امروز 51 سال ميگذرد از آن هفدهم دي ماهي كه غلامرضا تختي، جهان پهلوان ايران درگذشت. از آن شب سرد زمستاني كه مدال آورترين كشتي گير ايران، فضاي رقابت را خالي كرد و به رقبايش «عادل آتان» ترك، «بوريس كولايف» روس و «پيتر بيلر» امريكايي اجازه داد تا از اين به بعد، با خيال آسوده، پايشان به تشك كشتي باز شود.
حالا نيم قرن از آن سال هاي خاص و از آن دوران مدالها، گذشته است، اما آنچه از «تختي »مانده، يك عنوان پر طمطراق «جهان پهلوان» است و يك خانهاي كه اين روزها، معلوم نيست سرو كارش با كيست! خانه فردي كه زماني در فهرست بهترينهاي فيلا قرار داشت و به عنوان يكي از مشاهير كشتي دنيا تقدير ميشد، حالا در وضعيتي قرار دارد كه خيليها ميپرسند، بعد ازچند ده سال آينده، چگونه قرار است نام پهلوانانمان را براي نسل هاي آينده حفظ كنيم؟! آنچه «تختي سال هاي دور» را «تختي» كرد نه مدالهايش بود و نه تعداد تشكهايي كه دستش را به نشانه بوسه روي آنها زده بود. تختي نامش مرام داشت، اسمش كه ميآمد، تشكهاي كشتي نه از «ترس بازندگي» كه از «شوق پهلواني» زير پايش فرش ميشد تا به دنيا نشان دهد كشتي فقط «يك فن» نيست يك «روش زندگي» است.
ما، اما در قبال او كم گذاشتهايم، قديميترين باشگاه كشتي (باشگاه پولاد) را كه زماني فرزند رجب خان، (پدر تختي) اولينهاي فن و تكنيك را از استادش «حبيبالله بلور» ياد گرفت به باشگاه بيليارد تبديل كردهايم و خانهاش را به جاي موزه كشتي به يك كارگاه تريكوبافي!
*شهرداري توجهي به خريد خانه پدري تختي ندارد
حجت نظري، عضو شوراي اسلامي شهر تهران در جلسه ديروز شورا در تذكر پيش از دستور خود با بيان اين كه در آستانه سالگرد فوت «جهان پهلوان تختي» قرار داريم، از وضعيت خانه و باشگاه تختي انتقاد كرد. او گفت: متأسفانه خانه پدري تختي و زورخانه پولاد از وضعيت مناسبي برخوردار نيستند.
اين در حالي است كه خانه پدر تختي ميتواند به خانه موزه كشتي تبديل شود.وي با اشاره به اين كه متأسفانه خانه پدري تختي به كارگاه تريكوبافي تبديل شده است و زورخانه پولاد نيز به باشگاه بيليارد تغيير كاربري داده است، در اين باره، اضافه كرد: در بودجه امسال 35 ميليارد ريال براي تملك خانه و زورخانه تختي اختصاص داده شده بود، اما شهرداريهاي مناطق 11 و 12 به اين مهم توجه نكردند.
*اختصاص سه و نيم ميليارد تومان براي خريد خانه تختي و باشگاه پولاد
علي محمد سعادتي شهردار منطقه 12 البته حرفهاي جالبي درباره خانه موسوم به «خانه پدري تختي» دارد. او به «ايران» ميگويد كه تاكنون هيچ مدرك مستندي دال بر مالكيت تختي يا مرحوم پدرش بر اين خانه ارائه و تاييد نشده است و حرفها بيشتر بر پايه شنيدهها و گمانه زني هاست. البته او انكار نميكند كه ممكن است مرحوم تختي چند وقتي را در اين خانه سكونت كرده باشد كه آن هم هيچ سند تاريخي ندارد.
وي با بيان اينكه سند مالكيت اين خانه به نام شخص ديگري است، ميگويد: اين خانه حدوداً 700 متر است كه بخشي از اين خانه كارگاه تريكوبافي است و البته سند تجاري و كارگاهي دارد و بخش ديگر آن مسكوني است.
سعادتي با انتقاد از بودجهاي كه شورا براي خريد و تملك اين خانه در سال گذشته مصوب كرده است، ميگويد: شورا براي خريد اين خانه و همچنين باشگاه پولاد در منطقه 12، 3 و نيم ميليارد تومان مصوب كرده، درحالي كه يك و نيم ميليارد تومان براي خريد چنين خانهاي به هيچ وجه كافي نيست و تقريباً بايد به سه برابر افزايش يابد.
اگر پيش از اين كار كارشناسي دقيقي انجام شده بود، قطعاً اين اعتبار اختصاص نمييافت. البته مالك هم از اين وضعيت خبري استفاده كرده و به خاطر فشارهايي كه براي خريد خانه وجود دارد، نرخ خانه را بسيار بالا پيشنهاد ميدهد كه تملك آن در توان شهرداري نيست.
وي با بيان اينكه تاكنون جلسات متعددي را با مالك خانه برگزار كردهايم، اما درباره قيمت، به توافق نرسيديم، تأكيد ميكند: براين اساس به دنبال خريد زورخانه كوچكي كه محل تمرين مرحوم تختي بوده و در خيابان تختي قرار دارد و به تأييد اهالي محل هم رسيده، هستيم. شهرداري ميخواهد اين زورخانه و زمين مجاور آن را تملك كرده و كلنگ آن را به نام زورخانه و موزه محله تختي بزند.
شهرداري مصر به خريد باشگاه پولاد است، ذي نفع اجازه نميدهد
اگرچه عمده گلايههاي حجت نظري به شهرداري تهران بر ميگردد، اما «آرش لالويي»، رئيس اداره املاك شهرداري منطقه 11 حرفهاي ديگري دارد. او معتقد است كه شهرداري تلاشهايي را انجام داده، اما ذي نفع به علت تصور غلطي كه از توافق با دولتيها دارد، فعلاً زير بار اين معامله نرفته است. ا
و در گفتوگو با «ايران» با بيان اينكه حدود دو هفته پيش، جمعي از اعضاي شوراي شهر با همراهي نصر الله آباديان، شهردار منطقه11 از اين باشگاه بازديد كردند، گفت:عزم شهرداري بر اينست كه خانههاي تاريخي و قديمي را خريداري كند، چراكه معتقديم سازمان ميراث فرهنگي توانايي بازسازي و خريد اين خانهها را ندارد.وي ادامه داد: در سال هاي گذشته هم ،شهرداري براي خريد باشگاه تختي اقدام كرده بود. اما اين باشگاه دو قسمت دارد كه يك بخش آن دست مالك و بخش ديگر آن دست ذي نفع است.
مالك هماكنون ايران نيست و متأسفانه ذي نفع هم با شهرداري راه نميآيد. ما چندين بار به ذي نفع فرصت داديم تا ملك كارشناسي شده و قيمتگذاري كنيم، اما ايشان هر بار ممانعت ميكند. اين هفته دوباره قرار است با شهردار جلسه بگذاريم و در اين باره با ذي نفع صحبت كنيم. ايشان حتي حرفي درباره قيمت پيشنهادي خود هم نميدهد و ما نيز چون كارشناسي نكردهايم، نميتوانيم قيمتگذاري كنيم و اعتباري براي اين ملك در نظر بگيريم.
به گفته لالويي، اين باشگاه حدود 351 متر است و قيمت منطقه نيز در حدود 15-10 ميليون تومان است.
وي با بيان اينكه شهرداري همچنان به دنبال خريد است، گفت: اين ملك هماكنون به باشگاه بيليارد تبديل شده و در ابتداي خيابان وحدت اسلامي قرار دارد. اما چون توافق دو وجهه است، امكان رايزني وجود ندارد. چراكه ذي نفع، هرگونه صحبت با مالك را منوط به توافق با خودش كرده است.
لالويي با بيان اينكه بالغ بر 12-11 خانه تاريخي در منطقه 11 وجود دارد، گفت: شهرداري هفته پيش خانه مينايي را در منطقه منيريه خريداري كرد.
روزنامه ايران
9353
تهران- روزنامه ايران روز دوشنبه در گزارشي وضعيت خانه تختي و تملك آن بررسي كرده است.