۲۵ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۱۰
کد خبر: 83171464
T T
۰ نفر

نخل هاي شرق كرمان ايستاده مي ميرند

۲۵ دی ۱۳۹۷، ۱۱:۱۰
کد خبر: 83171464
نخل هاي شرق كرمان ايستاده مي ميرند

كرمان - ايرنا - نخل هاي سربرافراشته در دل كوير شرق استان كرمان كه راه درآمد و شيرين كردن كام كشاورزان اين منطقه، مردم ايران و حتي كشورهاي ديگر بودند، امروز به دليل بي توجهي ها، محكوم به زنده زنده دفن شدن زير خروارها شن روان هستند و ايستاده مي ميرند.

به گزارش ايرنا، حالا در عصر خشكسالي، طغيان آفات، نوسانات محسوس دمايي و افت شديد منابع آبي، توفان شن و بروز پديده ريزگردها يكي از مشكلات عديده و البته تهديد كننده حيات بشر در شرق استان كرمان بخصوص در شهرستان هاي ريگان و فهرج است.
بروز توفان هاي پياپي شن و ريزگردها حدود بيش از نيمي از سال اهالي شرق استان بخصوص ريگان و فهرج را گرفتار خود كرده و مهمترين حق حيات همان تنفس هواي سالم را از بشر گرفته است.
حالا اگر توفان شن اهالي شرق استان كرمان را به كام خود فرو نبرد، نخل هاي استوار اين مناطق را به عنوان راه معاش و حيات اهالي چون ديوي خون آشام در دل خود مدفون مي كند چنانچه تاكنون بيش از هزاران هكتار از مناطق ريگان و نخلستان ها در شن هاي روان مدفون شده اند.
امين باقري فرماندار ريگان مي گويد: گرد و غبار و توفان شن 16 روستاي اين شهرستان را خالي از سكنه كرده و خسارت هاي ميلياردي به زيرساخت هاي ريگان وارد كرده است.
هرچند ريگان بعد از خوزستان دومين نقطه كشور در زمينه بروز گرد و غبار و وجود كانونهاي بحران فرسايش بادي است اما آنطور كه بايد توجهي به مناطق شرق استان كرمان در راستاي كاهش ريزگردها و توفان شن نشده است.
پر واضح است، بيش از يك ميليون و 350 هزار هكتار از مجموع 2 ميليون و 133 هزار هكتار مساحت شرق استان بيابان و در مجموع 63 درصد اين شهرستان ها بياباني است و 970 هزار هكتار از بيابان هاي شرق استان كرمان تحت فرسايش بادي قرار دارد و 253 هزار هكتار نيز كانون هاي بحراني حساس و فرسايش بادي به شمار مي رود كه تاسيسات شهري، روستايي، راهها و ساير زيرساخت ها را تهديد مي كند.
430 هزار هكتار كانون هاي بحراني در استان كرمان وجود دارد كه 60 درصد كانون هاي بحراني حساس به فرسايش بادي در چهار شهرستان شرقي استان از جمله ريگان قرار دارد و اين مهم حساسيت پرداختن به مهار ريزگردها و توفان شن را در اين منطقه دوچندان مي كند.
هر چند كار تثبيت شن هاي روان در شرق استان كرمان از سال 1360 آغاز شده ولي تاكنون به دلايل زياد از جمله مشكل تامين مالي به اتمام نرسيده است.
وزير جهاد كشاورزي نيز كه چندي قبل به ريگان سفر كرد گفت: طرح تثبيت شنهاي روان با حمايت دولت و مجلس شوراي اسلامي در اين شهرستان اجرا مي شود.
خشكسالي هاي پياپي و از بين رفتن پوشش گياهي زمين با وجود توفان شديد و بادهاي موسمي و 120 روزه در شرق استان كرمان موجب حركت شن هاي روان و بروز پديده ريزگردها در شهرستان هاي ريگان، فهرج و نرماشير به عنوان كانون بحران فرسايش بادي استان كرمان شده است.
منشا ريزگردها در ريگان بيابان هاي اطراف اين شهرستان است و مسئولان براي رفع اين معضل تاكنون اقدامات زيادي در زمينه مهار ريزگردها از جمله مالچ پاشي، كشت نهال و ايجاد بادشكن انجام داده اند كه به دليل افزايش كانونهاي بحراني در ريگان و البته شرق استان كرمان ناكافي است.
ريگان به عنوان شهرستاني كه بيش از 10سال دست نوازش باران گونه نخل هاي اين منطقه را به نوازش ننشسته است حالا چشم به راه همت مسئولان است.
فرماندار ريگان گفت : توفان سالانه بيش از يكصدميليارد ريال خسارت به زيرساختهاي اين شهرستان وارد مي كند.
امين باقري افزود: ريگان نيمي از سال دچار توفان است و اين امر مشكلاتي براي اهالي اين شهرستان به وجود آورده است.
وي با اشاره به ناكافي بودن اعتبارات در زمينه مهار گرد و غبار در اين شهرستان افزود: نهالكاري، مالچ پاشي و اجراي طرح هاي بين المللي در راستاي مهار ريزگردها و گرد و غبار در اين شهرستان در حال انجام است اما به دليل از بين رفتن پوشش گياهي ناكافي است.
فرماندار ريگان تصريح كرد: كاهش نزولات جوي موجب افزايش كانونهاي بحراني اين شهرستان و در نهايت افزايش گرد و غبار شده است.
باقري عنوان كرد: بيش از 2 هزار و 500 هكتار كانون بحران فرسايش بادي خطرناك در اين شهرستان وجود دارد كه موجب تشديد گرد و غبار مي شود.
وي ادامه داد: تاكنون گرد و غبار و توفان شن 16 روستاي ريگان را خالي از سكنه و 150 روستا را در محاصره شنهاي روان قرار داده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان نيز گفت: 4.7 دهم ميليون هكتار معادل 72 درصد از اراضي بياباني اين استان تحت تاثير فرسايش بادي قرار دارد كه نكته اي قابل تامل است.
مهدي رجبي زاده افزود: 32 ميليون هكتار از اراضي كشور و 6 و نيم ميليون هكتار از اراضي استان كرمان بياباني است.
وي اظهار داشت: 20 درصد بيابان هاي كشور در استان كرمان واقع است و 72 درصد از عرصه هاي بياباني استان كرمان تحت تاثير فرسايش بادي قرار دارد.
رجبي زاده با تاكيد بر اينكه مناطق تحت تاثير فرسايش بادي در استان خوزستان 700 هزار هكتار است، تصريح كرد: استان كرمان بيشترين مناطق تحت تاثير فرسايش بادي را دارد.
وي اظهار داشت: اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان حدود 50 سال فعاليت هاي مقابله اي با پديده بيابانزايي را در دستور كار خود داده و در همين راستا سال گذشته پنج هزار هكتار عمليات نهال كاري در اين استان انجام شده كه حدود 2 هزار هكتار از اين مقدار در شرق استان بوده است.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان تصريح كرد: 2 هزار و 500 هكتار اراضي شنزار طي سال گذشته در شهرستانهاي ريگان و نرماشير مالچ پاشي شده و ادامه اين عمليات نيز در سه هزار هكتار در شرق استان اجرا مي شود.
وي افزود: اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري به عنوان حافظ منابع طبيعي تمام تلاش خود را با امكانات و اعتبارات موجود براي حفظ عرصه هاي منابع طبيعي انجام مي دهد.
رجبي زاده ادامه داد: ميانگين بارندگي بر اساس ميانگين دراز مدت در استان كرمان 125 ميليمتر در حالي كه اين مقدار در كشور 240 ميليمتر است لذا كرمان نصف ميانگين بارندگي كشور را دارد.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان گفت: بهره برداري از منابع آبي، منابع طبيعي و غيره در اقليم هاي خشك و فراخشك بايد سازگار با اقليم و به گونه اي باشد كه تعادل زيست محيطي حفظ شود.
وي با اشاره به تخريب هاي زيست محيطي و برداشت هاي بي رويه از منابع آبهاي سطحي و زيرزميني طي 40 سال گذشته گفت: تعادل بهره برداري از منابع در استان كرمان و كشور بهم خورده است.
وي با بيان اينكه بحران هاي تغيير اقليم كه جهان را در بر گرفته، كشور ايران و كرمان را نيز متاثر كرده است ادامه داد: اين مهم موجب شده برخي از پارامترهاي اقليمي تغيير كند و تاثيرش در محيط زيست آشكار شود.
رجبي زاده افزود: در استان كرمان با پديده كمي بارش مواجه هستيم كه نتيجه آن و تشديد بروز پديده گرد و غبار است.
رجبي زاده تصريح كرد: كاهش بارندگي، رويش و زادآوري گياهان مرتعي را كاهش مي دهد در نتيجه خاك از نظر غناي پوشش ضعيف و عاري از پوشش گياهي مي شود لذا با وزش باد، گرد و غبار در هوا مشاهده مي شود.
مديركل منابع طبيعي و آبخيزداري استان كرمان اظهار داشت: حدود 30 درصد پديده گرد و غبار در استان كرمان و ساير نقاط كشور ناشي از تخريب هاي بشري و بهره برداري بي رويه از منابع آبي است و حدود 70 درصد اين مقدار ناشي از پديده هاي اقليمي است.
رجبي زاده معتقد است با شرايط كمبود بارش ها در كرمان در آينده تعداد روزهاي غبار آلود بيش از مقدار كنوني خواهد بود.
وي گفت: براي حفاظت از كانون هاي زيستي بايد عمليات حفاظتي، احياي منابع طبيعي و جلوگيري از تخريب و بهره برداري بي رويه از منابع در دستور كار قرار گيرد.
ريگان تا مركز استان كرمان 285 كيلومتر فاصله دارد.
3029/7442/ 5054