به گزارش ایرنا در این راستا باید بخشهای اكتشاف، توسعه معادن، فرآوری و بهره وری این فلزات در كشور فعال تر شود و با توجه و حمایت بیشتر مسئولان، فضایی برای رشد و توسعه اقتصادی كشور فراهم سازند.
ایران پس از چین، قزاقستان و هند چهارمین تولیدكننده بزرگ روی در آسیا به شمار میرود و از نظر تولید شمش روی جایگاه ششم و از نظر تولید سرب جایگاه پنجم را در آسیا دارد، استان قزوین نیز یكی از مراكز مهم تولید این محصول در سطح كشور به حساب می آید.
*** پرهیز از خام فروشی یعنی رونق اقتصادی
یك فعال صنعت روی استان قزوین در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: متاسفانه بسیاری از واحدهای تولیدی روی به دلیل افزایش قیمت ارز به خام فروشی روی آورده اند و همین موضوع موجب تعطیلی بسیاری از صنایع تبدیلی فعال در این بخش شده است.
حسن احمدی رضایی افزود: امروز بسیاری از مجموعه های تولیدی و تبدیلی صنعت روی در استان به دلیل قیمت بالای این محصول تعطیل شده اند چون تولید با این شرایط بازار توجیه ندارد.
مدیرعامل شركت تولیدی روی در قزوین ادامه داد: در هفته های اخیر قیمت شمش روی به شكل بی سابقه ای افزایش یافته، در حالیكه قیمت خاك واحدهای تولیدی و سهمیه های دولتی آنها ثابت بوده است.
وی گفت: یكی از مشكلات واحدهای تبدیلی و فراوری استان در این صنعت افزایش بی رویه و لجام گسیخته قیمت روی متناسب با دلار است كه متاسفانه در عرض چند ثانیه افزایش می یابد اما كاهش آن چندین هفته طول می كشد.
این فعال صنعت روی در استان قزوین، افزود: امیدواریم با نظارت بیشتر سازمان صنعت، معدن و تجارت جلوی افزایش بی رویه قیمت های شمش روی گرفته شود و واحدهای تولیدكننده این محصول مجاب شوند كه در گام اول برای تامین نیازهای بازار داخل اقدام كنند.
وی با اشاره به وضعیت روی استان گفت: قزوین غنی ترین معادن روی را در دنیا دارد اما متاسفانه از این ظرفیت ها به دلیل فقدان رصد و پایش كامل به خوبی بهره برداری نمی شود.
رضایی افزود: می توانیم شمش روی را به گالوانیزه، سولفات، اكسید روی، برنج و... تبدیل كرده و برای استان و كشور اشتغالزایی، رونق اقتصادی و ارزش افزوده بیشتر در ابعاد مختلف ایجاد كنیم.
*** ذخایر غنی سرب و روی قزوین بیشتر مورد بهره برداری قرار گیرد
مدیر عامل یك شركت تولیدی روی در قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: قزوین از نظر ذخایر سرب و روی یكی از غنی ترین استان های ایران است ولی متاسفانه از این ظرفیت بهره برداری كاملی و جامعی صورت نگرفته است.
علی وثیق مطلق افزود: می توان با برنامه ریزی دقیق تر و بهره برداری از استعدادهای درونی كشور برای افزایش صادرات، اشتغالزایی و ایجاد رونق اقتصادی در جامعه تلاش كرد.
وی با اشاره به ظرفیت تولید واحد تولیدی خود گفت: ما با تاكید بر رهنمودهای مقام معظم رهبری در زمینه اقتصاد مقاومتی و توجه به ظرفیت های داخلی ، كارخانه تولیدی خود را با 10 هزار و 800 تن ظرفیت سالانه تولید راه اندازی كرده و به چهارمین ظرفیت تولید شمش روی در كشور تبدیل شده ایم.
این مسئول ادامه داد: این واحد تولیدی توانسته با بهره گیری از فناوری بومی خاك را به فلز روی تبدیل كند و 80 درصد محصولات خود را به كشورهای اسپانیا و ایتالیا صادر نماید.
وی ادامه داد: این واحد تولیدی 150 كارگر دارد و محصولات آن با كیفیت 99.9 درصد تولید می شود و توان رقابت با محصولات خارجی را دارد.
وثیق نیا اضافه كرد: ایران با استفاده از همین ظرفیت ها بعد از سه كشور چین، قزاقستان و هند تولید كننده فلز سرب و روی در آسیا است و امیدواریم شرایط و بسترهای لازم برای بهره برداری بیشتر از این استعدادها فراهم شود.
***نوسانات ارزی عامل وقفه در تولید صنعت روی
یك فعال دیگر صنعت روی استان قزوین گفت: به دلیل نوسانات ارزی امكان تولید از واحد صنعتی زیر مجموعه ما سلب شد و هم اكنون با بازیابی مجدد توان خود از هفته آینده به چرخه تولید باز می گردیم.
علی شگرفی افزود: استان قزوین در صنعت روی و زیرشاخه های آن توانمندی و ظرفیت زیادی دارد و باید برای بهره برداری از این استعداد برنامه ریزی بهتر و منظم تری از سوی مسئولان صورت گیرد.
وی ادامه داد: موقعیت جغرافیایی خاص قزوین، نزدیكی به پایتخت و فعالیت شركت های معتبر بزرگ از دیگر مزیت های استان هستند كه بر توانمندی ها و ظرفیت های استان قزوین افزوده اند.
شگرفی با اشاره به مهمترین خواسته های فعالان این صنعت، اضافه كرد: اغلب قطعات ماشین آلات و تجهیزات دستگاه های این صنعت وارداتی است و امیدواریم مسئولان با توجه به این موضوع تسریع در روند واردات این قطعات را از گمرك فراهم كنند.
وی گفت: جلوگیری از نوسانات ارزی یكی دیگر از خواسته های فعالان این صنعت است كه نقش مهمی در تثبیت چرخ های تولید و برنامه ریزی های بلندمدت برای تولید و صادرات ایفا می كند.
*** اكثر معادن سرب و روی در قزوین فعال هستند
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین نیز به خبرنگار ایرنا گفت: سه معدن سرب و روی در طارم و 2 معدن در بویین زهرا و الموت وجود دارد و اكثر آنها نیز فعال هستند.
علی پرزحمت اضافه كرد:ظرفیت ذخیره قطعی این معادن 745 هزار تن و ظرفیت اسمی سالانه آنها 84 هزار تن است.
وی با تاكید بر جلوگیری از خام فروشی، گفت: سیاست سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین جلوگیری از خام فروشی است و در همین راستا اكثر بهره برداران از معادن استان به سمت فرآوری هدایت شده و بقیه نیز در حال دریافت مجوزهای لازم در این زمینه هستند.
پرزحمت اضافه كرد: همه واحدهای تولیدی سرب و روی استان امكان صادرات محصولات خود را دارند اما ورود به عرصه صادرات در این زمینه به قیمت جهانی فلزات نیز بستگی دارد.
وی با اشاره به سایر ظرفیت های معدنی استان اضافه كرد: تاكنون 180 پروانه بهره برداری معدنی در استان صادر شده است كه زمینه اشتغال هزار و 400 نفر را فراهم كرده اند.
این مسئول ادامه داد: هم اكنون 80 معدن در بخش های مختلف در استان قزوین فعالیت دارند و بقیه مجوزهای صادر شده در دست اكتشاف، استخراج یا دریافت استعلام از دستگاه های اجرایی مرتبط هستند.
رییس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان قزوین افزود: مس، سرب و روی، گرانیت، كائولن، سیلیس، سنگ لاشه و شن و ماسه از مهمترین معادن استان هستند كه باید زمینه فعالیت و بهره برداری بیشتر آنها فراهم شود.
استان قزوین سه هزار و 600 واحد تولیدی و 15 شهرك و ناحیه صنعتی دارد.
6101/6012
قزوین – ایرنا – فلز سرب و روی از جمله مواد معدنی هستند كه با توجه به ذخیره قابل توجهی كه در ایران دارند، میتوانند در صورت اكتشاف و استخراج گسترده به اقتصاد كشور كمك بسیاری داشته باشند.