غلامرضا اعوانی روز سه شنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا درباره اهمیت توجه به رشته فلسفه در دانشگاههای كشور، اظهار داشت: در گذشته ایران به عنوان یكی از مهدهای بزرگ فلسفه در دنیا شناخته میشد اما طی سالهای اخیر این رشته مادر كمتر در دانشگاه های ما مورد توجه قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینكه با پیدایش و تاسیس مراكز بسیار مهم و دعوت از استادان بزرگ، می توان فلسفه را دوبار احیا كرد، افزود: انتخاب دانشجویان و مخصوصا فراهم كردن وسائل و زمینههای لازم به تجدید حیات دوباره فلسفه در ایران كمك خواهد كرد.
این استاد دانشگاه با تاكید بر اینكه كشور ما به عنوان یكی از مهدهای مهم فلسفه نیاز به یك كتابخانه مجهز فلسفه دارد، گفت: البته كتابخانه در حوزه فلسفه كه تمام كتابهای جریانهای مختلف فلسفه را داشته باشد داریم، اما كافی نیست.
اعوانی ادامه داد: در دانشگاههای اروپایی و آمریكا كتابخانه هر دانشگاه حداقل سه تا چهار میلیون جلد كتاب دارد بنابراین آنچه در دانشگاههای ما بیش از بیش مورد نیاز است وجود كتاب به عنوان یك مرجع برای دانشجو است.
وی افزود: دانشجویان تحصیلات عالیه ما در حزه فلسفه نیاز به ماشین آلات و یا فضای فیزیكی ندارند بلكه امكاناتی برای تحقیق و پژوهش میخواهند تا آنها را ترغیب و تشویق به پژوهش كند.
رئیس سابق موسسه پژوهشی حكمت و فلسفه ایران، تاكید كرد: فلسفه در كشور ما نه تنها باید حفظ شود، بلكه باید بیش از پیش مورد توجه و حمایت قرار گیرد.
اعوانی با بیان اینكه سنت فلسفه و حكمت الهی در شرایط موجود مثل گوهر كمیاب و یتیم است، گفت: حكمت و فلسفه الهی گمشده دنیای امروز است كه باید علاوه بر اینكه آن را به نسل جوان بشناسانیم، به دنیای امروز نیز كه سخت به آن محتاج است، معرفی كنیم.
نویسنده كتاب «رمز وارستگی»، گفت: فرهنگ ایران در جهان تاثیرگذارترین بوده است و شاید كمتر فرهنگی بشناسیم كه در دنیا مانند ایران، هندوستان و چین بوسیله دانشمندانی كه داشته شناخته شده باشند.
وی افزود: فلسفه در ایران قبل از اسلام تا دوره جدید حیات مستمری داشته كه در هیج یك از كشورهای اسلامی نظیر و مانندی ندارد البته در حال حاضر نیز همین كه این فلسفه حفظ شده هم بسیار مهم است.
اعوانی با بیان اینكه كسی كه حكمت را بفهمد تا آن حدی كه فهمیده حكیم است، گفت: برای حفظ و تقویت حكمت و فلسفه در ایران باید روی آنها سرمایه گذاری شود تا جوانان دوباره علاقه مند تحصیل در این رشته شوند.
چهره ماندگار فلسفه و عضو پیوسته فرهنگستان علوم، گفت: استقبال از رشته فلسفه در حال حاضر خوب است، اما در مقایسه با سالهای اول بعد از پیروزی انقلاب اسلامی كم شده است.
به گفته وی شاید یكی از مهمترین مشكلات دانشجویان این رشته مشكل اشتغال است كه باید حل شود.
اعوانی با بیان اینكه سایر رشتهها بازار كار بهتری در مقایسه با فلسفه دارند، افزود: البته دانشجویان فلسفه باید از ذهن بسیار تیزهوش و قوی برخوردار باشند.
وی در ادامه دعوت از استادان و تشویق و بكارگیری آنها برای حضور پر رنگتر در محافل علمی و فلسفی، تاسیس مراكز مهم تحقیقاتی، گزینش دانشجویان ممتاز و زبده و تلاش برای تربیت، آموزش و جذب آنها را از جمله راهكارهای تقویت رشته فلسفه در كشور دانست و گفت: در این شرایط حداقل میتوان عده كمی را در رشته فلسفه تربیت كرد تا به مقام بالایی در این حوزه برسند.
اعوانی خاطرنشان كرد: فلسفه از جمله علومی است كه یادگیری آن سخت است و بطور معمول دانشجویان كمی به این حوزه روی میآورند بنابراین فلسفه علم كیفی است نه كمی و این خود دلیلی بر اهمیت از بین نرفتن آن است.
فراهنگ ** 1540 ** 1355 **
تهران - ایرنا - استاد فلسفه دانشگاه شهید بهشتی گفت: حكمت و فلسفه الهی گمشده دنیای امروز است ازاین رو باید ضمن آموزش این دو آنها را برای نسل جوان تبیین و به دنیای امروز معرفی كرد.