در همین حال نخستین پرواز شركت سوری «اجنحه الشام» از فرودگاه بین المللی دمشق به مقصد تونس نیز بعد از هشت سال وقفه با 150 مسافر گردشگر سوری برای تعطیلات سال جدید میلادی 6 دی ماه 1397 در فرودگاه بین المللی بورقیبه تونس به زمین بنشیند و قرار است این مسافران 13 دی ماه (دوم ژانویه سال جدید میلادی ) به دمشق بازگردند.
اجنحه الشام دومین شركت هواپیمایی در سوریه بعد از شركت هواپیمایی رسمی و دولتی در این كشور است.
علاوه بر این تحولات در ارتباط با از سرگیری پروازهای بین المللی به دمشق و برعكس یك هیات از هواپیمایی سوریه نیز چندی پیش از قاهره پایتخت مصر دیدار و با همتایان مصری خود در ارتباط با از سرگیری روابط دوجانبه گفت و گو و رایزنی كرد.
تحولاتی از این دست در روزهای اخیر درباره سوریه را باید در راستای دوران پسابحران در این كشور تلقی كرد كه موجب شده است تا امور در سوریه رفته رفته به روال عادی بازگردد.
هفت سال پیش و در ابتدای آغاز بحران در سوریه از نزدیك شاهد آن بودم كه همه این ورق هایی كه اكنون یك به یك برگشته است ، درست مسیر عكس داشتند و اخبار منتشره حاكی از آن بود كه پرواز شركت های مختلف هواپیمایی به سوریه به خاطر افزایش دامنه، بحران و خطرات ناشی از آن متوقف و یا این كه سفارتخانه های خارجی در این كشور بسته می شود.
امروز دقیقا بر خلاف آن زمان شاهد اخباری مثبت و نوید بخش در ارتباط با سوریه هستیم كه همگی نشان از وجود افقی روشن و امیدواركننده برای این كشور در سال جدید میلادی یعنی 2019 است.
پیش از آغاز بحران در سوریه فرودگاه بین المللی این كشور در دمشق ، حلب ، لاذقیه و فرودگاه های داخلی دیگر سوریه در شهرهایی چون دیرالزور ، پالمیرا و قامشلی شاهد رفت و آمد هواپیماهای بین المللی و سوری به صورت مداوم و رونق در آنها به خصوص شهر دمشق بودند.
با شروع بحران و به خصوص كشیده شدن آن به اطراف دمشق و نفوذ تروریست ها در برخی مناطق نزدیك فرودگاه و مسیر منتهی به آن به مرور پروازهای خارجی و داخلی یكی پس از دیگری قطع شد و فقط از برخی فرودگاه ها مانند دمشق ، حلب و لاذقیه به خاطر شرایط نسبتا امن آنها استفاده می شد.
در فرودگاه حلب نیز پس از تصرف بخشی از این شهر از سوی تروریست ها تدابیر امنیتی شدیدی برای رفت و آمد مسافران اعمال می شد به طوری كه گذرنامه ها و كارت های ملی افراد در دمشق دریافت و در حلب پس از كنترل و خروج در اختیار آنها قرار می گرفت و پس از آن نیز با به صدا درآمدن زنگ های خطر در این شهر به طور كلی فرودگاه در محاصره تروریست ها قرار گرفت و پروازهای آن ابتدا كاهش و در ادامه به طور كلی متوقف شد.
در سال های 1391 به خاطر محاصره فرودگاه بین المللی حلب از سوی تروریست ها و قطع ارتباط آن با شهر به خاطر فاصله 12 كیلومتری، ارتش سوریه مجبور شد تا مسافران اعزامی به این شهر از دمشق را با استفاده از برخی خودروهای خود و با اتخاذ برخی تدابیر امنیتی جابجا كند و در ادامه نیز با افزایش اقدامات فرودگاه این شهر به كلی بسته شد.
با افزایش بحران در سوریه فرودگاه های بین المللی و داخلی سوریه از رونق قبلی افتاد و فقط شركت های هواپیمایی برخی كشورهای دوست این كشور مانند روسیه و ایران به همراه شركت هواپیمایی ملی سوریه و اجنحه الشام بیشتر در دمشق فعالیت داشتند و برخی مواقع نیز هواپیماهای مقام های رسمی از برخی كشورها در جریان سفر به سوریه فرود می آمدند.
فرودگاه بین المللی لاذقیه نیز به خاطر نزدیكی به پایگاه های نظامی روسیه در طرطوس و حمیمیم در سال های اخیر با مشكلات پروازی مواجه و عملا از دور فعالیت خارج شده بود و دیگر فرودگاه ها به علت نزدیكی به محل های درگیری و حضور تروریست ها عملا از فعالیت بازماندند.
در چنین شرایطی به علت برخی تحریم ها علیه شركت هواپیمایی سوریه فعالیت های دیگر شركت هواپیمایی این كشور یعنی اجنحه الشام بشدت رونق گرفت و این شركت در سال های اخیر پروازهای مستقیم به كشورها و پایتخت هایی مانند كویت، مسقط، خارطوم، تهران، بغداد، نجف، بصره و اردن داشت و پروازهای غیر مستقیم آن نیز به ریاض، دبی و جده از طریق كویت و پروازهایی به كوالامپور، شانگهای و پكن از طریق تهران انجام می شد.
تحركات اخیر در ارتباط با برقراری رفت و آمدهای هوایی بین سوریه و دیگر كشورهای جهان را باید در چارچوب تلاش های سوریه برای خروج هر چه سریع تر از وضعیت ایجاد كرده به خاطر بحران اخیر این كشور ارزیابی كرد.
اكنون مقام های و مسوولان سوری با توجه به تغییرات انجام شده در ارتباط با وزرای این كشور در اوایل آذر ماه 1397 در زمینه های مختلف داخلی و خارجی بشدت فعال شده اند تا باردیگر اوضاع به روال عادی و معمول خود مانند پیش از بحران بازگردد و در این راستا بیش از همه تلاش هایی از قبیل بازگشایی سفارتخانه های خارجی و پروازهای بین المللی به سوریه و برعكس بازتاب گسترده ای در سطح منطقه و جهان دارد.
مسوولان هواپیمایی سوریه نیز این روزها با افزایش رایزنی های خود با طرف های مختلف به خصوص عربی و منطقه ای قصد دارند تا این بخش از امور را مانند قبل و بهتر از آن به سامان برسانند و حتی اعلام كرده اند به طرف هایی كه زودتر از بقیه شركت ها فعالیت های پروازی خود را به سوریه از سر بگیرند امتیازاتی نیز ارایه می كنند.
طلال عبدالكریم مدیر عامل سازمان هواپیمایی سوریه 16 آبان ماه 1397 ضمن درخواست لغو تحریم های تحمیلی غربی بر بخش هوایی این كشور از شركت های خارجی برای از سرگیری پروازهای خود به سوریه دعوت كرد.
وی با تاكید بر این كه این تحریم های ظالمانه هیچ زیربنا و توجیه قانونی ندارد و به كاهش فعالیت بخش هوایی سوریه منجر شده و مشكلات مختلفی را در زمینه تعمیر، نگهداری و بستن سیستم های رزرو بلیت و پذیرش مسافر خارجی و تامین تجهیزات فرودگاهی و بلوكه كردن سرمایه هواپیمایی سوریه ایجاد كرده است ، افزود، اعضای اتحادیه حمل و نقل هوایی عربی می توانند از سوریه دیدن كنند و فعالیت های خود را پس از شكست تروریست ها و شرایط فراهم شده و بازگشت امنیت و ثبات به این كشور از سر گیرند.
مدیر عامل سازمان هواپیمایی سوریه تصریح كرد، نخستین شركت هایی كه اقدام به از سرگیری فعالیت خود در سوریه كنند از تسهیلات ویژه ای برخوردار می شوند.
اسامه ساطع مدیر توسعه در شركت هواپیمایی سوریه نیز به دنبال برقراری پروازها بین دمشق و تونس اعلام كرد كه «پرواز انجام شده سرآغازی برای انجام دیگر پروازهای منظم از سوریه به مقصد تونس است كه یكی از ایستگاههای مهم برای انتقال مسافران سوری به اروپا خواهد بود».
وی در ادامه افزود كه «متعاقبا درباره جدول و زمانبندی پروازها طبق بررسیهای سازمان یافته و تعداد مسافران احتمالی آنها توافق حاصل خواهد شد».
سخن آخر این كه پیش بینی ها حاكی از آن است كه با توجه به تحولات ایجاد شده در ارتباط با بحران سوریه مانند آغاز خروج نیروهای امریكایی از این كشور ، از بین رفتن شمار زیادی از تروریست ها به دنبال اقدامات سوریه و دوستان این كشور در سال های اخیر ، افزایش ثبات و امنیت در این كشور به دنبال اقدامات مختلف و ظهور نشانه های آن نظیر افزایش بازگشت آوارگان و ورود نزدیك 5 میلیون آواره سوری به كشور خود ، بازگشایی برخی سفارتخانه های خارجی و بازگشت دیپلمات ها كه ادامه این روند در روزهای آینده با از سرگیری فعالیت های سفارت بحرین ، كویت و دیگر كشورها به سوریه سرعت بیشتر دنبال خواهد شد ، اعلام سفر قریب الوقوع رئیس جمهوری موریتانی به سوریه بعد از سفر عمر البشیر رئیس جمهوری سودان سال جدید میلادی 2019 برای سوریه با توجه به سختی های این كشور در سال های گذشته به خاطر بحران سالی با افق روشن و مثبت خواهد بود.
به نظر می رسد در این سال سرعت برخی تحولات نیز به خاطر تلاش برخی طرف های خارجی و منطقه ای برای جبران كوتاهی ها و خطاهای خود در ارتباط با سوریه نیز افزایش خواهد یافت و همین نگاه موجب خواهد شد تا سرعت بازسازی و تحولات پسابحران سوریه شتاب بیشتر و سریع تری به خود بگیرد.
در سایه این تحولات می توان باردیگر شاهد بود كه پرواز هواپیماهای سوری به عنوان یكی از اعضای سازمان هواپیماهای عرب به كشورهای مختلف جهان از سر گرفته شود و مانند قبل از بحران شركت هواپیمایی سوریه پروازهای منظم خود را به بیش از 40 مقصد در آسیا، خاورمیانه، اروپا، شمال آفریقا و شهرهای مختلف سوریه از سرگیرد .
از داود پورصحت
خاورم*1436*1586
تهران- ایرنا- همزمان با اعلام از سرگیری فعالیت سفارت بحرین در دمشق پایتخت سوریه، شركت هواپیمایی ' گلف ایر ' بحرین نیز اعلام كرده است كه از 15 ژانویه (25 دی ماه 1397) پرواز های خود را به دمشق از سر می گیرد.