوساله به قیمت دولتی بین فروشگاه های طرف قرارداد كهگیلویه و بویراحمد توزیع شده است.
براساس قیمت مصوب گوشت منجمد گوساله به بهای هر كیلوگرم 290 هزار ریال در این استان به مصرف كنندگان عرضه می‌شود.
برای جبران كمبود گوشت قرمز در بازار استان طی چند روز گذشته 50 تن گوشت قرمز منجمد در تمامی شهرستان های استان بر اساس جمعیت هر كدام توزیع و نظارت های لازم صورت گرفت.
در نهایت این سوال پیش می آید وقتی دام در بازار هست، خروج دام هم آزاد است باید چه تدبیری اندیشیده شود كه دامدار با میل و رغبت حاضر به فروش دام خود در استان باشد؟
معاون سازمان صنعت معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد بر این باور است باید دنبال علت ها باشیم و نباید فقط معلول (گرانی گوشت) را ببینیم.
سالار حسین پور گفت: بازار نقش اقتصادی دارد و زمانی كه نتواند نقش خود را ایفا كند دولتها وارد می شود و وقتی دولت ابزارهای لازم برای دخالت در بازار را نداشته باشد شكست می خورد.
وی افزود: سیاست های مالی و پولی یكی از مهمترین ابزارهای دولت برای تاثیر گذاری در بازار است كه به دلیل نوسانات ارز و تحریم ها این ابزارها موثر واقع نشده اند.
حسین پور یادآوری كرد: عرضه و تقاضا در بازار گوشت با هم هماهنگ نیستند و بازار نشان می دهد هنوز كشش برای افزایش قیمت گوشت وجود دارد.
وی تاكید كرد كه اگر كشش وجود نداشت دامدار هم جرات نداشت بگوید قیمت دام زنده من اگر فلان مقدار نباشد، نمی فروشم.
حسین پور ادامه داد: اگر جلسه دستوری بگذاریم مدت كوتاهی می توانیم بازار را اداره كنیم اما اگر در دوره بعدی دامدار كار پروار بندی را تعطیل كرد دیگر كاری از دست دولت بر نمی آید.
این كارشناس اقتصادی تاكید كرد: باید اجازه بدهیم بازار نقش خود را ایفا كند و نقش آن را به رسمیت بشناسیم.
معاون سازمان صنعت ادامه داد: چون كشش بازار در سرتاسر ایران بیش از قیمت مصوب استان است وقتی دامدار این شرایط را دارد كه گوشت را در استان دیگری به قیمتی به مراتب بالاتر بفروشد پس دام را از استان خارج می كنند.
وی یادآوری كرد بازرسی و نظارت سازمان صنعت به لحاظ قانونی فقط اجازه دارد در سطح بازار ورود كرده و اگر گوشتی بالاتر از 540 هزار ریال به فروش برسد با آن برخورد كند اما قانون این اجازه را نداده كه با دامدار برخوردی كند.

***در حاشیه این میزگرد شیر به عنوان یكی از فراورده های دامی نیز بررسی شد.
موضوع افزایش افسار گسیخته لبنیات بویژه شیر كه مدتی است نارضایتی شهروندان یاسوجی را در پی داشته با پیگیری خبری رسانه ها در روزهای گذشته و بررسی و نظارت به موقع حوزه بازرسی صنعت و معدن موجب شد برای واحد تولید كننده شیر یاسوج پرونده تخلف تشكیل شود.
طبق مشاهدات میدانی خبرنگار ایرنا، بررسی قیمت لبنیات در مغازه های شهر یاسوج نشان می داد قیمت این ماده لبنی و كالای ضروری مردم به صورت تصاعدی بالا می ود و با این روند احتمال حذف مصرف شیر از سبد روزانه غذایی بسیاری از خانواده ها در این شهر وجود داشت.
نرخ فروش شیر خام در سراسر كشور توسط كارخانه های تولید لبنیات به ازای هر كیلوگرم 20 هزار ریال است در حالی كه این نرخ در شهر یاسوج به 23 تا 25 هزار ریال بویژه از سوی تنها كارخانه دامپروری شهرستان بویراحمد در نوسان است.
ظرف یك ماه اخیر قیمت شیر توسط كارخانه شیر بنیاد مستضعفان در یاسوج به ازای هر كیلوگرم از 20 هزار ریال به 23 و گاه 25 هزار ریال افزایش یافته كه این وضعیت سبب نگرانی فروشندگان لبنیات شده و حتی واكنش و انتقاد شدید مدیر اتاق اصناف یاسوج را نیز به دنبال داشته است.
به گفته برخی فروشندگان شیر در سطح شهر یاسوج مدیران این كارخانه با آن ها رفتار نامناسبی داشته و آن ها را به سبب مصاحبه با خبرنگار ایرنا و انعكاس واقعیت ها تهدید به عدم تحویل شیر كرده است.
متولیان شیر این شركت اذعان داشته اند كه شیر موجود در این كارخانه با دارا بودن چربی نیم درصد بیشتر نسبت به سایر استان ها و بار میكروبی كم تر باید هر كیلوگرم بیشتر از 20 هزار ریال به واحد های صنفی شیر به فروش برسد.
رئیس اتاق اصناف یاسوج تصریح می كند: كارخانه شیر بنیاد مستضعفان در یاسوج روزانه 240 تن شیر با 3 درصد چربی تولید می كند.
علی ارشدی ابراز داشت: شیر تولید شده با قیمت 23 هزار ریال به خرده فروشان عرضه می شود در حالی كه شیر با كیفیت مطلوب در سراسر كشور به قیمت 20 هزار ریال به فروش می رسد.
وی گفت: مردم این شهر نیز شیر را با قیمت 25 هزار ریال از مغازه داران و اصناف عرضه لبنیات خریداری می كنند كه این قیمت سود اندكی را عاید عرضه كنندگان می كند.
ارشدی خواستار فروش شیر به همان قیمت 20 هزار ریال توسط كارخانه تولید شیر بنیاد مستضعفان در یاسوج به اصناف عرضه كننده لبنیات شد.
معاون بازرگانی اداره كل صنعت ،معدن و تجارت گفت كه در هفته گذشته بازرسان این سازمان به همراه تعزیرات حكومتی برای پیگیری افزایش قیمت شیر از شركت كشاورزی و دامپروری یاسوج وابسته به بنیاد مستضعفان بازدید كردند.
سالار حسین پور افزود: در بازدید از این شركت شیر مشخص شد دولت برای حمایت از مصرف كنندگان لبنیات ،نهاده های دامی به شرط كاهش قیمت شیر در اختیار این شركت قرار داده است .
وی تاكید كرد كه مقرر شد شركت دامپروری یاسوج،شیر را با قیمت قبلی یعنی 20 هزار ریال در اختیار مغازه داران شهر یاسوج قرار دهد اما هنوز قیمت شیر كارخانه كاهش نیافته است.
پیگیری خبرنگار ایرنا نشان می دهد تا روز دوشنبه هفته گذشته گذشته شركت كشاورزی و دامپروری یاسوج ،شیر را با قیمت هر كیلوگرم 23 هزار ریال در اختیار فروشندگان شهر یاسوج قرار داده است.
معاون بازرسی و نظارت بر بازار صنعت،معدن و تجارت كهگیلویه و بویراحمد گفت اواخر هفته گذشته از شركت كشاورزی و دامپروری یاسوج وابسته به بنیاد مستضعفان بازدید مجدد صورت گرفت و بازرسان این سازمان برای این شركت تشكیل پرونده تخلف داده كه به تعزیرات حكومتی ارسال خواهد شد.
روح الله باقری تاكید كرد كه در برخورد با متخلفان هیچ گونه اغماضی صورت نخواهد گرفت و مطابق قانون رفتار خواهد شد.
بنظر می رسد با توجه به وجود دام مورد نیاز كشتار روزانه در استان می طلبد كه كارگروه تنظیم بازار با بررسی همه جوانب از جمله قیمت گوشت در شهرهای همجوار ،دیدگاه های دامداران و كارشناسان اقتصادی قیمت مناسب گوشت قرمز را در بازار شهرستان مشخص كنند تا بازار دچار التهاب و كمبود نگردد.
9868/9929/1662/