به گزارش ایرنا، جمهوری بلاروس با جمعتی حدود 10 میلیون نفر و 207 هزار و 600 كیلومتر مربع مساحت به عنوان همسایه كشورهای روسیه، اوكراین، لهستان، لیتوانی از جایگاه ویژه ای در شرق اروپا برخوردار است و سازمان پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) بیش از هر زمانی به این كشور نزدیك شده است.
در یك سال اخیر موضوعات متعددی در ارتباط با بلاروس اتفاق افتاده است كه به اختصار به برخی از آنها اشاره خواهد شد.
** نخست وزیر بلاروس و چند مقام ارشد كابینه بركنار شدند
تابستان امسال «آلكساندر لوكاشنكو» رئیس جمهوری بلاروس در پی نارضایتی از عملكرد دولت این كشور، «آندره كوبیاكوف» نخست وزیر و چند مقام ارشد كابینه دولت را بركنار كرد و بجای كوبیاكوف، «سرگئی روماس» رئیس سابق بانك توسعه بلاروس به عنوان نخست وزیر بلاروس منصوب شد.
رئیس جمهوری بلاروس همچنین معاونان نخست وزیر را بركنار و بجای آنها «آلكساندر تورچین» را به عنوان معاون نخست وزیر، «ایگور لیاشنكو» را به عنوان معاون نخست وزیر در امور صنایع و بخش انرژی، «ولادیمیر كوخاروف» را به معاونت نخست وزیر در امور ساختمان سازی و خدمات مسكن و حمل ونقل و «ایگور پتریشنكو» را به معاونت نخست وزیر در امور اجتماعی و بهداشت و آموزش منصوب كرد.
به فرمان رئیس جمهوری بلاروس، «دیمیتری میكولنوك» به عنوان وزیر شهرسازی و ساختمان سازی، «پاول اوتیوپین» وزیر صنایع، «كنستانتین شولگان» وزیر ارتباطات و انفورماتیك و «دیمیتری كروتوی» وزیر اقتصاد منصوب شدند.
«رومان گولوچنكو» نیز رئیس كمیته دولتی نظامی و صنایع بلاروس شد.
رئیس جمهوری بلاروس چند روز پیش از مقام های دولتی به دلیل بی تفاوتی نسبت به كار دولت و وظایف محوله از جمله نادیده گرفتن دستورات خود برای توسعه منطقه اورشانسك در استان ویتبسك انتقاد كرده بود.
وضعیت اقتصادی بلاروس چندان مناسب نیست و این كشور به تازگی از روسیه برای تجدید بدهی معوقه به مسكو یك میلیارد دلار وام خواسته است.
** آغاز اختلافات نفتی با روسیه
بخش قابل توجهی از درآمد بلاروس از راه بازفروش نفت روسیه و صادرات فرآورده های نفتی در بازار این كشور و اروپا تامین می شود.
روسیه به تازگی بهای نفتی كه به بلاروس می داد را افزایش داد و امكان كسب درآمد از صادرات مجدد نفت روسیه را برای این كشور غیرممكن كرد كه در نتیجه آن درآمد مینسك به شدت كاهش یافت.
رئیس جمهوری بلاروس از این رویكرد روسیه انتقاد كرد و خواستار بازنگری در سیاست مسكو در قبال مینسك شد.
بلاروس نفت مورد نیاز خود را از روسیه با قیمت پایین تر از قیمت نفت در كشورهای اروپایی خریداری می كند و بخش بزرگی از نفت وارداتی بدون پرداخت مالیات به طرف روسی پس از فرآوری در پالایشگاه های نفت بلاروس، با قیمت بالاتر به كشورهای خارجی فروخته می شود.
روس ها معتقدند بلاروس از این راه درآمدهای كلانی كسب می كند كه به بیش از یك میلیارد دلار در سال می رسد، بنابراین خواستار پایان دادن به این وضعیت و افزایش بهای نفت صادراتی به بلاروس (بخشی از نفتی كه توسط این كشور پس از فرآوری صادر می شود) با اخذ مالیات شدند.
آلكساندر لوكاشنكو رئیس جمهوری بلاروس در واكنش به مسایل اخیر میان دو كشور، روسیه را متهم كرده است كه می خواهد بلاروس را جزیی از خاك خود كند.
وی خاطرنشان كرد: حق حاكمیت و استقلال بلاروس امر مقدسی است و هیچگاه از دست نخواهد رفت.
به گفته وی، دادن تعهد مالیاتی به روسیه در ازای خرید نفت از این كشور، استقلال كشور(بلاروس) را هدف گرفته است.
پسكوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه در پاسخ به این سخنان گفت: موضوع ریاست ولادیمیر پوتین بر بلاروس به عنوان روسیه واحد در دستوركار قرار ندارد و هرگز سران دو كشور در این رابطه گفت وگو نكرده اند.
سخنگوی رئیس جمهوری روسیه یادآور شد: روسیه و بلاروس در چارچوب دولت اتحادی با یكدیگر همكاری تنگاتنگی دارند و بلاروس متحد روسیه و یكی از نزدیكترین كشورها به مسكو است.
پسكوف در اظهارنظر دیگری گفته است كه برنامه گسترش همكاری های بیشتر با بلاروس مطرح است اما همگرایی و وحدت دو كشور در قالب یك كشور مطرح نیست.
**نگران از افزایش تنش در شرق اروپا
بلاروس از نظر جغرافیایی كشوری است كه با توجه به دوستی با روسیه میان ناتو و روسیه قرار گرفته است و كوچكترین مناقشه ای میان دو قدرت نظامی در غرب و شرق، بلاروس را تبدیل به زمین نبرد می كند.
به تازگی سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه در كنار همتای بلاروسی خود به خبرنگاران گفته بود كه ما نگران تشدید تنش ها در اروپا بر اثر افزایش حضور نیروهای پیمان آتلانتیك شمالی (ناتو) در شرق اروپا هستیم.
به گفته وی كه مورد تایید «ولادیمیر مكی» وزیر امور خارجه بلاروس نیز قرار گرفت، مسكو و مینسك نگران تشدید تنش ها در اروپا بر اثر افزایش حضور و توانمندی ناتو در جناح شرقی آن و خروج آمریكا از پیمان منع موشك های هسته ای كوتاه و میان برد هستند.
چند روز بعد نیز الكساندر لوكاشنكو رئیس جمهوری بلاروس با انتقاد از سیاست های غرب در قبال جمهوری های استقلال یافته شوروی، گفت: غرب در برابر ما رفتاری ریاكارانه دارد.
وی در دیدار با اعضای «گروه اصلی كنفرانس امنیتی مونیخ» در مینسك، تاكید كرد: بسیاری در جمهوری های استقلال یافته از اتحاد جماهیر شوروی، اطمینان به پیشبرد دمكراسی غربی را از دست داده و معتقدند كه غرب به اصول دمكراتیك كه خود ترویج می كند، پایبند نیست.
** دستگیری شش خبرنگار
دستگیری شش خبرنگار به اتهام استفاده غیرقانونی از گزارش های تولید شده خبرگزاری رسمی بلاروس از دیگر رویدادهای خاص در بلاروس طی سال 2018 میلادی بود كه نام این كشور را بار دیگر بر سر زبان ها انداخت.
براساس قوانین بلاروس، دستیابی بدون مجوز هر فردی حتی خبرنگاران به اخبار و مطالب خبرگزاری دولتی بلتا جرم محسوب می شود.
آلكسی ژوكوف سردبیر هفته نامه «بلاروسی ها و بازار» و همسرش نیز در ارتباط با این پرونده و استفاده غیرمجاز از اخبار بلتا دستگیر شدند.
پس از اثبات چنین اتهامی در بلاروس، فرد یا خبرنگار مربوطه به حكم دادگاه جریمه و برای مدت معینی از فعالیت خبرنگاری محروم می شود.
** حضور مارادونا در بلاروس
چند روز پس از پایان جام جهانی فوتبال 2018 روسیه بار دیگر نام بلاروس به صدر اخبار رسانه های جهان راه یافت چرا كه خبر رسید «دیگو آرماندو مارادونا» اسطوره فوتبال آرژانتین مدیریت یك باشگاه فوتبال در این كشور را برعهده گرفت.
مارادونا كه ریاست باشگاه فوتبال دینامو شهر برست را برعهده گرفته، در نشست خبری اعلام كرد كه ممكن است حتی پس از پایان قرارداد با این باشگاه، تا آخر عمر در بلاروس بماند.
برست شهری مرزی در بلاروس و كنار مرز لهستان است كه حدود 348 هزار نفر جمعیت دارد.
شركت عرضه خودروی «آئودی آوتو بلاروس» حامی مالی رسمی باشگاه دینامو برست هزینه مالی قرارداد مارادونا را برعهده گرفته است.
** گسترش روابط پارلمانی با ایران
روابط پارلمانی ایران با بلاروس همگام با تعاملات دولتمردان دو كشور در حال توسعه است و رئیس مجلس شورای اسلامی در همین راستا سال 2018 به همراه هیاتی بلندپایه به بلاروس داشت.
لاریجانی در این سفر با رئیس جمهوری، روسای مجلس سنا و ملی بلاروس نیز دیدار و گفت و گو كرد و بحث ها در خصوص چگونگی گسترش همكاری ها در حوزه های مختلف علی الخصوص اقتصادی تمركز یافت و مقامات دو كشور خواهان توسعه بیش از پیش روابط بودند.
اروپام * 1346**2040
مسكو - ایرنا - مردم جمهوری بلاروس در همسایگی روسیه سال 2018 را با تحولات متفاوتی به پایان بردند، نخست با بركناری نخست وزیر و چند مقام بلندپایه كشوری روبرو شدند و برای نخستین بار خود را مقابل روسیه به دلیل اختلافات نفتی دیدند.