۳ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۱۷
کد خبر: 83145318
T T
۰ نفر
تغییر آرایش دفاعی دولت افغانستان در برابر طالبان

كابل - ایرنا - گروه تروریستی طالبان كه همواره انعطاف دولت افغانستان را برای صلح با رویكرد سخت جنگ پاسخ داده و تنها به مذاكره با آمریكا رضایت داده است، در نشست پنج جانبه ابوظبی حاضر به دیدار هیأت دولتی نشد و دولت نیز با انتصاب وزیران جدید دفاع و كشور آرایش دفاعی خود را تغییر داد.

به گزارش ایرنا، دولت افغانستان از سال 2009 میلادی به این سو ، سیاست مذاكره صلح را برابر طالبان در پیش گرفته است و در شروع با ایجاد شورای عالی صلح تحت رهبری «برهان الدین ربانی» رهبر فقید حزب جمعیت اسلامی افغانستان از مسیر «لویه جرگه» یا مجلس بزرگان افغانستان از گروه طالبان خواسته اند از راه صلح به امنیت و آرامش كشور كمك كنند.
اما طالبان هرگز از سیاست جنگ طلبانه خود علیه دولت افغانستان عقب ننشسته است و ضمن نامشروع خواندن دولت ها در افغانستان طی 18 سال گذشته، تنها بر گفت و گو با آمریكایی ها به عنوان صحنه گران اصلی وقایع جاری در افغانستان تاكید كرده و خروج نیروهای خارجی را مقدمه هر مذاكره ای خوانده است.
«ذبیح الله مجاهد» كه در فضای مجازی به عنوان سخنگوی طالبان فعال است ، بتازگی گفته است كه برای این گروه خروج نظامیان خارجی از جمله آمریكایی ها، توقف حملات هوایی و خروج نام رهبران این گروه از فهرست تروریست های سازمان ملل اولولیت دارد كه در مورد هیچ كدام از این مطالبات دولت افغانستان توان عملی ندارد و به همین دلیل ما خواستار گفت و گو آمریكا به جای دولت افغانستان هستیم .
هر چند طالبان هنوز بر این مواضع ایستاده است و آمریكایی ها كه سال ها گفت و گو با طالبان را انكار می كردند در عقب نشینی آشكار از اوایل امسال برای مذاكره مستقیم با طالبان نشست هایی در پیدا و پنهان انجام دادند كه در نتیجه همه آنها امروز دولت وحدت ملی افغانستان به شكلی آشكار جایی در حلقه این گفت وگوها برای صلح ندارد.
نشست صلحی كه برای اولین بار آمریكا با گروه طالبان به صورت از پیش برنامه ریزی شده در ابوظبی مركز امارات متحده عربی با حضور نمایندگانی از كشورهای پاكستان ، عربستان و میزبان روز دوشنبه 26 آذر ماه امسال برگزار كرد ، نمایشی واضح از وضعیت و جایگاه نقش آفرینان صحنه داستان صلح در افغانستان بود.
دولت افغانستان هم كه بیرون از شورای عالی صلح ، به در خواست «زلمی خلیل زاد» مامور ویژه آمریكا برای صلح افغانستان هیاتی منتخب را بتازگی ایجاد و به ریاست «عبدالسلام رحیمی» رئیس دفتر خود به امید گفت وگوی مستقیم با نمایندگان طالبان روانه ابوظبی كرده بود ، به در بسته طالبان خوردند و بدون نتیجه به كابل بازگشتند.
این حركت طالبان برای دولت وحدت ملی افغانستان گران تمام شد و «محمد اشرف غنی» به عنوان رئیس جمهوری این حركت را نكوهش كرد و گفت كه گروه طالبان نشان داد به صلح در افغانستان پایبند نیستند و بر سیاست جنگی خود همچنان تأكید دارند.
تنها با فاصله چند روز از رخداد نشست ابوظبی، رئیس جمهوری افغانستان دیروز یكشنبه برای «امرالله صالح» و «اسدالله خالد» به ترتیب حكم وزیر كشور و دفاع زد كه هر دو این افراد با سابقه كار در اداره امنیت ملی افغانستان به عنوان چهره هایی ضد طالبان شناخته می شوند.
البته برخی این تغییر را نه به عنوان آرایش جدید دفاعی برای منكوب كردن طالبان ، بلكه پاسخی به دغدغه ای انتخاباتی دولت تفسیر كردند و معتقدند این انتصاب جدید نمی تواند كمكی به وضعیت جنگی دولت بكند.
«هارون چخانسوری» سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان دیروز یكشنبه اعلام كرد كه صالح و خالد برای پست وزارت كشور و دفاع تعیین شده اند و به شكل رسمی برای كسب رای اعتماد به مجلس معرفی شدند.
این انتصاب كه می تواند واكنش عملی دولت وحدت ملی به رفتار طالبان در ابوظبی باشد همزمان شد با اعلام تصمیم آمریكا برای خروج هفت هزار نظامی این كشور از خاك افغانستان و این همزمانی بر پیچیدگی ابعاد این انتصاب افزوده است.
معرفی این دو چهره معروف ضد طالبانی در افغانستان كه هر دو زمانی ریاست اداره امنیت ملی این كشور را برعهده داشتند ، با استقبال شماری زیادی از افغان ها مواجه شد.
«سعادت غزنوی» مشاور امور دینی و فرهنگی معاون دوم رئیس جمهوری افغانستان در صفحه اجتماعی خود نوشته است: انتصاب اسدالله خالد وامرالله صالح به عنوان سرپرستان وزارت دفاع و كشور،در شرایطی كه زمزمه های صلح درسطح افغانستان و جهان بالا گرفته است ، امر غیر منتظره تلقی می شود ، زیرا این دوشخصیت امنیتی معروف به تعارض و تضاد با طالبان و پاكستان اند.
وی نوشته است كه آیا این انتصاب واكنش به تحركات عجولانه زلمی خلیل زاد و پاكستان است كه حكومت افغانستان آن را نمی پذیرد و با این انتصاب در عمل پاسخ داد؟
سعادت اضافه كرده است كه فكر می كنم، هر نیتی پشت آن باشد از نظر مردم افغانستان مورد استقبال قرار گرفته و آرزو می كنند، كاش این انتصاب پیش از این صورت می گرفت تا جلو تحركات و توسعه طالبان زود تر گرفته می شد.
وی تصریح كرده است در حال حاضر كه حكومت با این اقدام جدی و انتصاب چهره های مورد حمایت مردم افغانستان، عزم بر جبران ناكامی های امنیتی دارد باید البته مراقب باشند كه اطلاعات حامی تروریست ها هم بیكار نخواهند نشست.
«رحمت الله نبیل» یكی از رئیسان سابق اداره امنیت ملی افغانستان هم در واكنش به خروج نظامیان آمریكایی و انتصاب صالح و خالد نوشته است كه دولت می تواند خروج نیروهای امریكایی را تبدیل به فرصتی به نفع افغانستان نماید.
وی نوشت كه افغانستان تمام توجه خود را به آوردن اجماع ملي و منطقه ای متمركز ساخته و از تمام ابزارهای لازم برای بسیج مردم در دفاع از منافع و دست آورد هاي 18 ساله و مبارزه علیه تروریسم استفاده كند و آوردن صلح را نه به عنوان وسیله ، بلكه هدف نهایی قرار دهد و خروج نظامیان آمریكایی را به فرصتی به نفع افغانستان تبدیل كند.
نبیل تأكید كرده است كه پس از فرمان «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریكا راجع به خروج هفت هزار نیروی امریكایی به نحوي ترغیب طالبان جهت اشتراك فعال در روند صلح است كه در كوتاه مدت بر روحیه نیروهاي افغان تاثیر منفی خواهد گذاشت.
وی افزود : این اقدام همچنان انگیزه و روحیه تصاحب قدرت از راه جنگ را در بین طالبان تقویت خواهد كرد، اما بطور عملی تاثیری جدي بر روند جنگ نخواهد گذاشت، زیرا نظامیان آمریكایي حالا هم در جنگ با طالبان به صورت مستقیم دخالت ندارند.
نبیل اظهار داشت كه از طرف دیگر، رهبران سیاسي و دولت افغانستان می توانند خروج این تعداد نیروی خارجی را تبدیل به فرصت كنند و معرفی صالح و خالد برای پست های وزارت كشور و وزارت دفاع انتخابی شایسته است.
مجلس نمایندگان افغانستان هم در نشست علنی از معرفی دو چهره جدید و خوش نام در بین مردم این كشور برای دو نهاد مهم امنیتی و دفاعی استقبال كردند.
كاربران در صفحات اجتماعی نیز به صورت گسترده از این تصمیم دولت استقبال كرده اند و برخی ها هم نوشته اند كه تنها اداره عمومی امنیت ملی باقی مانده است كه با انتصاب «رحمت الله نبیل» در این پست می شود مثلث امنیتی را تكمیل كرد.
افغانستان كشوری است كه ثبات سیاسی و امنیتی در آن متاثر از مولفه های متعدد داخلی و خارجی و تحركات گروه های تروریستی متنوعی است و تحولات در آن بسرعت رخ می دهد كه این تغییرات اخیر را نیز نمی توان تحول نهایی دانست و باید برای نتیجه گیری نهایی منتظر ماند تا موج رویدادها به سكون نزدیك شوند.
آساق*291*1104*