۲۴ دی ۱۳۹۷، ۱۵:۳۶
کد خبر: 83170507
T T
۰ نفر
اجرای پروژه های آبخیزداری مانع خشكسالی می شود

تهران- ایرنا- معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران، عدم جمع آوری روان آبها در كنار كاهش بارش های سالیانه را از دلایل خشكسالی در برخی مناطق كشور دانست و گفت: اجرای دقیق پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری می تواند مانع از بروز خشكسالی در استان های مختلف شود.

محمد فرید لطیفی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی ایرنا، به بهره ‌برداری بیش از حد مجاز سفره‌ های آب ‌زیرزمینی و به وقوع پیوستن پدیده فرونشست آبخوان‌ها در برخی نقاط كشور اشاره كرد و افزود: مشكل اصلی در این رابطه بی توجهی به تبخیر بیش از حد نزولات، چگونگی ذخیره نزولات و عدم مدیریت مصرف آب در كشور است.
این مقام مسئول در سازمان مدیریت بحران كشور ضرورت ایجاد مراكز پایش محلی و استفاده از تجهیزات مدرن و دقیق را در این رابطه كارگشا دانست و تاكید كرد: استفاده از ماهواره های RS وGPS و بكارگیری سامانه پیش بینی و هشدار در اجرای پروژه های پیشگیرانه به همراه برنامه های آموزشی برای عموم مردم از نكات قابل توجهی است كه برای مدیریت وضعیت خشكسالی حیاتی به نظر می رسد.
لطیفی با تاكید بر اجرای دقیق پروژه های آبخیزداری و آبخوانداری، به ضرورت ایجاد یك مركز فرماندهی قوی و دارای اختیارات تام در كشور اشاره كرد و گفت: اصلاح الگوی كشت شامل تكنیك و سیاستگزاری صحیح باید در حوزه های مدیریت منابع آب، مدیریت منابع خاك، مدیریت مزرعه، عرضه و تقاضای محصولات از سوی متولیان لحاظ شود.
وی به ضرورت اجرای پروژه های محافظتی (كاهنده) خشكسالی در كشور پرداخت و افزود: ذخیره آب در سدهای زیرزمینی به همراه اجرای اصولی پروژه های راه سازی در كنار اجرای پروژه های جنگل كاری دیم و اصلاح و تعمیر سیستم های آب رسانی و انتقال آب و تخلیه آوردهای مسیل ها به منظور حفظ ذخایر آبی و خاك از جمله اقدامات در این زمینه است.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران كشور به ضرورت بازنگری در قوانین و تصویب قوانین الزام آور و بازدارنده توسط مراجع ذیصلاح اشاره كرد كه آخرین آنها «قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم برخی از مقررات مالی دولت- مصوب 1393» است كه چندان منشا اثر نیستند.
وی با توضیحی اجمالی از منابع موجود آب در ایران توضیح داد: با درنظرگرفتن 250 میلیمتر بارش سالیانه (یك سوم متوسط جهانی)، حدود 413 میلیارد مترمكعب نزولات آسمانی در سال، حدود 283 میلیارد مترمكعب تبخیر (حدود 70 درصد)، حدود 130 میلیارد مترمكعب آب های قابل استحصال (حدود 30 درصد)، حدود 70 میلیارد مترمكعب روان آب و حدود 60 میلیارد مترمكعب نفوذ فقط با یك محاسبه سر انگشتی وضعیت خشكسالی و چالش های پیش روی آن برای همگان روشن می شود.
معاون بازسازی و بازتوانی سازمان مدیریت بحران كشور اضافه كرد: این محاسبه حجم روان آب ها را 70 میلیارد مترمكعب، حجم مخازن سدها را در مجموع 50 میلیارد مترمكعب و اختلاف آنها را 20 میلیارد مترمكعب اعلام می كند كه كل آب قابل استحصال در این محاسبه 130 میلیارد مترمكعب و كل مصارف در بخش های مختلف 98 میلیارد مترمكعب محاسبه می كند و اختلاف 32 میلیارد مترمكعبی این دو رقم به علاوه حدود چهار میلیارد مترمكعب مربوط به ورودی از خارج از مرزها است.
لطیفی با بیان اینكه عدم جمع آوری روان آب ها، كاهش سفره های آب زیرزمینی و گرمای زیاد و تبخیر بیش از حد نرمال هم در خشكسالی كشور نقش دارند، اظهار داشت: در سال 1397، 334 شهر در معرض تنش آبی، 165 شهر در وضعیت زرد (49 درصد تعداد شهرها)، 62 شهر در وضعیت نارنجی (19 درصد تعداد شهرها) و 107 شهر در وضعیت قرمز (32 درصد تعداد شهرها) قرار دارند و 6700 روستا با 2 میلیون نفر جمعیت در حال حاضر آبرسانی سیار می شوند.
وی گفت: میزان ذخایر استاتیك منابع آب‌ زیرزمینی در كشور حدود 500 میلیارد مترمكعب تخمین زده شده كه برداشت از مخازن استاتیك سالانه 6 میلیارد مترمكعب است كه طبق مشاهدات تا 60 سال و به تعبیری دیگر 25 سال آینده به اتمام خواهد رسید.
سازمان مدیریت بحران كشور یك سازمان هماهنگ ‌كننده، سیاستگزار، هدایت ‌كننده و نظارت‌ كننده بر ایجاد آمادگی و مقابله در مقابل انواع حوادث است.
اجتمام**7029*1834
۰ نفر