به گزارش ايرنا شناسايي علل و عوامل طلاق به ويژه در فرهنگ هاي مختلف ضروري است و بر اساس آمارهاي مختلف بيشترين ميزان طلاق در سال هاي ابتدايي زندگي و حتي ماه هاي آغازين زندگي مشترك اتفاق مي افتد و در برخي موارد كم تحملي زوجين در شناخت سلايق از مهمترين عوامل آن به شمار مي رود.
كاهش آمار طلاق آذربايجان غربي در نيمه نخست سال جاري را هم مي توان نتيجه تاكيدات مقام معظم رهبري درباره تقويت بنيان خانواده، تلاش دولتمردان و سازمان هاي مسوول در زمينه آموزش و انجام اقدامات پيشگيرانه در اول زندگي مشترك به شمار آورد.
آمارهاي طلاق در ساير استان ها هم ارقام بيشتري را نشان مي دهد و آذربايجان غربي در جايگاه مطلوب تري به لحاظ پايين بودن آمار طلاق در كشور دارد؛ به گفته كارشناسان در بيشتر موارد بيكاري و اعتياد به پايين آمدن آستانه تحمل زوجين و طلاق در اين استان منجر مي شود.
همچنين بنابر آمارهاي اعلام شده از سوي مسوولان، نداشتن مهارت در زندگي زناشويي و فقر در سواد همسرداري، نداشتن تفاهم، نارضايتي هاي جنسي، عدم مسووليت پذيري زوج و زوجه، شبكه هاي ماهواره اي، خيانت و دخالت از جمله ديگر دلايل طلاق در جامعه امروز است.
** كاهش 8 درصدي زادواج
مديركل ثبت احوال آذربايجان غربي با اشاره به آمار ازدواج هاي ثبت شده در 6 ماهه نخست سال جاري، گفت: در اين مدت 13 هزار و 645 ازدواج ثبت شد كه نسبت به مدت مشابه سال قبل از كاهش هشت درصدي برخوردار بود.
محمد حيرت انگيز اضافه كرد: ميانگين سني ازدواج در آذربايجان غربي در آقايان 26.5 سال و در بانوان 22 سال بوده و ميانگين سني طلاق نيز در استان در آقايان 36 سال و در بانوان 31 سال است.
وي تاكيد كرد: نرخ عمومي ازدواج به ازاي هر هزار نفر جمعيت ساكن استان هشت ازدواج و نرخ عمومي طلاق 1.8 واقعه است.
حيرت انگيز با اشاره به بيشترين ميزان عمومي ازدواج در شهرهاي استان نيز افزود: شوط، چايپاره و چالدران به ترتيب بيشترين تعداد ازدواج و شهرهاي پلدشت، پيرانشهر و سردشت كمترين ميزان ازدواج را دارد.
وي بيان كرد: شاهين دژ و بوكان داراي بيشترين ميزان طلاق نسبت به جمعيت بوده و چالدران و پلدشت كمترين طلاق را داراست.
** مشاوره پيش از ازدواج راهكاري براي كاهش طلاق
مدير حوزه علميه الزهرا(س) معتقد است كه عوامل متعددي باعث افزايش طلاق در جامعه مي شود كه نداشتن تعهد اخلاقي زوجين نسبت به يكديگر، نبود امنيت شغلي و اجتماعي، حاكميت هيجان و احساس به جاي عقلانيت در تصميم گيري ها، مهريه هاي بالا، اختلاف هاي رواني و شخصيتي از جمله مهم ترين آنهاست.
راضيه پور حيدر ادامه داد: تفاوت هاي شخصيتي و فرهنگي، نبود مسووليت پذيري زوجين، پايبند نبودن به آموزه هاي ديني، فقدان مهارت هاي عاطفي و ارتباطي، ازدواج مجدد، اعتياد، شبكه هاي اجتماعي و فضاي مجازي و فاصله گرفتن از فرهنگ اسلامي و ايراني از ديگر دلايل طلاق به شمار مي رود.
وي ادامه داد: شتاب گرفتن به سمت فرهنگ وارداتي، فراموش كردن جايگاه والدين و استفاده نكردن از تجربه ها و نظرهاي آنان، توجه به تجملات و ماديات و دوري از معنويت و اخلاق ديني و نيز حجب و حياي افراطي و تحقيق ناكافي از ديگر دلايل افزايش طلاق در جامعه امروزي است.
وي با اشاره به نقش مشاوره پيش از ازدواج در كاهش آمار طلاق، ابراز كرد: جهت تصميمي واقع بينانه و به دور از احساسات نياز به مشاوره قبل از ازدواج ضروري است. وي اضافه كرد: ازدواج امر مهم زندگي هر فرد است و بايد بر اساس معيارهاي حقيقي صورت گيرد؛ كشف خصوصياتي چون صداقت، سلامت، مسووليت پذيري و تعهد متقابل از جمله وظايف متخصصان است بنابراين مراجعه به مشاوران قبل از ازدواج درصد اعتماد زوجين را نسبت به يكديگر بالا مي برد.
مدير حوزه علميه الزهرا (س) اروميه با اشاره به نقش علما و روحانيان ديني در كاهش اختلاف هاي زوجين و حل مشكلات آنان تصريح كرد: روحانيان به عنوان پدران معنوي جامعه با عامه مردم در ارتباط هستند؛ وجود علما و روحانيان دلسوز، متعهد، دغدغه مند و باتجربه در اجتماع جهت رايزني براي رفع اختلاف هاي خانواده ها اسباب خير و بركت است.
پورحيدر افزود: با ورود علما به اختلاف هاي زوجين و حل مشكلات آنان، باري از روي دوش محاكم قضايي برداشته مي شود و اسرار طرفين هم مخفوظ مي ماند زيرا روحانيان سنگ صبور مومنان هستند.
وي تاكيد كرد: حال آنكه روحانيت نيز براي انجام چنين تكليف بزرگ و اداي چنين مسووليت بزرگي بايد از اصول و فنون مشاوره و ارائه راهكارها در رفع مشاجرات اطلاع كافي داشته باشد.
** علما نقش موثري در كاهش طلاق دارند
مديركل تبليغات اسلامي آذربايجان غربي، آشنايي هاي پيش از ازدواج را كه بر مبناي شناخت كامل انجام نمي شود در افزايش آمار طلاق زوجين به ويژه در سال هاي ابتدايي زندگي مشترك بي تاثير ندانست و گفت: زماني كه ازدواج ها بر مبناي درست شكل نگيرد و زوجين بر پايه آشنايي هاي سطحي قبل از ازدواج زير يك سقف بروند، مشكلات آغاز مي شود.
حجت الاسلام محمد داداش زاده، نقش رسانه هاي غربي و ماهواره را از ديگر عوامل تهديدكننده زندگي زوجين برشمرد و گفت: امروزه رسانه ها به ويژه شبكه هاي اجتماعي و شبكه هاي ماهواره اي كه سعي در تبليغ زندگي راحت و بي دردسر مجردي دارند، موجب از هم پاشيدگي خانواده هاي اسلامي مي شود.
وي نقش مشاوره هاي پيش از ازدواج را در كاهش آمار طلاق موثر عنوان كرد و گفت: مسوولان بايد تدبيري اتخاذ كنند تا مشاوره هاي پيش از ازدواج به عنوان امري اجباري براي تمام زوجين تلقي شود.
حجت الاسلام داداش زاده با اشاره به نقش موثر علما و روحانيان در كاهش اختلاف ها ميان زوجين اذعان داشت: خداوند در قرآن كريم به صورت مستقيم فرموده كه پس از ازدواج ميان زن و شوهر مودت ايجاد مي كنم، علما و روحانيان جامعه هم به عنوان پدر معنوي در درجه اول بايد زندگي خودشان به الگوي بي بديل تبديل شود و پس از آن براي كاهش اختلاف ميان زوجين و افزايش مودت ميان آنان تلاش كنند.
** بيكاري از دلايل اصلي طلاق در آذربايجان غربي است
نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي اظهار داشت: طلاق در جامعه كنوني دلايل بسياري را در آمارها براي خود ثبت كرده كه از جمله آنها مي توان به اعتياد، ازدواج در سنين بالا، وسواس هاي فكري، بيكاري و نداشتن امنيت شغلي اشاره كرد.
نادر قاضي پور افزود: هرچه ازدواج ها در سنين پايين تر شكل گيرد، دوام آن بيشتر مي شود و با انجام آموزش هاي لازم براي زوجين مي توان سطح رضايت زناشويي را بالا برد و ميزان طلاق را كاهش داد.
وي با بيان اينكه روحانيان و افراد باتجربه بايد به عنوان الگوي نمونه براي زوجين در حل مشكلات آنان ياري گر باشند، گفت: مشاوره هاي قبل از ازدواج، فرهنگ سازي در بين خانواده ها، كم كردن توقعات در خانواده و جامعه، درك و تفاهم زوجين و تقويت باورهاي ديني و مذهبي از جمله راهكارهاي كاهش طلاق است.
به گزارش ايرنا، طلاق پيامدهاي ناخوشايند اجتماعي در پي دارد كه از آن جمله مي توان به بزهكاري كودكان و نوجوانان، فحشا، اعتياد، فرار و ولگردي كودكان، افت تحصيلي، خودكشي زن يا شوهر و حتي كودكان، كاهش ميل به ازدواج و كم شدن شانس ازدواج در خانواده و در اطرافيان به ويژه فرزندان طلاق، افسردگي، مشكلات شخصيتي و ساير بيماري هاي رواني اشاره كرد.
3072/9918
اروميه - ايرنا - تعداد 2 هزار و 943 طلاق طي 6 ماهه نخست سال جاري در آذربايجان غربي به وقوع پيوست كه از كاهش 3.9 درصدي نسبت به مدت مشابه سال قبل برخوردار بود؛ پديده تلخي كه منفورترين حلال به شمار مي رود و كم آن هم زياد است.