۲۹ دی ۱۳۹۷، ۱۷:۵۱
کد خبر: 83176554
T T
۰ نفر

سيستم جامع مديريت پسماند نيازمند بازنگري است

۲۹ دی ۱۳۹۷، ۱۷:۵۱
کد خبر: 83176554
سيستم جامع مديريت پسماند نيازمند بازنگري است

اصفهان- ايرنا- دبير علمي انجمن صنايع بازيافت فلز استان اصفهان گفت: دستيابي به سيستم جامع مديريت پسماند نيازمند تغييراتي عمده در وضعيت كنوني است زيرا هدف اين سيستم دستيابي به پايداري اقتصادي و محيط زيستي به صورت هم زمان است.

مهشيد گرجي روز شنبه در گفت و گو با ايرنا با اشاره به فرآيندهاي درون سيستم مديريت جامع پسماند (جمع آوري، انتقال، دفع، پردازش و بازيافت) افزود: بايد نسبت به كل سيستم مديريت پسماند نگاهي جامع داشته باشيم و از سوي ديگر در اين رويكرد سه مزيت از جمله برنامه ريزي استراتژيك، محيط زيست و اقتصادي را مدنظر قرار دهيم.
وي گفت: براساس شناخت منابع توليد كننده پسماند هاي شهري و تجزيه و تحليل فيزيكي و شيميايي آن در كلانشهر اصفهان مشخص شد كه بيشترين سهم توليد پسماند را اماكن مسكوني به خود اختصاص دادند.
گرجي بيان كرد: مديريت پسماند جامد شهري با توجه به سطح فرهنگي و اقتصادي هر منطقه با منطقه اي ديگر متفاوت است و نياز به راهبرد خاص خود دارد.
دبير علمي انجمن صنايع بازيافت فلز استان اصفهان تصريح كرد: با توجه به رشد جمعيت انساني ميزان توليد زباله هم افزايش يافته و سرانه توليد پسماند در كلانشهر اصفهان 570 گرم به ازاي هر فرد برآورد شد كه نسبت به ميانگين جهاني آن كمتر است.
وي با بيان اينكه روزانه يكهزار تن پسماند در كلانشهر اصفهان توليد مي شود، ادامه داد: از اين ميزان 30 درصد آن قابليت بازيافت دارد اما با توجه به ضعف در طرح تفكيك از مبدا پسماند، تنها 12 درصد آن بازيافت مي شود.
گرجي به راهكارها و سياست هاي تشويقي براي مشاركت شهروندان در طرح تفكيك از مبدا اشاره و بيان كرد: به منظور درك بهتر از كميت توليد پسماند در مناطق شهر اصفهان لازم است كه سرانه توليد آن براي هر نفر و سرانه توليد براي هر خانوار در يك روز محاسبه شود.
وي خاطرنشان كرد: در زمان حال سرانه توليد پسماند در اصفهان از متوسط سرانه كشور650 گرم كمتر و 500 گرم به ازاي هر فرد است كه با توجه به مهاجرت، توسعه شهرها و تغيير رفتار مصرفي، انواع پسماندها در شهر توليد مي شود.
دبير علمي انجمن صنايع بازيافت فلز استان اصفهان اظهارداشت: اگر سرانه پسماند در اصفهان مديريت نشود با چالش هايي براي مديريت شهر روبه رو خواهيم بود.
به گفته وي براي دفن يك تن پسماند به يك متر مربع فضاي زمين نياز داريم، همچنين به ازاي يك تن پسماند 100 تا 130 ليتر شيرابه توليد مي شود و يك ليتر شيرابه قادر به آلوده كردن يك هزار مترمكعب آب است.
گرجي افزود: اگر بخواهيم روزانه يكهزار تن پسماند توليدي اصفهان را دفن كنيم ، در شعاع 70 كيلومتري اين شهر بايد يكهزار متر مكعب زمين را از بين ببريم.
وي مديريت زباله هاي شهري در هر جامعه اي را از دغدغه هاي اصلي دولت ها دانست و اظهارداشت: كاهش زباله در مبدا، تفكيك از مبدا، استفاده مجدد و بازيافت از جمله سياست دولت ها براي كاهش زباله است.
دبير علمي انجمن صنايع بازيافت فلز استان اصفهان گفت: به علت نبود آموزش و فرهنگ سازي مناسب و كافي در ايران، اغلب خانواده ها زباله هايشان را تفكيك نمي كنند كه بايد فرهنگ سازي مناسبي در اين راستا صورت بگيرد.
وي ادامه داد: همچنين مديريت صحيح و اصولي پسماندها براساس الگوي هرم پسماند و جلوگيري از توليد، كاهش دورريز و استفاده مجدد، براساس وظايف ذاتي و قانوني شهرداري ها، بايد به نحوي جدي و موثر در دستور كار قرار بگيرد كه واقع بينانه راهكارهاي مديريتي عملي و طرح هاي اجرايي مناسبي انجام داد.
به گفته گرجي اصولي ترين اقدام در راستاي مديريت پسماند اجتناب از توليد و يا كاهش حجم پسماند به حداقل ممكن است ولي در اين راستا نبايد از استفاده مجدد و بازيافت پسماند توليدي غافل شد.
وي از جمله ضروريات بازيافت پسماند را با كمترين هزينه و بيشترين كارآيي دانست و اضافه كرد: لازمه اين امر تفكيك از مبدا پسماندها و اجراي طرح هايي در اين راستاست.
به گزارش ايرنا، شهر اصفهان با وسعت 15 هزار و 263 كيلومترمربع و داراي 14 منطقه شهري است، سرانه توليد پسماند براي هر نفر در اين شهر 650 گرم در روز برآورد شده و بنابر آمار معاونت سازمان خدمات شهري ميزان پسماند ورودي به كارخانه كود آلي روزانه به طور ميانگين 950 تن بوده است.
توليد سالانه زباله هاي شهري در ايران بيش از 20 ميليون تن است، متوسط سرانه توليد زباله هاي شهري در ايران 240 كيلوگرم در هر سال است همچنين بيشترين توليد سرانه زباله مربوط به پايتخت كشور تهران است.
از جمع آوري روزانه يكهزار تن پسماند در اصفهان حدود 600 تن به كمپوست تبديل مي شود، همچنين روزانه 400 تن ضايعات و مواد دورريز و پلاستيكي در اصفهان توليد و به طور نامناسب در دشت سجزي(شرق اصفهان) دفن مي شود.
پسماندها به پنج گروه اصلي شامل پسماندهاي عادي، بيمارستاني (ويژه)، كشاورزي و صنعتي تقسيم مي شوند و مسووليت و هزينه مديريت پسماند به عهده توليد كنندگان پسماند است.
9913/6026/