به گزارش ایرنا، از ابتدای شروع طرح مقاوم سازی مسكن روستایی در سال 84 تاكنون، بیش از 2 میلیون واحد از مسكن روستاییان كشور مقاوم سازی شده و این روند باید شتاب گیرد.
این در حالیست كه رهبر معظم انقلاب در سال های گذشته مقاوم سازی سالانه 200 هزار مسكن روستایی را طلیعه پیشرفت و عدالت دانستند و بر این اساس بهبود رفاه، كاهش مخاطرات زندگی روستاییان، كاهش مهاجرت و مقاوم سازی واحدهای روستایی و حفظ آنها از حوادث طبیعی را باید در اولویت قرار داد.
طبق آمارهای ارایه شده هر واحد مسكن روستایی در حالت عادی 250 میلیون ریال تسهیلات برای بهسازی و نوسازی می گیرد، اما در حالت بحران و پس از وقوع زلزله رقم این تسهیلات به 2 برابر افزایش پیدا می كند، نكته ای مهم كه به ویژه پس از وقوع زلزله كرمانشاه باید مد نظر قرار گیرد.
از سوی دیگر آهنگ مقام سازی مسكن روستایی تا اندازه ای كند شده كه از سوی مسئولان همكاری نكردن بانك ها در ارایه تسهیلات و سختگیری در پذیرش ضمانت نامه های بانكی دلیل اصلی كند این روند مطرح شده است و برخی شعبه های بانكی در برخی نقاط كشور نسبت به پذیرش سفته زنجیره ای كه سال 95 در هیات دولت مصوب و به بانك ها ابلاغ شده است، سر باز می زنند، در حالیكه مردم استقبال بسیار خوبی از مقاوم سازی مسكن روستایی دارند.
در حالیكه معاون استاندار همدان و فرماندار ویژه ملایر بی توجهی به نوسازی مسكن روستایی را بروز خسارت های زیان بار به مساكن روستایی دانست و آن را در درجه نخست اهمیت و اولویت كاری دانست.
به دلیل اهمیت موضوع نشست شورای مسكن روستایی این شهرستان، باب الله فتحی خواستار همراهی بانك ها و آسان سازی اعطای تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی شد و افزود: تاكنون بنیاد مسكن استان همدان و شهرستان ملایر اقدامات مهمی را در راستای مقاوم سازی مسكن و اجرای طرح هادی و بهسازی روستایی انجام داده اند كه این فعالیت ها جای تقدیر دارد.
وی با اشاره به تسهیلات 250 میلیون ریالی مقاوم سازی مسكن روستایی و شهرهای زیر 25 هزار گفت: با توجه به اینكه مقاوم سازی مسكن روستایی اشتغال، معیشت و رونق اقتصادی را به دنبال دارد، باید در مقاوم سازی مسكن روستایی به حد استاندارد برسیم.
فتحی تاكید كرد: بانك های عامل باید از ظرفیت های قانونی مانند سند مالكیت و سفته زنجیره ای در اعطای تسهیلات استفاده كنند تا روند اعطای تسهیلات مسكن روستایی آسان شود.
فرماندار ویژه ملایر از بخشداران خواست: پیگیری های لازم را برای توسعه مقاوم سازی مسكن روستایی انجام دهند و این اقدام در بخش جوكار و مركزی باید جدی تر باشد.
فتحی ادامه داد: در شهرهای زیر 25 هزار نفر نیز شهرداران باید پیگیر مقاوم سازی مسكن و جذب تسهیلات به ویژه در بافت های فرسوده شهری باشند.
وی تاكید كرد: هر چه سریعتر جلسه ای در این زمینه با روسای بانكهای عامل تشكیل شود تا با عزم جدی برای مقاوم سازی مسكن روستایی تا پایان سال به شرایط بهینه ای برسیم.
** زلزله؛ زنگ خطری برای جنوب استان همدان
در این میان قرار گرفتن جنوب استان همدان روز گسل زلزله تهدیدی جدی به ویژه برای مسكن روستایی است كه مدیركل بنیاد مسكن همدان به بروز حوادث احتمالی همچون زلزله اشاره كرد و افزود: با توجه به اینكه منطقه جنوبی استان همدان روی گسل زلزله است، باید تلاش كنیم تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی به دست متقاضیان برسد تا در زمان بحران رقم تسهیلات به 2 برابر نرسد.
حسن ظفری با تاكید بر اینكه سرعت مقاوم سازی مسكن روستایی در ملایر باید شتاب بیشتری گیرد بیان كرد: در فرصت باقیمانده تا پایان سال باید سهمیه سال 97 این شهرستان در مقاوم سازی مسكن روستایی تكمیل و مردم از این سهمیه بهره مند شوند.
وی با بیان اینكه از فرصت هایی همچون كمك بلاعوض حساب 100 امام راحل در بنیاد مسكن حداكثر استفاده را در استان و شهرستان ببریم گفت: در این مسیر نیاز به حمایت بیشتر بانك های عامل داریم.
ظفری در عین حال زلزله كرمانشاه را بهترین تجربه برای جلوگیری از تكرار اینگونه حوادث برشمرد و اظهار داشت: امروز كه فرصت مهیا و شرایط عادی است، برای نوسازی مساكن روستایی تلاش كنیم و در نجات جان هموطنانمان سهیم باشیم.
** میانگین مقاوم سازی مسكن روستایی كشور 42 درصد
به توجه به اینكه بیش از 10 سال است كه بهسازی و نوسازی مسكن روستایی در كشور جریان دارد، طبق آمارهای ارایه شده از سوی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی كشور میانگین مقاوم سازی مسكن روستایی در سطح كشور به حدود 42 درصد در حال حاضر رسیده است.
مدیركل مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی در این باره همدان را یكی از استان های پیشرو در مقاوم سازی مسكن روستایی دانست و از تلاش های مجدانه مدیركل بنیاد مسكن همدان تقدیر كرد.
حمیدرضا سهرابی با اشاره به آغاز طرح ویژه مقاوم سازی مسكن روستایی از سال 84 تاكنون با تسهیلات ارزان قیمت گفت: در آن مقطع زمانی هفت درصد از واحدهای روستایی مقاوم سازی بودند.
وی بیان كرد: در حال حاضر یك میلیون و 677 هزار واحد مسكونی در سطح كشور به بهره برداری رسیده است و در مناطق روستایی زلزله زده كرمانشاه نیز حدود 405 هزار واحد مقاوم سازی شد.
سهرابی با بیان اینكه در مجموع حدود 2 میلیون و 200 هزار واحد مسكونی كشور مقاوم سازی شده است افزود: از جامعه پنج میلیون و 370 هزار واحد روستایی در سطح كشور طبق سرشماری سال 95، میانگین مقاوم سازی واحدهای روستایی كشور 42 درصد است.
مدیركل مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی كشور گفت: استان همدان با 54 درصد مقاوم سازی مسكن روستایی بالاتر از میانگین كشوری است و سال های پرفروغی را در این زمینه داشته است.
سهرابی ادامه داد: رزن با 97 درصد و نهاوند با 72 درصد تاكنون واحدهای روستایی آنها مقاوم سازی شده است كه ملایر با 53 درصد مقاوم سازی مسكن روستایی، نیاز به تلاش مضاعف دارد.
وی تاكید كرد: برای 47 درصد باقیمانده از طرح مقاوم سازی مسكن روستایی شهرستان ملایر باید سیاست تشویقی برای متقاضیان اعمال كنیم.
مدیركل مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی 47 درصد باقیمانده مقاوم سازی مسكن روستایی ملایر را دغدغه ای مهم خواند و خواستار همكاری و همت مضاعف مسئولان و روسای بانك های این شهرستان و استفاده از محل حساب 100 امام راحل در صورت نیاز برای محرومان شد.
سهرابی تاكید كرد: در فرصت باقیمانده تا پایان سال تلاش كنیم روند اعطای تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی در این شهرستان به رشد مطلوبی برسد و با اولویت قرار دادن این تسهیلات دیگر دغدغه ای نداشته باشیم.
مدیركل مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی با بیان اینكه درصد انحراف از تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی در حد صفر است و تمامی تسهیلات به مسكن تبدیل شده است بیان كرد: تمامی دولت ها نیز از این طرح حمایت كرده اند كه نگاه دولت تدبیر و امید به این طرح و محرومان بسیار ویژه است.
سهرابی با اشاره به آسان سازی ارایه تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی در دولت تدبیر و امید گفت: از ابتدای شروع فعالیت دولت ارایه تسهیلات برای مقاوم سازی سالانه 200 هزار واحد مسكن روستایی با سفته زنجیره ای به صراحت قید شد و هر سال این امر مصوب می شود.
وی با بیان اینكه همین مصوبه به بانك های عامل استان ها و شهرستان ها ابلاغ شد و بانك ها نیز تعامل مثبت را با اجرای این طرح داشتند گفت: در 90 درصد استان های كشور سفته زنجیره ای را برای ارایه تسهیلات مقاوم سازی مسكن روستایی می پذیرند، اما امسال در برخی شهرستان های استان همدان با مشكل مواجه ایم.
سهرابی همراهی برای اجرای این طرح را یك ضرورت دانست و تاكید كرد: در زلزله كرمانشاه 105 هزار واحد آسیب دید، در حالیكه پس از مقاوم سازی مسكن روستایی در زلزله امسال شاهد حتی یك درصد آسیب هم نبودیم.
وی عملكرد بانك ها در استان كرمانشاه را مطلوب ارزیابی كرد و افزود: میانگین مقاوم سازی مسكن روستایی كرمانشاه قبل از زلزله 25 درصد بود.
مدیركل مسكن روستایی بنیاد مسكن انقلاب اسلامی یادآور شد: دولت 100 هزار میلیارد ریال در فاصله یكسال برای نوسازی مسكن روستایی استان كرمانشاه تخصیص داد كه برگ درخشانی برای دولت تدبیر و امید محسوب می شود.
** مقاوم سازی بیش از 15 هزار واحد مسكن روستایی در ملایر
شهرستان ملایر با 203 روستا دارای 37 هزار و 25 خانوار روستایی است كه از این تعداد 6 هزار و 693 خانوار در شهرهای زیر 25 هزار نفر و 30 هزار و 332 خانوار در روستاهای ملایر سكونت دارند.
از تعداد 32 هزار و 263 واحد مسكن، 26 هزار و 692 واحد روستایی و پنج هزار و 571 واحد در شهرهای زیر 25 هزار نفر است كه تاكنون بیش از 15 هزار واحد مسكن روستایی در این شهرستان مقاوم سازی شده است.
مدیر بنیاد مسكن انقلاب اسلامی ملایر نیز با اشاره به اقدامات صورت گرفته در مقاوم سازی مسكن روستایی گفت: از ابتدای شروع طرح مقاوم سازی مسكن روستایی تاكنون 17 هزار و 400 فقره به بانك های عامل معرفی شد كه 16 هزار و 38 واحد عقد قرارداد شده است.
داود سوری بیان كرد: از این تعداد 14 هزار و 519 واحد تاكنون پایان كار گرفته اند و معادل 53 درصد مسكن روستایی و شهرهای زیر 25 هزار نفر در این شهرستان مقاوم سازی شده و 47 درصد دیگر باقی مانده است.
وی افزود: سهمیه امسال مقاوم سازی مسكن روستایی در ملایر یك هزار و 800 فقره با میزان تسهیلات 250 میلیون ریال است كه به بانك ها مصوب و ابلاغ شده است.
مدیر بنیاد مسكن ملایر اظهار داشت: از این تعداد 812 فقره ابلاغ و 419 فقره به بانك معرفی شده است كه 108 فقره عقد قرارداد صورت گرفته است.
سوری اضافه كرد: بخش سامن با 71 درصد مقاوم سازی رتبه اول را در سطح شهرستان دارد و بخش های زند با 58 درصد، بخش مركزی با 42 درصد و جوكار با 31 درصد در رتبه های بعدی مقاوم سازی مسكن روستایی قرار دارند.
وی با توجه به حساسیت بالای توسعه روند مقاوم سازی مسكن روستایی خواستار همراهی بیشتر بانكها در پذیرش سند مالكیت برای ضمانت شد و گفت: در حال حاضر 73 درصد واحدهای روستایی و شهرهای زیر 25 هزار نفر ملایر با 20 هزار و 117 واحد دارای سند مالكیت هستند كه بانكها می توانند از این ظرفیت برای اعطای تسهیلات استفاده كنند.
سوری تاكید كرد: حدود پنج هزار واحد مسكن روستایی و شهرهای زیر پنج هزار نفر این شهرستان فرسوده است و هنوز مقاوم سازی نشده كه در این زمینه نیاز به كمك و همراهی بانك ها در پذیرش سند مالكیت روستایی هستیم تا روند مقاوم سازی مسكن روستایی در شهرستان آسان شود.
با این اوصاف ضروری است مجلس و دولت برای رفع موانع مقاوم سازی مسكن روستایی و شهرهای زیر 25 هزار نفر پیگیری جدی تری داشته باشند و این قانون را كه موجب كاهش خسارت های جانی و مالی ناشی از حوادث طبیعی در كشور و ایجاد اشتغال می شود، بهتر از گذشته اجرایی كنند.
7528/2087
همدان - ایرنا - طبق قانون برنامه ششم توسعه باید سالانه 200 هزار مسكن روستایی در سطح كشور مقاوم سازی شود، اقدامی اثرگذار كه دولت در سال های اخیر برای تحقق آن گام های بلندی برداشت و آن را یكی از اولویت های ضروری روستاییان اعلام كرد.