۱۰ دی ۱۳۹۷، ۸:۴۵
کد خبر: 83153200
T T
۰ نفر
آلودگی هوای اصفهان بلای جان مردم، مسوولان تدبیر كنند

اصفهان- ایرنا- آلودگی هوا یكی از چالشهای اساسی كلانشهر اصفهان به گفته مسوولان امر شمار مراجعه مردم به مراكز درمانی را بیش از 50 درصد افزایش می دهد كه متاسفانه تاكنون برای رفع این معضل روز افزون تدابیری اندیشیده نشده است.

به گزارش ایرنا، كارشناسان نبود برنامه ریزی مناسب، نداشتن طرح جامع مبتنی بر مطالعات علمی، عدم برخورد جدی با وسایل نقلیه دودزا، نبود قانونگذاری و سیاستگذاری مناسب، نداشتن مدیریت یكپارچه، موازی كاری، نقض قانون موجود ، نبود ضمانت اجرایی مناسب و اجرایی نشدن مصوبات مربوط را از جمله چالشهای آلودگی هوا در این كلانشهر برشمردند.
سازمان بهداشت جهانی (WHO) در گزارش خود اعلام كرد كه هفت میلیون نفر در سراسر جهان هر ساله بر اثر هوای آلوده جان خود را از دست می ‌دهند.
بر پایه آمارهای رسمی، آلودگی هوا سالانه حدود هشت ‌میلیارد دلار خسارت می‌ زند و با توجه به آمار سازمان جهانی بهداشت مربوط به 2015 میلادی در ایران سالانه 33‌ هزار و 500 مرگ به دلیل آلودگی هوا رخ می‌دهد، یعنی 71 تن در هر صد هزار تن در كشور علت مرگشان آلودگی هواست.
ما روزانه بطور متوسط حدود یك كیلوگرم غذا می خوریم، 1.5 كیلوگرم آب می نوشیم و 12 كیلوگرم هوا تنفس می كنیم، بنابراین آلودگی هوا، 11 برابر آلودگی آب و 12 برابر آلودگی غذا برای انسان خطرناكتر است.
كارشناسان بهداشت، آمفیزم (تخریب كیسه های هوایی)، برونشیت مزمن، حساسیت، آسم ، نومونیا (عفونت دستگاه تنفسی تحتانی) و سرطان ریه، معده و بیماریهای قلبی را از جمله بیماری های ناشی از آلودگی هوا ذكر كردند.
شماری از مردم در گفت و گو با ایرنا با اشاره به پیامدهای افزایش آلودگی هوا برای سلامت جامعه از مسوولان امر استان خواستند تا قبل از وقوع هرگونه اتفاق ناگوار برای رفع این مشكل مهم كلانشهر اصفهان تدابیر ویژه ای بیندیشند.

** آلودگی هوا مراجعه به بیمارستان را تا 50 درصد افزایش می دهد
رییس مجتمع آموزشی و درمانی خورشید اصفهان در این ارتباط گفت: روزهایی كه هوای این كلانشهر آلوده است تعداد مراجعان به اورژانس بیماری های ریوی و قلبی این بیمارستان تا 50 درصد افزایش می یابد.
رامین سامی روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بیمارستان خورشید در مركز كلانشهر اصفهان و محل تردد بسیاری از مردم و گردشگران داخلی و خارجی بدلیل نزدیكی به مجموعه تاریخی میدان امام و سایر مكان های تاریخی این محدوده قرار دارد و روزانه پذیرای تعداد زیادی از بیماران بویژه در بخش اورژانس است.
وی با بیان اینكه بخش اورژانس بیمارستان در زمینه های مسمومیت، ‌ریوی، گوارش و قلب فعال است، اظهارداشت: ضریب اشغال تخت از 300 تخت اورژانس در این بیمارستان بیش از 250 تخت است.
سامی با اشاره به اینكه بیمارستان خورشید یكی از 2 اورژانس مركزی بیماری های قلبی و ریوی اصفهان است، تصریح كرد: روزهایی كه هوای این شهر در محدوده ناسالم قرار می گیرد و آلوده می شود، تعداد مراجعان به این اورژانس بطور محسوس افزایش می یابد.

** مرگ و میر بر اثر آلودگی هوا داریم اما آمار دقیق نداریم
وی بیشتر مراجعه كنندگان به اورژانس بیماری های ریوی و قلبی در روزهای آلوده را افراد میانسال و مسن برشمرد و اضافه كرد: مرگ و میر در میان آنها وجود دارد اما آمار دقیقی از آن ندارم.
سامی خاطرنشان كرد: مجتمع آموزشی، درمانی و پژوهشی خورشید شامل سه بیمارستان نور، علی اصغر و المهدی و پذیرای بیماران دیگر از جمله در بخش های ‌گوارش، ‌مسمومیت، ‌جراحی قلب،‌ جراحی عمومی و اورولوژی است.
رییس مجتمع آموزشی و درمانی خورشید اصفهان ادامه داد : اورژانس مسمومان این بیمارستان تنها بخش تخصصی مسمومیت در اصفهان و استان های همجوار است كه بطور میانگین روزانه 20 تا 25 بیمار مربوط به آن مراجعه می كنند.
به گزارش ایرنا، اصفهان یكی از آلوده ترین كلانشهرهای كشور بویژه در روزهای سرد سال است.
كیفیت هوای این كلانشهر از ابتدا تا نهم دی ماه جاری، در چهار روز در وضعیت ناسالم برای گروه های حساس و در یك روز (مورخ ششم دی) در وضعیت قرمز و ناسالم و ماه آذر نیز كیفیت هوای اصفهان دست كم در چهار روز در شرایط ناسالم برای عموم قرار داشت.
برخی از كارشناسان مسائلی مانند خشك شدن بستر زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی، تردد زیاد خودروهای شخصی، استفاده از سیستم های گرمایشی گاز سوز و وجود صنایع آلاینده در شعاع 50 كیلومتری این كلانشهر را از جمله دلایل افزایش آلایندگی هوا ذكر كردند.
مدیركل مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: لازم است چگونگی عملكرد دستگاه های اجرایی استان درباره مقابله با پدیده آلودگی هوا توسط رسانه ها و مردم سوال شود كه هركدام در این زمینه چه مقدار كار كرده اند.
منصور شیشه فروش به تازگی در گفت و گو با ایرنا افزود: قانون هوای پاك سال گذشته به همه دستگاه های اجرایی ابلاغ و وظیفه هركدام مشخص و تعیین شده است، جای هیچ بهانه و عذری برای انجام ندادن تكالیف محول شده وجود ندارد.
وی ادامه داد: باید از شركت گاز درباره رساندن گاز به نیروگاه ها، از شهرداری درباره كارآمد بودن سیستم حمل و نقل عمومی، از پلیس راه درباره چگونگی اعمال قانون، از مركز بهداشت برای فرهنگ سازی و آموزش درباره خود مراقبتی، از شركت پخش فرآورده های نفتی درباره تامین و توزیع سوخت پاك، از صنعت، معدن و تجارت درباره نظارت بر واحدهای تولیدی آلاینده و از آموزش و پرورش درباره اطلاع رسانی به مدارس در روزهای آلوده و نظارت بر انجام نشدن ورزش در این روزها سوال شود.
وی با تاكید بر اینكه بسیاری از مردم توصیه های داده شده در روزهای آلوده را رعایت نمی كنند، اظهارداشت: برخی قوانین و مصوبه های ابلاغی توسط دستگاه های اجرایی به خوبی اجرا نمی شود.
مدیركل مدیریت بحران استانداری اصفهان درباره چگونگی تشكیل و عملكرد كارگروه هماهنگی شرایط اضطراری آلودگی هوا توضیح داد: اعضای این كارگروه، مركز بهداشت، اداره كل هواشناسی، شهرداری، آموزش و پرورش، اداره كل حفاظت محیط زیست، نیروی انتظامی، سازمان صنعت، معدن و تجارت و استانداری هستند.
شیشه فروش با بیان اینكه اداره كل حفاظت محیط زیست، دبیری این كارگروه را به عهده دارد، ادامه داد : این اداره كل شاخص های آلودگی هوا و اداره كل هواشناسی، پیش بینی هوا را به كارگروه و مركز بهداشت اعلام می كنند.
وی با تاكید براینكه تنها مرجع پایش و اعلام آلایندگی ها، محیط زیست است، تصریح كرد: اگر نهادهای دیگر مانند شهرداری و هواشناسی، دستگاه ها و تجهیزات سنجش آلودگی هوا را در اختیار دارند باید همه اطلاعات آنها جمع آوری شود و در اختیار اداره كل حفاظت محیط زیست قرار گیرد.
مدیركل مدیریت بحران استانداری اصفهان ادامه داد: اگر شاخص آلودگی هوا در محدوده ناسالم قرار گرفت، گزارش آن توسط اداره كل حفاظت محیط زیست به مركز بهداشت اعلام می شود و در صورت تقاضای مركز بهداشت، جلسه كارگروه هماهنگی شرایط اضطراری آلودگی هوا تشكیل می شود.
شاخص كیفی هوا از صفر تا 50 هوای پاك، 51 تا 100 هوای سالم، 101 تا 150 ناسالم برای گروه های حساس، 151 تا 200 ناسالم برای عموم، 201 تا 300 بسیار ناسالم و 301 تا 500 خطرناك است.
شاخص كیفی هوا ( Air Quality Index ) معیاری است كه غلظت تركیبات مختلف آلاینده موجود در هوا نظیر منوكسید كربن، دی اكسید گوگرد، تركیبات نیتروژن دار، ازون و ذرات معلق ( ذرات كوچكتر از 10 میكرو متر و ذرات كوچكتر از 2.5 میكرو متر) را كه دارای حدود مجاز متفاوت با واحدهای مختلف است را تبدیل به یك عدد بدون واحد می كند و وضعیت آلودگی هوا را نمایش می دهد.
شاخص كیفی هوا از صفر تا 50 هوای پاك، 51 تا 100 هوای سالم، 101 تا 150 ناسالم برای گروه های حساس، 151 تا 200 ناسالم برای عموم، 201 تا 300 بسیار ناسالم و 301 تا 500 خطرناك است.
اصفهان و شهرهای اطراف آن به سبب تردد انبوه انواع خودرو ، استقرار صنایع خرد و كلان و همجواری با مناطق كویری، در زمره آلوده ترین مناطق كشور به شمار می رود.
امروز دوشنبه آسمان كلانشهر اصفهان بارانی است، نكته ای قابل توجه این است كه آسمان به داد ما مردم رسیده چرا همه به ویژه مسوولان و برنامه ریزان نتوانیم به فكر سلامت خود باشیم تا با تصمیم درست و كارشناسی برای همیشه از معضل آلودگی هوا رهایی یابیم، فراموش نكنیم آنچه از ماست كه بر ماست.
استان اصفهان افزون بر پنج میلیون نفر جمعیت و بیش از 9 هزار واحد تولیدی و صنعتی دارد.
3011/6026/