شبكه ملي اطلاعات كشور، شبكهاي مبتني بر قرارداد اينترنت (IP)، همراه با سوئيچ ها، مسيريابها و مراكز دادهاي است به صورتي كه درخواست هاي دسترسي داخلي و اطلاعاتي كه در مراكز داده داخلي نگهداري ميشوند، به هيچوجه از طريق خارج كشور مسيريابي نشوند.
مقوله راه اندازي شبكه ملي اطلاعات به سال 1384 برميگردد. زماني كه اين هدف با نام «شبكه ملي اينترنت» در دستور كار مجلس قرار گرفت. در آن زمان اين پروژه پيشرفت زيادي نكرد تا اينكه با توجه به الزامات سند چشم انداز بيست ساله در سال 1389 موضوع شبكه ملي اينترنت با نام جديد «شبكه ملي اطلاعات» رنگ جدي تري به خود گرفت و بالاخره در دولت يازدهم راه اندازي اين پروژه در سه فاز برنامه ريزي شد.
**بزرگ ترين شبكه ديتاي كشور
به گزارش خبرنگار گروه علمي ايرنا، روز يازدهم دي ماه پروژه ارتقاي سه برابري هسته IP شبكه ملي اطلاعات افتتاح شد. اين شبكه بزرگ ترين شبكه ديتا در كشور بود و ترافيك هاي ارزشمندي مانند ترافيك هاي مالي بانكي و تجاري از بستر اين شبكه انجام مي شد؛ مهاجرت از شبكه قديمي به شبكه ملي بسيار پيچيده بود. به طوري كه در عمليات هاي برگردان بايد در ابتدا مشتركين با كمترين اختلال مواجه مي شدند و افزون بر ان، برگردان بايد در ساعات اوليه بامداد و در زمان هاي محدود انجام مي شد. لذا در اين پروژه با توجه به سناريوهايي كه از قبل و با جزئيات طراحي شده بودند و با اتكا به تبحر متخصصيني كه سال ها تجربه اين گونه عمليات ها را در شركت ارتباطات زيرساخت داشتند، مرحله مهاجرت شبكه با كمترين قطعي انجام شد.
از دستاوردهاي اين شبكه ايجاد بسترهاي مناسب براي ارائه سرويس هاي جديد است كه با توجه به ساختار و معماري سلسله مراتبي آن، ارتباط منطقي موجود در شبكه را كاهش داده و باعث كاهش پيچيدگي در شبكه شده است، وضعيتي كه منجر به استفاده بهينه از منابع شبكه خواهد شد. دستاورد مهم ديگر در اين پروژه پياده سازي مهندسي ترافيك به منظور استفاده بهينه از منابع شبكه است.
**يك وجه اشتراك
همه ما هر كجا كه باشيم چه براي كسب وكار، چه براي آموزش و يادگيري و چه براي برقراري ارتباط با خانواده و در نهايت تهيه كالاهايي كه اين روزها به وفور در بستر اينترنت عرضه مي شوند، يك وجه مشترك داريم كه در قالب نياز به يك شبكه اطلاعات پايدار، با كيفيت، ايمن و البته ارزان شكل مي گيرد. بستري كه روياي پايدار زيرساختي براي تسهيل و تسريع تعاملات و تبادلات اطلاعات ما و تامين بسياري از نيازها در اين حوزه را به حقيقت پيوند مي زند.
شبكه آي پي يا هسته شبكه ملي اطلاعات، يك لايه زيرساختي در تمام كشورها به شمار مي رود كه به سبب ويزگي هاي خود سرعت بيشتر، كيفيت مطلوب تر و ايمن تر شدن چرخه اطلاعات را برعهده داشته و در مجموع رضايت بيشتر كاربران در بهره گيري و حضور در تمام سطوح سياسي، اقتصادي و فرهنگي را سبب مي شود.
**رشد استارتاپ ها
از اين منظر توسعه خدمات دولت الكترونيك، رشد استارتاپ ها و كسب و كارهاي مبتني بر وب و كاهش شكاف ديجيتالي و رقابتي تر شدن آن ها، توسعه مرزهاي دانش و عدالت در آموزش، دسترسي عموم شهروندان به اطلاعات و خدمات در سال هاي اخير كه زندگي همه را تحت تاثير خود قرار داده است، حاصل شكل گيري شبكه ملي اطلاعات است.
در حال حاضر مجموعه تبادلات اطلاعاتي كاربران متشكل از صاحبان محتوا، سرويس دهندگان اينترنت، مجموعه سازمان هاي اجرايي كشور، مدارس، دانشگاه ها، بيمارستان ها، شبكه بانكي كشور و كسب وكارها توسط شبكه پر ظرفيت و پايدار به اسم شبكه ملي اطلاعات انجام مي گيرد.
بر اساس سياست هاي كلان دولت تدبير و اميد و اولويت هاي ابلاغي وزارت ارتباطات و فناوري اطلاعات، توسعه هسته شبكه ملي اطلاعات متناسب با رشد تقاضاي كاربران در دستور كار شركت ارتباطات زيرساخت قرار گرفت. در اين راستا كارشناسان اين شركت مطالعات مربوطه را آغاز و پس از بررسي هاي گسترده در زمينه پيش بيني نيازها و روند رشد ترافيك در كشور اقدام به طراحي پروژه توسعه هسته شبكه ملي اطلاعات كردند كه با اجراي اين پروژه ظرفيت شبكه به بيش از سه برابر افزايش پيدا كرده است.
**مهاجرت به شبكه جديد
اجراي كامل اين پروژه شامل طراحي، هم بندي، انتخاب پيمانكار، حمل، نصب، راه اندازي تجهيزات و سرانجام مهاجرت به شبكه جديد با تكيه بر توان و دانش شركت ارتباطات زيرساخت طي 10 ماه و با مجموع حدود 15هزار نفر روز در نهايت كارشناسي پيوسته و شبانه روزي محقق شده است.
اين پروژه دستاوردهاي ديگري نيز دارد مانند افزايش ظرفيت شبكه به 18.5 ترابيت بر ثانيه، افزايش قابليت ارائه سرويس از 3 ترابيت بر ثانيه به 8.3 ترابيت بر ثانيه، افزايش نقاط ارائه خدمات به مشتريان از 90 به 105 نقطه با ظرفيت هاي يك، ده و صد گيگابيت بر ثانيه، تمركز زدايي و توجه به ملاحظات پدافند غير عامل در طراحي شبكه، تقويت ارتباطات، افزونه گي و استفاده از تكنولوژي ها نوين به منظور افزايش پايداري و قابليت اطمينان شبكه، بهينه سازي مسيريابي و هم بندي شبكه در جهت تسهيل جريان ترافيكي، طراحي و راه اندازي سيستم مديريت و مانيتورنيگ يكپارچه، طراحي و پياده سازي كامل پروتكل اي.پي ورژن 6 (ip version 6) و بسترهاي توسعه اينترنت اشيا در كشور، ارايه خدمات با سطوح كيفي مختلف و الويت بندي ترافيك مشتريان و ارائه سرويس هاي جديد به مشتريان.
شركت ارتباط زيرساخت بر اين باور است كه تحول ديجيتال، توسعه زيرساخت ها همواره زيرساخت كليدي توسعه در تمام بخش هاست.
نتيجه تلاش مديران و متخصصان اين شركت در سال هاي اخير موجبات كاهش شكاف ديجيتالي و مشاركت در عادلانه تر شدن بسياري از خدمات دولت به مردم در حوزه هاي آموزشي، درماني، فرهنگي، توسعه اطلاعات، نزديك تر شدن رابطه دولت و مردم و در نتيجه شفافيت بوده است. در يك كلام زيرساخت لازمه دسترسي و دسترسي يعني عدالت. توسعه مبتني بر عدالت روياي پايدار هر ايراني است.
علمي*م.ش*2017
ماموريت بزرگ انجام شد
تامين نياز كاربران با توسعه ظرفيت هسته شبكه ملي اطلاعات
۱۱ دی ۱۳۹۷، ۱۷:۳۲
کد خبر:
83155453
تهران- ايرنا- تبادلات اطلاعاتي كاربران كشور توسط شبكه ملي اطلاعات انجام مي گيرد كه با توجه به رشد تقاضا، توسعه اين شبكه در دستور كار قرار گرفت و امروز در مراسمي پروژه ارتقاي ظرفيت هسته آن گشايش يافت.