۱۶ دی ۱۳۹۷، ۸:۳۳
کد خبر: 83159955
T T
۰ نفر
لبخند روستائيان گچساران و باشت به بازگشت به روستاها

گچساران - ايرنا - درحالي كه خالي شدن روستاها از سكنه ، نگراني بسياري از مسئولان در گوشه و كنار كشور است اما در پديده اي نادر برخي ساكنان روستاهاي شهرستان هاي گچساران و باشت كه سال ها قبل به دليل كمبود امكانات به شهر مهاجرت كرده بودند اكنون در راه بازگشت به زادگاه خود هستند.

به گزارش ايرنا ، به گفته كارشناسان امور روستايي ، توسعه زيرساخت هاي رفاهي و بهره برداري از طرح هاي بزرگ كشاورزي در دولت تدبير و اميد باعث شكل گيري پديده مهاجرت معكوس در روستاهاي 2 شهرستان باشت و گچساران در جنوب استان كهگيلويه و بويراحمد شده است.
قرار گرفتن گچساران به عنوان شهرستان سبز در گازرساني ، روشن شدن مشعل گاز در 37 روستاي باشت ، احداث حدود 3 هزار هكتار باغ در اين شهرستان ها و بهره برداري از طرح آبرساني به سه هزار و 200 هكتار از زمين هاي كشاورزي منطقه امامزاده جعفر گوشه اي از خدمات دولت تدبير و اميد در شهرستان هاي گچساران و باشت است كه زمينه رونق زندگي روستايي را فراهم كرده است.
با رونق زندگي در مناطق روستايي ،روستائياني كه سال ها قبل به حاشيه گچساران و باشت مهاجرت كرده بودند اكنون تلاش مي كنند هر چه زودتر به روستا و محل زادگاه خود برگردند تا بار ديگر اقتصاد روستا يعني و دامپروري و كشاورزي رونق خود را از سر گيرد.
گچساران و باشت بيش از 200 روستا با حدود 40 هزار نفر جمعيت دارند.
كارشناسان ، خودكفايي در توليد محصولات كشاورزي،كاهش حاشيه نشيني و مشاعل كاذب را حداقل پيامدهاي مهاجرت معكوس به روستاها مي دانند.

** ديدگاه مردم درباره بازگشت به روستا
يكي از ساكنان روستاي امامزاده جعفر در گچساران با اشاره به هواي پاك روستا و وجود همه امكانات مورد نياز زندگي در اين روستا گفت: اكنون كه امكان توليد در روستا فراهم شده زندگي در روستا رفاه و آرامش بيشتري به همراه دارد.
علي مرادي افزود: در سال هاي گذشته به دليل نبودن شرايط اوليه زندگي و درآمد كم زمين هاي ديم به شهر مهاجرت كرديم اما با آبي شدن زمين هاي ديم به روستا برگشتيم.
وي بيان كرد: دست فروشي يا كارگري تنها محل كسب درآمد روستائياني است كه به شهرها مهاجرت مي كنند.
مرادي تصريح كرد: هم اكنون همه زيرساخت هاي مورد نياز زندگي در بيشتر روستاهاي دهستان امامزاده جعفر وجود دارد ضمن اينكه امكان كسب درآمد خوب هم فراهم است و اين امر شرايط را براي بازگشت به روستاها فراهم كرده است.
يكي از ساكنان روستاي كلاغ نشين با اشاره به مهاجرت تعداد زيادي از مردم روستاها در سال هاي نه چندان دور به شهر گفت: در روستاها هزينه هاي زندگي به ويژه اجاره بهاي مسكن بسيار پايين است.
هوشنگ محمدي افزود: در سال هاي اخير امكان افزايش درآمد از طريق باغداري ، كشت محصولات زراعي و ساير بخش هاي كشاورزي در برخي روستاهاي گچساران ايجاد شده و اين امر مردم را وادر كرده زندگي در روستا را به سكونت در شهر ترجيح دهند.
وي ابراز داشت: در روستاها همه افراد خانواده در فصل كاشت ، داشت و برداشت فعاليت اقتصادي دارند درحالي كه در شهر فرزندان راهي براي كسب درآمد ندارند.

** رونق روستانشيني
بخشدار بوستان از توابع شهرستان باشت مي گويد: افزايش زيرساخت هاي رفاهي و اقتصادي در برخي روستاهاي اين بخش سبب بازگشت برخي اهالي روستايي به زادگاه پدري خود شده است.
مجيد محمدي فر اظهار داشت: مردم روستاهاي بخش بوستان اسلام آباد كته، چاه تلخ، مجموعه روستاهاي پشت كوه و حاج قلندر در چند سال اخير تاكنون به روستاهاي خود بازگشته اند.
وي تصريح كرد: اجراي طرح هاي كشاورزي،دامپروري از سويي و زيرساخت هاي رفاهي از جمله روشنايي معابر،جدول گذاري،آسفالت، خدماتي مانند آب، برق،اينترنت و تلفن از سوي ديگر سبب مهاجرت معكوس به روستاهاي اين بخش شده است.
بخشدار بوستان ابراز داشت: هم اكنون تمام روستاهاي بالاي 20 خانوار اين بخش از نعمت گاز بهره مند هستند.
بخشدار مركزي گچساران گفت: بسياري از ساكنان 17 روستاي اين شهرستان كه سال ها پيش به دليل كمبود امكانات زيرساختي ،روستاها را ترك و به مناطق شهري مهاجرت كرده بودند اكنون با رضايت به زادگاه خود برمي گردند.
فرج الله استلاحي افزود: با اجراي طرح هاي تامين آب كشاورزي و توسعه زيرساخت هاي زندگي در قالب طرح هاي هادي ، آبرساني ، گازرساني و جاده سازي در روستاها ، شرايط زندگي به طور چشمگيري در اين مناطق بهبود يافته است.
وي بيان كرد: برخي از ساكنان مناطق شهري گچساران ترجيح داده اند به صورت دائمي و تعدادي نيز در فصل كشاورزي به روستاها باز بازگردند و به فعاليت مشغول شوند.
بخشدار مركزي گچساران تصريح كرد: امامزاده جعفر، پشكان، سرابننيز، اسلام آباد ، تلخ آب شيرين،خربل، آبريگون،گناوه، سربيشه ، شهرك مهاجرين، ناصرآباد، خيرآباد، مردان معصوم ، مظفرآباد ، چهاربيشه و كلاغ نشين از جمله روستاهايي هستند كه ميزبان ساكنان مهاجرت كننده از شهرها شده اند.
به گفته وي ،بررسي ها نشان مي دهد كه با توجه به وجود امكانات رفاهي مورد نياز در روستاهاي شهرستان گچساران ،تمايل ساكنان مناطق شهري براي برگشت به روستاها در چند سال اخير رو به فزوني بوده است.
بخشدار مركزي گچساران تصريح كرد: توجه به توسعه مناطق روستايي به عنوان يكي از شاخص هاي اصلي توسعه يافتگي كشور از راهبردهاي دولت تدبير و اميد است.
استلاحي ابراز داشت نگاه ويژه دولت به روستاها نه تنها با هدف توسعه روستايي بلكه با رويكرد جلوگيري از گسترش حاشيه نشيني و مهاجرت معكوس صورت مي گيرد.

**برنامه هاي در دست اجرا براي ادامه مهاجرت معكوس
فرماندار باشت گفت: طرح توسعه روستايي در 26 روستاي پر جمعيت و داراي شرايط محيطي خاص مانند نزديكي به رودخانه در اين شهرستان در دست اجراست.
سيد مسعود حسيني اظهار داشت: اين طرح با مشاركت يك مشاور اقتصادي و برخي دستگاه هاي اجرايي مرتبط اجرا مي شود.
وي بيان كرد: براساس طرح توسعه اقتصادي روستاهاي باشت پس از انجام بازديدهاي ميداني براي هر روستا 6 تا 10 طرح اقتصادي با توجه به ظرفيت ها تعريف مي شود.
فرماندار باشت تصريح كرد: مردم روستا يا سرمايه گذاران متقاضي با دريافت تسهيلات ارزان قيمت بانكي طرح هاي توليدي اشتغالزا اجرا خواهند كرد.
حسيني گفت: اولويت واگذاري اجراي طرح در وهله نخست با اهالي روستاها و در صورت نبودن متقاضي سرمايه گذاران غيربومي و بومي اقدام به اجراي طرح هاي اقتصادي در روستاهاي هدف مي كنند.
وي افزود: روستاهاي بوستان،سرابنيز، چاه تلخ، شوش،چم بلبل و آبدهگاه از جمله روستاهاي باشت هستند كه طرح هاي اقتصادي در آنها اجرا مي شود.
حسيني ابراز اميدواري كرد: با اجراي اين طرح ها و ايجاد فرصت هاي شغلي بتوان شاهد ارتقاي سطح معيشتي خانوارهاي روستايي اين شهرستان بود.

**طرح هاي اجرا شده
مدير جهاد كشاورزي گچساران گفت: دولت تدبير و اميد چهار هزار و 270 هكتار آبياري باراني و قطره اي از سال 1392 تاكنون در اين شهرستان اجرا كرده است.
علي مرادي افزود: از اين ميزان سه هزار و 656 هكتار آبياري باراني و 614 هكتار آبياري قطره اي است.
وي بيان كرد: تاكنون بيش از 10 هزار و 800 هكتار از زمين هاي كشاورزي اين شهرستان زير پوشش آبياري نوين رفته است.
مرادي اظهار داشت: براساس قانون 85 درصد از هزينه اجراي طرح هاي آبياري نوين از سوي دولت پرداخت مي شود و 15 درصد نيز سهم كشاورزان است.
وي ابراز كرد: به هر هكتار زمين زراعي بر اساس نياز 65 تا 100 ميليون ريال تسهيلات بلاعوض پرداخت مي شود.
مرادي تصريح كرد: با استفاده از سيستم آبياري نوين مصرف آب در هر هكتار حداقل 50 درصد كاهش مي يابد.

**چشم انداز آينده كشاورزي
نماينده مردم شهرستان‌هاي گچساران و باشت در مجلس شوراي اسلامي گفت: برنامه ريزي براي اجراي تامين آب كشاورزي 20 هزار هكتار زمين از ابتداي دولت تدبير و اميد تاكنون در دستور كار بوده است.
غلامرضا تاجگردون افزود: افتتاح طرح هاي تامين آب در چهار هزار هكتار از زمين هاي كشاورزي امامزاده جعفر و غورك باشت از مهمترين طرح هاي حوزه كشاورزي اين 2 شهرستان بوده است.
وي بيان كرد:برخي از اين طرح ها مانند آبرساني به زمين هاي كشاورزي باباكلان در آينده نزديك بهره برداري مي شود.
تاجگردون گفت: اين طرح ها 10 تا 70درصد پيشرفت فيزيكي دارند.
غلامرضا تاجگردون افزود: بخشي عمده‌اي از اين طرح‌ها در منطقه ليشتر،دژ سليمان، خيرآباد، باباكلان و خان احمد باشت در حال اجرا هستند.
وي ابراز داشت: شهرستان‌هاي گچساران و باشت 60 هزار هكتار زمين كشاورزي دارند كه تاكنون بيش از 12 هزار هكتار آن به آبياري‌ نوين مجهز شده است.
نماينده مردم شهرستان هاي گچساران و باشت در مجلس شوراي اسلامي بيان كرد: اتصال تعداد زيادي از روستاهاي اين 2 شهرستان به شبكه گاز ، آب ، اينترنت و توسعه راه هاي ارتباطي از سويي و پرداخت تسهيلات بانكي روستايي و عشايري زمينه زندگي توام با رفاه در روستاها را فراهم كرده و از سويي موجب برگشت روستائياني كه پيشتر به مناطق حاشيه اي شهر مهاجرت كرده بودند ،شده است.
با ادامه روند ايجاد زيرساخت هاي رفاهي در روستاها از يك سو و تبديل زمين هاي كشاورزي ديم به آبي در گچساران و باشت تا چند سال آينده جمعيت روستايي مهاجر اين دو شهرستان زندگي در حاشيه شهرها را ترك كرده و به روستاها برمي گردنند.
شهرستان هاي گچساران و باشت با حدود 150 هزار نفر جمعيت در جنوب كهگيلويه و بويراحمد قرار دارند.
گزارش از فرزانه شريفي
8143/1662