۱۸ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۴۴
کد خبر: 83163167
T T
۰ نفر

اما و اگرها درباره فیلترینگ اینستاگرام

۱۸ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۴۴
کد خبر: 83163167
اما و اگرها درباره فیلترینگ اینستاگرام

تهران-ایرنا- با مطرح شدن موضوع فیلترینگ اینستاگرام در روزهای اخیر، همچنان رسانه های داخلی به گمانه‌زنی‌های مختلف در مورد فیلتر این شبكه اجتماعی، پرداخته و در گزارش های خود معایب و مزایای فیلترینگ شبكه های اجتماعی را بررسی كرده اند.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی 24 ساعت گذشته روزنامه ها، خبرگزاری ها و تارنماهای داخلی نشان می دهد همزمان با گمانه ‌زنی‌های مختلف در مورد فیلتر شبكه اجتماعی اینستاگرام برخی رسانه های اصلاح طلب به مخالفت با فیلترینگ اینستاگرام پرداخته و برخی خبر دادند كه هیچ بحثی مبنی بر فیلتر اینستاگرام در كارگروه مصادیق مجرمانه یا شورای عالی فضای مجازی یا دستگاه قضایی مطرح نیست.
این رسانه ها فیلتركردن سایر شبكه‌های اجتماعی را بی ‌نتیجه و ناكارآمد دانستند و بهترین راهكار مقابله با مشكلات فضای مجازی را افزایش سواد رسانه‌ای مردم و فرهنگ سازی برشمردند .
اگرچه موضوع فیلترینگ اینستاگرام در رسانه های منتسب به طیف اصولگرا بازتاب چندانی نداشت اما برخی از رسانه هایی كه به این موضوع پرداخته اند با فیلترینگ شبكه های اجتماعی مخالفت كرده و برخی این سوال را طرح كرده اند كه با وجود فعالیت صدها پیام‌رسان و شبكه‌ اجتماعی، چرا فیلتر یك پیام رسان خاص برای طیف موسوم به اصلاح‌طلب تا این اندازه مهم شده است؟

رسانه های اصلاح طلب
-----------------
**مخالفت با فیلترینگ شبكه های اجتماعی
خبرگزاری ایسنا در مطلبی به نقل از «محمدمهدی تندگویان» معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان نوشت: فیلترینگ در كشور، بارها در مورد شبكه‌های اجتماعی از جمله توئیتر تا تلگرام اعمال شده و در حال حاضر نیز به اینستاگرام رسیده است. در مورد فضای مجازی هم «شورای فضای مجازی» و هم نهادهای نظارتی مثل پلیس فتا و ... تشكیل شده است. در شبكه‌های مجازی مانند اینستاگرام و توئیتر و ... ممكن است تنها تعدادی از افراد استفاده‌های غیرمجاز و غیراخلاقی كنند. این همه قانون و شورا در كشور مشغول فعالیت هستند و می‌توانند با متخلفان برخورد كنند، پس چرا باید یك بستر را فیلتر كنیم؟ این یك سوال اساسی است كه چرا این اتفاق در حال رخ دادن است و این نهادها چه مسئولیتی دارند؟ اگر كاری نمی‌كنند، این نهادها را جمع كنیم و به جای آنها یك «موسسه فیلترینگ» باز كنیم و هر اتفاقی كه افتاد به سرعت شبكه‌های مجازی را فیلتر كنیم.

روزنامه همشهری در مطلبی می نویسد: فیلترینگ راهكاری است كه از سال‌ها پیش برای جلوگیری از دسترسی شهروندان به محتوای نامناسب در كشور پا گرفت اما حالا حتی كسب‌ و‌كارهای داخلی را نیز به‌ طور جدی درگیر كرده است. نامشخص ماندن روال فیلترینگ و دشواری‌های پیگیری قضایی سایت ‌ها و پلتفرم‌ های محكوم، جزو مشكلات نوظهوری هستند كه به جای بهتر‌كردن فضا، عملا باعث سنگ‌اندازی‌های جدی شده‌اند.
این روزنامه در ادامه گزارش خود نوشت: در طرف مقابل، با گسترش فیلترشكن‌ها عملا نه ‌تنها شبكه‌های اجتماعی فیلتر شده بلكه به‌ خاطر رواج استفاده از فیلترشكن‌ها، سایت‌های غیراخلاقی نیز با سهولت بیشتری در اختیار مخاطبان، به‌ خصوص كودكان و نوجوانان قرار گرفت. همچنین جهش استفاده از فیلترشكن‌ها در كشور به ‌ویژه با گسترش فیلترینگ و مثلا بستن تلگرام، عملا امنیت بسیاری از كاربران ایرانی را در خطر قرار داده است. تجربه نشان می‌دهد، راهكار قدیمی فیلترینگ جواب نمی‌دهد و باید از تجربه‌های جهانی برای راه‌حل‌های جدید استفاده كرد.

روزنامه آفتاب یزد در گزارشی بیان داشت: مطرح شدن دوباره‌ خبر فیلترینگ اینستاگرام با عكس‌ العمل گسترده مردم در شبكه ‌های اجتماعی همراه بود. برخی از كاربران در كنار اینكه این كار را مانند فیلتركردن سایر شبكه‌های اجتماعی بی ‌نتیجه و ناكارآمد دانستند، با طرح سوالی از زاویه‌ای دیگر به این موضوع پرداختند؛ سوال این بود كه چرا فیلترشكن ‌ها اغلب رایگان و با هزینه ‌ای ناچیز در دسترس عموم هستند؟! از طرفی برخی در ایران تلاش و تاكید فراوانی بر روی فیلترینگ همه‌ شبكه‌های اجتماعی دارند. با نگاهی اجمالی به این بد‌افزار كه برای ما ایرانی‌ها به یك نرم‌ افزار پر استفاده و شاید هم مفید تبدیل شده، به دو مورد مشخص پی می‌بریم؛ اول اینكه با جست و جویی ساده در گوگل صدها سایت ارائه فیلترشكن با چند دسترسی را می‌توانید تهیه كنید. مورد دوم، تبلیغات فارسی است كه بعد از نصب فیلترشكن‌ها بر روی گوشی ظاهر می شوند! ... این در حالی است كه بسیاری از مدافعان فیلترینگ فضای مجازی، مسدود سازی این رسانه‌ها را راهی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی عنوان می ‌كنند!

روزنامه قانون در گزارشی نوشت: این روزها حواشی بیشتر از متن در كشور غلبه یافته است و برخی به جای رسیدگی به مسائل اصلی حاشیه‌هایی را ایجاد می‌كنند كه ذهن مردم را درگیر خود می‌كند. این روزها بحث فیلترینگ اینستاگرام داغ شده است و بی‌شك سانسور به اندازه آزادی بی‌ ضابطه بد است. مساله‌ای كه سال گذشته در چنین روزهایی در مورد اَپ دیگری به نام «تلگرام» داغ بود و در نهایت نیز به دستور قوه قضاییه تلگرام فیلتر شد ولی نتیجه‌ای كه دنبال می‌شد، به دست نیامد. حالا پس از یك سال بحث فیلترینگ «اینستاگرام» مطرح است فیلتری كه روی تلگرام جواب نداد.

روزنامه آرمان در گزارشی با عنوان «اقرار به اشتباه فیلترینگ» نوشت: «احمد بیگدلی» عضو كمیسیون اجتماعی مجلس گفت مسدودسازی فضای مجازی اشتباه است، زیرا استفاده از آن امروز به یك نیاز اساسی تبدیل شده، نمی‌توان آن را مسدود كرد و راه‌های دسترسی به فضای مجازی به تعداد انسان‌ها وجود دارد. بهترین راهكار مقابله با مشكلات فضای مجازی افزایش سواد رسانه‌ای مردم و فرهنگ سازی است. تا زمانی كه اپلیكیشن‌ها، نرم‌افزارها و گوشی‌های گوناگون و دیگر امكانات ارتباطی دست مردم است بهترین راه كنترل و هدایت مردم به سمت توسعه، آموزش استفاده بهینه از این وسایل و فرهنگ سازی است. باید دید كه دلیل رفتن مردم به سمت فضای مجازی چیست و چرا جوانان به طور میانگین روزانه چندین ساعت را در فضای مجازی وقت صرف می‌كنند.

تارنمای اعتماد آنلاین می نویسد: 'محمدمهدی فرقانی' رییس سابق دانشكده علوم و ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی برای این موضوع راهكارهایی را پیشنهاد می كند. وی می گوید ابتدا باید مرجعیت رسانه‌های داخلی به مردم برگردد چرا كه من هم همچون سایر كارشناسان حوزه معتقدم مرجعیت این رسانه‌ها بی ‌رنگ شده است.در این سال ها حضور شبكه های اجتماعی فقط از منظر اخلاقی پرداخت شده و مساله امنیت در آن مغفول مانده است. فیلترینگ نه تنها دردی را دوا نمی ‌كند، بلكه تنها بحران را به كانالی غیرقابل شناسایی می‌فرستد كه اتفاقا راه مقابله با آسیب‌ها در آن كانال، دشوارتر هم می‌شود.

**زیان كسب و كارهای اینترنتی از فیلترینگ
«رضا الفت‌ نسب» دبیر انجمن صنفی كسب و كارهای اینترنتی در گفت وگو با خبرگزاری ایلنا نوشت: اگر قرار بر این است كه شبكه‌ های اجتماعی محبوب در كشور فیلتر شوند، قبل از فراگیر شدن در جامعه، اقدام به این كار شود تا كاربران و كسب‌ و‌ كار‌های نوپا از این اتفاق آسیب نبینند. اینستاگرام همیشه از نظر بخشی از حاكمیت، شبكه اجتماعی مضری تلقی ‌شده و از سوی بخش دیگر حاكمیت بستر مناسبی عنوان شده است كه دود این اختلافات و تضاد‌ها تنها به چشم كاربران و كسب ‌و كار‌های اینترنتی می‌رود. فیلترینگ اینستاگرام نمی‌تواند فعالیت كاربران را در این شبكه اجتماعی محدود كند و بدون شك این‌ كار باعث افزایش استفاده از فیلترشكن‌ها در بین كاربران ایرانی خواهد شد.

**رد شدن فیلترینگ اینستاگرام
«رمضانعلی سبحانی‌فر» عضو ناظر مجلس در كارگروه تعیین مصادیق محتوای مجرمانه در گفت و گو با خبرگزاری ایسنا عنوان كرد: هیچ بحثی مبنی بر فیلتر اینستاگرام در كارگروه مصادیق مجرمانه یا شورای عالی فضای مجازی یا دستگاه قضایی مطرح نیست. اخیرا افرادی كه هیچ مسئولیت رسمی در حوزه فضای مجازی و حوزه‌های مرتبط با آن ندارند درباره شبكه‌های اجتماعی به ویژه اینستاگرام صحبت‌هایی را مطرح كرده‌اند كه برداشت عمومی از این سخنان «فیلتر» این شبكه است در حالی كه اصلا چنین مسئله‌ای مطرح نیست.

رسانه های اصولگرا
.......................
**فیلترینگ، راه حل مناسبی نیست
به گزارش خبرگزاری مهر سیدبشیر حسینی عضو هیئت علمی دانشگاه صدا و سیما گفت: مطالعات دانشگاهی نشان داده كه فیلترینگ راه حل نیست. اكنون یك فیلترینگ اینستاگرام مطرح است و این باعث می‌شود دو قشر از اینستاگرام بروند. نخست مذهبی‌هایی كه دیدن سایت فیلتر شده را حرام می‌دانند و دوم، بخشی از جامعه سنتی اما ۹۰ درصد جامعه در اینستاگرام باقی می‌ماند... ما با فیلتر كردن تلگرام بزرگترین خدمت را به ضدانقلاب كردیم و آنها را در این پیام‌رسان با مردم تنها گذاشتیم.
(تارنمای تحلیلی خبری صراط نیز این گزارش را بازنشر داده است)

** اینستاگرام یك پیام رسان خاص از صدها پیام ‌رسان و شبكه‌ اجتماعی
روزنامه كیهان در ستون نگاهی به دیروزنامه‌های زنجیره‌ای با بیان اینكه روزنامه زنجیره‌ای آرمان در گزارشی به سنت همیشگی به تبلیغ پیام رسان ضد ملی تلگرام كه به اذعان كارشناسان در بزنگاه‌ها به ضرر اقتصاد و امنیت كشور عمل كرده است نوشت: فضای مجازی كلیتی است كه از صدها پیام‌رسان و شبكه‌های اجتماعی، صدها هزار سایت و وبلاگ و برنامه‌های آموزشی، سرگرمی و بازی تشكیل شده است. اگر امكان داشت مجموع این‌ها را احصا كرد رقمی بزرگ به دست خواهد آمد. حال در میان این همه چرا یك پیام رسان خاص برای طیف موسوم به اصلاح‌طلب تا این اندازه مهم شده است؟ آیا آن منافع چنان قابل توجه است كه این جماعت چشم‌هایشان را بر تمامی تبعات ویرانگر فرهنگی، امنیتی، سیاسی و اجتماعی این پیام رسان ببندند؟
این روزنامه در ادامه مطلب خود نوشت: حكومت‌ها هم با اعمال فیلتر در عرضه محتوای خطرناك، ناهنجار یا ضدفرهنگی محدودیت ایجاد می‌كنند و هم با فرهنگ‌سازی تقاضا و میل برای آن را در مخاطبان كم می‌كنند. پس اینكه اصلاحاتی‌ها یكی را لعنت و نفرین می‌كنند و آن دیگری را بیش از حد معمول می‌ستایند و برای توانایی قایل می‌شوند دلیلش یا عدم آگاهی و شناخت از ماهیت رسانه‌های جدید است و یا منافعی كه بر این طریق‌شان می‌دارد.

*گروه نشریات خبری
پژوهش**9160**1181**
۰ نفر