به گزارش ایرنا صادرات و واردات چین در آخرین ماه سال 2018 میلادی كاهش یافته و بسیاری آن را نشانه ای بارز از آثار منفی جنگ تجاری چین و آمریكا می دانند همین موضوع و فشار فزاینده بر تجارت خارجی و پایین آمدن حجم این تجارت در پایان سال جاری میلادی، این موضوع را برجسته تر كرده است كه چین بیشتر از هر زمان دیگری نیازمند بسته های محرك اقتصادی است.
اگرچه حجم این تجارت در سال 2018 میلادی بالاترین رقم در هفت سال گذشته برای چین بوده و مازاد تجاری این كشور هم ركورد زده است اما كاهش آن در پایان سال نشان می دهد كه اثرهای جنگ تجاری بتدریج بروز می كند.
ارزش كل صادرات چین در دسامبر سال قبل به 221 میلیارد و 250 میلیون دلار رسید كه 1.4 درصد از ماه نوامبر و 4.4 درصد از ماه مشابه سال 2017 میلادی كمتر بوده است.
با این حساب آمارهای رسمی نشان می دهد كه حجم تجارت خارجی چین در دسامبر سال 2018 میلادی پایین ترین رقم از همین ماه در سال 2016 میلادی بوده و كندترین مسیر رشد تجارت خارجی كشور از سال 1990 بوده است.
در همین حال كل واردات در این ماه در سال 2018 میلادی 164 میلیارد و 190 میلیون دلار بوده است كه در مقایسه با ماه نوامبر نزدیك به 10 درصد كاهش نشان می دهد و 7.6 درصد از ابتدای سال پایین تر آمده است.
این آمارها ثابت می كند كه رشد اقتصادی چین بتدریج در حال ضعیف شدن است و دسامبر نقطه آغازین تاثیرات منفی تعرفه های تجاری آمریكا و جنگ تجاری این كشور با چین در یك سال گذشته است.
البته مازاد تجاری چین هنوز در برابر آمریكا بالا است و برای كل سال 2018 میلادی بالاتر از 323 میلیارد بوده و در ماه دسامبر از پیش بینی ها بیشتر بوده و به 57 میلیارد و 60 میلیون دلار رسیده است.
'لوییس كویجی' اقتصاددان برجسته بین المللی می گوید آمارهایی كه ضعف تجارت را نشان می دهد مشخصا آسیب پذیر تر شدن اقتصاد چین را درجنگ تجاری برابر آمریكا معنا می كند.
وی خاطر نشان كرد اقتصاد چین همان گونه كه پیش بینی می شد بتدریج در حال ضعیف تر شدن است و در سال 2019 میلادی نشانه های بارزتری مشاهده خواهد شد مگر اینكه دو كشور در مذاكرات تجاری پیش رو توافقاتی بدست آورند.
كارشناسان از كاهش فروش خودروهای جدید چین در سال ۲۰۱۸ به عنوان یكی از نشانه های آسیب پذیری اقتصاد چین در جنگ تجاری نام می برند، كه نخستین كاهش سالیانه در ۲۸ سال گذشته است.
تحلیلگران می گویند این وضعیت نشانه ای مبنی بر از دست رفتن شتاب مصرف این كشور در بحبوحه اختلافات تجاری با ایالات متحده آمریكا است.
انجمن خودروسازان چین می گوید كه تعداد كمی بیش از ۲۸ میلیون خودروی جدید در سال گذشته فروخته شد این میزان نسبت به سال پیش از آن 2.8 درصد كمتر است و اولین افت سالیانه از سال ۱۹۹۰ است.
فروش خودرو در پایان سال گذشته به طرز چشمگیری آهسته شد و در ماه دسامبر نسبت به همین ماه در سال پیش از آن ۱۳ درصد كاهش داشت.
این اتفاقات در حالی می افتد كه قرار است 'لیو خه' مشاور اقتصادی رییس جمهوری و معاون نخست وزیر چین در راس هیاتی راهی واشنگتن شود تا با مقام های آمریكایی مذاكرات تجاری را در جریان آتش بس تا ماه مارس دنبال كند.
'لیو لی'و از شركت سرمایه بین المللی چین می گوید این فقط جنگ تجاری نیست كه مشكل ایجاد می كند بلكه رشد تجارت بین المللی در سراسر جهان در حال كاهش است و این بیشتر به پكن لطمه می زند و شاخصه های مصرفی نیز در حال تغییر است.
او افزود احتمالا رشد تجارت خارجی چین كم می شود وضعیت صادرات و واردات كشور در سال 2019 میلادی به خوبی 2018 نخواهد بود و اوضاع در جهان هم مطلوب نیست و میزان سفارش ها برای كالاهای چین كاهش نشان می دهد.
اما 'لیو كویی ون' سخنگوی وزارت بازرگانی چین می گوید بخش خصوصی توانسته با حمایت هایی كه صورت گرفته است نزدیك به 50 درصد از ارزش تجارت خارجی را به خود اختصاص دهد و سهم شركت های دولتی كمی بیش از 17 درصد بوده است و این نشان می دهد كه دولت به وعده خود برای به بازی گرفتن بخش خصوصی در تجارت خارجی بخوبی عمل كرده است.
در مجموع می توان دید كه ارزش كل تجارت چین در سال 2018 میلادی با 12.6 درصد افزایش در مقایسه با سال 2017 میلادی به 4 هزار و 620 میلیارد دلار رسیده است كه در این میان میزان صادرات 2 هزار و 460 میلیارد دلار و واردات 2 هزار و 140 میلیارد دلار بوده است كه به ترتیب در مقایسه با سال 2017 میلادی نشانگر 9.9 درصد و 15.8 درصد رشد بوده است.
همین آمار نشان می دهد كه مازاد تجاری چین در سال 2018 میلادی 16.2 درصد كاهش یافته و به 351 میلیارد و 760 میلیون دلار رسیده ولی در برابر آمریكا با 17.2 درصد به 323 میلیارد و 320 میلیون دلار رسیده است.
به هر صورت اوضاع برای تجارت چین و آمریكا خوشایند نیست و نمی توان به این نتیجه رسید كه این نبرد فقط یك قربانی دارد و همانطور كه پكن هشدار داده است در این نبردهای تجاری شرایط باخت - باخت است.
در همین راستا 'رابرت زولیك' نماینده سابق تجارت آمریكا و رییس سابق بانك جهانی به واشنگتن هم هشدار داده است كه هرگز در اندیشه محدود كردن تجارت چین نباشد زیرا در این كار موفق نخواهد شد.
وی پیش بینی كرده است كه با این روندی كه شكل گرفته است بتدریج شركت های چینی از آمریكا و شركت های آمریكایی از چین خارج خواهند شد و یك گسست تجاری میان طرفین شكل خواهد گرفت و این برای هر دو طرف و كل دنیا زیان زیادی به دنبال خواهد داشت.
آساق**231**1904**
پكن- ایرنا- اعمال تعرفه های سنگین آمریكا بر روی كالاهای وارداتی از چین به ارزش 250 میلیارد دلار و ورود دو كشور به جنگ تجاری، بتدریج آثار خود را بر اقتصاد و تجارت چین نمایان تر می كند و نشانه هایی از زیان های فزاینده به پكن مشاهده می شود.