رسول صنوبری روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: با همت و پیگیری اعضای هیات مدیره تعاونی آب بران قنات قصبه گناباد و همكاری مدیریت جهاد كشاورزی، آستان قدس رضوی، اوقاف و امور خیریه و پایگاه میراث جهانی قنات قصبه پروژه لایروبی و رفع انسداد قنات قصبه اجرا شده است.
وی ادامه داد: اجرای این پروژه ظرف امسال تاكنون منجر به افزایش دبی آب قنات از 119 لیتر در ثانیه فروردین امسال به 150 لیتر در پایان آذر ماه امسال شد. این میزان افزایش دبی آب در شرایط خشكسالی قابل توجه است زیرا عملكرد مناسب قنات قصبه می تواند در جلوگیری از مهاجرت و كمك به اشتغالزایی در حوزه های كشاوزی و دامپروری موثر افتد.
مدیر پایگاه میراث جهانی قنات قصبه گناباد اعتبار هزینه شده برای لایروبی و رفع انسداد قنات قصبه را سه میلیارد ریال ذكر و بیان كرد: این قنات عمیقترین و قدیمی ترین كاریز در جهان است. آنگونه كه از منابع كهن و همچنین سفرنامه ناصر خسرو و منابع شفاهی بر میآید آن را قنات قصبه میگفته اند.
پرونده كاریز گناباد سال 1393برای ثبت در میراث معنوی و ملموس بشریت به سازمان یونسكو ارسال شد و پس از رسیدگی به عنوان قنات ایرانی به ثبت رسید و سال 1395 ثبت جهانی این اثر اعلام شد.
كاریز قصبه گناباد كه سال 1379 توسط سازمان میراث فرهنگی با شماره 2963 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده مربوط به دو هزا رو 700 سال پیش و تنها اثر پیشنهاد شده خراسان بزرگ به سازمان جهانی یونسكو برای ثبت است كه در شهر گناباد در جنوب خراسان رضوی واقع است.
گناباد به عنوان یكی از مناطق مواجه با خشكسالی شدید در فاصله 278 كیلومتری جنوب مشهد واقع است.
7496/1858
مشهد- ایرنا- مدیر پایگاه میراث جهانی قنات قصبه گناباد از افزایش 31 درصدی آب این قنات با اقدامات انجام شده طی 9 ماه گذشته امسال خبر داد.