به گزارش ایرنا، «حفیظ الله هاشمی» سخنگو و عضو كمیسیون مستقل انتخابات افغانستان دیروز در یك شبكه تلویزیونی حاضر شد و از مردم به دلیل تأخیر در اعلام نتایج انتخابات عذرخواهی كرد و گفت كه نتیجه اولیه انتخابات حوزه كابل را تا پایان روز شنبه اعلام می كند اما آن وعده تاكنون محقق نشده است و برخی از منابع آگاه امروز یكشنبه از تعویق این وعده به یك زمان نامعلوم خبر داده اند.
انتخابات مجلس افغانستان پس از سه سال تأخیر در روزهای 28 و 29 مهر ماه گذشته در 32 استان از جمع 34 استان این كشور برگزار شد كه از این فرآیند حجم زیادی نارسایی گزارش شد كه در آن عدم توانایی مدیریت كارمندان كمیسیون انتخابات، چالش های فنی و بروز تقلب دیده می شود.
كمیسیون انتخابات افغانستان پس از پایان روند رای گیری بسیاری از این نارسایی ها را پذیرفت و تایید كرد كه كوتاهی هایی در جریان برگزاری انتخابات ، شمارش و انتقال آرا رخ داده و تقلب هایی هم صورت گرفته است كه كمیسیون متعهد شد تا آرای مخدوش را از آرای پاك جدا ساخته و نمایندگان واقعی را به مجلس اعزام كند.
كمیسیون رسیدگی به شكایت های انتخاباتی افغانستان هم از ثبت تعداد زیادی شكایت علیه كارمندان كمیسیون و نامزدن خبر داد و گفت كه هزاران شكایت به این كمیسیون رسیده و بر اساس همین شكایت ها بود كه نتیجه انتخابات حوزه كابل را بطور كامل باطل اعلام كرد.
این حركت كمیسیون رسیدگی به شكایت در مورد كابل با واكنش كمیسیون مستقل انتخابات مواجه شد و تصمیم آنها را خلاف قانون خواند و آن را نپذیرفت و با میانجیگری دولت و نهاهای ناظر پس از یك نشست مشترك ، كمیسیون رسیدگی به شكایات از تصمیم خود منصرف شد و دستور بازشماری آرای صدها مركز رای گیری در كابل را صادر كرد.
اما احزاب سیاسی افغانستان از اول تأكید كردند كه آرای بدون ثبت بیومترك را هرگز نمی پذیرند و كمیسیون هم باید تنها به آرای ثبت شده با دستگاه بیومتریك اعتبار دهد.
احزاب سیاسی افغانستان در روزهای اخیر از دولت خواسته اند كه اصلاحات جدی را در مدیریت كمیسیون بوجود آورد زیرا كمیسیون كنونی توانایی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری پیشرو را كه قرار است در 29 تیر ماه سال آینده برگزار شود، ندارد و هشدار داده اند كه اگر اصلاحات در كمیسیون اعمال نشود با این كمیسیون به طرف انتخابات ریاست جمهوری نخواهند رفت.
مجلس افغانستان هم مصوبه ای را تایید كرد كه تنها به آرای ثبت شده با دستگاه های بیومتریك اعتبار داده شود و هرگونه رای بدون ثبت این دستگاهها باطل شناخته شود.
در همین ارتباط شماری از اعضای مجلس افغانستان و ناظران انتخاباتی كارمندان بلند پایه كمیسیون را متهم به فساد مالی و اخلاقی كردند و از فروپاشی اعتبار كمیسیون در نزد افكار عمومی هشدار داده اند.
«علی اكبر قاسمی» نماینده استان غزنی در مجلس و معاون كمیسیون امور دفاعی مجلس به یكی از رسانه های افغانستان گفت كه اعضای كمیسیون انتخابات با معضل فساد مالی مواجه اند و شماری هم پا را فراتر گذاشته و با فساد اخلاقی روبرو اند.
قاسمی گفت كه برخی از كارمندان مرد كمیسیون انتخابات از كارمندان زن این كمیسیون تقاضاهای نامشروع داشته اند و حتی از نامزدان زن هم تقاضای هایی این چنینی صورت گرفته است.
وی هشدار داد كه اگر جلو چنین فسادهایی در كمیسیون گرفته نشود ، اعتبار كمیسیون با خطر فروپاشی مواجه خواهد شد.
دیروز در استان «هرات» در غرب افغانستان هم شماری از نامزدان معترض در مقابل استانداری همراه با هواداران خود تظاهرات كردند و هشدار دادند كه اگر به اعتراض های آنها بطور جدی رسیدگی صورت نگیرد و آرای سیاه از سفید جدا نشود، دروازه استانداری را خواهند بست.
«احمد علی جبرئیلی»، یكی از نامزدان معترض هرات مدعی شده است كه در انتخابات مجلس 350 هزار رأی در این استان جمع شده كه 170 هزار رای تقلبی بود و این كار هم توسط كارمندان كمیسیون صورت گرفته است.
وی هشدار داد كه اگر به خواسته های آنها رسیدگی نشود نه تنها نتیجه انتخابات مجلس را نمی پذیرند، انتخابات پیشروی ریاست جمهوری را هم تحریم خواهند كرد.
تظاهرات های مشابه هرات تاكنون در واكنش به نتایج ابتدایی انتخابات مجلس در استان های بلخ، پكتیا، ننگرهار، بغلان و شماری دیگر برگزار شده است.
در پی همین اعتراض ها و عملی نشدن تقویم انتخابات مجلس توسط اعضای كمیسیون بود كه باعث شد نه تنها نامزدان، مجلس نمایندگان و مجلس سنا، نهادهای ناظر انتخاباتی و احزاب بلكه شمار زیادی از مردم هم نسبت به توانایی كمیسیون برای پاك كردن آرای مخدوش از آرای پاك دچار شك و تردید شده اند.
روز گذشته در رسانه های افغانستان مطالبی به نقل از منابع نزدیك به كاخ ریاست جمهوری منتشر شد كه از قصد انجام عزل و نصب های تازه در كمیسیون مستقل انتخابات خبر می داد.
خبرگزاری صدای افغان موسوم به «آوا» دیروز شنبه در گزارشی نوشت كه قرار است اعضای رهبری كمیسیون تا قبل از انتخابات ریاست جمهوری در 29 تیر ماه آینده بركنار و افراد جدیدی جای آنها گماشته شود.
«یوسف رشید» عضو كمیته پیشین گزینش اعضای رهبری كمیسیون و رئیس نهاد «انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان» كه به اختصار «فیفا» خوانده می شود ؛ بیان داشته كه رئیس جمهوری صلاحیت قانونی برای بركناری اعضای كمیسیون را دارد و در صورتی كه كمیسیون مرتكب جرم و نقض قانون شود، وی می تواند آنها را عزل و افراد دیگری به جای آنها معرفی كند.
به گفته رشید عدم برگزاری به موقع انتخابات شورای استانی، عدم نشر فهرست رأی دهندگان، محرومیت شماری از مردم از حق رأی دهی و چندین مورد كاستی دیگر نشان دهنده نقض قوانین از سوی كمیسیون مستقل انتخابات بشمار می روند كه فرصت را برای بركناری آنها مساعد می سازد.
اكنون كه كمیسیون نتوانسته است پس از نزدیك به سه ماه نتیجه ابتدایی انتخابات مجلس را اعلام كند، ناتوانی این تیم بیش از گذشته خود را آشكار كرده و با اشتباهاتی كه هر روز بر فهرست گذشته افزوده می شود، فرصت برای بهبود اعتبار كمیسیون در جامعه تنگ تر شده و این شرایط ممكن است با گذشت زمان به بن بست های اجتماعی ختم شود.
این وضعیت زنگ خطر را برای اعضای كمیسیون انتخابات به صدا درآورده است و آنها باید با اتخاذ تدابیر درست و با هوشیاری از این تنگه عبور كند و در غیر این صورت علاوه بر از دست دادن اعتماد عمومی ممكن است عناوین خود را نیز از دست بدهند و در چنین شرایطی روند و نتیجه انتخابات نیز با بحران مواجه خواهد شد .
آساق*291*
كابل - ایرنا - قرار بود شامگاه شنبه،كمیسیون انتخابات افغانستان نتیجه اولیه انتخابات مجلس در استان كابل را اعلام كند، اما این وعده باز به تعویق افتاد و چون نتایج اعلام شده در دیگر استان ها نیز با اعتراضات گسترده مواجه است؛ با این شرایط بعید است اعتمادی به كمیسیون در جامعه بماند.