به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری، سال 2018 به عنوان دومین سال ریاست جمهور «دونالد ترامپ» در حالی به پایان رسید كه حجم وسیعی از حاشیه و خبر در حوزه های داخلی و بین المللی دستاورد وی در این سال بود. كمتر روزی در این سال را می توان سراغ داشت كه رئیس جمهوری آمریكا یك توئیت، اظهار نظر نادرست و تصمیم سیاسی و اقتصادی غیرقابل درك را اتخاذ نكرده باشد.
ترامپ به طور كلی با رسانه های سنتی رابطه خوبی ندارد و به همین دلیل توئیتر را به عنوان ابزار اطلاع رسانی عمومی خود انتخاب كرده است. با این حال وی سال 2018 را با یك كار رسانه ای به پایان رساند و برای چهل و یكمین بار از زمان آغاز ریاست جمهوری با شبكه خبری «فاكس نیوز» گفت وگو كرد. سی.ان.ان نوشت دونالد ترامپ سال نو را با دوستان خود در فاكس نیوز به پایان رساند. این شبكه از وفادارترین حامیان ترامپ است كه در آخرین ساعات سال به یك مصاحبه تلفنی با ترامپ پرداخت و سپس شمارش معكوس برای فرارسیدن سال جدید را انجام داد.
با اینحال میزان گاف ها و اقدامات نامعقول یا اشتباهات دونالد ترامپ به اندازه ای زیاد بود كه همكاری نزدیك وی با شبكه فاكس نیوز هم نتوانسته است اندكی از بار انتقادات گسترده رسانه ها در زمینه سیاست های داخلی و بین المللی از رئیس جمهوری آمریكا را كم كند.
**توئیتر ابزار رسانه ای و مدیریتی ترامپ
برخی رسانه های آمریكایی مهمترین موضوع در سال دوم ریاست جمهوری ترامپ را بمباران توئیتری وی در مسائل مربوط به سیاست خارجی و حتی حوزه داخلی دانسته اند.
شبكه تلویزیونی «سی.ان.بی.سی» در گزارشی به تحلیل رفتارهای رئیس جمهوری آمریكا در توئیتر پرداخت و عنوان داشت در سال گذشته ترامپ از این ابزار رسانه ای خود بسیار تهاجمی تر و پرحجم تر استفاده كرد. بر این اساس ترامپ در سال گذشته میلادی 3400 پیام را در توئیتر منتشر كرد این بدان مفهوم است كه به طور میانگین چهل و پنجمین رئیس جمهوری ایالات متحده روزانه حدود 10 پیام را انتشار داد كه این امر نشان از افزایش چشمگیر استفاده ابزاری وی از توئیتر نسبت به سال نخست ریاست جمهوری دارد.
نكته مهم از نگاه این گزارش آن است كه ترامپ در بسیاری از امور پیش پا افتاده در حوزه ارتباطات خود و دولتش هم به توئیتر وابستگی پیدا كرده است.
به گزارش این شبكه تلویزیونی، حتی در شش ماه سال گذشته میزان استفاده ترامپ از این پیام رسان بیشتر هم شد و به طور میانگین به 12 توئیت در روز رسید. این در حالی بود كه در نیمه نخست سال وی روزانه 8 پیام را در توئیتر منتشر می كرد. وی در پیام های خود بیانیه های رسمی كاخ سفید هم رسانه ای ساخت؛ از رهبران دیگر كشورها انتقاد و به رهبر كره شمالی توهین كرد؛ به خبرها در مورد دخالت روسیه در انتخابات آمریكا واكنش نشان داد؛ به منتقدان خود در زمینه سیاست های مهاجرتی تاخت و حتی برخی از همكاران و مقام های دولتی را اخراج كرد.
از نگاه این شبكه محبوب در ایالات متحده، پرحاشیه ترین پیام های توئیتری ترامپ در سال 2018 به مسائل زیر مربوط می شدند: مقایسه توان هسته ای آمریكا و كره شمالی و سخن گفتن از خشم و آتش علیه پیونگ یانگ، جنگ تجاری با چین و دیگر كشورهای جهان، انتقاد از مقام های اف.بی.آی، روابط خصوصی اش و پرداخت رشوه از سوی وكیل ترامپ برای مسكوت گذاشتن اقداماتش، پیروزی دموكرات ها در انتخابات میاندوره ای مجلس نمایندگان، تحریم علیه ایران، تعرفه گذاری ها و جنگ با داعش در سوریه .
**سالی پر از دروغ و اشتباه
اینكه برخی انتظار داشتند دستاورد ترامپ در سال 2018 میلادی پاك تر و كم نقص تر از سال پیش از آن باشد اشتباه بود.
روزنامه «ایندیپندنت» در گزارشی با استناد به رسانه های امریكایی بر اشتباهات رئیس جمهوری این كشور در سال 2018 تمركز كرد و نوشت در سال گذشته به طور میانگین از ترامپ روزانه 15 اشتباه یا دروغ سر زده است. این آمار افزایش سه برابری را نسبت به سال گذشته نشان می دهند.
روزنامه «واشنگتن پست» هم كه از رسانه های منتقد دونالد ترامپ به شمار می رود همه گاف ها، اشتباهات و ادعاهای دروغین وی در سال 2018 را جمع آوری و تعداد آن ها را 5611 مورد عنوان كرد. این تعداد در مقابل 1989 ادعای نادرست ترامپ در سال 2017 رشد نزدیك به سه برابری را نشان می دهد.
به طور متوسط رئیس جمهوری آمریكا هر روز 15 اشتباه بیانی یا عملكردی داشت. با اینحال بر اساس بررسی های موسسه « fact-checking project» ترامپ ركورد 83 اظهار نظر یا اقدام اشتباه در یك روز را در تاریخ 22 اكتبر و در سفر به تگزاس به ثبت رساند.
بررسی اخبار رسانه های ایالات متحده مشخص می سازد كه مهمترین اشتباهات ترامپ در مورد رهبران خارجی نیز در ماه سپتامبر و همزمان با حضور وی در نشست سازمان ملل متحد رخ داد كه البته این میزان ادعای نادرست در طول تاریخ و در دولت های مختلف آمریكا بی سابقه بوده است. این ادعاهای غلط به اندازه ای برای جهانیان آشكار است كه بیان آن حتی با خنده حضار و رهبران در سازمان ملل متحد روبرو شد. وی برای لحظاتی شوكه شد زیرا وی انتظار چنین واكنشی را نداشت اما توانست بر آن شرایط پیروز شود.
**ترامپ صادق یا دروغگو؟
این موارد درحالی است كه رئیس جمهوری آمریكا خود را صادق و رسانه ها را دروغگو توصیف می كند. حملات ترامپ به رسانه ها هم در سال 2018 ادامه داشت و آن ها را به انتشار خبرهای دروغین متهم كرد. این در حالی بود كه ترامپ خود را در جست وجوی حقایق توصیف می كند. ترامپ در مصاحبه ای با شبكه «ای.بی.سی» وقتی با سوالی در مورد اتهامات در زمینه بی صداقتی روبرو شد تاكید كرد: من همیشه سعی می كنم و می خواهم كه حقیقت را بگویم؛ وقتی كه می توانم راست می گویم و بعضی وقت ها با توجه به اتفاقی كه می افتد و تغییراتی كه رخ می دهد شرایط عوض می شود اما من همیشه دوست دارم كه صادق باشم.
نشریه «Common Dreams» در تحلیل دلیل دستارود یك ساله ترامپ آورده است « 15 دروغ در روز نشان از فریبكاری بی سابقه ترامپ در كل سال 2018 دارد. دروغ گفتن های ترامپ به ارائه عمدی اطلاعات غلط مربوط است كه دفعات تكرار آن بسیار زیاد شده است».
رئیس جمهوری ایالات متحده سه برابر سال قبل به مردم آمریكا دروغ گفت و با این كار خود رسانه ها و رای دهندگان به خود را به خاطر اظهارات نادرست مبهوت ساخت. با محاسبه «Post's Fact Checker» رئیس جمهوری از سال 2017 تاكنون 7645 بار دروغ گفته است. در سال 2018 ترامپ در ماه های نخست بین 200 تا 250 ادعای غلط را بیان می كرد اما این رقم در ماه سپتامبر به 600 و در ماه نوامبر به 900 مورد رسید.
بر اساس این گزارش، تحلیلگران تكرار پی در پی دروغ ها از سوی ترامپ را به عنوان یك پویش برنامه ریزی شده برای ارائه اطلاعات غلط ارزیابی می كنند و آن را تنها مجموعه دروغ در حوزه های مختلف نمی دانند. اینكه ترامپ چرا همیشه و برای همه مسائل حتی زمینه موضوعات كم اهمیت هم دروغ می گوید به راحتی قابل اثبات است. تناوب و بی پروایی ترامپ در ارائه این اطلاعات غلط موضوع مهمی است كه مخاطب را به ستوه می آورد. هرچه این دروغ ها بیشتر و بیشتر می شوند ترامپ اصلاح نشدنی تر می نماید.
پژوهش**9130 **1552
تهران- ایرنا- بررسی رسانه های غربی از عملكرد «دونالد ترامپ» در سال 2018، حكایت از افزایش شدید میزان وابستگی رئیس جمهوری آمریكا به توئیتر در حوزه های داخلی و خارجی دارد اما افزایش سه برابری اشتباهات و دروغ گویی های وی را هدفمند و برنامه ریزی شده می داند.