به گزارش روز چهارشنبه خبرنگار علمي ايرنا، نوزدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي و فناوري امسال نه مطابق معمول هر سال و همزمان با هفته پژوهش (هفته پاياني آذر و امسال 24 تا 30 آذر) بلكه سوم تا ششم دي و همزمان با ششمين نمايشگاه تجهيزات و مواد آزمايشگاهي ساخت ايران و اولين دوره نمايشگاه تقاضاي ساخت و توليد ايراني يا تستا در محل دائمي نمايشگاه هاي بين المللي برپا شد.
به گفته معاون پژوهش و فناوري وزير علوم، تحقيقات و فناوري 199 مركز تحقيقاتي در اين نمايشگاه شركت كرده اند؛ شامل 51 دانشگاه، 15 پژوهشگاه، 40 پارك علم و فناوري، 79 مركز رشد و 14 موسسه تحقيقاتي. همچنين از اين بين 260 فناوري امسال و 600 فناوري متعلق به سال هاي قبل است، همچنين 75 فناوري تقاضاي رونمايي كردند كه از اين تعداد 16 فناوري برترين فناوري ها شناخته شدند و در غرفه وزارت علوم و تحقيقات در سالن 5 نمايشگاه دائمي بين المللي تهران به نمايش گذاشته شده اند.
مسعود برومند گفت: سه هزار و 200 فناوري در نوزدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي و فناوري ارائه مي شوند و از اين تعداد محصول 58 درصد متعلق به دانشگاه ها، 16 درصد پارك هاي علم و فناوري، 11 درصد مراكز رشد، پنج درصد موسسات تحقيقاتي، پنج درصد پژوهشگاه ها و پنج درصد ساير است.
«استان هاي تهران و گلستان از ۲۰۰ طرح به بالا، استان هاي خراسان رضوي، گيلان، اردبيل، مازندران، اصفهان و البرز از ۱۰۰ تا ۲۰۰ طرح و استان هاي سيستان و بلوچستان، آذريايجان غربي، كرمان، يزد، آذربايجان شرقي، سمنان و فارس با ۵۰ تا ۱۰۰ طرح فناورانه در اين نمايشگاه حاضر اند».
معاون تحقيقات و فناوري وزير علوم، تحقيقات و فناوري با اشاره به رونمايي از 75 فناوري ساخت داخل در نوزدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي و فناوري و فن بازار تصريح كرد: در اين نمايشگاه براي 10 طرح فناور گرنت 250 ميليون توماني در نظر گرفته شده است.
اين نمايشگاه در سالن هاي 5، 6 ، 25، 27 و 43 محل دائمي نمايشگاه بين المللي تهران برگزار شده، معرفي فناوري به سرمايه گذاران، ارزيابي فناوري، برگزاري كارگاه هاي آموزشي براي آشنايي پژوهشگران و فناوران با موضوعات مشخص، تجاري سازي و فن بازار و تفاهمنامه همكاري و ارزيابي غرفه ها و تجليل از برترين ها همچنين كارگاه هاي آموزشي مراكز مشاركت كننده شامل كارگاه هاي دانشگاه جامع علمي كاربردي، موسسه پژوهشي علوم و صنايع غذايي، سازمان پژوهش هاي علمي و صنعتي ايران، پژوهشگاه تربيت بدني و علوم ورزشي و كانون پتنت ايران از ديگر برنامه هاي اين نمايشگاه است.
ضمن اينكه بخشي براي آشنايي سرمايه گذاران با دارندگان فناوري يا matchmaking نيز در سالن 5 تدارك ديده شده تا فرصت بيشتري براي تجاري سازي فناوري ها به دست آيد.
معاون فناوري و نوآوري پارك علم و فناوري گيلان به عنوان مجري برگزار كننده اين نمايشگاه پيش از اين به خبرنگار ايرنا در مورد خصوصيات برگزاري اين نمايشگاه گفته بود: بررسي جدي تر و دقيق تر سطح آمادگي فناوري /TRL طرح هاي رسيده و انجام داوري ها و امتيازدهي هاي واقعي تر يكي از اهداف ما در نمايشگاه امسال است.
امير ملك پور افزود: اگر داوري طرح ها دقيق تر باشد، وقتي يك طرح از صفر تا 9 نمره اي براي سطح آمادگي فناوري مي گيرد، فناور مي تواند بفهمد فناوري در چه موقعيتي قرار دارد و براي خريداران آن هم تصميم گيري راحت تر مي شود.
***نمايشگاهي متشكل از همه نوع فناوري؛ فقدان تخصص
نماينده شركت آتي بين فناور ايساتيس از شركت هاي مستقر در مركز رشد دانشگاه علم و صنعت زياد از حضور در نمايشگاه خوشبين نيست و در اين مورد به خبرنگار علمي ايرنا گفت: اولا كه غرفه ما در سالن 25 جاي خوبي نيست و دورتر از سالن هاي 5 و 6 واقع شده و بازديدكنندگان بايد راه زيادي براي امدن به اين غرفه طي كنند.
حسين كاظمي ادامه داد: اين نمايشگاه تخصصي نيست و مثلا شركت كه ما در زمينه اينترنت اشيا و اتوماسيون و به طور كلي الكترونيك كار مي كند بايد در نمايشگاهي تخصصي شركت كند كه بازديدكننده ها بتوانند با آن ارتباط برقرار كنند و چون همه نوع بازديدكننده داريم ارتباط خاصي بين ما شكل نمي گيرد.
اين دانش آموخته مهندسي برق دانشگاه علم و صنعت اظهار داشت: شركت هاي دانش بنيان و واحدهاي فناور بايد مستقيم با خود بازار ارتباط برقرار كنند و حضور در اين نمايشگاه ها بيشتر ارتباط واسط است.
يك نماينده شركت دانش بنيان لوتوس در زمينه رنگ هاي شيميايي نيز گفت: ما با دستاورد فني خود در زمينه سيالات هوشمند در اين نمايشگاه شركت كرده ايم.
معصومه رضايت افزود: با اينكه محصول ما از نظر حفاظت محيط زيست بسيار مفيد است، شركت هاي خودروسازي كه مي توانند مشتري ما باشند مانند ايران خودرو و سايپا از آن استقبال نكرده اند.
وي ادامه داد: ما محصول مان را در همين نمايشگاه عرضه كرده ايم ولي هنوز نتوانسته ايم سرمايه گذار مناسبي پيدا كنيم ضمن اينكه بايد مراحل آزمايش هاي مختلف را بگذراند.
***سطح آمادگي پايين فناوري هاي عرضه شده، فناوران به دنبال سرمايه گذاران
اما يك دانشجوي كارشناسي ارشد رشته مكانيك دانشگاه علم و صنعت گفت: من به فناوري هاي حوزه تخصصي خود مراجعه كردم و به نظرم فناوري هاي روز دنيا در اين نمايشگاه عرضه شده است.
علي صافي افزود: اما هنوز سطح آمادگي فناوري دستاوردها پايين است و به نظر مي رسد يك سطح مقدماتي از نمونه پيشرفته آماده و عرضه شده كه هنوز نتيجه نداده است.
يك بازديدكننده از نمايشگاه نيز گفت: زمينه شغلي من تجهيزات آزمايشگاهي است و به دعوت بعضي همكاران در پارك علم و فناوري ايلام به اين نمايشگاه آمده ام.
سليمان محمدخاني ادامه داد: دستاوردهاي ارائه شده در نمايشگاه خوب است ولي بسياري از آنها هنوز به نمونه نيمه صنعتي نرسيده تا تجاري سازي شده و به محصول تبديل شود.
وي افزود: وقتي هم با فناوران يا شركت هاي دانش بنيان صحبت مي كنيم مي گويند نياز به حمايت بيشتر دارند و مثلا كارفرماهايي مثل ما بايد از نمونه هاي خارجي با قيمت هاي بالا استفاده كنند.
***اميد طرح هاي برتر به حمايت هاي بيشتر
در اين ميان به نظر مي رسد وضعيت طرح هاي برتر حاضر در نمايشگاه بهتر باشد و اميد بيشتري به تجاري شدن طرح هاي خود چه توسط نهادهاي دولتي و دستگاه ها و چه سرمايه گذاران خصوصي و صندوق هاي خطر پذير داشته باشند.
نماينده شركت نانوپژوهان حكيم شرق كه با محصول فناورانه رنگ نانو لوكس از 16 طرح برتر نمايشگاه هستند و در غرفه وزارت علوم در مركز سالن 5 جايابي شده اند، در مورد نمايشگاه گفت: خيلي اميدواريم با حضور در نمايشگاه و معرفي دستاورد شركت بتوانيم بخشي از هزينه هاي تحقيق و توسعه را تامين كنيم.
مهناز علي نژاد افزود: روز اول نمايشگاه وزير دفاع در نمايشگاه بود و ما اين طرح را براي وي و معاون علمي و فناوري رئيس جمهوري توضيح داديم. با اينكه طرح به تجاري سازي رسيده است، تاكنون از هيچ حمايت مالي يا وام استفاده نكرده ايم و با وجود سرمايه گذاران و مقاماتي كه به نمايشگاه آمدند فكر مي كنيم راحت تر بتوانيم از اين حمايت ها بهره مند شويم.
همچنين يكي از مجريان طرح موتور هيبريدي كه از طرح هاي برتر نمايشگاه است در اين طرح گفت: اين يك موتور هيبريدي است كه تمام و كمال در دانشكده فني خدادادي بندرانزلي طراحي شده و تا مرحله نيمه صنعتي پيش رفته است.
كيهان پور ابراهيم در مورد نمايشگاه هم اظهار داشت: طرح هاي خوبي در نمايشگاه ديدم. محيط خيلي خوب و كاربردي براي نمايشگاه تدارك ديده شده است، ضمن اينكه مسئولان هم از طرح ها ديدن كردند و اينقدر با بازديدكنند ها مشغول بوديم كه نتوانستيم به بخش هاي ديگر سربزنيم.
مجري طرح طراحي و ساخت ربات پوشيدني زانو نيز در مورد اين ربات گفت: ربات ما در مرحله نيمه صنعتي است و بايد پيش از صنعتي شدن تست هاي باليني را بگذراند.
مريم خمر اظهار داشت: از جهت سرمايه گذار نيز اين دستاورد فناورانه توجه بسياري جلب كرده است اما هنوز يك سرمايه گذار مشخص پيدا نكرده ايم.
وي افزود: يكي از مديران وزارت علوم قول داد اگر ثابت كنيم قطعا اين ربات در صورت توليد انبوه فروش خواهد داشت حمايت كنند.
نمايشگاه دستاوردهاي پژوهش و فناوري آيينه اي از تلاش هاي همه بخش هاي دولتي است كه در زمينه پژوهش و فناوري تلاش مي كنند و يكباره اين تلاش هاي خود را براي مردم و مسئولان به نمايش گذاشته اند. همچنين به دليل ارزيابي اين فناوري ها از نظر ميزان آمادگي تجاري سازي به نظر مي رسد معيار و محك مناسبي هم براي فناوران باشد.
رفع نواقص بيشتر براي برگزاري نمايشگاه به ويژه از جهت دسته بندي دقيق تر و قرار گرفتن غرفه هاي فعال در زمينه فناوري هاي مشابه كنار يكديگر، جلب مشاركت بيشتر بازديدكننده ها و استفاده از ابزار تبليغي و برندسازي براي نمايشگاه، حضور بيشتر متخصصان و صاحبان صنايع در هر حوزه و ارائه بهتر دستاوردهاي عرضه شده مي تواند هم در موفقيت نمايشگاه و هم در تجاري سازي بيشتر محصولات نقش بهتري ايفا كند.
علمي**9157**1440
تهران- ايرنا- نوزدهمين نمايشگاه دستاوردهاي پژوهشي و فناوري با هدف ارائه برترين محصولات حاصل تحقيقات يكساله محققان كشور و البته اميد فناوران به يافتن سرمايه گذار و تجاري سازي برگزار شد.