۲۳ دی ۱۳۹۷، ۱۲:۱۷
کد خبر: 83168696
T T
۰ نفر
رد پای استخراج ارزهای دیجیتال در بورس

تهران- ایرنا- هرچند ادعای استخراج مخفی ارزهای دیجیتال از طریق نرم افزار معاملاتی یك كارگزاری بورسی تكذیب شد، اما توجهات را به سوی این ارزهای نوظهور جلب كرد.

به گزارش ایرنا، با افزایش جذابیت استخراج ارزهای دیجیتال، بازار تخلف و سوءاستفاده در این بخش نیز داغ شده است بطوری كه عده ای سودجو با استفاده از ناآگاهی دیگران، اقدام به استخراج مخفی ارزهای دیجیتال از طریق پردازنده های كامپیوتری آنها می كنند.
ارز دیجیتال با «بیت كوین» در سال 2008 میلادی متولد شد اما به سرعت گسترش یافت؛ مزیت این ارز این است كه تابع قوانین و استانداردهای بانك مركزی هیچ كشوری نیست.
به طور كلی ارزهای دیجیتال بر بستر شبكه جهانی اینترنت بین اشخاص مبادله می شود و هیچ بانك یا دولتی بر آن نظارت نمی كند؛ از آنجا كه حساب ها شفاف و تراكنش ها قابل مشاهده و تایید دیگران است، امكان تقلب ندارد اما معامله گران ارز دیجیتال ناشناس باقی می مانند.

** شكایت فعالان بازار سرمایه در فضای مجازی
یك فعال بازار سرمایه در اواخر هفته گذشته در فضای مجازی مدعی شد كه «سیستم معاملات یكی از كارگزاری ها، افزون بر 50 درصد سی.پی.یوی رایانه را كار كشیده و باعث فشار زیاد و داغ كردن كامپیوتر یا لب تاپ می شود.»
وی با بیان اینكه استخراج ارز دیجیتال (ماین كردن) با رایانه سبب داغ شدن سی.پی یو می شود، رسیدگی به این موضوع و شفاف سازی در این زمینه را خواستار شد.
یكی دیگر از فعالان بازار سرمایه نیز گفت: «در هفته های اخیر كه نرم افزار معاملاتی یك كارگزاری خاص را در كامپیوتر خود نصب كردم، دچار مشكل شدم به طوری كه میزان فشار استفاده از نرم افزار معاملاتی بر سی.پی.یو بیش از 50 درصد بود اما از زمانی كه این موضوع در فضای مجازی مطرح شد، به یكباره، روند كار این نرم افزار عادی شد و كامپیوتر دیگر مشكلی ندارد.»

** تكذیب ادعای استخراج ارز دیجیتال از سامانه های معاملاتی
«بنیامین ساوه» مدیر معاملات بر خط(آنلاین) كارگزاری مفید درباره ادعای مطرح شده به خبرنگار ایرنا گفت: سامانه معاملات آنلاین «متاتریدر 5» یكی از كامل‌ترین ابزار معاملاتی بورس در ایران و جهان است و در بررسی‌های انجام شده این اطمینان به كاربران داده ‌شده كه ارتباطات آنلاین آن‌ها بدون هرگونه مشكل امنیتی برقرار می‌شود.
وی افزود: این سامانه معاملاتی آنلاین متعلق به شركت «متاكوتز»، یكی از محبوب‌ترین سامانه‌های انجام معاملات آنلاین در بازارهای اوراق بهادار، كالا و اوراق مشتقه است و اكنون بیش از 2 هزار كارگزاری در سراسر دنیا این سامانه را به مشتریان خود ارائه می‌دهند و بیش از 10 میلیون كاربر فعال به‌طور مرتب از این سامانه برای انجام معاملات خود استفاده می‌كنند.
این مدیر سامانه معاملات ادامه داد: نصب سامانه معاملاتی متاتریدر5 روی سیستم‌های كاربران نهایی، به طور مستقیم از طریق سرورهای «متاكوتز» انجام می‌شود و پس از نصب، این سامانه با اتصال به سرورهای امن كارگزاران، فقط اقدام به دریافت اطلاعات قیمتی و ارسال سفارشات مشتریان در بسترهای امن و كنترل‌شده توسط نهادهای نظارتی منطقه‌ای (در ایران، سازمان بورس و اوراق بهادار) می كند.
ساوه تصریح كرد: ادعای مطرح ‌شده در فضای مجازی توسط افراد بی‌اطلاع مبنی بر سوءاستفاده كارگزاران از سیستم‌های كاربران، از نظر فنی امری غیرممكن است و با ساختار بروز و مستحكم این سامانه، وقوع چنین اتفاقاتی حتی در صورت وجود سوءنیت نیز ممكن نیست.
وی گفت: با توجه به تعداد بسیار بالای كاربران متاتریدر، بالاترین تدابیر امنیتی و پیشرفته‌ترین فناوری‌ها در توسعه این سامانه به كار گرفته ‌شده است، به‌طوری‌كه امكان هرگونه دست‌كاری و رخنه فنی در این سامانه را غیرممكن می‌سازد.

** روش های متقلبانه استخراج ارز دیجیتال
روش‌های گوناگونی برای استخراج ارز‌های دیجیتال طراحی‌ شده است و با رشد روزافزون محبوبیت این نوع ارز‌ها، مشتاقان زیادی به سراغ استخراج (ماینینگ) می‌روند كه در این‌ بین، روش‌های غیراخلاقی نیز رایج شده است.
روش اصلی و قانونی استخراج ارز دیجیتال از طریق پردازنده های ارتقا یافته (ماینرها) انجام می شود؛ میزان استقبال از این روش به حدی است كه در سطح جهان هزاران مزرعه استخراج ارز دیجیتال دایر شده كه با استفاده از این تجهیزات اقدام به استخراج می كنند. در سال های اخیر شمار این مزارع در ایران نیز رو به افزایش گذاشته است.
اما برخی افراد سودجو نیز از روش های غیراخلاقی و متقلبانه برای استخراج ارز دیجیتال استفاده می‌كنند.
براساس یكی از روش ها، برخی وب‌سایت‌ها از توان پردازشی رایانه مراجعه كننده برای بدست آوردن ارز دیجیتال استفاده می كنند، به طوری كه كاربر پس از ورود به سایت با درگیری پردازنده سیستم و كندی سیستم روبه‌رو می‌شود.
افراد سودجو با استفاده از كدهایی در سایت خود، هنگامی كه سایر افراد در وب‌سایت آن‌ها حضور دارند، از سخت‌افزار رایانه بازدیدكنندگان برای استخراج (ماینینگ) استفاده می‌كنند و این تخلف، به دزدی رمزنگاری‌شده مشهور است.
برخی افراد سودجو نیز با نصب بدافزار روی سیستم رایانه یا لب تاپ سایرین این‌ كار را انجام می‌دهند؛ این روش توسط ویروس كش ها (آنتی‌ویروس) قابل شناسایی و برطرف شدن است.
مركز مدیریت امداد و هماهنگی رخدادهای رایانه ای كشور در مهرماه امسال اعلام كرد: پیام های فریبنده ای كه كاربران را ترغیب به نصب برنامه هایی با قابلیت استخراج رمزهای ارزپایه (به شكل هرمی) می كنند و در روزهای اخیر افزایش یافته و می تواند سرمنشاء خطرهای جدی باشد.
این مركز هشدار داده است: مشاهده های اخیر حاكی از افزایش چشمگیر پیام‌های فریبنده‌ای است كه در فضای مجازی برای ترغیب كاربران به نصب یا اجرای برنامه‌هایی با قابلیت استخراج رمزهای ارزپایه (بیت‌كوین) منتشر می‌شوند كه این مجموعه‌ها از ساختار بازاریابی هرمی نیز استفاده می‌كنند.
پیش از این نیز برخی اخبار از قرار گرفتن كد استخراج ارز دیجیتال در برخی سایت های اینترنتی نهادهای عمومی توسط شماری از افراد سودجو حكایت داشت كه پلیس فتا اقدام به پیگیری آنها كرد.

** ارزهای دیجیتال، ابزاری برای مقابله با تحریم بانكی
ارز دیجیتال پدیده ای رو به گسترش در بازارهای مالی به شمار می رود كه با گذشت زمان به كاربردهای آن افزوده شده است؛ به نظر كارشناسان، در صورت ساماندهی و قانونمند شدن استفاده از ارزهای دیجیتال، فرصت های بسیاری در تعامل با بازارهای مالی و تجاری بین المللی برای كشور فراهم خواهد شد.
در صورت ساماندهی و فراهم كردن بسترهای استخراج و معاملات آن، امكان كاهش تخلفات در این بخش وجود دارد.
برخی كارشناسان بر این باورند با توجه به مشكلات تبادلات مالی با بانك های خارجی، می توان از مزایای تجارت الكترونیك و ارزهای دیجیتال برای مقابله با تحریم ها بهره گرفت.
گرچه استفاده از ارزهای دیجیتال ریسك های زیادی دارد اما با توجه به مشكلات پیش رو، استفاده از ارزهای دیجیتال از مهمترین ابزارها برای غیرقابل شناسایی كردن مسیر نقل و انتقال مالی با خارج از كشور است.
مشكل عمده ای كه تاكنون در مسیر استفاده از ارزهای دیجیتال در كشور وجود داشته مربوط به مخالفت بانك مركزی است كه البته گفته می شود بزودی درباره این ممنوعیت، بازنگری انجام خواهد شد.
بانك مركزی در بخشنامه ای، استفاده از ارزهای دیجیتال خارجی همچون بیت كوین را ممنوع اعلام كرده اما تلاش ها برای بازنگری در این سیاست، ادامه دارد.

** احتمال بازنگری در محدودیت ارزهای دیجیتال
با توجه به اهمیت ارزهای دیجیتال در نقل و انتقال مالی با خارج از كشور، مطالعاتی درباره نقش این ارزها در شرایط تحریم انجام شده است كه توصیه به رفع محدودیت ها دارد.
سیاستی كه تاكنون بانك مركزی داشته، ممنوع كردن همه ارزهای دیجیتال غیربومی بوده است؛ بر این اساس، طبق درخواست بانك مركزی همه سایت هایی كه تبادل ارز دیجیتال داشته اند، از طریق دادستانی مسدود شده اند اما به تازگی دیدگاهی در شورای عالی فضای مجازی و دولت مطرح شده كه آنها الزاماً تهدید محور نیستند و می توانند فرصت هایی را ایجاد كنند.
یازدهم شهریورماه امسال كلیات طرح ارز دیجیتال در كمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس با توجه به توضیحات نمایندگان بانك مركزی و مركز پژوهش های مجلس رد شد. طبق ماده 5 این طرح كه به كمیسیون ارجاع شده بود، «با هدف تنوع بخشی و تسهیل ابزارها و روش ها در پرداختی كشور، بانك مركزی موظف است زمینه لازم برای راه اندازی انواع ارزهای دیجیتال با پشتوانه دولتی و غیر دولتی را فراهم كند.»
استقبال از ارز دیجیتال در كشور به گونه ای شده كه مردادماه امسال رییس سازمان بورس و اوراق بهادار به ایرنا گفت: زیرساخت های لازم برای ورود ارزهای دیجیتال به بورس فراهم شده است و مانعی در این باره وجود ندارد.
به گفته «شاپور محمدی» اصل موضوع معاملات ارز دیجیتال مربوط به بانك مركزی و زیر نظر این بانك است اما سازمان بورس برای هرگونه همكاری آمادگی دارد.
اقتصام**2022** 2023
۰ نفر