«نسرین یادگاری» روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: شاخص استاندارد مصرف نمك پنج گرم در روز برای هر فرد بالغ است درحالی كه آمارهای رصد تغذیه ای در استان و كشور بیانگر مصرف روزانه تا 15 گرم این ماده خوراكی در سبد غذایی هر فرد بالغ است.
وی اظهار داشت: آمار منتشره وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی یادآور سرانه مصرف سالانه 6 كیلوگرم نمك برای هر ایرانی است درحالی كه شاخص این سرانه در جهان حداكثر سه كیلوگرم برای هر فرد بالغ است.
مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی توضیح داد: مصرف مقادیر بالای نمك در دراز مدت عامل اختلال در اندام های مختلف بدن است به طوری كه زیاده روی در این ماده خوراكی ارتباط تنگاتنگ با فشار خون، بیماری های كلیوی و چشكی و پوكی استخوان دارد.
یادگاری ادامه داد: مصرف بالای نمك با اثری كه بر افزایش فشار خون و اختلالات فشار كلیوی دارد ، روند جذب كلسیم برای استخوان ها را مشكل ساز كرده و كلسیم دریافتی بدن دفع می شود كه در دراز مدت به پوكی استخوان می انجامد.
وی یادآور شد: الگوی مصرف نمك در نانوایی ها از مواردی است كه می تواند به معضل مصرف بالای نمك دامن بزند چرا كه استاندارد نمك افزودنی به نان پیش از این یك و هشت دهم درصد بود كه به تازگی به یك درصد اصلاح شده اما در بسیاری از واحدها رعایت نمی شود.
مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی اظهار داشت: بنا به اعلام وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی هر ایرانی روزانه 320 گرم نان دریافت می كند كه اگر شاخص نمك آن استاندارد نباشد آسیب زا است و این در شرایطی است كه سهم نان و غلات در رژیم غذایی مردم باید 180 گرم در روز باشد و بیش خواری نان در سبد غذایی نیز نیازمند اصلاح است.
یادگاری افزود: كارشناسان بهداشت محیط با حضور در واحدهای خبازی و استفاده از ابزار نمك سنج پروتاتل به صورت دوره ای نمك افزودنی نان را سنجش می كنند و در صورت تخلف تا 2 بار اخطار و بار سوم نانوایی تعطیل می شود.
وی خاطرنشان كرد: هدفگذاری كاهش 10 درصدی نمك موجود در محصولات غذایی صنعتی از برنامه های اولویت دار سلامت كشور است كه تاكنون نمك موجود در تركیبات 30 ماده غذایی كنسروی، بیسكویت و فرآورده های لبنی با این سیاست راهبردی اصلاح شده است.
مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی عنوان كرد: استفاده از نمك با كیفیت یددار و تصفیه شده (تبلور مجدد)به مردم تاكید می شود چرا كه سایر نمك ها حاوی برخی فلزات خطرناك نظیر كادمیوم، سلینیم و سرب و شن و ماسه هستند كه در بدن اثرات نامطلوب داشته و رسوب در اندام ها و رگ ها را سبب می شود.
یادگاری گفت: برخی عطاری ها به اشتباه از مردم می خواهند كه نمك دریا را در رژیم غذایی روزانه جایگزین نمك تصفیه شده كنند كه به دلیل وجود مقادیر زیادی املاح و مواد خطرآفرین در این نوع نمك مصرف آن ناقض سلامت است.
وی به مردم توصیه كرد: در انتخاب نمك مصرفی یددار و تصفیه شده از اقلام بسته بندی با برچسب سیب سلامت استفاده كنند و محصول انتخابی مهر استاندارد و نشان رنگی داشته باشد.
مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی خاطرنشان كرد: فقر و كمبود ید در بدن كودكان و بالغان مخاطرات جدی در یادگیری و سلامت و اختلال در ذهن و جسم ایجاد می كند و به منظور پیگیری از كمبود این ریزمغذی مقادیر مورد نیاز روزانه ید بدن به نمك افزوده شده است.
یادگاری بیان كرد: میزان مصرف نمك یددار برای هر بزرگسال سالم باید در حد یك قاشق مرباخوری سر صاف باشد و افرادی كه به عارضه فشار خون، امراض كلیوی و پوكی استخوان مبتلا هستند باید مقادیر مصرف نمك تصفیه یدردار را تا حد یك قاشق چایخوری سرصاف در روز بخورند.
وی توضیح داد: بسیج مصرف صحیح نمك در استان مركزی از 15 دیماه تا اول بهمن ماه انجام می شود كه در این ایام كارشناسان تغذیه با حضور در مدارس، مهدهای كودك، ادارات، رستوران ها و غذاپزی ها، نانوایی ها و صدا و سیما در خصوص مصرف درست نمك توضیح می دهند.
مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی تصریح كرد: ذائقه شور از عادات نادرست غذایی خانواده نشات گرفته كه باید اصلاح شود و به همین منظور فرهگ حذف نمكدان از سفره باید به صورت عملیاتی در استان مركزی انجام شود.
70 درصد سدیم مورد نیاز بدن از رژیم غذایی و تركیبات غذاهای فرآوری شده تامین می شود و تامین این ماده خوراكی تنها از طریق نمك پاش نیست.
6013/
اراك - ایرنا - مسئول واحد تغذیه مركز بهداشت استان مركزی گفت: مردم این استان سه برابر استاندارد نمك می خورند كه این رفتار تغذیه ای سلامت آنان را تهدید می كند.