۱۳ دی ۱۳۹۷، ۸:۳۶
کد خبر: 83157147
T T
۰ نفر

بهره ای كه از طلای كثیف نمی بریم

۱۳ دی ۱۳۹۷، ۸:۳۶
کد خبر: 83157147
بهره ای كه از طلای كثیف نمی بریم

سمنان- ایرنا- جدی گرفتن طرح تفكیك زباله از منزل و تامین دستگاه های زباله سوز، در كنار جداسازی اصولی پسماندها، می تواند راهكارهای اصلی برای جلوگیری از انباشت و دفن غیراصولی زباله و چالش زیست محیطی ناشی از آن باشد.

به گزارش ایرنا، متوسط تولید روزانه زباله به ازای هر شخص در جهان 300 گرم، در ایران و استان سمنان 700 گرم است كه این امر منجر به تولید روزانه 58 هزار تن زباله با نسبت 70 درصد تر و 30 درصد خشك در كشور می شود.
طبق گزارش ها، 70 درصد زباله های جهان بازیافت می شود، این در حالی كه در ایران این مهم تنها در 20 درصد از زباله ها اتفاق می افتد و سطح مشاركت پایین ایرانیان در تفكیك 20 میلیون تن زباله سالانه، یكی از دلایل كسب این رقم است چرا كه در ایران تنها 10 درصد زباله ها در مبدا تفكیك می شود.
80 درصد زباله های تولیدی سهم ساكنان شهرها و 20 درصد باقیمانده آن تولید ساكنان روستاهای ایران است.
صاحبنظران مدیریت پسماند و دفن غیراصولی زباله را برای جلوگیری از تهدیدهای زیست محیطی ضروری می دانند و لازمه تحقق و اجرای تمام راهكارهای حل معضل پسماند، منوط به تفكیك زباله از مبدا است.
به نظر می رسد، اختصاص سطل های زباله ویژه زباله های كاغذی، پلاستیك، شیشه، قوطی های فلزی، پس مانده مواد غذایی و مواد غیرقابل بازیافت برای واحدهای مسكونی، در ترغیب مردم به تفكیك زباله در مبدا موثر است.
از سویی دیگر، در سمنان طرح تفكیك زباله به معنی واقعی انجام نمی شود و تنها شهرداری های استان با انعقاد تفاهم نامه های همكاری با بخش خصوصی طرح جداسازی زباله های با صرفه اقتصادی را در محل انباشت زباله انجام می دهند.
از سوی دیگر، 560 هزار و 502 نفر در مناطق شهری و 141 هزار و 858 در مناطق روستایی استان سمنان بر اساس سرشماری نفوس و مسكن 1395 در استان سمنان زندگی می كنند كه از نظر شاخص جمعیت استان سمنان در رتبه سی ام كشور قرار دارد.
روزانه بیش از 800 تن زباله از 19 منطقه شهری استان سمنان جمع آوری می شود كه تفكیك نشدن این زباله ها از در منازل، به انباشت و دفن غیراصولی این طلای كثیف در استان 702 هزار نفری سمنان را دامن می زند.
از سوی دیگر، روزانه ده ها كامیون از مركز استان مازندران، زباله های خانگی را در جوار روستاهای مرزی مانند فولاد محله و اگره از توابع شهرستان مهدیشهر و شمال استان سمنان انباشت می كنند كه به گفته كارشناسان، اگر برای رفع این چالش اقدام موثری صورت نگیرد، آسیب های جبران ناپذیری به سلامت جسمی و همچنین طبیعت بكر این منطقه در در آینده نزدیك وارد می شود.

** راه اندازی مركز بازیافت زباله در گرمسار
نماینده مردم شهرستان های گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی گفت: روزانه بیش از 60 تن انواع زباله خانگی و بیش از 50 تن زباله صنعتی در غرب استان سمنان تولید می شود.
غلامرضا كاتب خاطرنشان كرد: انباشت زباله در شهرستان گرمسار به عنوان یك چالش زیست محیطی مطرح است و با راه اندازی مراكز بازیافت در آینده نزدیك برای رفع این معضل اقدام كرد.
وی خاطرنشان كرد: بیش از 50 درصد واحدهای صنعتی استان سمنان در شهرستان گرمسار مستقر است كه این امر علاوه بر ایجاد اشتغال به مشكلات زیست محیطی در منطقه هم دامن زده است.
كاتب تصریح كرد: اكنون یك واحد بازیافت زباله در شهرستان گرمسار فعال است، اما برای رفع چالش انباشت زباله، سه واحد دیگر هم لازم است.
نماینده مردم شهرستان های گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی تصریح كرد: برای افزایش اشتغال و رونق اقتصادی بیشتر در استان سمنان باید به سمت راه اندازی واحدهای بازیافت زباله رفت و از طلای كثیف برای توسعه اقتصادی در منطقه بهره برد.

** كمبود اعتبار مانع اجرای طرح تفكیك زباله در مهدیشهر است
شهردار مهدیشهر در گفت وگو با ایرنا گفت: چالش انباشت و دفن غیراصولی روزانه 15 تن زباله خانگی شهر مهدیشهر جدی و نگران كننده است.
مسعود حاجی بگلو افزود: طرح تفكیك زباله از در منازل كه قرار بود در سال گذشته در مهدیشهر اجرایی شود به دلایل مختلف از جمله كمبود اعتبار تاكنون عملیاتی نشده است.
وی خاطرنشان كرد: ماهانه 600 تن از زباله خانگی شهرهای مهدیشهر و درجزین در مكانی در اطراف جاده مهدیشهر- سمنان انباشت می شود كه این امر در بلند مدت به مشكلات زیست محیطی در منطقه دامن می زند.
حاجی بگلو ادامه داد: شهرداری درجزین روزانه پنج تن زباله در اطراف جاده مهدیشهر- سمنان بدون آنكه برای دفن این زباله ها برنامه داشته باشد، انباشت می كند.
شهردار مهدیشهر اضافه كرد: همكاری دستگاه های اجرایی و شهرداری سمنان برای رفع این چالش اجتناب ناپذیر است و مسئولان امر برای جلوگیری از انباشت غیراصولی زباله در شهرهای مهدیشهر و درجزین اقدام كنند.
وی تصریح كرد: با توجه به ظرفیت سمنان در انباشت و دفن زباله، می توان از مناطق دفن زباله مركز استان برای انتقال زباله های شهرهای مهدیشهر، شهمیرزاد و درجزین بهره برد.
حاجی بگلو اضافه كرد: اكنون مراحل تفكیك زباله در محل انباشت زباله مهدیشهر از سوی بخش خصوصی در حال انجام است، اما در بلندمدت انتقال این زباله ها به مركز استان اجتناب ناپذیر است.
شهردار مهدیشهر گفت: انباشت و دفن غیراصولی زباله از مسئولان سابق شهرداری مهدیشهر به مدیریت های جدید به ارث رسیده است كه برای رفع این معضل همكاری تمامی دستگاه های اجرایی با شهرداری مهدیشهر اجتناب ناپذیر است.

** ضرورت راه اندازی دستگاه های زباله سوز
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: رفع معضل انباشت غیراصولی زباله از استان مازندران در روستاهای فولادمحله و اگره از توابع شهرستان مهدیشهر نیازمند عزم ملی است.
عباسعلی دامنگیر افزود: چالش دفن غیراصولی زباله از استان مازندران در روستاهای اگره و فولاد محله از توابع شهرستان مهدیشهر جدی و نیازمند پیگیری است.
وی خاطرنشان كرد: مركز بهداشت بخش شهمیرزاد سالانه چندین بار از آب چشمه و سفره های زیرزمینی این مناطق نمونه برداری می كند و براساس آخرین ارزیابی های انجام شده، آب آشامیدنی قابل استفاده در این مناطق بهداشتی و سالم است.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان ادامه داد: روزانه ده ها كامیون زباله از مركز استان مازندران در حوالی روستاهای مرزی شهرستان مهدیشهر انباشت می شود كه این امر باعث نارضایتی شدید روستاییان ساكن این مناطق شده است.
وی اضافه كرد: در چند سال گذشته نامه نگاری های قابل توجهی با اداره كل حفاظت محیط زیست استان مازندران برای رفع این چالش انجام شد، اما تاكنون برای رفع این چالش اقدام موثری صورت نگرفته است.
دامنگیر تصریح كرد: بر اساس برآوردها شیب زمین در مناطق كوهستانی شمال مهدیشهر به سمت استان مازندران بوده و شیرابه های حاصل از انباشت زباله به سفره های زیرزمینی همان استان نفوذ می كند.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: رفع چالش زیست محیطی در این منطقه نیازمند عزم ملی است و با راه اندازی دستگاه های تصفیه و زباله سوز از انتقال شیرابه به سفره های زیرزمینی جلوگیری می شود.

** ضرورت فرهنگ سازی تفكیك زباله در سمنان
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان گفت: تفكیك زباله خشك و تر به عنوان یكی از راهكارهای مدیریت پسماند فقط 36 درصد در سمنان انجام می شود.
حمیدرضا پیوندی با اشاره به ضرورت توجه به تفكیك زباله در مبدا، بیان كرد: از 100 تن زباله تولیدی شهر سمنان 25 تن زباله خشك است كه فقط 36 درصد تفكیك می شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان افزود: تفكیك نشدن زباله ها در مبدا منجر به آلودگی زباله های خشك و در نتیجه فقدان پردازش مناسب و مطلوب در مراكز تفكیك زباله است.
پیوندی خاطرنشان كرد: 11 غرفه بازیافت و 40 مخزن پسماند آبی رنگ به منظور تفكیك زباله از مبدا توسط شهروندان تعبیه شده است.
وی تاكید كرد: فرهنگ سازی و آموزش مناسب به شهروندان تفكیك زباله از مبدا تا 70 درصد باید هدفگذاری شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان با اشاره به آغاز برنامه های فرهنگی و آموزشی این سازمان برای شهروندان از سه سال گذشته، خاطرنشان كرد: طبق برنامه ریزی، تفكیك زباله از مبدا بر اساس برنامه ای پنج ساله در سمنان به عنوان شهر اخلاق باید به 70 درصد برسد.
وی تصریح كرد: تفاهم نامه سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان با آموزش و پرورش برای آموزش تفكیك زباله از مبدا از سه سال گذشته اجرایی شده است.
وی گفت: دانش آموزان ابتدایی و متوسطه در قالب طرح های مختلف تفكیك زباله از مبدا و محل تولید را آموزش می بینند تا این مساله درون خانواده ها به عنوان یك فرهنگ شهری نهادینه شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان یادآور شد: آموزش شهروندان از طریق آموزش به اقشار مردم در ادارات، اماكن عمومی، مسجدها، آپارتمان ها و مجتمع ها، با حضور كارشناسان این سازمان در طول سال انجام می شود.

** جمع آوری زباله دامغان با 110 نیروی انسانی
شهردار دامغان گفت: روزانه 48 تن زباله خانگی در شهر دامغان با تلاش 110 نیروی انسانی جمع آوری می شود.
مسلم نصرتی افزود: 6 دستگاه حمل زباله در جمع آوری زباله های خانگی دامغان تلاش می كنند و نابودی این زباله در 15 كیلومتری خارج از این شهر انجام می شود.
وی خاطرنشان كرد: بیش از 650 سطل زباله بزرگ در شهر دامغان وجود دارد و طرح ساماندهی جمع آوری زباله های تولیدی به دلیل افزایش جمعیت در مناطق شهری رو به افزایش است.
وی با بیان اینكه از 6 سال گذشته تاكنون بیش از 500 میلیارد ریال برای خرید دستگاه های جمع آوری زباله در شهرداری دامغان هزینه شده است، گفت: فرهنگ سازی تفكیك زباله از سوی شهرداری این شهر در دستور كار است.
نصرتی اضافه كرد: از ظرفیت زباله می توان برای تولید انرژی نو بهره برد و با راه اندازی واحدهای تولیدی كارخانه سوز علاوه بر افزایش اشتغال می توان به چالش زیست محیطی انباشت زباله پایان داد.

** لزوم دقت در بی خطرسازی زباله بیمارستانی
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: ظرفیت دستگاه های مجهز به خنثی و بی خطرسازی زباله عفونی و غیرعفونی بیمارستان های استان افزایش یابد.
عباسعلی دامنگیر افزود: به غیر از بیمارستان آرادان، در دیگر بیمارستان های استان سمنان عملیات خنثی سازی زباله های عفونی و غیرعفونی انجام می شود.
وی خاطرنشان كرد: بر اساس قانون، تمامی بیمارستان های استان سمنان ملزم به بی خطرسازی زباله هستند و درصورت اجرایی نشدن این طرح با متخلفان برخورد می شود.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان با اشاره به اینكه به منظور كاهش زمان بی خطرسازی زباله در بیمارستان های سمنان، شاهرود و گرمسار دستگاه های پیشرفته تری نیاز است، اضافه كرد: اجرا نشدن عملیات بی خطرسازی زباله در بیمارستان ها خط قرمز اداره كل حفاظت محیط زیست سمنان است و باید تمامی مراحل نابودی پسماندها به خوبی در استان اجرا شود.
دامنگیر تصریح كرد: مراحل جمع آوری، بی خطرسازی، حمل و نقل و دفن زباله های بیمارستانی باید استاندارد باشد و دستگاه های اجرایی استان در صورت تخلف، مسئول اصلی مشكلات زیست محیطی احتمالی خواهند بود.
مدیركل حفاظت محیط زیست استان سمنان گفت: شهرداری ها جایگاه ممتازی در روند نابودی زباله های بیمارستانی در استان دارند و نظارت در روند جمع آوری تا دفن زباله از این دست با دقت رصد می شود.

**هزینه 72 میلیارد ریالی دفن زباله در شهر سمنان
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان گفت: روزانه حدود 100 تن زباله در این شهر تولید می شود كه دفن این میزان زباله ها ماهانه هفت میلیارد و 200 میلیون ریال برای این سازمان هزینه دارد.
حمیدرضا پیوندی با اشاره به اینكه روزانه حدود 500 تا 600 كیلوگرم پسماند پزشكی در سمنان تولید می شود، اظهار داشت: دفع این میزان زباله عفونی ماهانه معادل 400 میلیون ریال برای شهرداری هزینه دارد.
پیوندی بیان كرد: تفكیك زباله از مبدا در حفظ محیط زیست و منابع طبیعی موثر است، و با توجه به خطرناك بودن پسماندهای پزشكی، باید در محل تولید بی خطرسازی شود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری سمنان ادامه داد: مراكز دارای پسماندهای پزشكی بی خطرسازی این مواد را رعایت می كنند.
وی ابراز داشت: شهرداری مسوول دفع و دفن این زباله ها پس از بی خطرسازی پسماندهای پزشكی توسط این مراكز است.
7339/6103
۰ نفر