۱۹ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۴۷
کد خبر: 83164378
T T
۰ نفر

آلودگی هوا، همچنان دامنگیر چین

۱۹ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۴۷
کد خبر: 83164378
آلودگی هوا، همچنان دامنگیر چین

پكن- ایرنا- اگرچه دولت چین می گوید هوای برخی شهرهای كشور از جمله پایتخت در سال 2018 میلادی به مراتب بهتر از سال های قبل بوده است اما میزان‌ آلاینده های خطرناك در شهرهای مختلف این كشور بخصوص نواحی شمالی و شرقی، همچنان نگران كننده است.

به گزارش ایرنا آمارها نشان می دهد شاخص آلودگی در 10 شهر چین در ماه گذشته میلادی 12 درصد بیش از ابتدای سال بوده است موضوعی كه نشان می دهد اوضاع برای شهروندان این شهرها اصلا مطلوب نیست.
افزون بر این میزان آلاینده های بسیار خطرناكی نظیر تولیدات فولادی، ذغال سنگ و آلومینیوم در ماه های پایانی سال 2018 میلادی هم حدود 107 درصد بیشتر شده است.
در استان هایی مانند 'خه نن' در چین كه دارای بخش ها و مراكز صنعتی بسیار آلوده كننده هستند آلودگی بالای هوا، معضل بزرگی شده است و دولت های محلی می گویند به دنبال راه هایی دیگر برای رشد اقتصادی هستند كه با محیط زیست سازگاری داشته و كمتر باعث آلودگی شود.
یكی از این راه ها این است كه استفاده از منابع ذغالی در مناطق شمالی و صنعتی كشور چین كاهش یابد و به جای آن مردم به سمت استفاده از انرژی های پاك بروند كه این مستلزم ایجاد خطوط لوله برای انتقال سوخت گاز طبیعی است.
گزارش ها نشان می دهد در استان 'خه نن' در شمال چین حدود 9 شهر در پایان سال 2018 میلادی، آلودگی فزاینده را تجربه كرده اند و تصاویر منتشر شده در رسانه های چین هم نشان می دهد كه آلودگی و غبار خاكستری مناطق زیادی از این استان را كه 95 میلیون نفر جمعیت دارد دربر گرفته است.
حدود 80 شهر در مناطق شمالی و شرقی چین اعلام كرده اند كه در سال های اخیر همیشه در فصول مختلف سال بخصوص در زمستان كه استفاده از ذغال سنگ افزایش می یابد شاهد آلودگی شدید بوده اند و امیدوارند با برنامه ریزی های جدید حدود 3 درصد از آلودگی در فصل زمستان امسال كاهش یابد.
استاندارد هوای خوب در چین بین 25 تا 35 میكرگرم در هر متر مكعب است اما در چین این رقم بین 3 تا 10 برابر در طول یك سال افزایش می یابد و در برخی مواقع شاخص آلودگی به 500 تا 900 میكروگرم در هر متر مكعب می رسد كه باعث می شود هشدار قرمز صادر شود.
در استان 'خه بی' در شمال چین كه نزدیك به شهر پكن است و یكی از اصلی ترین مناطق آلوده شمالی چین محسوب می شود مسئولان به دنبال كاهش 14 میلیون تن از تولید فولاد و 9 میلیون تن از تولید ذغال سنگ در سال 2019 میلادی هستند و سال گذشته میلادی هم به همین میزان كاهش تولید داشته اند.

** معرفی مسئولان بد قول به مردم
دولت چین در حال بازرسی از شهرهای مختلفی است كه در سراسر كشور اقدامات اساسی برای جلوگیری از آلودگی هوا انجام نداده اند.
بر اساس برنامه جدید دولت، این شهرها به مردم معرفی می شوند و در عین حال به شهرت آنها لطمه می خورد و معرفی آنها باعث شرمساری مقام های دولت های محلی می شود كه نتوانسته اند اقدامات موثری برای مقابله با آلودگی هوا انجام دهند.
برنامه معرفی شهرهای آلوده در استان های 'خه بی'، 'خه نن' و 'شاندونگ' در شمال، مركز و شرق چین در حال اجرا است و تاكنون نام 6 شهر در این استان ها به عنوان شهرهای آلوده و ناكام در اجرای برنامه های آلودگی زدایی اعلام شده است.
وزارت حفاظت از محیط زیست چین در بخشنامه ای آورده است ما این شهرها را معرفی و مسئولان را شرمسار می كنیم تا بدانند باید برنامه های مقابله با آلودگی هوا را به طور جدی اجرا كنند.

** مرگ و میر ناشی از آلودگی
تحقیقات نشان می دهد اگر آلودگی هوا در چین كاهش یابد، در طول یك سال از مرگ سه میلیون نفر جلوگیری خواهد شد در سال 2013 این رقم مرگ و میر بر اثر آلودگی در چین ثبت شده بود.
دانشمندان و محققان چینی تحقیقات خود را در باره آلودگی هوا و اثر آن بر روی سلامت عمومی انجام داده و تصریح كرده اند این موضوع به طور مستقیم بر مرگ و میر مردمی اثرگذار است.
بر این اساس تحقیقات صورت گرفته ثابت می كند نزدیك به سه میلیون نفر در سال در چین جانشان را به دلیل ابتلا به امراضی از دست می دهند كه كاملا با آلودگی هوا مرتبط است.
موضوع آلودگی هوا در چین یكی از بحث برانگیز ترین مسایل در سال های اخیر محسوب می شود و تقریبا به طور روزمره از طریق رسانه ها و نرم افزارها در این باره اطلاع رسانی می شود.

**فناوری در خدمت نظارت بر آلودگی
برای اولین بار، چین شبكه ای را ایجاد كرده است كه بر اساس آن می توان از داده های ماهواره ای و لیزری برای شناسایی و نظارت بر آلودگی هوا استفاده كرد.
در واقع شبكه ای ایجاد شده است كه فعلا در پكن از آن استفاده می شود در این سیستم از طریق ماهواره ها و رادارهای لیزری كه روی سكوهای زمینی نصب شده اند بر آلودگی هوا در این شهر و مناطق اطراف نظارت می شود.
مناطق پیرامونی شهر پكن كه بیش از 20 میلیون نفر جمعیت دارد شامل استان 'خه بی' و شهر 'تیان جین'، از جمله آلوده ترین نواحی كشور محسوب می شوند.
این شبكه در شرایطی ایجاد می شود كه دستكم با شروع سال جاری میلادی مسئولان شهر پكن از سرمایه گذاری یك میلیارد و 500 میلیون دلاری برای كاهش آلودگی خبر داده اند.
شهر پكن زمستان های خشك و كم بارانی دارد و بندرت در آن برف می بارد و به همین سبب در این فصل، آلودگی بسیاری از مناطق این شهر و نواحی اطراف را در بر می گیرد.
شبكه ایجاد شده در واقع دارای سامانه های كنترل از راه دور است و با استفاده از ماهواره ها و سامانه های لیزری آن، می توان آلودگی را در اطراف پایتخت ردیابی كرد.
روزنامه علوم و فنون چین می نویسد این كشور حالا دارای شبكه كنترل از راه دور و سامانه های نظارتی آب و هوایی است كه به بیشتر ماهواره های كشور مرتبط شده است.
شبكه ایجاد شده در واقع دارای سامانه های كنترل از راه دور است و با استفاده از ماهواره ها و سامانه های لیزری آن می توان آلودگی را در اطراف پایتخت ردیابی كرد.
روزنامه علوم و فنون چین می نویسد كه این كشور حالا دارای شبكه كنترل از راه دور و سامانه های نظارتی آب و هوایی است كه به بیشتر ماهواره های كشور مرتبط شده است.

** فرار مردم از شهرهای بزرگ
با اجرای اصلاحات و سیاست درهای باز در چین در چهار دهه گذشته، زندگی مردم بهبود یافته اما به همان نسبت چالش های اجتماعی و اقتصادی آنها بیشتر شده است.
بخصوص با شدت گرفتن آلودگی هوا در شهرهای بزرگی نظیر پكن و یا شانگهای و البته بیش از 70 شهر دیگر در سراسر چین، بسیاری به دنبال خروج از این مناطق هستند.
شمار زیادی از مردم در نظرخواهی های مختلف گفته اند ترجیح می دهند در شهرهایی زندگی كنند كه فشار و اضطراب كمتری در آنها ایجاد می كند.
روزنامه جوانان چین در نظرسنجی كه صورت داده به این نتیجه رسیده است بیشتر از 61 درصد از مردم این كشور می خواهند در شهرها و مناطقی زندگی كنند كه فشار زندگی بر آنان كمتر است و زندگی آنها با آرامش همراه است.
فقط نزدیك به 35 درصد از كسانی كه در نظرخواهی شركت كرده اند گفته اند ترجیح می دهند در شهرهای بزرگ با شرایط سخت تر و فشارهای بیشتری زندگی كنند اما فرصت های زیادی در اختیار داشته باشند.
نهایتا اینكه معضل آلودگی به رغم سرمایه گذاری های كلان و پیشرفت های فنی هنوز گریبان شهرهای بزرگ و استان های چین را رها نكرده است و این چالش به گفته دانشمندان و كارشناسان از سال های قبل بتدریج شكل گرفته است و برای رفع آن نیز سال ها زمان نیاز خواهد بود.
آساق**231**1904**