فرزام بيدارپور روز چهارشنبه در گفت و گو با خبرنگار ايرنا اظهار داشت: براي هر يك هزار تا يك هزار و 500 نفر جمعيت روستايي يك خانه بهداشت داير است و هر كدام از اين خانه بهداشت ها به مردم چند روستاي اطراف خدمات ارائه مي دهند.
وي افزود: همچنين 71 مركز روستايي براي خدمات رساني به جمعيت ساكن در روستاهاي اين استان فعال است كه در آنها علاوه بر استقرار پزشك و ماما، داروخانه و آزمايشگاه و بهداشت خانواده نيز ايجاد شده است.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان با اشاره به فعاليت 74 مركز بهداشت شهري و روستايي تاكيد كرد: اين مراكز در داخل شهرها مستقر بوده و علاوه بر شهر، روستاهاي نزديك را نيز پوشش مي دهد.
وي يادآور شد: مراكز شهري و روستايي مجهز به آزمايشگاه و داروخانه و پزشك عمومي و ماما هستند و حدود 80 درصد نيازهاي درماني مردم در اين مراكز رفع خواهد شد ضمن اينكه در صورت نياز به خدمات تخصصي تر مراجعين به پزشك متخصص ارجاع داده مي شوند.
** فعاليت مراكز بهداشتي روستايي 24 ساعته نيست
بيدارپور اضافه كرد: برخي مردم فكر مي كنند مراكز بهداشت بايد 24 ساعته و حتي روزهاي تعطيل باز باشد در حاليكه اينگونه نيست و براساس قانون كشوري زمان و ميزان فعاليت اين مراكز 44 ساعت در هفته است.
وي با بيان اينكه در روزهاي تعطيل از جمله جمعه ها، اورژانس هاي بيمارستاني باز بوده و به مراجعه كنندگان خدمات ارائه مي دهند، گفت: بيمار اورژانسي بايد به اورژانس مراجعه كند چون اين مراكز در روزهاي تعطيل نيز داراي متخصص آنكال، طب اورژانس و ديگر كادر درماني هستند.
معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان با بيان اينكه خدمات مراكز بهداشتي و درمانگاهي براي مواردي از قبيل چكاب و گرفتن فشار خون است، افزود: بيماري كه بنا به شرايطي همچون تصادف رانندگي با شرايط حاد روبرو شده بايد به اورژانس انتقال داده شود چون مراكز بهداشتي نمي توانند در اين زمينه ها جوابگو باشند.
وي يادآور شد: سطح اول خدمات ما خانه بهداشت است و مردم به بهورزهاي مستقر در اين مراكز مراجعه و كارهاي اوليه برايشان انجام مي شود البته هفته اي يك روز پزشك در خانه بهداشت روستا مستقر است كه در صورت نياز مردم مي توانند براي ويزيت مراجعه كنند.
بيدارپور اظهار داشت: در تمام دنيا سطح بندي خدمات انجام مي شود و شبانه روزي بودن مراكز روستايي نياز به نيرو و منابع دارد و اين بودجه را نمي توان تامين كرد.
وي تاكيد كرد: خدمات اورژانسي و بيمارستاني در دسترس عموم قرار دارد و بسياري از روستاها در كمتر از نيم ساعت به بيمارستان هاي شهرهاي نزديك خود دسترسي دارند.
** در هر 30 كيلومتر يك پايگاه فوريت پزشكي فعال است
وي بابيان اينكه علاوه بر خانه بهداشت ها و مراكز بهداشتي و درماني پايگاه هاي اورزانس نيز آماده ارائه خدمات درماني به مردم روستاها هستند، گفت: به صورت تقريبي در هر 30 كيلومتر از راه هاي ارتباطي استان كردستسان يك پايگاه فوريت پزشكي ايجاد شده است.
بيدارپور افزود: تنها در فاصله 140 كيلومتري سنندج تا مريوان كه بايد حداقل دو پايگاه فوريت باشد بدليل وضعيت جاده چهار پايگاه ايجاد شده است.
وي يادآور شد: علاوه بر اين پايگاه ها، اورژانس هوايي نيز براي مواقع ضروري داريم و در مجموع زمينه هاي لازم براي خدمات رساني به بيماران مناطق روستايي فراهم است.
طرح تحول سلامت با هدف ارتقاي كاهش فرانشيز پرداختي مردم، دسترسي عادلانه آحاد جامعه به خدمات سلامت، نهادينه كردن نظام ارجاع و پزشك خانواده و بحث خود مراقبتي و نيز ترويج زايمان طبيعي در سراسر كشور از جمله استان كردستان اجرا شده است.
7348/9102
سنندج - ايرنا - معاون بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي كردستان گفت: در حال حاضر براي خدمات رساني بهداشتي و درماني به جمعيت ساكن در يك هزار و 700 روستاي استان، 624 خانه بهداشت فعال است.