۹ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۴۷
کد خبر: 83152315
T T
۰ نفر
270 مدخل دانشنامه حافظ به قلم نویسندگان شیراز نگاشته شد

شیراز- ایرنا- استاد ادبیات دانشگاه شیراز با اشاره به تدوین كتاب دانشنامه حافظ و حافظ ‌پژوهی با ‌همكاری مركز حافظ ‌شناسی اعلام كرد: ٢٧٠ مدخل از این دانشنامه را پژوهشگران شیرازی نوشته‌اند كه مقاله‌هایی بسیار روشمند و مفیدی را در بر می‌گیرد.

به گزارش ایرنا، كاووس حسنلی یكشنبه 9 دی در نشست نقد و بررسی دانشنامه حافظ و حافظ‌ پژوهی در دانشكده علوم دانشگاه شیراز برگزار شد، افزود: چاپ این دو اثر به سرویراستاری بهاءالدین خرمشاهی و نیز این كیمیای هستی به قلم محمّدرضا شفیعی‌ كدكنی را دو اتفاق مهم و خوشایند سال ٩٧ در زمینه‌ حافظ ‌پژوهی برشمرد.
رئیس ‎مركز حافظ‌ شناسی ارائه‌ مطالب تثبیت ‌شده‌ علمی و پرهیز از درج نظرات سلیقه‌ای و ذوقی را از اصول نگارش مدخل در دانشنامه خواند و اظهار داشت: با وجود منحصر به‌ فرد بودن این دانشنامه، عدول از این معیارها در برخی مقاله‌های آن دیده می‌شود.

** دانشنامه حافظ متعهدانه نوشته شده است
در این نشست‎ مدیر انجمن دوستداران حافظ با بیان اینكه دانشنامه حافظ با تمام كاستی‌هایش، بیشتر پرسش‌های حافظ ‌پژوهان را در سطوح مختلف پاسخ می‌دهد، بیان كرد: این كتاب اشكال‌هایی دارد اما متعهدانه و محققانه نوشته شده است.
منصور پایمرد با انتقاد از روش انتخاب مدخل‌ها، جای بعضی مقاله‌ها و مدخل‌ها را در این دانشنامه خالی دانست و گفت: بخشی از مطالب دانشنامه به ‌دلیل روشمند نبودن تكرار شده، حال آنكه با انتخاب روش مناسب می‌شد از حجم دانشنامه كم كرد.
‎وی تكرار محتوایی دانشنامه، پیروی نكردن از شیوها‌ی هماهنگ در مدخل ‌نویسی و اطلاعات اضافی و غیرمرتبط در معرفی نویسندگان و تطویل كلام در برخی مدخل‌ها و استفاده از منابع دست سوم را از دیگر عیب‌های این دانشنامه برشمرد.
در این نشست جانشین رئیس مركز حافظ‌ شناسی و پژوهشگر دوره‌ی پسادكتری این مركز با تاكید بر اهمیت و دشواری‌های دانشنامه ‌نگاری عنوان كرد: نگارش این دانشنامه از سه سال پیش آغاز شده است.
رضا رستگاری تدوین دانشنامه حافظ را امری ضروری خواند و ابراز امیدواری كرد پرونده‌ دانشنامه‌ حافظ بسته نشود تا با استدراك مدخل‌های افتاده، الحاق مطالب لازم به‌ مقالات و ویرایش‌های بعدی، نقایص دانشنامه اصلاح شود و به‌ كمال برسد.
‎وی با اشاره به‌ تنوع و گستردگی مطالب در اشعار حافظ گفت: دیوان حافظ تبلور تاریخ و فرهنگ ایرانی است و اشارات تاریخی و اصطلاحات علمی بسیار در اشعار او دیده می‌شود. تنظیم این‌ گونه مقالات در دانشنامه‌ حافظ با دیگر دانشنامه‌ها متفاوت است، زیرا باید با رویكرد حافظ‌ محور نگاشته شود.

** تنظیم 200 دانشنامه تا سال 88
همچنین فرزانه معینی یكی از همكاران و نویسندگان مدخل‌های دانشنامه حافظ و حافظ ‌پژوهی با استناد سایت بنیاد دانشنامه نگاری گفت: تا سال 88 تعداد 200 دانشنامه در كشور نگاشته شده است.
او با توجه به زمان ‌بر و دقیق بودن كار تدوین دانشنامه این آمار را تأمل ‌برانگیز خواند و با توجه به ‌تنوع موضوع این ‌دویست دانشنامه، تدوین دانشنامه‌ای در پیوند با حافظ و حافظ‌ پژوهی را كه یكی از عرصه‌های مهم مطالعه و پژوهش ادبی است، ضروری خواند.
معینی گستردگی موضوع و محتوای مدخل‌های دانشنامه را یكی از امتیازهای آن دانست اما نبود نمایه و فهرستی كه این تنوّع و فراوانی را بازنماید، از ضعف‌های این اثر خواند.
‎وی درباره‌ نابسامانی منابع برخی مقاله‌ها و تكرار محتوایی دانشنامه و ضرورت بازنگری آن سخن گفت و افزود: بیان این انتقادها و كاستی‌ها از ارزش و اهمیت دانشنامه نمی‌ كاهد.
7375 /1876