به گزارش روز دوشنبه گروه علمي ايرنا از دانشگاه شهيد بهشتي، محقق دانشكده علوم زيستي و مسئول آزمايشگاه بيوشيمي در مورد اين طرح اظهار داشت: ملاس محصول جانبي حاصل از توليد قند از چغندر و نيشكر است كه موارد استفاده بسياري از جمله سوبستراي اصلي و مواد اوليه كارخانههاي توليد الكل و خميرمايه دارد. ملاس باقيمانده شربت حاصل از تصفيه شكر گرفته شده از چغندرقند و نيشكر، عصارهاي بسيار غليظ، تيره و چسبناك است كه پس از تبلور حداكثر شكر از آن جدا ميشود. كيفيت ملاس به رسيدگي نيشكر يا چغندر، مقدار شكر استخراجي و روش استخراج بستگي دارد.
دكتر مجيد طالبي با اشاره به اهداف توليد اين محصول گفت: اين محصول با هدف جايگزيني ملاس، حاصل تلاش 3 ساله محققان دانشكده علوم و فناوري زيستي به سرپرستي دكتر داريوش مينايي است كه آخرين مراحل تستهاي استاندارد آن انجام شده است.
وي با اشاره به اهميت توليد اين محصول تصريح كرد: با كاهش توليد چغندر قند به دليل خشكساليهاي اخير و در نتيجه كاهش توليد قند، ميزان توليد ملاس نيز كاهش يافته و كارخانههاي وابسته و مصرفكننده ملاس با مشكل روبرو شده اند. همزمان با افزايش قيمت دلار تلاش براي صادرات ملاس بيشتر شده است. محصول توليدشده، براي جايگزيني ملاس انتخاب شده تا از توقف و كاهش توليد خميرمايه و الكل جلوگيري شود. در يك طرح تحقيقاتي امكان جايگزيني اين محصول ارزانقيمت قندي كه از پسماندي خشك توليد شده مطالعه و به عنوان منبعي بهينه، فراوان، ارزان و قابل دسترس انتخاب شد.
اين محقق علوم و فناوري زيستي از انجام تست آزمايشگاهي اين محصول خبر داد و گفت: براي بررسي قابل استفاده بودن اين محصول توسط مخمر نانوايي، يك مرحله آزمايشگاهي روي آن انجام شد. در شرايط فعلي و با توجه به كمبود ملاس ناشي از كاهش توليد قند از چغندر قند از يك طرف و وجود مقادير بسيار بالاي ملاس، جمعآوري اين پسماند و استفاده بهينه از آن در تهيه ماده اوليه، جايگزين مناسبي براي ملاس به نظر ميرسد.
مسئول آزمايشگاه بيوشيمي در ادامه به كاربردهاي اين محصول جايگزين اشاره كرد و اظهار داشت: مخمر نانوايي از مهمترين مواد مورد مصرف در توليد نان است كه غذاي اصلي مردم ايران به شمار ميرود. استفاده از خميرمايه در نان موجب ارتقاي ارزش تغذيهاي، كاهش ضايعات و عطر و طعم خوب نان ميشود. ماده اوليه توليد خميرمايه، هر نوع ماده حاوي قند ميتواند باشد؛ اما با توجه به نبود صرفه اقتصادي استفاده از مواد قندي سرشار از انرژي، تاكنون استفاده از ملاس بهعنوان بهترين و باصرفهترين ماده اوليه توليد خميرمايه در بسياري از كشورها ازجمله ايران پيشنهاد شده و بكار ميرود.
وي افزود: اتانول يكي ديگر از محصولات باارزشي است كه براي توليد نياز به ملاس دارد. اتانول استفادههاي بسيار متنوعي دارد. علاوه بر كاربردهاي پزشكي در صنايعي مانند صنايع دارويي، بهداشتي، عطرسازي، رنگسازي و نظامي كاربرد داشته است.
دكتر طالبي خاطرنشان كرد: از آنجا كه هزينه حمل ملاس از غرب كشور براي شركتهاي شرق كشور بسيار بالاست و صرفه اقتصادي وجود ندارد، مزيت ديگر محصول توليدشده، امكان توليد آن در هر نقطهاي از كشور است.
علمي**9157
پژوهشگران دانشگاه شهيد بهشتي محقق كردند
دستيابي به فناوري توليد ماده اوليه توليد الكل و خمير مايه
۳ دی ۱۳۹۷، ۱۶:۴۴
کد خبر:
83145886
تهران- ايرنا- محققان دانشكده علوم و فناوري زيستي دانشگاه شهيد بهشتي به فناوري توليد ماده اوليه ارزان و قابل دسترس براي توليد الكل و خميرمايه دست يافتند.