۵ دی ۱۳۹۷، ۹:۲۰
کد خبر: 83147818
T T
۰ نفر
روز ایمنی در برابر بلایای طبیعی؛ زنگ هشدار برای ارتقای آمادگی

تهران- ایرنا- میزان تلفات و خسارات ناشی از بلایای طبیعی به خصوص حوادثی چون زلزله در ایران نشان می دهد كه با وجود پیشرفت هایی كه در این زمینه صورت گرفته اما هنوز كشور در برابر این گونه اتفاق ها آسیب‌پذیر است از این روی روز ایمنی در برابر بلایای طبیعی، زنگ هشداری جهت ارتقای آمادگی و آگاهی‌های عمومی در ارتباط با این مساله محسوب می شود.

به گزارش گروه اطلاع رسانی ایرنا؛ زلزله بم به قدری دلخراش و تاثربرانگیز بود كه سالروز وقوع این حادثه «روز ایمنی در برابر زلزله و كاهش اثرات بلایای طبیعی» نامیده شد تا ضمن گرامیداشت یاد و خاطره هزاران قربانی این فاجعه اسفناك، برنامه‌ ها و فعالیت‌های آموزشی و ترویجی متنوعی به منظور ایجاد زمینه ارتقای آگاهی عمومی و شاخص‌های ایمنی در برابر زمین لرزه در كشور فراهم شود. زلزله، سیل، توفان، گردباد، سونامی، تگرگ، بهمن، رعد و برق، تغییرهای شدید درجه حرارت، خشكسالی و آتشفشان از جمله بلایای طبیعی، محسوب می شوند.

ایران با دارا بودن شرایط ویژه جغرافیایی و اقلیمی، یكی از 10 كشور سانحه ‌خیز در جهان به شمار می رود كه از 41 نوع حادثه طبیعی، 31 نوع آن در كشور به وقوع می‌پیوندد اما سیل و زلزله در این میان سهم بیشتری را به خود اختصاص داده اند و در طول تاریخ آسیب‌ها و خسارت‌های مالی و جانی بسیاری را به هموطنان تحمیل و با كشاندن هزاران انسان به كام مرگ، سازه ها و تاسیسات زیربنایی و روبنایی بسیاری را ویران كرده اند.

سید حمید موسوی مدیر كل معماری و ساختمان شهرداری تهران در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا با تاكید بر این كه استحكام سازه ها به ارتقای ایمنی در برابر حوادث غیرمترقبه از جمله زلزله می انجامد، گفت: برای ساماندهی به ساخت و ساز در كشور می بایست كه افراد غیر متخصص و ناكارآمد را از فرآیند ساختمان سازی كنار گذاشت و كار را به صورت تشكیلاتی و نظام مند انجام داد و با واگذار كردن امر ساخت و ساز به تشكل های فنی بر نحوه اجرای این شركت ها به طور دقیق نظارت كرد و در این صورت می توان ادعا داشت كه از یك ساخت و ساز نظام مند برخوردار هستیم.

وی در ادامه زلزله كرمانشاه را تجربه ای برای جبران اشتباهات دانست و اظهار داشت: زلزله كرمانشاه سبب شد تا مسوولان مربوطه برای یك هدف واحد به هم افزایی دست یابند. مردم حق دارند تا از متولیان امر بنای خوب با ایمنی مناسب بخواهند. امروز احساس امنیت از وجود امنیت مهمتر است. نباید كه زلزله ای در این مقیاس بحران ایجاد كند و شهروندان از ترس ناامنی و ناپایداری ساختمان به بوستان ها پناه ببرند. ایران به لحاظ سخت افزار، دانش فنی و امكانات هیچ كمبودی نسبت به كشورهای پیشرفته ندارد تنها حلقه مفقوده این فرآیند اصلاح ساختار و همگرایی بیشتر و دوری از نگاه جزیره‌ای است. می‌بایست با آسیب شناسی گذشته به نقاط ضعف پی برد و نكته های قوت آن را برجسته كرد.

پژوهشگر گروه اطلاع رسانی ایرنا به مناسبت روز «روز ایمنی در برابر زلزله و كاهش اثرات بلایای طبیعی» به گفت وگو با «علی بختیاری» مدیر كل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان مدیریت بحران كشور پرداخت.

**ضرورت بزرگداشت «روز ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی»
پیشینه «روز ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی» در ایران به سال 1374 بازمی‌گردد كه در آن زمان 20 مهر به این عنوان نامگذاری شده بود اما پس از زلزله بم پنجم دی سالروز این حادثه در تقویم ایران به نام روز ایمنی در برابر زلزله نام گرفت. امسال به منظور فرهنگ سازی، لزوم پیشگیری و آمادگی در برابر حوادث طبیعی هفته ایمنی در برابر زلزله و بلایای طبیعی با شعار «تدبیر در حوادث جهت كاهش خسارت در راستای اقتصاد مقاومتی» برگزار می شود. این شعار همسو با شعارها و اهداف جهانی انتخاب شده است.

دلیل انتخاب این شعار از آن روی است كه ارتباط مستقیمی میان این گونه حوادث غیرمترقبه و اقتصاد كشورها وجود دارد با وقوع بلایای طبیعی رتبه های مربوط به ایمنی جامعه تحت تاثیر قرار می گیرد و سرمایه گذاری هایی را كه بایستی در حقیقت صرف توسعه جامعه شود به جبران خسارت های ناشی از حوادث اختصاص داده می شود.

**خسارت های نامحسوس بلایای طبیعی؛ غیرقابل سنجش
با وقوع حوادث طبیعی، آن چه كه در نگاه نخست به نظر می رسد، بیشتر خسارت های آشكار و محسوس در این باره است اما در این گونه بلایا، خسارات نامحسوس چون از میان رفتن نیروی انسانی و نخبگان و همچنین ضربه های عاطفی و اجتماعی قابل اندازه گیری نیستند و ساز و كار محاسبه این نوع آسیب ها، بسیار پیچیده است و به این علت در سال جاری تلاش می شود تا ارتباط حوادث غیرمترقبه با اقتصاد مورد بررسی قرار گیرد. بنابراین آگاهی عمومی جامعه باید افزایش یابد و هر مقدار در زمینه ارتقای دانش و آگاهی های مربوط به پیشگیری فرهنگ سازی بیشتری شود، جامعه ایمن تری خواهیم ساخت.

**گرامیداشت هفته ایمنی؛ زنگ هشداری برای ارتقای آمادگی
نام گذاری این روزها در حقیقت به مانند یك زنگ خطر و هشداری است تا همواره اهمیت این موضوع برای مردم و به خصوص مسوولان و متولیان امر زنده نگه داشته شود كه در یك محیط جغرافیایی مستعد حوادث طبیعی قرار دارند و آحاد جامعه بایستی آگاهی لازم را در این ارتباط داشته باشند تا خود را در معرض حوادث مختلف قرار ندهند و در صورتی كه با اتفاق هایی غیرقابل پیش بینی مواجه شدند چگونگی نحوه برخورد و عمل كنند تا اثرات و پیامدهای منفی آن كاهش یابد.

**ارتقای آمادگی در برابر بلایا
بررسی و سنجش میزان آمادگی كشور برای رویارویی با حوادث غیرمترقبه به شاخص های و فاكتورهای متفاوتی چون وضعیت تجهیزات، آمادگی جامعه به لحاظ ارتقای آگاهی های ایمنی بستگی دارد و همچنین شرایط و سناریوهای مختلف مانند این كه چه حادثه و با چه قدرتی و در كدام جغرافیا و در چه ساعتی از شبانه روز، این اتفاق به وقوع پیوسته است، بنابراین این بلایا به عوامل متفاوتی وابسته هستند و با در نظر گرفتن تمام این متغیرها می توان میزان آمادگی را در برابر حوادث سنجید اما بدون تردید در سال های گذشته دانش عمومی و وضعیت ساخت و ساز در كشور، دچار تحول اساسی شده اند و بسیار بهبود یافته اند.

پژوهشم**2059**9131
۰ نفر