به گزارش ايرنا به نقل از روزنامه تايم، پمپئو در اولين سفر خود به خاورميانه از زمان اعلام خروج آمريكا از سوريه در هشت كشور توقف خواهد داشت. وزارت امور خارجه آمريكا گام نخست سفر او را اردن اعلام كرد. بولتون روز جمعه، آمريكا را به مقصد تركيه و سرزمين هاي اشغالي ترك كرد
انتظار مي رود خروج آمريكا از سوريه كه منجر به استعفاي «جيمز متيس» وزير دفاع آمريكا و «بِرِت مك گورك» نماينده ويژه آمريكا در ائتلاف مبارزه با داعش شد، دستور اصلي مذاكرات اين دو مقام آمريكايي را در سفر به منطقه تشكيل دهد. اين سفر اهداف ديگري نيز دارد كه شامل مذاكره درباره سياست «دونالد ترامپ» رئيس جمهوري آمريكا عليه ايران، درگيري ها در يمن و اوضاع عراق است.
ابتدا انتظار مي رفت خروج آمريكا از سوريه در چند هفته تكميل شود اما اين روند با تسليم شدن ترامپ در مقابل خواسته هاي مشاوران، متحدان و اعضاي كنگره براي خروج منظم تر نيروها كُندتر شده است.
تايم نوشت: بيم آن مي رود كه خروج آمريكا راه را براي حمله تركيه به نيروهاي كُرد سوري هموار كند كه در كنار سربازان آمريكايي در حال جنگ با داعش هستند.
پمپئو به غير از سفر به اردن، توقفي هم در مصر، بحرين، امارات، قطر، عربستان، عمان و كويت خواهد داشت. واشنگتن اميدوار است كه هر يك از اين كشورها نقش مهمي در همكاري راهبردي منطقه اي موسوم به «ناتوي عربي» داشته باشند.
تايم به نقل از «گرت ماركوس» سخنگوي شوراي امنيت ملي آمريكا نوشت: 'جان بولتون' در سفر خود به منطقه بر موضوع سوريه و «چگونگي همكاري آمريكا با متحدان و شركايش براي جلوگيري از احياي داعش، مقابله با مخالفان آمريكا با جنگ داعش و چگونگي مقابله با رفتار مخرب ايران در منطقه» تمركز خواهد كرد.
قرار است بولتون در ديدار از سرزمين هاي اشغالي با «بنيامين نتانياهو» نخست وزير رژيم صهيونيستي ديدار كند. وي سپس به همراه «جوزف دانفورد» رئيس ستاد مشترك ارتش امريكا راهي تركيه مي شود و انتظار مي رود در اين سفر مقامات تركيه را براي خودداري از هدف قرار دادن نيروهاي كُرد در سوريه تحت فشار قرار دهد.
پمپئو روز پنجشنبه در مصاحبه با تارنماي نيوز مكس گفت «تضمين اين كه تركيه كُردها را به قتل نمي رسانند» بخشي از «برنامه ماموريت آمريكا» است؛ اظهاراتي كه تركيه به آن واكنش نشان داد و گفت اين اظهارات نشان مي دهد كه وي اطلاعاتي درباره اوضاع ندارد.
پمپئو بعد از توقف كوتاه در عمان به قاهره سفر مي كند تا درباره همكاري در بخش انرژي و مقابله با تروريسم با مقامات مصري گفت وگو كند. وزارت امور خارجه آمريكا اعلام كرده كه وي در اين كشور درباره «تعهد امريكا به صلح، ثبات و امنيت خاورميانه» سخنراني خواهد كرد. انتظار مي رود اين سخنراني او به مثابه سخنراني «باراك اوباما» رئيس جمهوري پيشين آمريكا در سال 2009 ميلادي در قاهره است كه تلاش كرد به جهان اسلام نزديك تر شود.
پمپئو از قاهره راهي منامه پايتخت بحرين مي شود كه ميزبان ناوگان پنجم نيروي دريايي آمريكا است. ماموريت پمپئو در اين كشور مذاكره درباره ائتلاف راهبردي خاورميانه با هدف به اصطلاح مقابله با افزايش اقدامات ايران در خليج فارس است.
ابوظبي، گام بعدي سفر پمپئو خواهد بود كه به نوشته تايم، طرف هاي درگير در جنگ يمن را تحت فشار قرار خواهد داد تا از توافقات تنش زدايي در مذاكرات سوئد كه ماه گذشته باميانجي گري سازمان ملل انجام شد، پيروي كنند.
براساس گزارش تايم، پمپئو در سفر به دوحه تاكيد بر اهميت نقش آمريكا در اتحاد خليج فارس براي مقابله با ايران تاكيد خواهد كرد. قطر از ژوئن سال 2017، در معرض تهديد محاصره همسايگانش از جمله عربستان وامارات بوده است كه اين كشور را به حمايت از تروريسم متهم مي كنند.
مسقط و شهر كويت مقصد نهايي سفر پمپئو خواهد بود.
**ماموريت بولتون در ديدار با مقامات تل آويو
شبكه خبري بلومبرگ روز جمعه گزارش داد: دو هفته بعد از اعلام دستور ترامپ درباره خروج سريع نيروهاي آمريكايي از سوريه، جان بولتون در سفر به اسرائيل به رهبران تل آويو خواهد گفت كه جدول زماني مشخصي براي خروج نيروهاي آمريكا از سوريه وجود ندارد.
براساس اين گزارش، يك مقام ارشد دولت آمريكا در ساعات پاياني روز جمعه گفت بولتون در ديدار با نتانياهو و اعضاي كابينه بر اين موضوع تاكيد خواهد كرد كه تصميمي درباره خروج آمريكايي از پايگاه سوري «التنف» نزديك مرز عراق و اردن اتخاذ نشده است.
مقام مذكور كه به دليل حساسيت موضوع خواست نامش فاش نشود، افزود: هر چند دولت ترامپ قصد دارد سوريه را ترك كند اما گزارش ها درباره جدول زماني دقيق آن نادرست است.
وي همچنين گفت كه برخي از نيروهاي آمريكايي از سوريه به عراق اعزام مي شوند اما آمريكا قبل از هر گونه تصميمي درباره گام بعدي در خصوص «التنف» ازنگراني هاي مقامات تل آويو و اردن درباره نفوذ (ادعايي) ايران در سوريه آگاه مي شود.
بلومبرگ نوشت: بولتون و پمپئو تلاش خواهند كرد نگراني متحدان آمريكا را درباره تصميم ناگهاني آمريكا در خروج از سوريه و ايجاد زمينه اي براي افزايش نفوذ ايران در خاورميانه برطرف كنند.
** اهميت نمادين سفر پمپئو به عربستان
بلومبرگ نوشت: پمپئو يك سفر نمادين مهم به عربستان خواهد داشت كه اين سفر براي اولين باربعد از ديدار شتاب زده او از اين كشور بعد از قتل «جمال خاشقچي» منتقد دولت سعودي خواهد بود. يك مقام وزارت امور خارجه روز جمعه گفت توضيحات عربستان درباره قتل خاشقچي به سطحي از اعتبار و پاسخگويي نرسيده است.
روزنامه آمريكايي نيوويرك تايمز نوشت: پمپئو مقامات سعودي را درباره دستيابي به يك نتيجه ديپلماتيك درباره شكست اين كشور براي پاسخگويي به قتل خاشقچي تحت فشار قرار خواهد داد.
اين روزنامه نوشت: در ماه هاي اخير، پمپئو و بولتون بر روش هاي فشار آمريكا بر ايران تاكيد كرده اند اما قتل خاشقچي و مخالفت هاي فزاينده سياستمداران آميكايي با كارزار حملات تحت امر سعودي ها عليه يمن و بحران انساني در اين كشور پيچيدگي سفر پمپئو و تمركز دولت آمريكا بر (به اصطلاح) مهار ايران را نشان مي دهد.
ترامپ به دليل ناتواني در پاسخگو دانستن سعودي ها در قتل خاشقچي تحت انتقاد شديد قرار دارد. ترامپ نوامبر گذشته گفت آمريكا همچنان و با وجود آگاهي وليعهد عربستان از حادثه تلخ قتل اين روزنامه نگار به روابط گرم خود با عربستان ادامه مي دهد.
ترامپ همچنين از اظهارنظر علني درباره جنگ ائتلاف تحت امر عربستان در يمن خودداري كرده است. سنا كه تحت كنترل جمهوري خواهان است ماه گذشته در اقدامي نادر در محكوميت رئيس جمهوري آمريكا عليه كمك به ائتلاف مذكور راي داد. سناي آمريكا همچنين قطعنامه جداگانه اي را در محكوم كردن بن سلمان وليعهد عربستان به خاطر قتل خاشقچي صادر كرد.
در داخل كاخ سفيد «جراد كوشنر» داماد و مشاور ارشد ترامپ در خاورميانه روابط نزديكي را با وليعهد عربستان بنا گذاشته است و ترامپ را براي تداوم همكاري با رياض تحت فشار قرار داده است. پمپئو از رويكرد ترامپ حمايت كرده است.
اروپام**9158**2040
تهران-ايرنا- مايك پمپئو وزير امور خارجه آمريكا و جان بولتون مشاور امنيت ملي اين كشور در سفر به خاورميانه قصد دارند حمايت متحدان آمريكا را در بحبوحه افزايش تنش ها در منطقه جلب كنند.