«غلامرضا میری» روز یكشنبه در گفت و گو با خبرنگار اقتصاد ایرنا افزود: با توجه به شرایط اقتصادی، نوسان نرخ ارز و افزایش هزینه های تمام شده تولید امسال قیمت هر كیلوگرم زعفران بین 6 تا 10 میلیون تومان معامله می شود در حالی كه سال گذشته قیمت این محصول بین چهار میلیون و 200 هزار تومان تا پنج میلیون و 400 تومان بود.
وی با بیان اینكه عرضه و تقاضا تعیین كننده قیمت زعفران است، اظهار داشت: با وجود افزایش 2 برابری نرخ تولید، بهای این محصول با توجه به افزایش هزینه های تمام شده تولید، منطقی نیست.
وی اضافه كرد: سال گذشته نرخ پاكسازی هر كیلوگرم زعفران از 100 كیلوگرم گل برای هر كارگر بین 500 تا 700 تومان بود اما اكنون دستمزد كارگری روزانه برای پاك كردن هر كیلوگرم زعفران بین 15 تا 20 هزار تومان است.
«هر كارگر روزانه حداقل 3 كیلوگرم زعفران پاك می كند كه مبلغ دریافتی ماهانه بین 1.5 تا 2 میلیون تومان می شود؛ این تنها هزینه كارگری بابت پاكسازی زعفران است.»
رییس اتحادیه صادركنندگان زعفران گفت: وزارت جهادكشاورزی پیش بینی كرده امسال 380 تا 400 تن زعفران در سطح 121 هزار هكتار از اراضی 23 استان كشور تولید شود.
وی با یادآوری اینكه ایران به دلیل میزان تولید همچنان رتبه نخست تولید و صادرات زعفران را در جهان دارد، افزود: صادرات زعفران ایرانی از ابتدای سال تاكنون نسبت به مدت مشابه سال گذشته 46 درصد رشد داشته است كه از لحاظ ارزشی مبلغ قابل توجهی خواهد بود.
میری گفت: قیمت هر كیلوگرم زعفران در بازارهای جهانی بین 600 تا 1400 دلار معامله می شود و امیدواریم با توجه به تعدیل نرخ پایه زعفران از 1450 دلار به 1070 دلار، صادرات این محصول افزایش مطلوبی پیدا كند.
نایب رییس شورای ملی زعفران تصریح كرد: البته به دلیل شرایط اقتصادی فعلی و نوسان نرخ ارز، برخی از خریداران زعفران مبادلات ریالی انجام می دهند.
وی سرانه مصرف ماهانه زعفران را بین سه تا پنج دانست و گفت: پیش از این سرانه مصرف زعفران برای هر ایرانی كمتر از یك گرم بوده كه افزایش بیش از 2برابری بهای این محصول سبب كاهش مصرف داخلی این محصول شده است.
میری اضافه كرد: البته ایرانی ها اغلب زعفران را به عنوان یك كالای لوكس و فانتزی برای تزئین غذا استفاده می كنند در حالی كه این گیاه دارویی مصارف خاصی برای كنترل برخی بیماری ها دارد و لازم است به عنوان یك كشور تولید كننده این محصول بتوانیم مصرف داخلی آن را نیز افزایش دهیم.
به گزارش ایرنا، در سال های اخیر ظرفیت تولید زعفران در ایران بیش از 300 تن در سال رسیده است در حالی كه در سال 1368 میزان تولید این محصول 30 تن در سال بود.
حدود 80 تن از زعفران تولیدی به مصرف داخلی می رسد و بقیه به كشورها هدف صادر می شود.
پارسال قیمت زعفران به شدت كاهش یافت و به كمتر از سه میلیون تومان برای هر كیلوگرم رسید تا جایی كه سازمان مركزی تعاون روستایی به نمایندگی از وزارت جهادكشاورزی در قالب خرید حمایتی نزدیك به 67 تن زعفران را در گریدهای نگین، شبه نگین، پوشال مرغوب و پوشال معمولی خریداری كرد.
سازمان مركزی تعاون روستایی در سال زراعی 97 - 1396 به مدرن سازی بازار زعفران (بازار فیزیكی، گواهی سپرده كالایی و بازار بورس آتی) و استانداردسازی محصول دست زد؛ به گونهای كه براساس گمانهزنیهای دفتر بازرگانی این سازمان، بیش از 250 تن زعفران به ارزش تخمینی بیش از 352 میلیون دلار زعفران به بازارهای بین المللی با متوسط قیمت كیلویی حداقل 970 دلار و حداكثر 1300 دلار صادر شده است.
اقتصام**9186*2025
نایب رییس شورای ملی زعفران:
رشد 2 برابری قیمت زعفران كفاف هزینه های تولید را نمی دهد
۱۷ دی ۱۳۹۷، ۹:۳۷
کد خبر:
83161394
تهران- ایرنا- با اینكه بهای هر كیلوگرم زعفران در یك سال اخیر بیش از 2 برابر رشد داشته است اما نایب رییس شورای ملی زعفران می گوید قیمت فعلی نیز كفاف هزینه های تمام شده تولید را نمی دهد.