به گزارش ايرنا، دونالد ترامپ شامگاه چهارشنبه دوم ژانويه در سخنانش در كاخ سفيد گفت « روسها حق داشتند تا به افغانستان حمله كنند و در آنجا حضور داشته باشند. مشكل اين است كه در آن زمان آن درگيري بسيار شديد بود و به معناي واقعي كلمه روسها ورشكسته شدند.»
وي گفته كه دليل حضور شوروي سابق در افغانستان اين بود كه «تروريستها» قصد نفوذ به آن كشور را داشتند! و آمريكا نياز ندارد با شش هزار مايل فاصله در افغانستان عليه تروريسم مبارزه كند و به جاي آمريكا بايد هند، پاكستان و روسيه در افغانستان بجنگند.
اتحاد جماهير شوروي سابق در سال 1358 خورشيدي در پاسخ به درخواست كمك «ببرك كارمل» رئيس وقت حزب دموكراتيك خلق افغانستان ، نظاميانش را از زمين و هوا راهي افغانستان كرد و اگر چه آن اقدام اشغالگرانه نزديك 10 دوام يافت اما از آن روز تاكنون يعني نزديك چهار دهه ملت افغانستان روي امنيت و ثبات را نديده اند.
اين حمله در آن زمان با واكنش هاي شديد سازمان ملل متحد، كشورهاي غربي و اسلامي مواجه شد و همه آن را تجاوز و اشغال افغانستان ناميدند و از مردم افغانستان در برابر اين اشغال حمايت كردند.
اظهار نظر غير واقع ترامپ رئيس جمهوري آمريكا در مورد حمله شوروي به افغانستان سبب واكنش شديد دولت و برخي از سياستمداران افغانستان شد.
نهاد رياست جمهوري افغانستان در اطلاعيه اي بدون اشاره به نام ترامپ اعلام كرد كه تجاوز اتحاد جماهير شوروي سابق به افغانستان در نتيجه يك قيام ملي براي كسب آزادي آغاز شد و جهان در واكنش به اين تجاوز اجماع كامل داشت.
در اين اطلاعيه تأكيد شده كه سازمان ملل متحد، 34 كشور اسلامي، شوروي سابق را مقصر اصلي اين تجاوز دانستند و خواستار خروج فوري ارتش سرخ از افغانستان شدند.
رياست جمهوري افغانستان افزوده است كه در جنگ عليه شوروي، افغان ها حمله انتحاري انجام ندادند و براي كشورهاي ديگر هم هيچ تهديدي نبودند.
نهاد رياست جمهوري افغانستان در ادامه اطلاعيه خود آورده است كه ميان اظهارات و سياست رسمي كشور آمريكا تفاوت وجود دارد و به همين دليل دولت افغانستان از مراجع ديپلماتيك آمريكا خواستار توضيح در اين باره شده و ابراز اميدواري كرده است كه در آينده نزديك پاسخ آن داده شود.
مقامات دولتي و سياسي افغانستان گفته اند كه مبارزه با تروريسم تنها مسئوليت واشنگتن نيست و بايد كشورهاي منطقه براي آوردن ثبات همكاري كنند.
«شيدا محمد ابدالي»، نامزد احتمالي انتخابات رياست جمهوري و سفير پيشين افغانستان در هند مي گويد: «من به اين باور هستم كه مبارزه با تروريست ها تنها مسئوليت امريكا نيست.
وي افزود كه تمام كشورهاي منطقه كه خواهان صلح در افغانستان و ثبات در منطقه اند بايد با اين گروه ها مبارزه كنند.
«جاويد كوهستاني»، آگاه نظامي هم به رسانه هاي افغانستان گفته كه مسئوليت آمريكا به باور وي تمام شده است و خودش هم مي خواهد به ماموريتش در افغانستان خاتمه دهد.
وي افزوده است كه به همين دليل آمريكايي ها بيشتر روي ماموريت اسلام آباد ، روسيه و هند و شرق آسيا تمركز كرده اند.
«نصرالله استانكزي»، استاد دانشگاه دانشكده حقوق و علوم سياسي دانشگاه كابل هم در واكنش به سخنان ترامپ گفت كه مبارزه با تروريسم، مبارزه است، چي فرقي مي كند كه آمريكا اين جنگ را پيش ببرد يا روسيه و يا هم هند و پاكستان اما ترامپ قبول كرده است كه در برابر تروريسم شكست خورده است.
«صلاح الدين رباني» وزير امور خارجه افغانستان هم در واكنش به اظهارات ترامپ در توئيتي نوشت كه اشغال شوروي نقض تماميت ارضي و حاكميت ملي افغانستان بود.
وي افزود كه هر گونه ادعاي ديگر واقعيتهاي تاريخي را نقض مي كند و تهاجم شوروي سابق توسط سازمان ملل و جامعه بين المللي هم محكوم شد.
به گفته رباني مقاومت مشترك قهرمانانه و قرباني ميليون ها افغان براي آزادي و استقلال و تاريخ بوده است.
«رحمت الله نبيل» رئيس سابق اداره امنيت ملي افغانستان هم خطاب به ترامپ نوشت كه شما گفتيد ما ميلياردها دلار به پاكستان مي فرستيم و هيچكاري براي ما انجام نداده است، اكنون شما جنگ پاكستان را در افغانستان مي پسنديد.
وي افزوده است كه ترامپ خبرها را دير يا نادرست دريافت مي كند و پاكستان بيش از دو دهه است كه در افغانستان مي جنگد و به همين دليل، امنيت منطقه و بسياري جاهاي ديگر تهديد مي شود.
به گفته نبيل عاقلانه اين است كه رئيس جمهوري آمريكا ابتدا حقايق را بداند و سپس سخن بگويد.
برخي از نمايندگان مجلس افغانستان هم باور دارند كه ترامپ سياست را با نگاه تجارت پيش مي برد و سخنان نسنجيده و حركات نادرست وي باعث فروپاشي آمريكا خواهد شد.
«محمد موسي جناب» نماينده استان «بادغيس» در مجلس نمايندگان افغانستان از جمه افرادي است كه معتقد است ترامپ همان «گورباچف» شوروي است و با حركات نامتعارف خود آمريكا را تجزيه مي كند.
هر چند تصميم آمريكا براي خروج نمي از 14 هزار نظاميان آمريكايي از افغانستان بطور رسمي اعلام نشده است و تنها رسانه ها به نقل از ترامپ براي خروج خبر داده اند اما اظهارات وي كه روسيه، هند و پاكستان بايد در افغانستان عليه تروريست ها بجنگد، نشان مي دهد كه از حضور و هزينه جنگ افغانستان خسته به نظر مي رسد.
افغان ها به اين باور رسيده اند كه نبايد به حمايت آمريكا براي توسعه و امنيت كشورش دل ببندند و به همين دليل به نحوي همه سياستمداران و نمايندگان تأكيد دارند كه اگر افغان ها از طريق اجماع ملي براي حل مشكلات افغانستان اقدام كنند ديگر لازم نيست منتظر نجات خود توسط آمريكا بمانند.
آساق*291*1104**
كابل - ايرنا - رئيس جمهوري آمريكا هفته گذشته در نشستي با خبرنگاران، حمله شوروي سابق به افغانستان را به نوعي مشروع خواند و گفت كه جماهير شوروي در افغانستان جنگيد و شكست خورد و به روسيه مبدل شد و اكنون هم به جاي آمريكا ؛ بايد هند، پاكستان و روسيه براي منافع خود در افغانستان بجنگند.