به گزارش ایرنا مدیر گروه كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد كشاورزی در دومین نشست هم اندیشی تحقیقات قارچ خوراكی كشور در سوم شعبان دزفول گفت: پرداختن به مسایل و مشكلات حوزه پرورش قارچ با هدف توجه به امنیت غذایی كشور ضروری است چرا كه در جلب سرمایه، صادرات، ارزآوری و اشتغالزایی تاثیر بسزایی دارد و می تواند در ارزآوری برای واردات كالاهای اساسی كشور موثر باشد.
غلامرضا تقوی افزود: در حالیكه در شرایط اقتصادی كنونی سرمایه ها به سمت ارز پیش می روند باید تلاش كرد این سرمایه ها را در جهت تولید قارچ و امنیت غذایی كشور به كار گرفت.
وی اظهار داشت: باید با ابزار تحقیقات آمادگی لازم برای شكار فرصت ها و مقابله با تهدیدها را داشته باشیم به همین منظور از
امروز به طور رسمی واحد تحقیقات در زمینه قارچ را راه اندازی می كنیم كه در راستای عملیاتی كردن این امر محققانی جذب شدند.
وی با بیان اینكه مشكل مكان و جایگاه برای تجهیز توسط واحد تحقیقات در پژوهشكده سبزی و صیفی رفع شد، افزود: ساختار، زیرساخت ها و تقاضا مهیا بوده و امید است با هدف اقتصادی كردن واحدهای تولیدی، تامین نهاده های موردنیاز و افزایش صادرات این واحد تحقیقاتی پیش رود.
مدیر گروه كل دفتر امور گلخانه ها، گیاهان دارویی و قارچ وزارت جهاد كشاورزی تولید قارچ را یكی از مولفه های تامین امنیت غذایی دانست و گفت: ضایعات بخش كشاورزی در روند تولید قارچ مورد استفاده قرار می گیرند لذا به همین منظور دومین نشست هم اندیشی در خصوص بررسی مشكلات و مسایل قارچ در كنار محققان، مجریان و پژوهشگران در دزفول برگزار و اولویت ها ذكر شد.
وی افزود: تولیدكنندگان و در راس آن بخش خصوصی و تولیدكنندگان بخش خصوصی نیازهای خود را در این نشست بیان كردند و نشان دادند بخش خصوصی با برنامه و مطالبه گر است لذا مسئولان باید پاسخگو باشند و برای رفع نیازها، درخواست ها و تقسیم كار اقدام و به تعهدات خود عمل كنند.
تقوی با بیان اینكه ایجاد مركز تحقیقاتی قارچ با كمترین صرف هزینه اعتبار دولتی همراه است، اظهار امیدواری كرد در آینده شاهد نتایج خوب ایجاد این مركز باشیم.
** تنوع بخشی به تولید قارچ یكی از اولویت های تحقیقاتی است
رئیس پژوهشكده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد كشاورزی نیز به اهمیت پرورش قارچ و نقش آن در استفاده بهینه از آب اشاره كرد و گفت: قارچ محصولی است كه در تمام فصول سال تولید می شود و با 25 لیتر آب می توان یك كیلوگرم قارچ تولید كرد این درحالی است كه برای تولید یك كیلوگرم سیب زمینی 630 لیتر آب نیاز است.
محسن خدادادی به وضعیت تولید قارچ در دنیا اشاره كرد و افزود: چین، ایتالیا، آمریكا، هلند و لهستان بالاترین میزان تولید قارچ در دنیا را دارند و ایران در رتبه هفتم قرار دارد و متاسفانه صادرات كشور ایران نیز بسیار ناچیز است.
وی نبود تنوع در انواع كشت را از مشكلات مهم در پرورش قارچ كشور دانست و اظهار داشت: این امر باید در اولویت تحقیقات صنعت قارچ قرار گیرد.
خدادادی افزود: استان های تهران، البرز، اصفهان و خراسان رضوی در تولید قارچ در كشور در رتبه های اولیه هستند و 50 درصد قارچ كشور در استان های تهران و البرز تولید می شود.
وی با بیان اینكه فرآوری قارچ در كشور مغفول مانده است، گفت: باید فكری برای خاك پوشی قارچ شود و تحقیقاتی در زمینه كاهش ضایعات انجام شود.
** خاك پوششی و بیماری ها چالش های قارچ كاران كشور است
رئیس پژوهشكده سبزی و صیفی موسسه تحقیقاتی باغبانی وزارت جهاد كشاورزی بیان كرد: باید روی صادرات و صادرمحور كردن قارچ در كشور كار شود كه در این خصوص تنوع بسته بندی ضروری است.
وی با بیان اینكه در زمینه تحقیقات قارچ در كشور عقب هستیم، افزود: 37 محصول در پژوهشكده سبزی و صیفی برای پژوهش وجود دارد كه قارچ نیز امروز به این پژوهش ها اضافه شد.
رئیس هیات مدیره انجمن صنفی تولیدكنندگان قارچ خوراكی كشور نیز گفت: نخستین چالش ما در كشور در زمینه قارچ، ژنتیك قارچ است كه امیدواریم در آینده در بهبود ژن قارچ و ماندگاری آن پژوهش هایی انجام شود.
محمد حسن افشار افزود: تولید كمپوست (بستر غذایی قارچ) با وجود تكنولوژی واحد تولید با جابجا شدن از یك واحد به واحد دیگر متفاوت است و در آینده خاك پوششی قارچ به عنوان یكی از چالش های قارچ كاران كشور تبدیل خواهد شد كه باید در این خصوص چاره اندیشی شود.
وی گفت: خاك پوششی قارچ در جنگل ها وجود دارد ولی به دلایل زیست محیطی اجازه بهره برداری از این منابع را نداریم لذا باید فكری كرد تا كمپوست مصرفی به چرخه تولید بازگردد و به عنوان خاك پوششی استفاده شود كه این فعالیت اكنون در شركت جلگه دز دزفول انجام می شود.
افشار بیماری ها را چالش دیگر قارچ كاران كشور عنوان كرد و افزود: این بیماری ها خسارت های هنگفتی به قارچ كاران وارد می كنند به طوری كه در برخی موارد بیماری ها 50 درصد راندمان تولید قارچ را كاهش می دهند ضمن اینكه در فصل گرم سال نیز راندمان تولید كاهش می یابد.
عضو هیات علمی موسسه تحقیقاتی فنی مهندسی كشاورزی نیز با بیان اینكه تحقیقات در زمینه قارچ نیازمند همت گروهی است، گفت: تعداد یكهزار و 789 نوع قارچ خوراكی و 789 نوع قارچ دارویی در دنیا شناسایی شده است.
اصلان عزیزی افزود: 75 درصد قارچ دنیا در چین تولید می شود و این كشور از این طریق 3.48 بیلیون دلار سالانه صادرات دارد كه این میزان از كل صادرات نفتی ما بیشتر است.
وی به بخشی از اولویت های تحقیقات قارچ در كشور اشاره كرد و گفت: معرفی مواد جایگزین غلات در تولید اسپان، معرفی روش های كنترل بیولوژیك آفات و بیماری ها در كشت قارچ، معرفی بسته هوشمند برای بسته بندی ها و جداسازی مواد موثر از ضایعات قارچ برای مصارف دارویی و غذایی را از اولویت های تحقیقاتی در زمینه قارچ در كشور می باشند.
وی افزود: تحقیقات در زمینه قارچ جزو سرمایه های دولتی هستند كه هزینه آنها توسط دولت تامین می شود.
** 12 تقاضای احداث واحد پرورش قارچ در خوزستان بررسی شد
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان نیز در این نشست گفت: امسال 12 تقاضای احداث واحد پرورش قارچ در مناطق روستایی استان خوزستان ارائه و پنج طرح پس از بررسی كارشناسان تصویب شد.
محمد قاسمی نژاد افزود: پرورش قارچ در استان خوزستان از سال 78 با همت برادران اسلامی در دزفول آغاز شد و در حال حاضر حدود 6 هزار و 300 تن قارچ در هشت واحد و 166 سالن تولید می شود.
وی با بیان اینكه امسال 12 واحد اشتغال روستایی در حوزه پرورش قارچ در استان خوزستان ارائه شد، اظهار داشت: پنج طرح از این تعداد تصویب و 2 واحد با 17 میلیارد و 400 میلیون ریال هزینه با هدف تولید 530 تن قارچ آغاز شد.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان افزود: قارچ می تواند الگویی برای توسعه بخش كشاورزی با توجه به شرایط خشكسالی و پیش روی به سمت بهره وری بالا باشد كه حداقل مصرف آب را دارد.
وی با اشاره به موانع و مشكلات موجود در زمینه تولید و پرورش قارچ در استان خوزستان گفت: نبود تثبیت امنیت مشتری، مكانیزه نبودن برخی واحدهای پرورش قارچ و تامین خاك پوششی از جمله مشكلات قارچ كاران است كه این نشست بمنظور ارتقای كمی و كیفی تولیدات كشاورزی و مواد غذایی موردنیاز جامعه برگزار شده است.
قاسمی نژاد افزود: رشد روزافزون جمعیت در دنیا و تقاضای مستمر مواد غذایی بیشتر در كشور نیازمند تحول در بخش كشاورزی بوده و تنوع كمیت و كیفیت در مدت زمان كوتاهی برای آن لازم است.
وی با بیان اینكه طبق تحقیقات دانش سنتی در كنار فناوری می تواند به پیروزی تولید كننده منجر شود، گفت: تاكنون پژوهش های زیادی در زمینه به زراعی، به نژادی، عوامل آسیب رسان، احداث باغات، گیاه شناسی، ماشین آلات، تاسیسات آبیاری و دیگر موارد انجام شده است كه باید بر پایه تحقیقات كاربردی باشند.
معاون تولیدات گیاهی جهاد كشاورزی استان خوزستان گفت: استان خوزستان 4.6 میلیون هكتار وسعت و حدود 4.5 میلیون نفر جمعیت دارد؛ این استان یك میلیون هكتار جنگل، 2،5 میلیون هكتار مرتع و نیم میلیون هكتار بیابان دارد.
وی با بیان اینكه ارتفاع از سطح دریا در خوزستان از 2 متر تا سه هزار و 600 متر استو پنج شرایط اقلیمی دارد، افزود: خوزستان 2.3 میلیون هكتار زمین مستعد كشاورزی دارد كه 1.3 میلیون هكتار آن در چرخه تولید قرار گرفته است.
قاسمی نژاد تعداد بهره برداران استان خوزستان در حوزه كشاورزی را حدود 190 هزار نفر با تولید 138 محصول زراعی و باغی و 8.7 میلیون واحد دامی دانست و گفت: 16 درصد كل محصولات كشاورزی كشور در خوزستان تولید می شوند.
وی ادامه داد: استان خوزستان در تولید محصولات زراعی باغی، تولید میگو با ركورد تولید 17 تن در هكتار، تولید گل مریم، خرید گندم، تولید محصولات صنعتی با 8.6 میلیون تن، تولید بذر گندم و هیبرید كلزا مقام نخست كشور را دارد.
وی افزود: خوزستان مقام دوم تولید خرما و مقام نخست صادرات خرما در كشور را به خود اختصاص داده است.
سطح باغات استان خوزستان61 هزار و 523 هكتار است كه 80 درصداین باغات بارور است.
7278/3022
دزفول - ایرنا - واحد تحقیقات قارچ از امروز چهارشنبه در موسسه علوم باغبانی و پژوهشكده سبزی و صیفی كشور بطور رسمی آغاز بكار كرد.