به گزارش ایرنا روزنامه گلوبال تایمز چین روز دوشنبه گزارش كرد این پیمان كه در واقع یك بیانیه مشروح از همكاری های اعضای سازمان همكاری شانگهای است روز نهم ژوئن سال 2017 از سوی اعضای سازمان و با هدف تقویت همكاری های امنیتی با تدابیر حقوقی و ابزارهای قانونی تصویب شد.
'وانگ شیایو هونگ' معاون وزارت امنیت عمومی چین در جریان تصویب این پیمان در مجلس این كشور خاطر نشان كرد با این معاهده زیربنای قانونی برای مقابله با افراط گرایی و افزایش همكاری های امنیتی، میان اعضای سازمان ایجاد شده است.
این پیمان شامل 35 ماده است كه در آن افراط گرایی به طور كامل با مضامین آن تشریح شده و راه های مقابله با آن و نهادهای ذی ربطی كه از سوی كشورهای عضو باید با آن مقابله كنند به طور مشخص معرفی و اعلام شده است.
در این پیمان آمده است كه همه اعضای سازمان بر اصول تمامیت ارضی و با نظرداشت همزیستی مسالمت آمیز و مداخله نكردن در امور داخلی یكدیگر دارای حقوق قانونی و ابزارهای حقوقی برای مقابله و مبارزه با افراط گرایی هستند.
این معاهده یك ماه پس از تصویب آن لازم الاجرا می شود و هیچ دوره ای نیز برای اتمام آن در نظر گرفته نشده است.
با این حال این پیمان و مفاد آن به هیچوجه تا زمانی كه دولت مركزی چین تصمیم نگیرد شامل مناطق هنگ كنگ و ماكائو كه دارای نظام خودمختاری عالی هستند، نمی شود.
سازمان همكاری شانگهای سال 2001 میلادی در شهر شرقی چین و با هدف مبارزه با تروریسم و انشعاب طلبی و افراط گرایی تاسیس شد جمهوری اسلامی ایران نیز عضو ناظر این پیمان است.
این سازمان با افزایش جمعیت به سه میلیارد نفر و پهنه سرزمینی به 35 میلیون و 972 هزار كیلومتر مربع به یكی از بزرگ ترین قدرت های منطقه ای جهان تبدیل شده است.
آساق**231**1904**
پكن- ایرنا- كنگره ملی خلق چین (مجلس) در واپسین روزهای سال 2018 میلادی، پیمان سازمان همكاری شانگهای در مبارزه با افراط گرایی، كه جمهوری اسلامی ایران نیز یكی از اعضای ناظر آن است، را تصویب كرد.